Cara Berpindah dengan Betul dari Weebly ke WordPress (Langkah demi Langkah)

Adakah anda mahu beralih dari Weebly ke WordPress? Ya, mungkin untuk memindahkan semua kandungan Weebly anda ke WordPress tanpa menyewa pembangun atau mengetahui cara membuat kod. Kami membina alat pengimport Weebly to WordPress percuma yang melakukan semuanya untuk anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara berpindah dari Weebly ke WordPress dengan betul (langkah demi langkah).


Weebly ke WordPress

Dari pengalaman kami, kebanyakan orang tidak memilih platform blog terbaik ketika mereka mula-mula. Sebaliknya anda lebih cenderung menggunakan salah satu daripada banyak penyelesaian yang dihoskan seperti Weebly kerana anda mendengar betapa senangnya dan bahawa ia adalah percuma.

Sebaik sahaja anda menceburkan diri dalam membuat blog, dan anda mengetahui tentang SEO, pengewangan, penyesuaian, dan lain-lain, maka anda mempunyai masa yang tinggi kerana anda menyedari bahawa anda membuat pilihan yang salah.

Dan ketika itulah anda mula panik kerana anda tidak mahu kerja keras anda sia-sia.

Jangan risau, tidak akan. Kami telah membantu beratus-ratus orang beralih dari Weebly ke WordPress. Tidak, anda tidak perlu mengetahui sebarang kod. Sekiranya anda dapat mengikuti petunjuk dan menunjuk dan klik, maka anda boleh memindahkan laman web Weebly anda ke WordPress.

Ya, anda akan mengambil masa sekitar satu jam untuk berhijrah dari Weebly ke WordPress dengan betul, tetapi sangat berbaloi.

Tawaran Percuma Bonus: Oleh kerana banyak dari anda meminta ini, kami kini menawarkan perkhidmatan migrasi Weebly ke WordPress percuma sebagai sebahagian daripada perkhidmatan persediaan blog WordPress percuma kami. Ini bermaksud salah satu ahli pasukan pakar kami akan melakukan keseluruhan migrasi untuk anda (100% percuma). Ya, anda boleh beralih dari Weebly ke WordPress tanpa risiko.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang yang suka belajar dan melakukan sesuatu sendiri, anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami di bawah.

Sedia? Mari kita mulakan.

Tutorial Video Weebly to WordPress

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai tutorial video atau mahu bergerak mengikut kadar anda sendiri, teruskan membaca arahan di bawah.

Langkah 1. Bermula

Untuk memulakan blog WordPress, anda memerlukan dua perkara:

  • Nama domain (ini adalah nama blog anda iaitu wpbeginner.com)
  • Akaun hosting web (di sinilah laman web anda tinggal di internet)

Walaupun WordPress itu sendiri percuma, domain dan web hosting berharga ($ 14,99 / tahun untuk domain dan $ 7,99 / bulan untuk hosting web).

Syukurlah, Bluehost, penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress telah bersetuju untuk menawarkan pengguna kami nama domain percuma dan lebih Diskaun 60% di web hosting.

Sekiranya atas sebab tertentu anda mahukan pilihan lain, anda boleh melihat senarai syarikat hosting WordPress terbaik kami.

Setelah anda menyiapkan domain dan hosting anda, langkah seterusnya adalah memasang WordPress. Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara memasang WordPress.

Setelah selesai memasang WordPress, anda sudah bersedia untuk beralih ke langkah seterusnya iaitu memindahkan kandungan Weebly anda ke WordPress.

Langkah 2. Eksport Kandungan Dari Laman Web Weebly Anda

Pada masa lalu, terlalu sukar bagi pengguna untuk berpindah dari Weebly ke WordPress kerana tidak mudah mengeksport data dari Weebly.

Kami memutuskan untuk menyelesaikan masalah ini dan mengembangkan Weebly to WordPress Importer.

Ini adalah alat dalam talian percuma yang mengimport kandungan anda dari Weebly dan mengubahnya menjadi format import yang serasi dengan WordPress. Ia tidak membuat perubahan pada laman web Weebly anda yang ada, jadi sangat selamat digunakan.

Pergi ke laman web Weebly ke WordPress Import dan masukkan URL laman web Weebly anda.

Weebly kepada Pengimport WordPress

Anda akan diminta untuk memberikan nama, alamat e-mel, dan memilih format eksport.

Pilihan lalai adalah format WXR, dan anda tidak boleh mengubahnya melainkan anda menghadapi masalah kemudian.

Seterusnya, anda perlu memilih sama ada anda mahu memasukkan halaman dalam fail eksport anda. Pilihan lalai adalah ‘Ya’, dan anda juga tidak perlu mengubahnya, melainkan anda tidak mahu mengeksport halaman Weebly.

Selepas itu, anda perlu mengklik butang ‘Eksport Laman Web Weebly saya’.

Weebly to WordPress Importer kini akan mengambil kandungan dari laman web Weebly anda dan mengubahnya menjadi fail eksport yang serasi dengan WordPress.

Muat turun fail eksport Weebly anda

Anda akan melihat butang untuk memuat turun fail eksport Weebly anda. Anda perlu klik kanan di atasnya dan pilih ‘Simpan pautan sebagai’ dari menu.

Ini akan memuat turun fail export.xml ke komputer anda.

Langkah 3. Import Kandungan Weebly ke WordPress

Sekarang kerana anda mempunyai kandungan Weebly dalam format yang serasi dengan WordPress, inilah masanya untuk mengimportnya ke WordPress.

Log masuk ke kawasan pentadbir anda dan pergi ke Alat »Import halaman.

Anda akan melihat senarai pengimport yang tersedia untuk pelbagai platform. Anda perlu menatal ke WordPress dan kemudian klik pada pautan ‘Pasang Sekarang’.

Pasang pengimport WordPress

WordPress kini akan mengambil plugin pengimport dan memasangnya di laman WordPress anda tanpa memuatkan semula halaman. Setelah dipasang, anda perlu mengklik ‘Run Importer’ untuk melancarkannya.

Jalankan pengimport WordPress

Ini akan membawa anda ke halaman pengimport WordPress. Teruskan dan klik butang ‘Pilih fail’ untuk memilih fail export.xml yang anda muat turun lebih awal.

Seterusnya, klik pada butang ‘Muat naik fail dan import’ untuk meneruskan.

Pengimport WordPress kini akan memuat naik fail eksport anda dan menganalisisnya. Pada skrin seterusnya, ia akan meminta anda menetapkan pengarang.

Import pengarang dan lampiran media

Anda boleh mengimport pengarang dari laman web Weebly anda, membuat pengarang baru, atau memberikan semua kandungan kepada pengguna WordPress anda yang ada.

Jangan lupa untuk mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Muat turun dan import lampiran fail’. Ia akan mengambil gambar dari laman web Weebly anda ke perpustakaan media WordPress, jadi anda boleh menggunakannya kemudian.

Anda kini boleh mengklik butang Kirim untuk menjalankan pengimport. WordPress kini akan mengimport kandungan dari fail eksport ke pangkalan data WordPress anda. Ia juga akan cuba mengambil gambar yang dipautkan dalam catatan dan halaman blog Weebly anda.

Setelah selesai anda akan melihat mesej kejayaan.

Berjaya mengimport data Weebly ke WordPress

Tahniah, anda berjaya mengimport kandungan dari blog Weebly anda ke WordPress. Anda kini boleh pergi ke catatan, halaman, dan kategori di kawasan pentadbir WordPress untuk melihat apakah semua kandungan anda ada di sana. Periksa juga pustaka media untuk melihat gambar yang diimport dari laman web Weebly anda.

Sekiranya proses import gagal di tengah, anda boleh menjalankannya sekali lagi. Pengimport cukup pintar untuk mengesan kandungan pendua dan melangkauinya. Ini hanya akan mengimport kandungan yang tidak berjaya diimport dalam percubaan sebelumnya.

Langkah 4. Menyiapkan Pengalihan

Sekiranya anda menggunakan domain khusus di laman Weebly anda (seperti yoursite.com), maka anda perlu mengarahkannya ke penyedia hosting WordPress anda.

Mula-mula anda perlu log masuk ke akaun Weebly anda dan pergi ke halaman Domain. Klik pada nama domain yang ingin anda edit dan kemudian pada halaman tetapan domain klik pada butang ganti di sebelah pilihan nameserver.

Pada skrin seterusnya, anda perlu memasukkan pelayan nama host WordPress baru anda. Untuk Bluehost, ini adalah ns1.bluehost.com dan ns2.bluehost.com.

Menukar pelayan nama

Klik pada butang simpan untuk menyimpan tetapan anda.

Perubahan pelayan nama mungkin memerlukan masa untuk menyebarkan ke seluruh internet. Setelah perubahan berlaku, pengunjung akan mula melihat laman WordPress anda.

Sekiranya anda menggunakan URL subdomain di laman Weebly anda (seperti http://example.weebly.com), berikut adalah cara penyediaan pengalihan.

Log masuk ke papan pemuka Weebly anda dan edit laman web anda. Seterusnya, anda perlu mengklik pada Tetapan dan kemudian tab SEO.

Ubah hala subdomain

Sekarang, tatal ke bawah ke pilihan kod tajuk dan tambahkan baris kod ini:

Ganti domainanda.com dengan nama domain laman WordPress baru anda.

Jangan lupa mengklik butang simpan dan terbitkan untuk menyimpan perubahan anda.

Anda kini boleh melayari laman web Weebly anda, dan laman web ini akan disegarkan dan dialihkan ke laman web WordPress anda.

Langkah 5. Menetapkan Permalinks

Laman web Weebly anda mungkin mempunyai struktur URL yang berbeza untuk catatan blog dan halaman. Biasanya ia adalah seperti ini:

Untuk catatan blog: http://example.com/blog/your-post-title/
Untuk halaman: http://example.com/page-title.html

Sekiranya anda menggunakan domain khusus di laman Weebly anda, pengguna yang melayari catatan di blog Weebly lama anda akan melihat ralat 404.

Inilah cara anda memastikan bahawa pengguna diarahkan untuk membetulkan catatan.

Anda perlu melawat Tetapan »Pautan Permalink halaman. Tatal ke bawah dan pilih pilihan ‘Struktur tersuai’ dan kemudian tambahkan / blog /% postname% di medan teks di sebelahnya.

Pautan Permalink

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk mengemas kini permalink anda.

Sekarang anda perlu menambahkan .html di hujung URL untuk halaman WordPress anda.

Anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Add Any Extension to Pages. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »Tambahkan Sebarang Pelanjutan ke Halaman. Cukup masukkan .html dalam tetapan pemalam dan klik butang ‘Kemas kini Tetapan’.

Tambahkan .html ke halaman di WordPress

Sekarang anda perlu melawat Tetapan »Pautan Permalink halaman dan klik pada butang simpan perubahan untuk mengemas kini struktur permalink anda.

Langkah 6. Penyelesaian masalah

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda perlukan setelah memindahkan laman web anda dari Weebly ke WordPress.

1. Mengimport atau mengganti gambar

WordPress akan cuba mengimport gambar dari laman web Weebly anda ke WordPress semasa pengimportan. Walau bagaimanapun, jika gambar anda tidak dimuat turun ke perpustakaan media, anda perlu mengimportnya. Lihat panduan kami mengenai cara mengimport gambar luaran di WordPress untuk arahan langkah demi langkah terperinci.

2. Memperbaiki kesalahan di WordPress

Sekiranya anda melihat beberapa kesilapan di laman WordPress anda selepas pemindahan, kemudian pergi ke panduan utama kami mengenai kesalahan WordPress biasa dan cara memperbaikinya.

3. Perkara yang perlu dilakukan Selepas Memasang WordPress

Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda kini akan bersedia untuk menyesuaikan laman web baru anda dan memanfaatkan banyak fleksibiliti WordPress. Lihat senarai perkara penting yang harus kami lakukan setelah memasang WordPress.

Itu sahaja, kami harap artikel ini dapat membantu anda beralih dari Weebly ke WordPress dengan betul. Anda mungkin juga ingin melihat senarai 24 kami mesti mempunyai plugin WordPress untuk laman web perniagaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me