Cara Memaparkan Catatan Terkini di WordPress

Adakah anda ingin menunjukkan catatan terbaru anda di WordPress? Memaparkan catatan terkini membantu pengguna menemui kandungan baru anda dengan mudah dan menghabiskan lebih banyak masa di laman web anda.


Anda boleh menambahkan senarai catatan terbaru anda di bar sisi anda, setelah akhir kandungan siaran anda, di dalam kandungan catatan anda dengan kod pendek, di kawasan widget footer anda, atau di tempat lain yang anda suka.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menampilkan catatan terkini di WordPress menggunakan pelbagai kaedah yang berbeza

Memaparkan catatan terkini di WordPress

Mengapa Menambah Catatan Terkini di WordPress?

Sekiranya anda telah lama menjalankan blog atau laman web WordPress, maka anda mungkin mempunyai beberapa artikel lama mendapatkan lalu lintas biasa dari enjin carian dan sumber lain.

Sebilangan besar pengguna ini akan memeriksa maklumat yang mereka cari dan tinggalkan. Lebih daripada 75% pelawat tersebut tidak akan melihat laman web anda lagi.

Untuk memastikan pengguna kembali ke laman web anda, anda perlu memastikan bahawa mereka menghabiskan lebih banyak masa di laman web anda.

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menunjukkan kepada mereka catatan terbaru lain yang semestinya mereka lihat. Ini membantu pengguna mengungkap lebih banyak kandungan di laman web anda yang menyebabkan mereka menghabiskan lebih banyak masa di laman web anda.

Oleh kerana pengguna melihat lebih banyak halaman, ini memberi anda masa untuk meyakinkan mereka untuk mendaftar ke buletin e-mel anda atau membuat pembelian.

Oleh itu, mari kita lihat cara memaparkan catatan terkini di WordPress dengan mudah menggunakan pelbagai kaedah. Klik pada pautan cepat untuk terus ke kaedah itu:

  Kaedah 1. Gunakan Blok Gutenberg Posting Terkini WordPress

  Editor blok WordPress (Gutenberg) mempunyai blok bawaan untuk memaparkan catatan terbaru anda. Anda boleh menambahkannya dengan mudah ke mana-mana catatan atau halaman di laman web anda.

  Untuk menggunakan blok ini, cukup edit siaran tempat anda memaparkan catatan terkini. Pada skrin edit siaran, anda perlu menambahkan blok ‘Posting Terkini’ ke kawasan kandungan.

  Menambah blok Catatan Terkini ke halaman

  Terdapat banyak cara yang berbeza untuk anda mengkonfigurasi blok ini. Secara lalai, ia hanya menunjukkan tajuk catatan, tetapi anda dapat menyesuaikannya dengan mudah.

  Contohnya, anda boleh menghidupkan dan mematikan kandungan siaran di panel sebelah kanan. Ini membolehkan anda memilih untuk menambah kandungan catatan atau petikan di sebelah tajuk.

  Anda juga boleh menyesuaikan panjang petikan yang menjadi 55 perkataan, tetapi anda boleh memilih antara 10 hingga 100 perkataan.

  Mengkonfigurasi bagaimana petikan catatan harus dipaparkan

  Sekiranya anda mahu, anda boleh memaparkan tarikh pengeposan. Ini akan muncul tepat di bawah tajuk.

  Memaparkan tarikh catatan terbaru anda

  Anda juga dapat memilih dengan tepat bagaimana paparan anda akan dipaparkan. Anda boleh memesannya secara berbeza dari ‘Terkini hingga Tertua’ lalai, dan anda hanya dapat menunjukkan siaran terbaru dari kategori tertentu.

  Dari panel tetapan, anda juga dapat memilih berapa banyak catatan yang akan dipaparkan. Secara lalai, blok menunjukkan 5 siaran, tetapi anda boleh memaparkan antara 1 hingga 100 siaran.

  Menyusun dan menyaring senarai catatan terkini

  Anda juga mempunyai pilihan untuk memaparkan catatan terbaru anda dalam grid lajur dan bukannya senarai.

  Menetapkan catatan terkini untuk dipaparkan dalam format grid

  Anda dapat menyesuaikan grid ke gambar unggulan untuk catatan anda, mengubah ukuran gambar, dan menyelaraskannya dengan sewajarnya:

  Menambah gambar yang diketengahkan ke blok siaran terbaru anda

  Begini bagaimana blok selesai kelihatan langsung di laman web:

  Blok siaran terkini yang dipaparkan secara langsung

  Kaedah 2. Gunakan Widget Catatan Terkini WordPress

  Bagaimana jika anda ingin menunjukkan senarai catatan terbaru anda di bar sisi anda dan bukan pada halaman? WordPress dilengkapi dengan widget lalai bawaan untuk memaparkan catatan terkini di bar sisi laman web anda atau kawasan siap widget apa pun.

  Di papan pemuka WordPress anda, pergi ke Rupa »Widget dan tambahkan widget ‘Posting Terkini’ ke bar sisi anda.

  Widget siaran terkini

  Widget Catatan Terkini terbina dalam tidak menawarkan banyak pilihan. Anda boleh memberi tajuk widget, memilih untuk menunjukkan tarikh catatan atau tidak, dan menambahkan jumlah catatan yang ingin anda paparkan.

  Setelah selesai, klik pada butang ‘Simpan’ untuk menyimpan tetapan widget anda.

  Inilah widget secara langsung di blog, dengan tajuk ‘Posting Baru’ dan tarikh diaktifkan:

  Catatan terbaru yang dipaparkan di bar sisi blog

  Kaedah 3. Gunakan Widget Posting Terkini Dengan Plugin Thumbnail

  Widget terbina dalam yang kami sebutkan di atas agak terhad.

  Bagaimana jika anda mahu memaparkan gambar kecil dan petikan dengan catatan terbaru anda? Bagaimana jika anda hanya mahu menunjukkan siaran dari kategori tertentu di bar sisi anda?

  Nah, ketika itulah plugin Widget Posting Terkini Dengan Thumbnail sangat berguna. Ia lebih banyak daripada sekadar lakaran kecil dan percuma.

  Mula-mula, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin WordPress Recent Posts Widget With Thumbnails.

  Seterusnya, pergi ke Rupa »Widget halaman di mana anda harus melihat widget ‘Posting Terkini Dengan Thumbnail’.

  Widget Catatan Terkini Dengan Gambar Kecil dalam senarai widget yang tersedia

  Anda perlu menambahkannya ke bar sisi atau kawasan lain yang menggunakan widget.

  Widget Catatan Terkini Dengan Gambar Kecil di bar sisi

  Widget Posting Terkini Dengan Thumbnail dilengkapi dengan banyak pilihan. Ini memberi anda kawalan penuh mengenai bagaimana anda ingin memaparkan catatan terkini di laman WordPress anda.

  Anda juga dapat menunjukkan petikan, menunjukkan catatan dari kategori tertentu, mengabaikan catatan melekit, memaparkan catatan rawak, dan banyak lagi.

  Setelah selesai, jangan lupa mengklik butang simpan untuk menyimpan tetapan anda. Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat catatan terbaru dengan gambar kecil.

  Paparkan Catatan Terkini di Sidebar

  Kaedah 4. Paparkan Catatan Terkini Menggunakan Kod Pendek

  Menggunakan blok ‘Posts Terkini’ pastinya merupakan kaedah termudah untuk memaparkan post terbaru di post dan halaman WordPress. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk mematikan Gutenberg dan mengekalkan editor Klasik, anda boleh menggunakan kod pendek sebagai gantinya.

  Pertama, pasang dan aktifkan pemalam Paparan Catatan. Ia berfungsi di luar kotak, dan tidak ada tetapan untuk anda konfigurasikan.

  Cukup edit catatan atau halaman di mana anda ingin memaparkan catatan terbaru anda. Seterusnya, gunakan kod pendek [paparan-pos]. Plugin ini menawarkan pelbagai parameter yang boleh anda gunakan dengan kod pendek.

  Berikut adalah beberapa contoh perkara yang boleh anda lakukan menggunakan pemalam ini.

  Paparkan 3 catatan terbaru dengan lakaran kecil dan petikan:

  [display-posts posts_per_page ="3" gambar_saiz ="gambar kecil" sertakan_contoh ="benar"]

  Paparkan halaman terkini dan bukannya catatan:

  [display-posts posts_per_page ="3" post_type ="halaman"]

  Tukar pesanan menjadi tajuk dan bukannya tarikh:

  [display-posts posts_per_page ="3" pesanan dengan ="tajuk"]

  Paparkan halaman terkini di bawah halaman induk tertentu:

  [display-posts posts_per_page ="3" post_type ="halaman" post_parent ="5"]

  Anda juga boleh memasukkan gaya tambahan. Contohnya, anda mungkin ingin menyelaraskan gambar pilihan anda ke kiri. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan arahan di laman web pemalam di sini.

  Begini rupa senarai siaran terbaru kami, menggunakan arahan tersebut:

  Memaparkan catatan terkini menggunakan widget kod pendek

  Untuk senarai penuh parameter, lawati dokumentasi pemalam.

  Anda juga boleh menggunakan kod pendek ini di dalam widget teks. Pertama, anda perlu mengaktifkan kod pendek dalam widget teks anda dengan menambahkan kod ini ke fail functions.php tema anda atau pemalam khusus laman web.

  add_filter (‘widget_text’, ‘do_shortcode’);

  Kaedah 5. Paparkan Catatan Terkini Secara Manual di WordPress

  Pengguna WordPress yang lebih maju mungkin ingin menambahkan catatan terkini secara langsung dalam fail tema WordPress mereka. Sudah tentu, anda harus menggunakan tema kanak-kanak untuk ini supaya apabila anda mengemas kini tema anda, anda tidak akan kehilangan perubahan.

  Adalah idea yang baik untuk membuat sandaran sebelum anda mengedit fail tema anda. Sekiranya ada yang tidak betul, anda mungkin ingin melihat senarai ralat WordPress yang paling biasa dan cara memperbaikinya.

  Cara termudah untuk memaparkan catatan terkini secara manual untuk menggunakan kelas WP_Query terbina dalam. Cukup tambahkan kod ini di mana anda mahu memaparkan catatan terkini.

   // Tentukan Parameter Pertanyaan WP kami
   <?php $ the_query = WP_Query baru (‘posts_per_page = 5’); ?>

   // Mulakan Pertanyaan WP kami
   <?php semasa ($ the_query -> has_posts ()): $ the_query -> jawatan(); ?>

   // Paparkan Tajuk Catatan dengan Hyperlink

  • "><?php the_title (); ?>
  • // Paparkan Petikan Pasca

  • <?php the_excerpt (__ (‘(lebih banyak …)’)); ?>
  • // Ulangi proses dan tetapkan semula setelah mencapai had
   <?php
   akhir sekali;
   wp_reset_postdata ();
   ?>

  Kod ini memaparkan lima catatan terbaru dengan tajuk dan petikannya. Kelas WP_Query mempunyai banyak parameter yang membolehkan anda menyesuaikannya dengan cara yang anda suka. Untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk dokumentasi pembangun WordPress.

  Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara memaparkan catatan terkini di WordPress. Anda mungkin juga berminat dengan artikel kami mengenai cara membuat halaman terpisah untuk catatan blog di WordPress, dan perbandingan kami mengenai plugin pembangun halaman WordPress drag and drop terbaik.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me