Hur man skapar kategorimallar i WordPress

Har du besökt en webbplats där varje kategori har olika layout? I WordPress-temautveckling är det vanligt att använda olika mallar för kategorier, taggar, anpassade inläggstyper och taxonomier. Genom att skapa mallar för kategorier kan du lägga till specifika funktioner på kategorisidor. Till exempel kan du tillåta användare att prenumerera på kategorier, lägga till kategoribilder, visa kategoribeskrivning och välja en annan layout för varje kategori. I den här guiden visar vi dig hur du skapar kategorimallar i WordPress.


WordPress Mall Hierarki för kategorisidor

WordPress har ett kraftfullt mallsystem. Du kan skapa ett WordPress-tema genom att använda olika mallar för olika delar av din webbplats. WordPress letar efter en mall i en fördefinierad hierarkisk ordning när en sida visas. För att visa en kategorisida letar det efter mallar i den här ordningen.

kategori-slug.php → kategori-id.php → kategori.php → arkiv.php → index.php

Först letar WordPress efter en mall som är specifik för den specifika kategorin med hjälp av kategorisluggen, till exempel kategori-design.php-mall kommer att användas för att visa kategorin ‘Design’. Om den inte hittar en kategorisnabbmall letar WordPress efter en mall med kategori-id, till exempel kategori-6.php. Efter det kommer den att leta efter den generiska kategorimallen som vanligtvis är kategori.php. Om det inte finns någon generisk kategorimall närvarande, kommer WordPress att leta efter generisk arkivmall, dvs archive.php. Slutligen kommer den att använda index.php-mall för att visa kategorin.

Skapa en kategorimall i WordPress

Låt oss först titta på en typisk mall.php-mall.

<?php
/ **
* En enkel kategorimall
* /

get_header (); ?>

<?php
// Kontrollera om det finns några inlägg att visa
if (have_posts ()): ?>

Kategori: <?php single_cat_title (”, falsk); ?>

<?php
// Visa valfri kategoribeskrivning
if (kategori_beskrivning ()): ?>
<?php echo category_beskrivning (); ?>
<?php endif; ?>

<?php

// Loopen
while (har_posts ()): the_post (); ?>

" rel ="bokmärke" title ="Permanent länk till <?php the_title_attribute (); ?>"><?php the_title (); ?>

<?php the_time (‘F jS, Y’) ?> förbi <?php the_author_posts_link () ?>

<?php the_content (); ?>

<?php
comments_popup_link (‘Inga kommentarer än’, ‘1 kommentar’, ‘% comments’, ‘comments-link’, ‘Comments closed’);
?>

<?php samtidigt;

annan: ?>

Tyvärr, Inga inlägg matchade dina kriterier.

<?php endif; ?>

<?php get_sidebar (); ?>
<?php get_footer (); ?>

Låt oss nu anta att du har en kategori som heter “Design” med kategorisnören “design” och att du vill visa den här kategorin annorlunda än andra. För att göra det måste du skapa en mall för den kategorin. Gå till Utseende »Redaktör. I listan med temafiler till höger klickar du på kategori.php, om du inte har en kategori.php-fil där, leta sedan efter arkiv.php. Om du inte hittar någon av dessa mallar finns det en god chans att du använder ett WordPress temaramverk och denna tutorial kanske inte är användbar för dig. Vi föreslår att du hänvisar till den specifika ram som du använder.

Om du hittar filerna ovan kopierar du allt innehållet i category.php och klistrar in dem i en textredigerare som Notepad. Spara den här filen som kategori-design.php.

Anslut till din webbplats med FTP-klient. Gå till / wp-content / teman / ditt nuvarande tema / och ladda upp fil-design.php-filen till din temakatalog. Alla ändringar du gör i den här mallen visas bara på den här kategorins arkivsida. Med den här tekniken kan du skapa mallar för så många kategorier du vill. Använd bara kategori- {kategorislapp} .php som filnamn. Du kan hitta kategorisneglar genom att besöka kategorisektionen i WordPress adminområde.

Här är ett exempel på en kategori-slug.php-mall, märk att vi har använt samma mall som kategori.php med små förändringar. Eftersom vi redan känner till vilken kategori den kommer att användas för kan vi lägga till titel, beskrivning eller andra detaljer manuellt. Observera också att vi har använt <?php the_excerpt (); ?> istället för <?php the_content (); ?>. Kolla in varför vi tycker att det är bra att använda inläggssammanfattning eller utdrag istället för hela inlägget.

<?php
/ **
* En enkel kategorimall
* /

get_header (); ?>

<?php
// Kontrollera om det finns några inlägg att visa
if (have_posts ()): ?>

<?php
// Eftersom den här mallen endast kommer att användas för designkategori
// vi kan lägga till kategorititel och beskrivning manuellt.
// eller till och med lägga till bilder eller ändra layout
?>

Designartiklar

Artiklar och handledning om design och webben.

<?php

// Loopen
while (har_posts ()): the_post ();

" rel ="bokmärke" title ="Permanent länk till <?php the_title_attribute (); ?>"><?php the_title (); ?>

<?php the_time (‘F jS, Y’) ?> förbi <?php the_author_posts_link () ?>

<?php the_excerpt (); ?>

<?php
comments_popup_link (‘Inga kommentarer än’, ‘1 kommentar’, ‘% comments’, ‘comments-link’, ‘Comments closed’);
?>

<?php samtidigt; // End Loop

annan: ?>

Tyvärr, Inga inlägg matchade dina kriterier.

<?php endif; ?>

<?php get_sidebar (); ?>
<?php get_footer (); ?>

Om du inte vill använda kategorislappmall kan du använda kategori-ID-mall för att skapa en mall för specifikt kategori-ID (Hur hittar du ett kategori-ID i WordPress).

Använda villkorade taggar för en kategori

När du skapar mallar för ditt tema måste du fråga dig själv behöver du verkligen en separat mall för att göra det du vill göra? I vissa fall är ändringarna du vill göra inte alltför komplicerade och kan uppnås med villkorade taggar i en generisk mall, som kategori.php eller till och med arkiv.php.

WordPress kommer med stöd för många villkorade taggar som temaförfattare kan använda i sina mallar. En sådan villkorlig tagg är is_category (). Med den här villkorade taggen kan du ändra dina mallar för att visa olika utskrifter om villkoret är matchat. Låt oss till exempel anta att du har en kategori för presenterade inlägg som heter “Featured”. Nu vill du visa lite extra information på arkivsidan för denna kategori. Lägg till den här koden i filen Category.php direkt efter <?php if (have_posts ()): ?>.

<?php if (is_category (‘Featured’)): ?>

Utvalda artiklar:

<?php annars: ?>

Kategoriarkiv: <?php single_cat_title (); ?>

<?php endif; ?>

Att lära sig WordPress-temautveckling är inte något som kan uppnås över en natt. Men du kan börja lära dig genom att finjustera dina mallar och göra mindre ändringar. Det är en risk, och du kommer att bryta saker oftare än du skulle vilja, men glädjen över att äntligen få det rätt kommer att hålla dig motiverad.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att skapa kategorimallar i WordPress. Om du har några frågor om att ändra kategorimallar i WordPress, vänligen lämna en kommentar nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map