Cara Beralih Dari Wix ke WordPress dengan betul (Langkah demi Langkah)

Ingin beralih dari Wix ke WordPress?


Wix adalah pembangun laman web yang popular yang membolehkan anda membuat laman web mudah dengan pantas. Walau bagaimanapun, banyak pengguna Wix segera menyedari bahawa pilihan mereka terhad dan menambahkan ciri tambahan boleh menjadi sangat mahal.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak ciri dan fleksibiliti tanpa kos yang tinggi, maka beralih ke WordPress yang dihoskan sendiri adalah pilihan terbaik. WordPress mempunyai lebih daripada 32% dari semua laman web di internet kerana sangat kuat. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara berpindah dari Wix ke WordPress dengan betul dan mengembangkan laman web anda dengan penuh kebebasan.

Pindah dari Wix ke WordPress

Setelah mengkaji pelbagai cara untuk berpindah dari Wix ke WordPress, kami yakin kaedah paling mudah adalah dengan mengimport catatan blog anda melalui RSS.

Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan memandu anda melalui proses pemindahan laman web Wix anda ke WordPress. Bergantung pada berapa banyak halaman yang anda ada di laman Wix anda, penghijrahan boleh memakan masa hingga satu jam.

Berikut adalah langkah untuk berhijrah dari Wix ke WordPress:

  1. Daftar untuk hosting web WordPress
  2. Sediakan laman web WordPress baru anda
  3. Sesuaikan gaya dan penampilan laman web anda
  4. Import catatan blog anda melalui RSS
  5. Tukarkan halaman Wix anda ke WordPress
  6. Buat menu navigasi utama anda
  7. Ubah arah Wix ke WordPress

Bersedia untuk beralih dari Wix ke WordPress? Mari kita mulakan.

Langkah 1: Mendaftar untuk Web Hosting WordPress

Untuk memulakan blog WordPress, perkara pertama yang anda perlukan adalah akaun hosting web untuk laman web anda.

Web hosting adalah laman web laman web anda di internet. Di sinilah semua fail dan data anda disimpan.

Anda juga memerlukan nama domain (seperti www.yoursite.com). Ini adalah alamat laman web anda di internet.

Apabila anda menggunakan Wix, mereka menghoskan laman web anda untuk anda yang juga menjadi sebab mengapa ia terhad. Sebaliknya, WordPress adalah perisian percuma, jadi anda memerlukan tempat untuk memasangnya. Itulah sebabnya anda perlu membeli hosting web dan nama domain.

Kami sangat mengesyorkan agar anda menggunakan Bluehost kerana mereka adalah penyedia hosting rasmi WordPress.org yang disyorkan.

Mereka telah bersetuju untuk memberi pembaca WPBeginner domain percuma dan lebih Diskaun 60% di web hosting apabila anda menggunakan kod kupon Bluehost khas kami.

Sekiranya anda ingin melihat lebih banyak pilihan, maka kami mempunyai senarai penyedia hosting WordPress terbaik yang boleh anda pilih.

Beberapa syarikat lain yang kami cadangkan adalah SiteGround dan HostGator.

Dalam tutorial ini, kami akan menggunakan Bluehost untuk tangkapan skrin dan contoh.

Sekiranya anda sudah mendaftarkan nama domain dengan Wix, itu tidak masalah. Semasa mendaftar dengan Bluehost, anda dapat memasukkan domain yang ada di bawah pilihan “Saya mempunyai nama domain”.

Masukkan nama domain Wix anda yang ada di sebelah kanan

Nanti dalam panduan ini, kami akan membimbing anda cara memindahkan domain anda apabila laman WordPress baru anda sudah siap.

Langkah 2: Sediakan Laman WordPress Baru Anda

Setelah membeli rancangan hosting baru anda, anda perlu memasang dan menyiapkan WordPress.

Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost, mereka secara automatik memasang WordPress untuk anda, dan anda boleh log masuk ke papan pemuka WordPress anda dari akaun hosting anda.

Setelah log masuk, anda akan melihat papan pemuka pentadbir WordPress anda:

Papan pemuka pentadbir WordPress

Semua syarikat hosting WordPress yang lain juga menawarkan pemasang WordPress 1 klik dari papan pemuka hosting mereka. Sekiranya anda memerlukan bantuan memasang WordPress, maka anda boleh merujuk kepada panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang WordPress untuk pemula.

Sebaik sahaja anda log masuk ke kawasan pentadbir WordPress, ada baiknya anda menetapkan permalink WordPress anda.

Tetapan permalink anda akan menentukan alamat setiap entri blog. Sebagai contoh, bukannya menerbitkan catatan blog ke:

www.yourblog.com/2017/10/blog-post-title

Anda boleh menerbitkannya ke:

www.yourblog.com/blog-post-title.

Anda boleh mengubah tetapan permalink anda dengan menavigasi ke Tetapan »Pautan Permalink di papan pemuka WordPress anda. Setelah anda memilih struktur yang anda mahukan, klik pada Simpan Perubahan butang di bahagian bawah.

Tukar permalink WordPress sebelum mengimport Wix

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai permalinks, anda boleh menyemak catatan kami mengenai struktur URL yang mesra SEO di WordPress.

Langkah 3: Sesuaikan Reka Bentuk Laman Web anda

Seterusnya, anda harus menyesuaikan penampilan laman web anda. Sangat mudah untuk melakukannya menggunakan tema WordPress.

Tema WordPress serupa dengan templat Wix, ia mengawal penampilan dan paparan laman web WordPress anda.

Terdapat beribu-ribu tema WordPress percuma yang tersedia untuk anda gunakan. Beberapa tema sangat asas dan minimalis, sementara yang lain akan menambah banyak ciri baru ke laman web anda.

Tema WordPress

Sebagai pemula WordPress, anda mungkin mahu memulakan dengan tema ringkas yang mudah digunakan. Kami mempunyai senarai tema WordPress sederhana yang disyorkan yang dapat anda lihat untuk memulakan.

Tertanya-tanya bagaimana memutuskan tema? Anda boleh melihat artikel kami mengenai memilih tema WordPress yang sempurna untuk mendapatkan petua dan nasihat.

Sebaik sahaja anda menemui tema yang anda suka, anda boleh memasangnya dengan mengikuti panduan kami mengenai cara memasang tema WordPress.

Ingat, anda boleh menukar tema dengan mudah pada masa akan datang, jadi penting agar anda tidak menghabiskan terlalu banyak masa untuk langkah ini.

Anda bahkan boleh menggunakan tema WordPress lalai dan mulakan dengan proses migrasi. Kerana bahagian yang paling penting adalah memindahkan semua kandungan anda dari Wix ke WordPress.

Langkah 4: Import Catatan Blog Wix Anda ke WordPress

Dalam langkah ini, kami akan memindahkan catatan blog Wix anda ke laman WordPress baru anda.

Wix adalah platform tertutup, dan mereka tidak menyediakan cara mudah bagi pengguna untuk memindahkan kandungan mereka dari Wix.

Tetapi kami masih dapat mengotomatisasi proses dengan mengimport Wix RSS feed anda, dan bukannya membuat setiap catatan blog secara manual.

Untuk memulakan, anda perlu memuat turun fail Wix RSS anda.

Anda boleh mencari fail dengan menambahkan /feed.xml atau /blog-feed.xml ke URL laman web Wix anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai domain khusus dengan Wix, maka anda dapat mencari suapan RSS anda di username.wixsite.com/blogname/feed.xml atau username.wixsite.com/blogname/blog-feed.xml, di mana “nama pengguna” adalah nama pengguna Wix anda dan “blogname” adalah nama blog anda.

Sekiranya anda mempunyai domain tersuai seperti www.yourwixblog.com, maka anda boleh mendapatkan suapan RSS anda di www.yourwixblog.com/feed.xml atau www.yourwixblog.com/blog-feed.xml.

Setelah menavigasi ke URL yang betul, anda akan melihat halaman yang penuh dengan kod.

Teruskan dan klik kanan di mana sahaja di halaman dan klik Simpan sebagai untuk menyimpan fail di komputer anda.

Simpan suapan Wix RSS

Setelah anda mempunyai fail RSS, anda boleh log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan klik Alat »Import.

Seterusnya, klik Install sekarang pautan di bawah tajuk RSS.

Penghijrahan Wix ke WordPress menggunakan suapan RSS

Selepas beberapa saat, anda akan melihat pautan di bahagian atas halaman ke Jalankan Pengimport. Teruskan dan klik pautan.

Seterusnya, anda perlu mengklik Pilih fail butang dan pilih fail feed.xml yang disimpan ke komputer anda. Setelah dipilih, anda boleh mengklik Muat naik fail dan import butang.

Klik butang muat naik untuk memindahkan Wix ke WordPress

Sekiranya anda mempunyai banyak catatan blog untuk diimport, maka perlu beberapa minit untuk mengimport semuanya.

Setelah selesai, anda akan melihat mesej pengesahan.

Catatan blog Wix anda diimport ke WordPress

Untuk memeriksa catatan blog anda dan memastikan ia dieksport dari Wix dengan betul, anda boleh menavigasi ke Catatan »Semua Catatan dan klik Pandangan di bawah setiap jawatan.

Catatan blog diimport

Pada ketika ini, kandungan catatan blog anda telah dipindahkan, tetapi ada satu masalah: sebarang gambar dalam catatan anda masih dihoskan dengan Wix.

Nasib baik, ada cara mudah untuk memperbaikinya dan memindahkan gambar anda ke WordPress.

Yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam Auto Upload Images.

Plugin adalah seperti aplikasi untuk WordPress yang membolehkan anda menambahkan ciri baru. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah memasang dan mengaktifkan pemalam, anda perlu menyimpan semula setiap siaran yang mengandungi gambar, dan pemalam akan mengimport gambar di dalamnya.

Akan memakan masa untuk mengedit setiap pos satu persatu, tetapi kami mempunyai trik berguna yang boleh anda gunakan untuk menyimpan semula semua catatan WordPress dengan cepat sekaligus.

Cukup ke Catatan »Semua Catatan halaman dan kemudian klik pada butang Skrin Pilihan di bahagian atas.

Paparkan lebih banyak catatan

Anda perlu menambah bilangannya menjadi 999 di medan ‘Bilangan item per bidang halaman’ dan klik pada butang Terapkan.

WordPress akan memuat semula halaman, dan kali ini ia akan menunjukkan 999 siaran pada satu masa.

Seterusnya, anda perlu memilih semua catatan anda dan kemudian pilih Edit di bawah menu tindakan pukal.

Pilih semua siaran

Selepas itu, anda perlu mengklik butang Terapkan. WordPress akan menunjukkan kotak edit cepat dengan semua catatan yang dipilih. Anda hanya perlu mengklik butang Kemas kini, dan WordPress akan mengemas kini semua catatan anda.

Lihat panduan kami untuk mengimport gambar luaran di WordPress untuk arahan yang lebih terperinci.

Langkah 5: Import Halaman Wix Anda ke WordPress

Setelah anda mengimport catatan blog anda, seterusnya kami perlu memindahkan halaman Wix anda ke laman WordPress anda.

Wix tidak menyediakan kaedah automatik untuk melakukan ini, jadi kami harus membuat semula setiap halaman di WordPress satu persatu.

Pertama, anda boleh menavigasi ke halaman Wix yang ingin anda pindahkan ke WordPress. Sorot semua kandungan (kecuali tajuk halaman). Kemudian anda boleh klik kanan dan klik Salinan.

Salin halaman Wix ke WordPress

Selepas itu, anda perlu log masuk ke papan pemuka WordPress anda dan pergi ke Halaman »Tambah Baru untuk mencipta semula halaman. Di bahagian atas halaman, anda boleh menaip tajuk halaman. Kemudian anda boleh klik kanan dan dan klik Tampal untuk mencipta semula kandungan.

Tampal kandungan halaman

Untuk mendapatkan bantuan dalam menggayakan halaman anda, anda boleh melihat artikel kami mengenai menambah pos atau halaman baru di WordPress.

Setelah selesai menggayakan halaman anda, anda dapat mengklik Menerbitkan butang untuk menerbitkan halaman anda di laman WordPress baru anda.

Terbitkan halaman anda

Walaupun anda dapat mengikuti kaedah di atas untuk semua halaman berdasarkan teks, ia tidak akan berfungsi untuk halaman tertentu seperti halaman kenalan anda.

Anda perlu memasang pemalam borang kenalan seperti WPForms untuk membuat halaman kenalan. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara membuat borang hubungan mudah.

Sekarang setelah anda menukar semua kandungan, ada baiknya anda menyemak semula catatan dan halaman anda dengan teliti untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul dan kelihatan seperti yang seharusnya.

Langkah 6: Buat Menu Navigasi Utama Anda

Seterusnya, anda ingin memastikan pelawat anda dapat menavigasi laman web baru anda dengan mudah menggunakan menu utama anda.

Anda boleh membuat menu navigasi dengan pergi ke Rupa »Menu. Ketik nama untuk menu anda, dan klik salah satu Buat Menu butang.

Membuat menu navigasi baru

Seterusnya, anda boleh memilih halaman mana yang ingin anda tambahkan ke menu utama anda, dan klik Tambah ke Menu butang. Apabila anda telah menambahkan semua halaman yang anda inginkan, pilih kedudukan menu.

Akhirnya, klik biru Simpan Menu butang di sebelah kanan.

Tambahkan halaman ke menu

Kini menu anda telah dibuat dan disiarkan di laman web anda.

Langkah 7: Redirect Wix ke WordPress

Laman WordPress baru anda sudah lengkap, dan anda bersedia untuk memberitahu pembaca anda mengenai langkah anda.

Penting untuk tidak hanya mengumumkan perpindahan anda kepada pembaca anda tetapi untuk mengatur pengalihan yang betul.

Anda mahu semua pelawat laman web lama anda mendarat di halaman yang sama persis di laman web baru. Ini juga akan membolehkan mesin pencari mengetahui bahawa laman web lama anda telah berpindah ke lokasi baru.

Nota: Anda hanya dapat mengalihkan pengguna ke laman WordPress baru anda jika anda mempunyai domain khusus di Wix. Malangnya, jika anda menggunakan subdomain wixsite, anda tidak boleh mengarahkan pengguna ke laman WordPress anda.

Mula-mula anda perlu membuka editor teks biasa seperti Notepad dan tampal kod ini:

var hashesarr = {
"#! about-us / c1it7": ‘/ mengenai /’,
"#! hubungi / ce54": ‘/ hubungi /’,
"#! rawak-artikel / c1mz": ‘/ rawak-artikel /’
};

untuk (var hash dalam hashesarr) {
var patt = RegExp baru (hash);
jika (window.location.hash.match (tepukan)! == null) {
window.location.href = hashesarr [hash];
}
}

Dalam kod ini, kami telah menambahkan tiga contoh URL dalam format berikut:

"#! about-us / c1it7": ‘/ mengenai /’,

Bahagian pertama baris mencari rentetan dalam URL. Ini akan menjadi URL dari mana pengguna Wix berasal. Bahagian kedua dalam baris adalah slug WordPress untuk halaman yang sama.

Malangnya, anda perlu menambahkan setiap URL secara manual dalam format ini. Setelah selesai, anda perlu menyimpan fail ini sebagai redirects.js.

Seterusnya, anda perlu memuat naik fail ini ke direktori / js / tema WordPress anda menggunakan klien FTP.

Sekiranya tema anda tidak mempunyai direktori / js /, maka anda perlu membuatnya.

Sekarang anda perlu mengedit fail functions.php tema anda dan menambahkan kod ini di bahagian bawah fail:

fungsi wpb_wixjs () {
wp_enqueue_script (‘wixredirect’, get_stylesheet_directory_uri (). ‘/js/redirects.js’, array (), ‘1.0.0’, benar);
}
add_action (‘wp_enqueue_scripts’, ‘wpb_wixjs’);

Jangan lupa menyimpan perubahan anda.

Itu sahaja, anda kini boleh mencuba mengunjungi URL dari laman web Wix lama anda untuk melihat pengalihan tindakan.

Nota: Pengalihan ini tidak akan mengarahkan mesin carian dan tidak begitu mesra SEO.

Akhir sekali, jangan lupa untuk memberitahu pembaca tentang alamat baru anda. Anda boleh melakukan ini dengan mengumumkan langkah anda di media sosial, menulis catatan blog mengenainya, dan mengirimkan notis ke buletin e-mel anda.

Langkah 8: Tambahkan Plugin WordPress Yang Penting

Pemalam WordPress membolehkan anda menambahkan lebih banyak ciri ke laman web anda. Plugin berfungsi seperti aplikasi Wix. Terdapat beratus-ratus plugin yang tersedia, percuma dan berbayar. Anda boleh melihat arkib artikel kami mengenai pemalam WordPress terbaik jika anda tidak pasti di mana hendak bermula.

Kami juga mempunyai senarai pemalam WordPress yang mesti ada untuk semua laman web.

Sekiranya anda mencari gaya tarik Wix & jatuhkan pembina halaman, maka kami mengesyorkan menggunakan salah satu seretan terbaik ini & jatuhkan pemalam pembangun halaman WordPress.

Itu sahaja! Kami harap tutorial ini membantu anda beralih dari Wix ke WordPress tanpa banyak kerumitan.

Kami mengucapkan selamat datang ke komuniti WordPress. Untuk memulakan WordPress, lihat bahagian panduan pemula kami dan video pemula WordPress kami.

Sekiranya anda mempunyai rakan yang masih menggunakan Wix, maka anda dapat menunjukkan kepada mereka laman WordPress baru anda dan perbandingan kami di WordPress vs Wix dan meyakinkan mereka untuk beralih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me