Cara Beralih dari Blogger ke WordPress tanpa Kehilangan Kedudukan Google

Adakah anda mahu memindahkan blog anda dari Blogger ke WordPress? Walaupun Blogger adalah alat percuma yang kemas untuk memulakan blog, banyak pemula segera menyedari batasannya, dan mereka ingin beralih ke WordPress untuk mendapatkan akses ke ciri yang lebih hebat. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara beralih dari Blogger ke WordPress dengan betul tanpa kehilangan kedudukan Google.


Beralih dari Blogger ke WordPress

Mengapa Berpindah Dari Blogger ke WordPress?

Blogger adalah platform blogging yang popular yang dibuat oleh Google. Ia membolehkan sesiapa sahaja membuat blog percuma menggunakan akaun Google mereka.

Walau bagaimanapun, banyak pemula tidak lama lagi menyedari bahawa terdapat banyak batasan mengenai apa yang dapat mereka lakukan dengan blog Blogger percuma mereka.

WordPress, sebaliknya, memberi anda pemilikan sepenuhnya laman web anda. Ini juga membolehkan anda menambahkan ciri-ciri yang diperlukan untuk mengembangkan dan mengewangkan blog anda. Kami telah membuat perbandingan terperinci berdampingan WordPress vs Blogger.

Penting untuk diperhatikan bahawa ketika kita mengatakan WordPress, kita bercakap mengenai WordPress.org yang dihoskan sendiri yang TIDAK boleh dikelirukan dengan WordPress.com yang merupakan penyelesaian yang dihoskan yang mempunyai batasannya sendiri. Untuk perinciannya, lihat artikel kami mengenai perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org.

WordPress.org adalah platform “WordPress” yang popular yang mungkin pernah anda dengar kerana ia memberi kuasa kepada 31% dari semua laman web di internet.

Oleh itu, mari kita lihat cara berpindah dari Blogger ke WordPress dengan betul sambil mengekalkan kedudukan carian Google dan lalu lintas laman web anda.

Berikut adalah langkah-langkah tepat yang akan kami gunakan untuk memindahkan dari Blogger ke WordPress:

 1. Daftar dengan syarikat hosting WordPress.
 2. Eksport blog Blogger anda
 3. Import Blogger ke WordPress
 4. Sediakan permalink di blog WordPress baru anda.
 5. Siapkan pengalihan untuk pengunjung Blogger ke catatan WordPress
 6. Memindahkan kandungan lain dari Blogger ke WordPress
 7. Perkara yang perlu dilakukan setelah berhijrah dari Blogger ke WordPress

Sedia? Mari kita mulakan.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak mahu menonton tutorial video, anda boleh terus membaca versi teks di bawah:

Langkah 0. Sebelum Anda Memulakan

Untuk memulakan dengan WordPress, anda memerlukan nama domain dan hosting web.

Untuk buku asas cepat, nama domain adalah alamat laman web anda yang orang ketik untuk sampai ke blog anda, dan hosting web adalah tempat penyimpanan fail laman web anda. Kedua-duanya adalah WAJIB untuk membuat sebarang jenis blog / laman web.

Dengan itu, kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Mereka adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia, dan mereka adalah rakan hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

Oleh kerana WPBeginner adalah laman sumber WordPress terbesar, mereka telah bersetuju untuk menawarkan pembaca domain kami nama domain percuma dan potongan 60% untuk hosting. Pada asasnya, anda boleh memulakan dengan hanya $ 2.75 sebulan.

Setelah anda mendaftar untuk hosting WordPress dan menyiapkan nama domain anda, langkah seterusnya adalah memasang WordPress pada akaun hosting anda.

Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost menggunakan pautan kami di atas, maka WordPress akan dipasang secara automatik untuk anda.

Sekiranya anda menggunakan hosting WordPress yang berbeza, maka anda perlu memasang WordPress dengan mengikuti panduan utama kami mengenai cara memasang WordPress.

Setelah anda memasang WordPress, inilah masanya untuk memindahkan kandungan anda dari Blogger ke WordPress.

Tawaran Percuma Bonus: Oleh kerana banyak dari anda meminta ini, kami sekarang menawarkan perkhidmatan migrasi Blogger ke WordPress percuma sebagai sebahagian daripada perkhidmatan persediaan blog WordPress percuma kami. Ini bermaksud salah satu ahli pasukan pakar kami akan melakukan keseluruhan migrasi untuk anda (100% percuma). Ya, anda benar-benar boleh beralih dari Blogger ke WordPress tanpa risiko.

Nota: Perkhidmatan penghijrahan blogger percuma kami adalah untuk blog yang lebih kecil yang mempunyai kurang daripada 1000 catatan blog. Kami boleh menawarkan perkhidmatan migrasi untuk laman blogger yang lebih besar, tetapi itu akan menjadi perkhidmatan berbayar.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang yang suka belajar dan melakukan sesuatu sendiri, anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami di bawah.

Langkah 1. Eksport Blog Blogger Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengeksport kandungan blog Blogger anda. Anda boleh melakukannya dengan log masuk ke papan pemuka Blogger dan pergi ke Tetapan »Lain-lain halaman. Di bawah ‘Import & bahagian sandaran ‘, anda perlu mengklik butang’ Sandarkan Kandungan ‘.

Eksport kandungan Blogger anda

Ini akan memunculkan pop timbul di mana anda perlu mengklik butang ‘Simpan ke komputer anda’.

Simpan kandungan sandaran ke komputer anda

Kandungan blog Blogger anda akan dimuat ke komputer anda dalam fail XML. Setelah muat turun selesai, inilah masanya untuk mengimport kandungan Blogger anda ke laman WordPress anda.

Langkah 2. Import Blogger ke WordPress

Untuk mula mengimport laman Blogger anda ke WordPress, anda perlu log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda dan lawati Alat »Import. Di halaman Import, teruskan dan klik pada pautan ‘Pasang Sekarang’ di bawah Blogger.

Pasang pengimport Blogger untuk WordPress

WordPress kini akan memuat turun dan memasang pemalam Blogger Importer untuk anda. Setelah selesai memasang, anda perlu mengklik pautan ‘Run Importer’ untuk meneruskan.

Jalankan pengimport Blogger

Pada skrin Import Blogger, WordPress akan meminta anda memuat naik fail XML. Ini adalah fail yang anda muat turun dalam Langkah 1.

Cukup klik pada butang pilih fail dan muat naik fail XML yang anda muat turun lebih awal. Seterusnya, anda perlu mengklik butang Muat naik dan import untuk meneruskan.

Muat naik fail untuk diimport

WordPress kini akan memuat naik fail import. Sekiranya fail import anda terlalu besar, anda mungkin melihat ralat bahawa saiz fail anda terlalu besar. Dalam kes ini, anda perlu meningkatkan had muat naik fail maksimum anda. Sekiranya fail anda kecil, anda tidak akan melihat kesilapan.

Seterusnya, anda akan diminta untuk memberikan catatan kepada pengarang. Sekiranya anda mempunyai banyak pengarang di blog Blogger anda, anda boleh membuat akaun pengguna baru untuk setiap pengarang. Anda juga boleh memberikan catatan ini kepada pengarang yang ada di laman WordPress anda.

Tugaskan pengarang

Setelah membuat pilihan anda, klik pada butang kirim untuk meneruskan.

WordPress kini akan mengimport semua kandungan dari fail eksport Blogger ke laman WordPress anda. Anda boleh melihat kandungannya dengan melawati Catatan »Semua Catatan halaman.

Kandungan yang diimport di blog WordPress anda

Langkah 3. Menetapkan Permalinks

Permalinks adalah istilah yang digunakan untuk struktur URL setiap halaman. WordPress dilengkapi dengan ciri yang membolehkan anda mengatur struktur URL mesra SEO. Oleh kerana anda mengimport kandungan dari Blogger, anda memerlukan struktur URL anda sedekat mungkin dengan struktur URL Blogger anda.

Untuk menetapkan permalink, anda perlu pergi ke Tetapan »Pautan Permalink skrin di papan pemuka WordPress anda dan pilih pilihan struktur tersuai. Selepas itu, anda perlu menambahkan teks berikut di kotak di sebelah medan struktur khusus.

/%year%/%monthnum%/%postname%.html

Menetapkan permalink

Struktur permalink ini menjadikan URL blog anda serupa dengan URL di blog Blogger lama anda.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang URL catatan blog anda juga dikenali sebagai slug di WordPress tidak akan sepadan dengan slug yang digunakan oleh Blogger.

Untuk memperbaikinya, anda perlu membuat dan menjalankan sedikit coretan kod. Sila lihat panduan kami mengenai cara menyalin dan menampal coretan kod di WordPress.

Anda perlu menambahkan kod ini ke fail functions.php tema WordPress anda.

add_action (‘init’, ‘wpb_update_slug’);

fungsi wpb_update_slug () {
$ wpdb global;
$ hasil = $ wpdb->get_result ("PILIH post_id, nilai meta DARI $ wpdb->postmeta DI MANA meta_key = ‘blogger_permalink’ ");
$ wpdb->print_error ();
foreach (hasil $ sebagai baris $) {
$ slug = meletup ("/",$ baris->nilai meta);
$ slug = meletup (".",$ slug [3]);
$ wpdb->pertanyaan ("KEMASKINI $ wpdb->posting SET post_name = ‘$ slug [0]’ WHERE ID = ‘$ baris->post_id ‘ ");
}
gema "SELESAI";

}

Setelah menyimpan kod, anda hanya perlu mengunjungi mana-mana halaman di laman WordPress anda untuk mencetuskan skrip ini.

Nota: Setelah skrip dijalankan, jangan lupa menghapusnya dari fail functions.php anda kerana hanya perlu dijalankan sekali.

Tawaran Percuma Bonus: Tidak mahu berurusan dengan kod? Kami telah membuat anda dilindungi. Oleh kerana banyak dari anda meminta ini, kami sekarang menawarkan perkhidmatan migrasi Blogger ke WordPress percuma sebagai sebahagian daripada perkhidmatan persediaan blog WordPress percuma kami. Ini bermaksud salah satu ahli pasukan pakar kami akan melakukan keseluruhan migrasi untuk anda (100% percuma). Ya, anda benar-benar boleh beralih dari Blogger ke WordPress tanpa risiko.

Langkah 4. Siapkan Pengalihan dari Blogger ke WordPress

Langkah paling penting dalam memindahkan laman web mana pun adalah dengan mengatur pengalihan yang betul, sehingga anda tidak kehilangan kedudukan lalu lintas atau SEO yang ada.

Bahagian penting dari pengalihan adalah untuk memastikan bahawa pengguna anda mendarat di halaman yang sama persis di laman web baru yang mereka cuba akses di laman web lama. Pada masa yang sama, kami juga perlu memastikan bahawa enjin carian memahami bahawa laman web anda dipindahkan ke lokasi baru ini.

Untuk melakukan itu, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Blogger to WordPress Redirection. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Alat »Pengalihan Blogger ke WordPress halaman dan klik pada butang ‘Start Configuration’.

Dapatkan kod pengalihan

Plugin sekarang akan mengesan URL blog Blogger anda dan menunjukkan kepada anda pilihan untuk Mendapatkan Kod Pengalihan. Teruskan dan klik pada butang ‘Dapatkan Kod’ di sebelah URL Blogger anda.

Sekarang akan menghasilkan coretan kod yang anda perlukan untuk mengalihkan pengguna dengan betul dari blog Blogger anda ke laman WordPress baru anda.

Seterusnya, anda perlu log masuk ke papan pemuka Blogger anda dan pergi ke halaman ‘Tema’. Di bawah gambar pratonton blog anda, anda perlu mengklik butang ‘Edit HTML’.

Edit tema Blogger

Blogger kini akan memaparkan kod HTML khusus untuk tema anda. Sekiranya anda membuat penyesuaian pada tema Blogger anda, maka anda mungkin ingin menyalin kod tersebut dan menyimpannya di komputer anda sebagai sandaran.

Jika tidak, anda boleh teruskan dan hapus semuanya. Selepas itu, salin kod yang dipaparkan oleh pemalam di laman WordPress anda dan tampal ke penyunting tema Blogger anda.

Simpan kod pengalihan anda

Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan tema’ untuk menyimpan perubahan anda.

Seterusnya, kita perlu menyediakan pengalihan untuk pengguna mudah alih.

Anda perlu kembali ke halaman Tema di papan pemuka blog Blogger anda. Kali ini anda perlu mengklik butang gear di bawah pratonton mudah alih blog anda.

Tukar tetapan tema mudah alih

Ini akan memunculkan pop timbul di mana anda perlu memilih ‘Tidak. Tunjukkan tema desktop pada pilihan peranti mudah alih dan klik pada butang simpan.

Lumpuhkan tema mudah alih

Itu sahaja, blog Blogger anda sekarang akan mengalihkan semua pengunjung blog anda ke blog WordPress baru anda.

Langkah 5. Memindahkan Kandungan Lain dari Blogger ke WordPress

Dalam langkah ini, kami akan memindahkan kandungan lain dari Blogger ke WordPress. Ini mungkin memerlukan kerja manual bergantung pada tetapan / kandungan blog anda.

1. Memindahkan halaman dari Blogger ke WordPress

Alat pengimport Blogger WordPress hanya mengimport catatan dari Blogger dan mengabaikan halaman. Untuk memindahkan halaman anda ke WordPress, anda harus mengedit setiap halaman di blog blogger anda, menyalin kandungannya, dan kemudian membuat halaman secara manual di WordPress.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai halaman, lihat artikel kami mengenai perbezaan antara catatan berbanding halaman di WordPress.

Sekarang anda akan menemui masalah lain. Halaman blogger mempunyai URL yang kelihatan seperti ini:

http://example.blogspot.com/p/about-us.html

URL halaman WordPress anda akan kelihatan seperti ini:

http://contoh.com/about-us

Untuk memperbaikinya, anda perlu menggunakan pemalam Redirection. Untuk mendapatkan arahan, sila lihat panduan pemula kami untuk membuat pengalihan di WordPress.

2. Widget

Sama seperti Blogger, tema WordPress juga menggunakan widget untuk menambahkan konten ke bar sisi blog anda. Untuk menambah widget, anda perlu melawat Rupa »Widget halaman di papan pemuka WordPress anda dan cukup seret / lepaskan widget ke bar sisi.

Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menambah dan menggunakan widget di WordPress.

Sekiranya anda mencari widget tertentu yang tidak anda lihat di WordPress secara lalai, maka anda mungkin memerlukan pemalam WordPress. Anda boleh mencari kategori plugin WordPress terbaik WPBeginner untuk mencari fungsi yang anda cari.

3. Suapan RSS

Enjin carian dan pengguna yang melanggan catatan blog anda melalui suapan RSS masih dapat mencari blog anda. Namun, mereka tidak akan mendapat kandungan baru.

Untuk menyelesaikannya, anda perlu melawat Tetapan »Lain-lain halaman di bawah akaun Blogger anda. Seterusnya, anda perlu mengklik pada pautan ‘Tambah’ di sebelah Post URL Redirect Feed dan menambah suapan WordPress anda.

URL suapan WordPress anda akan kelihatan seperti ini:

http://yoursite.com/feed

Ubah suapan Blogger

Langkah 6. Perkara yang perlu dilakukan Selepas Berhijrah dari Blogger ke WordPress

Setelah berjaya memindahkan blog Blogger ke WordPress, mari kita lihat apa lagi yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki blog anda.

Kami telah membuat senarai semak perkara terpenting yang perlu anda lakukan setelah memasang WordPress.

WordPress agak senang digunakan. Walau bagaimanapun, anda kadang-kadang akan menemui perkara baru yang mungkin anda perlukan bantuan. Di sinilah WPBeginner masuk.

WPBeginner adalah laman sumber WordPress percuma terbesar di dunia. Kami secara berkala menerbitkan tutorial dan panduan yang ditulis khusus untuk blogger dan perniagaan kecil.

Berikut adalah beberapa sumber berguna yang akan anda dapati di WPBeginner (semuanya percuma).

 • WPBeginner Blog – Tempat utama untuk semua tutorial dan panduan WordPress kami.
 • Kamus WPBeginner – Glosari WordPress kami adalah tempat terbaik untuk membiasakan diri dengan bahasa WordPress
 • Video WPBeginner – Pengguna WordPress baru boleh memulakan dengan 23 video ini untuk menguasai WordPress.
 • – Perlukan lebih banyak arahan video? Langgan saluran YouTube kami dengan lebih daripada 110,000 pelanggan dan 10 Juta + tontonan.
 • – Lihat plugin, alat, dan perkhidmatan yang kami gunakan di WPBeginner.
 • – Potongan harga eksklusif untuk produk dan perkhidmatan WordPress untuk pengguna WPBeginner.

Kami harap artikel ini membantu anda beralih dari Blogger ke WordPress tanpa mempengaruhi kedudukan carian Google anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress langkah demi langkah utama kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me