Cara Memaparkan Senarai Halaman Anak Untuk Halaman Ibu Bapa di WordPress

Baru-baru ini salah seorang pengguna kami bertanya kepada kami bagaimana untuk memaparkan halaman anak dari Halaman WordPress? Selalunya ketika bekerja di laman web yang mempunyai halaman dengan halaman anak, anda mungkin ingin menunjukkan halaman anak tersebut di halaman induk di widget bar sisi atau lokasi lain dalam templat anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memaparkan senarai halaman anak untuk halaman induk di WordPress.


Untuk melihat contoh senarai halaman anak-anak di halaman induk, lihat tangkapan skrin di bawah yang kami ada dari halaman Cara Kerja OptinMonster. Anda juga dapat melihatnya digunakan di halaman Blueprint WPBeginner.

Halaman induk dengan senarai halaman anak

Sebelum kita memulakan, bagi mereka yang tidak biasa dengan Halaman Anak, sila baca panduan kami mengenai perbezaan antara Catatan dan Halaman di WordPress. Salah satu ciri penting halaman adalah bahawa mereka boleh menjadi hierarki. Ini bermaksud bahawa halaman boleh menjadi halaman induk dan mempunyai halaman anak (iaitu sub-halaman) di bawahnya. Ini membolehkan anda mengumpulkan halaman yang berlainan di bawah satu halaman induk. Contohnya, jika anda mempunyai Halaman Produk di laman web, anda boleh menambahkan halaman seperti Ciri, Harga, dan Sokongan sebagai halaman anak. Setiap halaman anak juga boleh mempunyai halaman anak sendiri.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Untuk membuat halaman kanak-kanak, cukup buat atau edit halaman di WordPress seperti yang biasa anda lakukan. Di bawah kotak meta Atribut Halaman, pilih halaman induk dari menu lungsur turun.

Membuat halaman anak dengan memberikannya halaman Induk di WordPress

Catatan: Sekiranya anda tidak melihat menu Atribut Halaman, maka klik pada butang Pilihan Skrin di sudut kanan atas skrin anda. Ini akan memaparkan menu di mana anda perlu memastikan bahawa Atribut Halaman diperiksa.

Memaparkan Halaman Anak di Halaman Ibu Bapa di WordPress

Untuk menyenaraikan halaman anak di bawah halaman induk, anda perlu menambahkan kod berikut dalam pemalam khusus laman web, atau dalam fail functions.php tema anda:

fungsi wpb_list_child_pages () {

jawatan $ global;

jika (is_page () && $ pos->post_parent)

$ childpages = wp_list_pages (‘sort_column = menu_order&tajuk_li =&anak_of = ‘. $ pos->post_parent. ‘&gema = 0 ‘);
yang lain
$ childpages = wp_list_pages (‘sort_column = menu_order&tajuk_li =&anak_of = ‘. $ pos->ID . ‘&gema = 0 ‘);

jika ($ halaman kanak-kanak) {

$ tali = ‘

    ‘. $ halaman kanak-kanak. ‘

‘;
}

pulangkan rentetan $;

}

add_shortcode (‘wpb_childpages’, ‘wpb_list_child_pages’);

Kod di atas memeriksa terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada halaman mempunyai ibu bapa atau halaman itu sendiri adalah ibu bapa. Sekiranya ia adalah halaman induk, maka ia akan memaparkan halaman anak yang berkaitan dengannya. Sekiranya ia adalah halaman anak, maka ia akan memaparkan semua halaman anak dari halaman induknya. Terakhir, jika ini hanya halaman yang tidak mempunyai halaman anak atau ibu bapa, maka kodnya tidak akan menghasilkan apa-apa. Di baris terakhir kod, kami telah menambahkan kod pendek, sehingga anda dapat dengan mudah memaparkan halaman anak tanpa mengubah templat halaman anda.

Untuk memaparkan halaman kanak-kanak cukup tambahkan kod pendek berikut di halaman atau widget teks di bar sisi:

[wpb_childpages]

Dalam beberapa kes, tema anda mungkin tidak siap untuk melaksanakan kod pendek dalam widget teks. Sekiranya tidak berfungsi, lihat tutorial ini tentang cara menggunakan kod pendek dalam widget bar sisi WordPress.

Paparkan Halaman Anak Secara Dinamik Tanpa Kod Pendek

Menggunakan kod pendek adalah mudah, tetapi masalah dengan menggunakan kod pendek adalah anda perlu menambahkan kod pendek di semua halaman yang mempunyai halaman induk atau anak. Anda mungkin akhirnya mempunyai kod pendek di banyak halaman, dan kadang-kadang anda mungkin lupa untuk menambahkan kod pendek.

Pendekatan yang lebih baik adalah mengedit fail templat halaman dalam tema anda, sehingga dapat menampilkan halaman anak secara automatik. Untuk melakukan itu, anda perlu mengedit templat page.php utama atau membuat templat halaman tersuai dalam tema anda.

Dalam fail templat halaman anda, anda perlu menambahkan baris kod ini di mana anda ingin memaparkan halaman anak.

<?php wpb_list_child_pages (); ?>

Itu sahaja. Tema anda sekarang akan mengesan halaman kanak-kanak dan memaparkannya secara automatik.

Sekiranya anda menggunakan halaman induk dengan banyak halaman anak yang mempunyai halaman anak mereka sendiri, maka pandangan admin WordPress boleh membingungkan. Untuk cara yang lebih baik untuk mengatur ibu bapa dan halaman cuba gunakan paparan lajur pentadbir.

Kami harap artikel ini membantu anda menyenaraikan halaman kanak-kanak di WordPress. Beritahu kami jika anda mempunyai pertanyaan atau maklum balas dengan memberikan komen di bawah.

Sumber: Thomas Griffin

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me