Cara Membuat Templat Kategori di WordPress

Adakah anda pernah mengunjungi laman web di mana setiap kategori mempunyai susun atur yang berbeza? Dalam pengembangan tema WordPress, adalah kebiasaan untuk menggunakan templat yang berlainan untuk kategori, tag, jenis pos tersuai, dan taksonomi. Dengan membuat templat untuk kategori, anda dapat menambahkan ciri khusus pada halaman kategori. Sebagai contoh, anda boleh membenarkan pengguna melanggan kategori, menambah gambar kategori, menunjukkan keterangan kategori dan memilih susun atur yang berbeza untuk setiap kategori. Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat templat kategori di WordPress.


Hierarki Templat WordPress untuk Halaman Kategori

WordPress mempunyai sistem templat yang kuat. Anda boleh membuat tema WordPress dengan menggunakan templat yang berlainan untuk bahagian yang berlainan di laman web anda. WordPress mencari templat dalam urutan hierarki yang telah ditentukan semasa memaparkan halaman mana pun. Untuk memaparkan halaman kategori, ia mencari templat dalam urutan ini.

kategori-slug.php → kategori-id.php → kategori.php → archive.php → index.php

WordPress pertama akan mencari templat khusus untuk kategori tertentu menggunakan kategori slug, contohnya, template category-design.php akan digunakan untuk memaparkan kategori ‘Reka bentuk’. Sekiranya tidak menemui templat kategori-slug, maka WordPress akan mencari templat dengan id kategori, misalnya kategori-6.php. Selepas itu akan mencari templat kategori generik yang biasanya merupakan kategori.php. Sekiranya tidak ada templat kategori generik, WordPress akan mencari templat arkib generik, iaitu archive.php. Terakhir ia akan menggunakan templat index.php untuk memaparkan kategori.

Membuat Templat Kategori di WordPress

Mari kita lihat templat kategori.php khas.

<?php
/ **
* Templat Kategori Ringkas
* /

get_header (); ?>

<?php
// Periksa sama ada terdapat catatan untuk dipaparkan
jika (mempunyai_pos ()): ?>

Kategori: <?php single_cat_title (”, salah); ?>

<?php
// Paparkan keterangan kategori pilihan
jika (kategori_keterangan ()): ?>
<?php echo category_description (); ?>
<?php endif; ?>

<?php

// Gelung
sementara (has_posts ()): the_post (); ?>

" rel ="penanda buku" tajuk ="Pautan Tetap ke <?php the_title_attribute (); ?>"><?php the_title (); ?>

<?php the_time (‘F jS, Y’) ?> oleh <?php the_author_posts_link () ?>

<?php the_content (); ?>

<?php
comments_popup_link (‘Belum ada komen’, ‘1 komen’, ‘% komen’, ‘komen-pautan’, ‘Komen ditutup’);
?>

<?php sementara;

lain: ?>

Maaf, tiada catatan yang sesuai dengan kriteria anda.

<?php endif; ?>

<?php get_sidebar (); ?>
<?php get_footer (); ?>

Sekarang mari kita anggap bahawa anda mempunyai kategori yang disebut “Reka Bentuk” dengan kategori “slug” dan anda ingin memaparkan kategori ini secara berbeza daripada yang lain. Untuk melakukan itu, anda perlu membuat templat untuk kategori tertentu. Pergi ke Penampilan »Penyunting. Dari senarai fail tema di sebelah kanan anda, klik kategori.php, jika anda tidak mempunyai fail kategori.php di sana, kemudian cari archive.php. Sekiranya anda tidak dapat menjumpai templat ini, ada kemungkinan anda menggunakan Kerangka Tema WordPress dan tutorial ini mungkin tidak berguna untuk anda. Kami mencadangkan agar anda merujuk kepada kerangka kerja tertentu yang anda gunakan.

Sekiranya anda menjumpai fail di atas, kemudian salin semua kandungan kategori.php dan tampalkannya dalam penyunting teks seperti Notepad. Simpan fail ini sebagai kategori-design.php.

Sambungkan ke laman web anda menggunakan pelanggan FTP. Pergi ke / wp-content / themes / your-current-theme / dan muat naik file category-design.php ke direktori tema anda. Sekarang sebarang perubahan yang anda buat pada templat ini hanya akan muncul di halaman arkib kategori ini. Dengan menggunakan teknik ini, anda boleh membuat templat untuk seberapa banyak kategori yang anda mahukan. Cukup gunakan kategori- {kategori-slug} .php sebagai nama fail. Anda boleh mencari slug kategori dengan mengunjungi bahagian kategori di kawasan pentadbir WordPress.

Berikut adalah contoh templat kategori-slug.php, perhatikan bahawa kami telah menggunakan templat yang sama dengan kategori.php dengan sedikit perubahan. Oleh kerana kita sudah tahu kategori itu akan digunakan kerana kita dapat menambahkan tajuk, keterangan, atau perincian lain secara manual. Perhatikan juga bahawa kami telah menggunakan <?php the_excerpt (); ?> bukannya <?php the_content (); ?>. Lihat mengapa kami fikir menggunakan ringkasan atau petikan dan bukan catatan penuh adalah idea yang baik.

<?php
/ **
* Templat Kategori Ringkas
* /

get_header (); ?>

<?php
// Periksa sama ada terdapat catatan untuk dipaparkan
jika (mempunyai_pos ()): ?>

<?php
// Oleh kerana templat ini hanya akan digunakan untuk kategori Reka bentuk
// kita boleh menambah tajuk dan keterangan kategori secara manual.
// atau bahkan menambah gambar atau mengubah susun atur
?>

Artikel Reka Bentuk

Artikel dan tutorial mengenai reka bentuk dan web.

<?php

// Gelung
sementara (has_posts ()): the_post ();

" rel ="penanda buku" tajuk ="Pautan Tetap ke <?php the_title_attribute (); ?>"><?php the_title (); ?>

<?php the_time (‘F jS, Y’) ?> oleh <?php the_author_posts_link () ?>

<?php the_excerpt (); ?>

<?php
comments_popup_link (‘Belum ada komen’, ‘1 komen’, ‘% komen’, ‘komen-pautan’, ‘Komen ditutup’);
?>

<?php sementara; // Gelung Akhir

lain: ?>

Maaf, tiada catatan yang sesuai dengan kriteria anda.

<?php endif; ?>

<?php get_sidebar (); ?>
<?php get_footer (); ?>

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan templat kategori-slug, maka anda boleh menggunakan templat kategori-id untuk membuat templat untuk ID kategori tertentu (Cara mencari ID kategori di WordPress).

Menggunakan Tanda Bersyarat untuk Kategori

Semasa membuat templat untuk tema anda, anda perlu bertanya pada diri sendiri adakah anda benar-benar memerlukan templat yang terpisah untuk melakukan apa yang anda mahu lakukan? Dalam beberapa kes, perubahan yang anda ingin lakukan tidak terlalu rumit dan dapat dicapai dengan menggunakan tag bersyarat di dalam templat generik, seperti kategori.php atau bahkan archive.php.

WordPress hadir dengan sokongan untuk banyak tag bersyarat yang boleh digunakan oleh pengarang tema di templat mereka. Salah satu teg bersyarat tersebut ialah is_category (). Dengan menggunakan tag bersyarat ini, Anda dapat mengubah templat Anda untuk menampilkan output yang berbeda jika kondisi tersebut sesuai. Sebagai contoh, anggaplah anda mempunyai kategori untuk jawatan unggulan yang disebut “Unggulan”. Sekarang anda ingin menunjukkan beberapa maklumat tambahan pada halaman arkib kategori untuk kategori tertentu ini. Untuk melakukan itu tambahkan kod ini dalam fail kategori.php selepasnya <?php jika (mempunyai_post ()): ?>.

<?php if (is_category (‘Unggulan’)): ?>

Artikel Pilihan:

<?php lain: ?>

Arkib Kategori: <?php single_cat_title (); ?>

<?php endif; ?>

Belajar pengembangan tema WordPress bukanlah sesuatu yang dapat dicapai dalam sekelip mata. Tetapi anda boleh mula belajar dengan mengubah templat anda dan membuat perubahan yang lebih kecil. Ini adalah risiko, dan anda akan merosakkan perkara lebih kerap daripada yang anda mahukan, tetapi kegembiraan akhirnya dapat melakukannya dengan betul akan membuat anda termotivasi.

Kami harap artikel ini membantu anda membuat templat kategori di WordPress. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai mengubah templat kategori di WordPress, sila tinggalkan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me