Cara Menambah Halaman Profil Pengarang Khusus ke WordPress Anda

Adakah anda ingin menambahkan halaman profil pengarang tersuai ke laman WordPress anda? Banyak tema WordPress mempunyai maklumat profil pengarang yang terhad di halaman arkib pengarang mereka. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat halaman profil pengarang tersuai di WordPress.


Menambah halaman profil pengarang tersuai di WordPress

Kaedah 1. Tambahkan Halaman Profil Pengarang Khusus di WordPress dengan Pengurus Pengguna WP

Kaedah ini disyorkan untuk semua pengguna. Ia mudah disiapkan dan mempunyai lebih banyak ciri.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam WP User Manager. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Pengguna »Tetapan WPUM halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Halaman tetapan Pengurus Pengguna WP

Pemalam secara automatik akan membuat halaman yang berbeza untuk digunakan sebagai log masuk tersuai, pendaftaran pengguna tersuai, kata laluan terlupa, akaun, dan halaman profil.

WP User Manager adalah plugin yang hebat dan dilengkapi dengan banyak pilihan. Anda perlu menyemaknya dengan teliti dan mematikan ciri yang tidak mahu anda gunakan.

Seterusnya, anda perlu mengklik tab ‘Profil’ untuk menetapkan tetapan profil pengguna.

Tetapan halaman profil pengguna

Di sini anda boleh mengaktifkan pilihan halaman profil untuk tetamu, yang bermaksud sesiapa sahaja dapat melihat profil pengguna. Anda juga boleh membenarkan ahli melihat profil masing-masing. Sekiranya anda tidak mencentang pilihan ini, pengguna hanya dapat melihat halaman profil mereka sendiri.

Anda juga boleh membenarkan pengguna memuat naik foto profil khusus dan memaparkan artikel terbaru mereka serta komen di halaman profil mereka.

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Seterusnya, anda perlu memilih URL atau permalinks SEO yang mesra untuk halaman profil pengarang. Anda boleh melakukan ini dengan melawati Tetapan »Pautan Permalink halaman dan tatal ke bawah ke bahagian ‘Pangkalan permalink profil pengguna’.

Pilih struktur URL untuk halaman profil pengguna

Plugin ini menawarkan anda untuk menggunakan ID pengguna, nama pengguna, atau nama panggilan dalam URL. Kedua-dua nama samaran dan nama pengguna adalah pilihan yang lebih mesra SEO daripada ID pengguna. Klik untuk memilih salah satu dari mereka dan kemudian klik pada butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan permalink anda.

Halaman profil pengarang tersuai anda hampir siap. Sekarang kita hanya perlu membiarkan pengguna mencari halaman profil mereka dengan mudah di laman web anda.

Kepala ke Rupa »Widget halaman dan tambahkan widget Borang Log Masuk [WPUM] ke bar sisi.

Tambahkan widget pautan log masuk dan profil pengguna ke bar sisi

Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat halaman profil pengarang beraksi. Sebagai pengguna yang log masuk, anda akan melihat maklumat akaun anda sendiri di widget bar sisi. Mengklik pada nama pengguna akan membawa anda ke halaman profil pengarang anda.

Halaman profil pengarang

Widget bar sisi akan menunjukkan borang log masuk kepada pengguna yang keluar. Sekiranya anda membenarkan pengguna mendaftar di laman web anda, maka borang tersebut juga akan menyertakan pautan untuk mendaftar.

Plugin ini juga akan menukar pautan pengarang di laman web anda dan mengarahkannya ke halaman profil pengarang dan bukannya halaman arkib penulis lalai.

Mengubah Penampilan Halaman Profil Pengarang

Sekiranya anda hanya mahu menukar warna atau sempadan, anda boleh melakukannya dengan menambahkan CSS tersuai.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengubah susun atur dan susunan perkara, anda perlu mengedit fail templat pemalam. Pengurus Pengguna WP dilengkapi dengan sokongan templat khusus yang bermaksud anda boleh membuat templat anda sendiri di dalam tema semasa anda untuk digunakan oleh pemalam.

Mula-mula anda perlu menyambung ke laman web anda menggunakan klien FTP dan pergi ke / wp-content / plugins / wp-user-manager / templates / folder. Muat turun semua fail yang anda lihat di sana ke komputer anda.

Seterusnya, anda perlu pergi ke folder tema semasa anda dan membuat folder baru “wpum” di dalamnya. Sekarang muat naik fail yang anda muat turun lebih awal ke folder wpum.

Sekarang anda boleh mengedit fail ini untuk menyesuaikan penampilan halaman profil anda jika diperlukan.

Kaedah 2. Buat secara manual Halaman Profil Pengarang Kustom dalam Tema Anda

Kaedah ini menghendaki anda mengedit fail tema atau tema kanak-kanak anda. Sekiranya anda belum melakukan ini sebelumnya, sila lihat panduan kami mengenai cara menyalin dan menampal kod di WordPress.

Pertama, anda perlu menyambung ke laman web anda menggunakan klien FTP dan pergi ke / wp-content / themes / your-current-theme / folder.

Di dalam folder tema semasa anda, anda perlu membuat fail author.php. Selepas itu anda perlu menyalin kandungan fail archive.php dan menampalnya di dalam templat author.php baru anda.

Sekiranya tema anda sudah mempunyai fail author.php, anda juga boleh mengeditnya.

Matlamat anda di sini adalah untuk mendapatkan maklumat profil pengarang dan kemudian memaparkannya. Anda perlu memutuskan di mana anda mahu memulakan penyuntingan. Biasanya, anda boleh mengedit apa sahaja antara get_header (); dan garis get_sidebar ().

<?php
// Tetapkan $ curauth Pembolehubah Semasa
$ curauth = (isset ($ _ DAPATKAN [‘author_name’]))? get_user_by (‘slug’, $ author_name): get_userdata (intval ($ pengarang));
?>

Mengenai: <?php echo $ curauth->nama panggilan; ?>

<?php echo get_avatar ($ curauth->user_email, ’90 ‘); ?>

Laman web: pengguna_url; ?>"><?php echo $ curauth->pengguna_url; ?>
Bio: <?php echo $ curauth->keterangan_ pengguna; ?>

Catatan oleh <?php echo $ curauth->nama panggilan; ?>:

<?php if (has_posts ()): while (has_posts ()): the_post (); ?>

" rel ="penanda buku" tajuk ="Pautan Tetap: <?php the_title (); ?>">
<?php the_title (); ?>

Dihantar pada: <?php the_time (‘d M Y’); ?>

<?php the_excerpt (); ?>

<?php sementara;

// Navigasi halaman sebelumnya / seterusnya.
the_posts_pagination ();

lain: ?>

<?php _e (‘Tiada catatan oleh pengarang ini.’); ?>

<?php endif; ?>

Kod ini hanya menambah kad profil pengarang di bahagian atas halaman, dan kemudian memaparkan catatan terbaru oleh pengarang.

Jangan ragu untuk menyesuaikan kod ini sebanyak yang anda perlukan. Anda boleh menambahkan medan profil pengguna tambahan ke laman web anda, menambah pautan profil Twitter dan Facebook pengarang, memaparkan gambar unggulan untuk catatan, dan sebagainya..

Berikut adalah beberapa contoh CSS untuk memberikan kad profil pengarang anda penampilan yang baik. Anda boleh menambahkannya sebagai CSS tersuai dalam tema anda dan kemudian mengubahnya agar sesuai dengan warna tema anda.

.pengarang-profil-kad {
latar belakang: #eee;
sempadan: 1px pepejal #ccc;
pembalut: 20px;
margin-bottom: 20 piksel;
}
.pengarang-foto {
terapung: kiri;
text-align: kiri;
pembalut: 5px;
}

Inilah caranya di laman web demo kami:

Halaman profil pengarang tersuai di WordPress

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara menambahkan halaman profil pengarang tersuai ke laman WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress langkah demi langkah utama kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me