Cara Memasang dan Menyiapkan Rangkaian Multisite WordPress

Adakah anda ingin mengatur dan memasang rangkaian multisite WordPress? WordPress dilengkapi dengan keupayaan terbina dalam untuk membuat beberapa laman web menggunakan pemasangan WordPress yang sama.


Rangkaian multisite WordPress digunakan oleh blog, sekolah, dan perniagaan, yang perlu menjalankan laman web yang berasingan tetapi ingin menguruskannya di bawah satu papan pemuka.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang dan menyiapkan rangkaian multisite WordPress dengan betul.

Cara memasang dan menyediakan rangkaian multisite WordPress

Oleh kerana ini adalah artikel yang komprehensif, kami telah menambah navigasi yang lebih mudah:

Asas Multisite WordPress

  Pemasangan dan Penyediaan Multisite WordPress

   Tetapan Konfigurasi Multisite WordPress

    Menyiapkan Kandungan, Tema, dan Pemalam Lalai

     Penyelesaian masalah dan Soalan Lazim

      Apa itu Rangkaian Multisite WordPress?

      Rangkaian Multisite WordPress membolehkan anda menjalankan dan mengurus banyak laman web atau blog WordPress dari satu pemasangan WordPress.

      Ini membolehkan anda membuat laman web baru dengan serta-merta dan menguruskannya menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang sama. Anda bahkan boleh membenarkan pengguna lain mendaftar dan membuat blog mereka sendiri di domain anda.

      Rangkaian multisite WordPress dilengkapi dengan tetapan lanjutan yang dapat anda gunakan untuk menyesuaikan setiap laman web / blog di rangkaian anda.

      Kelebihan Menggunakan Rangkaian Multisite WordPress

      Dalam banyak keadaan, rangkaian multisite WordPress boleh menjadi lebih berguna daripada menguruskan beberapa laman WordPress yang berdiri sendiri. Berikut adalah beberapa kelebihan menggunakan rangkaian multisite WordPress:

      1. Sebagai pentadbir rangkaian, anda boleh mengurus banyak laman dengan mudah dari satu papan pemuka.
      2. Setiap laman web di rangkaian boleh mempunyai pentadbir sendiri. Pentadbir laman web mempunyai kemampuan untuk mengurus laman web mereka sendiri.
      3. Anda boleh memasang plugin / tema dan mengaktifkannya untuk beberapa laman web dengan satu muat turun.
      4. Rangkaian multisite juga memudahkan anda menguruskan kemas kini. Anda hanya perlu mengemas kini WordPress, plugin, atau tema anda pada satu pemasangan “master”.

      Kekurangan Menggunakan Rangkaian Multisite WordPress

      Membuat rangkaian multisite WordPress tidak selalu membantu dalam menguruskan beberapa laman web. Berikut adalah beberapa kelemahan yang harus anda ingat sebelum membuat rangkaian multisite.

      1. Semua laman web di rangkaian mempunyai sumber yang sama. Ini bermakna bahawa semasa rangkaian anda tidak berfungsi, semua laman web lain juga akan mati.
      2. Tidak mudah menguruskan sumber lalu lintas dan pelayan untuk pengguna peringkat pemula. Sekiranya, salah satu laman web anda mendapat lalu lintas yang tidak dijangka, maka ia akan mempengaruhi semua laman web lain di rangkaian.
      3. Sekiranya satu laman web diretas, ini bermakna semua laman web di rangkaian anda akan diretas.
      4. Beberapa pemalam WordPress mungkin tidak berfungsi dengan baik pada rangkaian multisite.
      5. Rangkaian multisite WordPress tidak disokong dengan betul oleh semua penyedia hosting web yang membatasi pilihan anda. Kami akan membincangkan lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian dalam artikel.

      Siapa yang memerlukan rangkaian multisite WordPress?

      Hanya kerana anda menguruskan banyak laman web WordPress tidak bermakna anda perlu mula menggunakan rangkaian multisite.

      Terdapat alat pihak ketiga untuk menguruskan banyak laman WordPress dari satu papan pemuka. Alat seperti InfiniteWP atau iThemes Sync menjadikannya lebih mudah untuk mengekalkan banyak laman WordPress di bawah satu bumbung tanpa beralih dari satu laman web ke laman web yang lain.

      Berikut adalah beberapa senario ketika membuat rangkaian multisite masuk akal:

      1. Laman web majalah dengan bahagian yang berbeza yang dikendalikan oleh pasukan yang berbeza.
      2. Laman web perniagaan dengan sub-laman web untuk lokasi dan cawangan yang berbeza.
      3. Laman web kerajaan atau bukan untung dapat menggunakan multisite WordPress untuk pelbagai jabatan, lokasi, dan wilayah.
      4. Rangkaian blog anda sendiri berjalan di beberapa subdomain.
      5. Sekolah dan kolej membolehkan pelajar membuat blog mereka sendiri di pelayan sekolah.

      Keperluan untuk Rangkaian Multisite WordPress

      Semua laman web di rangkaian multisite WordPress mempunyai sumber pelayan yang sama. Ini bermaksud bahawa perkara paling penting yang anda perlukan adalah hosting WordPress yang baik.

      Sekiranya anda berencana hanya mempunyai beberapa laman web dengan lalu lintas yang rendah, maka anda mungkin dapat melepaskan hosting bersama.

      Namun, kerana sifat rangkaian multisite, anda memerlukan hosting VPS atau pelayan khusus semasa laman web anda berkembang.

      Kami mengesyorkan Bluehost kerana mereka menawarkan hosting bersama dan pelayan VPS / Dedicated, dan mereka juga merupakan salah satu rakan hosting WordPress rasmi.

      Sekiranya anda mencari alternatif, maka SiteGround dan WP Engine memberikan perkhidmatan terbaik untuk rangkaian multisite WordPress.

      Selain daripada web hosting, anda memerlukan pengetahuan asas tentang cara memasang WordPress dan mengedit fail menggunakan FTP.

      Memilih Struktur Domain untuk Rangkaian Multisite anda

      Di rangkaian multisite WordPress, anda boleh menambahkan laman web baru menggunakan subdomain atau sub-direktori.

      Contoh subdomain:
      http://site1.example.com

      Contoh sub-direktori:
      http://contoh.com/site1/

      Sekiranya anda memilih subdomain, maka anda perlu mengkonfigurasi subdomain wildcard di pelayan anda. Kami akan menunjukkan cara melakukannya pada langkah seterusnya.

      Sebaliknya, jika anda memilih sub-direktori atau URL berdasarkan jalan untuk laman web di rangkaian anda, maka anda boleh melangkau langkah seterusnya.

      Menyiapkan Subdomain Wildcard

      Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan subdomain untuk laman web di rangkaian multisite anda, maka anda perlu menyediakan subdomain wildcard untuk rangkaian multisite anda.

      Untuk melakukannya, pertama anda perlu log masuk ke papan pemuka cPanel akaun hosting WordPress anda. Selepas itu, anda perlu menatal ke bawah ke bahagian ‘Domain’ dan kemudian klik pada ‘Subdomain’.

      Menyiapkan subdomain kad liar

      Nota: Bergantung pada perkhidmatan hosting web anda, papan pemuka cPanel anda mungkin kelihatan sedikit berbeza daripada tangkapan skrin di atas. Tangkapan skrin ini adalah dari cPanel di Bluehost.

      Di halaman seterusnya, anda perlu memasukkan tanda * di medan subdomain dan memilih domain utama anda dari menu lungsur.

      Menambah subdomain wildcard

      Cpanel akan mengesan akar dokumen secara automatik dan akan memaparkannya di medan di bawah. Sekarang klik pada butang ‘Buat’ untuk menambahkan subdomain wildcard anda.

      Mengaktifkan Ciri Rangkaian Multisite WordPress

      Ciri Rangkaian Multisite dilengkapi dengan setiap pemasangan WordPress. Yang perlu anda lakukan ialah memasang dan menyiapkan WordPress seperti biasa. Selepas itu, anda hanya perlu mengaktifkan ciri multisite.

      Anda juga boleh mengaktifkan ciri multisite di mana-mana laman WordPress yang ada. Sebelum anda mengaktifkan multisite, jangan lupa untuk membuat sandaran lengkap dari laman WordPress anda.

      Untuk mengaktifkan Multisite, sambungkan ke laman web anda menggunakan klien FTP atau pengurus fail cPanel, dan buka fail wp-config.php untuk diedit.

      Anda perlu menambahkan kod berikut ke fail wp-config.php anda sebelum / * Itu sahaja, berhenti mengedit! Selamat berblog. * / baris.

      / * Multisite * /
      define (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, benar);

      Setelah selesai, anda boleh menyimpan dan memuat naik fail wp-config.php anda kembali ke pelayan.

      Kod ini hanya membolehkan ciri multisite di laman WordPress anda. Setelah diaktifkan, anda masih perlu menyediakan rangkaian multisite.

      Menyiapkan Rangkaian Multisite WordPress Anda

      Sekarang setelah anda berjaya mengaktifkan ciri Multisite Network di laman WordPress anda, inilah masanya untuk menubuhkan rangkaian anda.

      Sekiranya anda membuat rangkaian mutlisite di laman web WordPress yang ada, maka anda perlu menyahaktifkan semua plugin di laman web anda.

      Cukup kunjungi Plugin »Pemalam yang Dipasang halaman dan pilih semua pemalam. Anda perlu memilih ‘Nyahaktifkan’ dari menu lungsur ‘Tindakan Pukal’ dan kemudian klik pada butang ‘Terapkan’.

      Nyahaktifkan pemalam

      Anda kini boleh pergi ke Alat »Persediaan Rangkaian halaman untuk mengkonfigurasi rangkaian multisite anda.

      Persediaan rangkaian multisite WordPress

      Pada skrin penyediaan rangkaian, anda akan melihat pemberitahuan bahawa anda memerlukan modul mod_rewrite Apache yang dipasang di pelayan anda. Modul ini dipasang dan diaktifkan pada semua penyedia hosting WordPress terbaik.

      Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah memberitahu WordPress jenis struktur domain yang akan anda gunakan untuk laman web dalam rangkaian anda, mis. Subdomain atau Sub-direktori.

      Selepas itu, anda perlu memberikan tajuk untuk rangkaian anda dan memastikan bahawa alamat e-mel dalam e-mel pentadbir Rangkaian betul.

      Klik pada butang pasang untuk meneruskan.

      WordPress kini akan menunjukkan beberapa kod yang perlu anda tambahkan ke fail wp-config.php dan .htaccess masing-masing.

      Tambahkan kod ke fail wp-config dan .htaccess

      Anda boleh menggunakan klien FTP atau pengurus fail di cPanel untuk menyalin dan menempelkan kod dalam dua fail ini.

      Selepas itu anda perlu masuk semula ke laman WordPress anda untuk mengakses rangkaian multisite.

      Mengkonfigurasi Tetapan Rangkaian

      Sekarang setelah anda menyiapkan rangkaian multisite, inilah masanya untuk mengkonfigurasi tetapan rangkaian.

      Anda perlu beralih ke ‘Network Dashboard’ untuk mengubah tetapan rangkaian, menambahkan laman web baru, dan mengkonfigurasi tetapan lain.

      Apabila anda mengarahkan tetikus ke menu ‘Tapak Saya’ di bar alat pentadbir, pop timbul akan muncul. Klik pada Pentadbir Rangkaian »Papan Pemuka.

      Papan pemuka pentadbir rangkaian

      Ini akan membawa anda ke papan pemuka rangkaian multisite. Anda akan melihat bahawa terdapat item menu baru untuk menguruskan rangkaian multisite anda. Anda juga akan melihat widget papan pemuka “Right Now” yang membolehkan anda membuat laman web baru dan menambahkan pengguna baru.

      Papan pemuka rangkaian

      Untuk mengkonfigurasi tetapan rangkaian, anda perlu mengklik pautan ‘Tetapan’ di bar sisi admin.

      Pilihan pertama di halaman tetapan rangkaian adalah menetapkan tajuk laman web dan alamat e-mel pentadbir anda. Medan ini akan diisi secara automatik dengan tajuk rangkaian dan e-mel admin yang anda masukkan semasa penyediaan.

      Tetapan rangkaian

      Membuka Rangkaian Multisite Anda untuk Pendaftaran

      Bahagian ‘Tetapan Pendaftaran’ di halaman tetapan rangkaian mungkin merupakan tetapan terpenting dalam penyediaan rangkaian anda.

      Secara lalai, pendaftaran pengguna dan laman web dilumpuhkan di rangkaian.

      Anda boleh memilih untuk membuka laman web anda untuk pendaftaran pengguna, atau membiarkan pengguna yang ada membuat laman web baru, atau membenarkan pendaftaran pengguna dan laman web.

      Tetapan pendaftaran multisite WordPress

      Sekiranya anda membuka rangkaian multisite untuk pendaftaran, maka anda boleh mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Pemberitahuan Pendaftaran’ untuk menerima pemberitahuan e-mel setiap kali pengguna atau laman web baru didaftarkan.

      Sekiranya anda ingin membenarkan pentadbir laman web individu menambahkan pengguna baru di laman web mereka, maka anda boleh mencentang kotak di sebelah pilihan “Tambah Pengguna Baru”.

      Pilihan pendaftaran

      Pilihan Pendaftaran E-mel Terhad membolehkan anda mengehadkan pendaftaran laman web atau pengguna ke alamat e-mel dari domain tertentu. Perkara ini sangat berguna sekiranya anda hanya ingin membenarkan orang dari organisasi anda sendiri mendaftar dan membuat pengguna atau laman web.

      Begitu juga, anda juga boleh melarang domain tertentu dari pendaftaran.

      Tetapan Tapak Baru

      Bahagian ‘Tetapan Tapak Baru’ membolehkan anda mengkonfigurasi pilihan lalai untuk laman web baru yang dibuat di rangkaian multisite anda.

      Anda boleh mengubah suai e-mel selamat datang dan isi pos, halaman, dan komen lalai pertama dalam tetapan ini.

      Tetapan laman web baru

      Sebagai pentadbir rangkaian, anda boleh mengubah tetapan ini kapan saja.

      Muat naik Tetapan untuk Rangkaian Multisite Anda

      Penting bagi anda untuk mengawasi penggunaan sumber pelayan anda. Di bawah bahagian Tetapan Muat Naik, anda boleh mengehadkan jumlah ruang yang boleh digunakan laman web untuk memuat naik.

      Nilai lalai adalah 100 MB yang mungkin bagus untuk sekurang-kurangnya 100 muat naik foto. Anda boleh menambah atau mengurangkan ruang ini bergantung pada berapa banyak ruang cakera yang anda ada.

      Muat naik tetapan

      Jenis fail muat naik lalai adalah gambar, audio, video, dan fail pdf. Anda boleh menambahkan jenis fail tambahan jika anda mahu seperti doc, docx, odt, dll.

      Selepas itu, anda boleh memilih had ukuran fail, sehingga pengguna tidak dapat memuat naik fail yang sangat besar ke pelayan.

      Tetapan Menu Pemalam

      Seterusnya, anda boleh melompat ke tetapan menu. Ini akan membolehkan anda mengaktifkan menu pentadbiran untuk bahagian pemalam di laman web rangkaian anda.

      Tunjukkan atau sembunyikan menu pemalam kepada pentadbir laman web

      Mengaktifkannya akan menunjukkan menu pemalam kepada pentadbir laman web masing-masing. Mereka boleh mengaktifkan atau menyahaktifkan pemalam di laman web masing-masing, tetapi mereka tidak dapat memasang pemalam baru.

      Setelah anda berpuas hati dengan semua tetapan konfigurasi, pastikan untuk mengklik butang ‘Simpan Perubahan’.

      Menambah Laman Baru ke Rangkaian Multisite WordPress Anda

      Untuk menambahkan laman web baru ke rangkaian multisite WordPress anda, cukup klik ‘Sites’ di bawah Laman Web Saya »Pentadbir Rangkaian menu di bar alat pentadbir.

      Menambah laman web baru ke rangkaian multisite WordPress anda

      Ini akan menunjukkan senarai laman web pada pemasangan multisite semasa anda. Secara lalai, laman web utama anda disenaraikan sebagai satu-satunya laman web dalam rangkaian multisite WordPress anda.

      Untuk menambah laman web baru, klik pada butang ‘Tambah Baru’ di bahagian atas.

      Tambah laman web baru

      Di halaman ‘Tambah Laman Baru’, anda perlu memberikan alamat laman web tersebut. Anda tidak perlu menaip alamat penuh, hanya bahagian yang ingin anda gunakan sebagai subdomain atau sub-direktori.

      Seterusnya, anda perlu menambahkan tajuk laman web, dan memasukkan alamat e-mel pentadbir laman web.

      Menambah perincian laman web baru

      Anda boleh menambahkan alamat e-mel pentadbir selain dari alamat yang sedang anda gunakan untuk menguruskan rangkaian multisite anda.

      Sekiranya alamat e-mel saat ini tidak digunakan oleh pengguna lain, maka WordPress akan membuat pengguna baru dan mengirim nama pengguna dan kata laluan ke alamat e-mel yang anda masukkan.

      Setelah selesai, klik pada butang ‘Add Site’.

      Laman web baru akan ditambahkan ke rangkaian multisite WordPress anda. Sebagai pentadbir rangkaian, anda juga akan menerima e-mel pendaftaran laman web baru.

      Sekiranya anda membuat pengguna baru, pengguna tersebut akan menerima e-mel dengan arahan untuk menetapkan kata laluan dan log masuk baru.

      Menambah Tema dan Pemalam ke Rangkaian Multisite Anda

      Secara lalai, pentadbir laman web individu dalam rangkaian multisite tidak dapat memasang tema dan plugin sendiri.

      Sebagai pentadbir rangkaian, anda boleh memasang plugin dan tema masing-masing, sehingga tersedia untuk semua laman web di rangkaian anda.

      Memasang tema untuk rangkaian multisite anda

      Untuk menambah tema, pergi ke Tapak Saya »Pentadbir Rangkaian» Tema halaman.

      Tema yang dipasang pada rangkaian multisite WordPress anda

      Di halaman ini, anda akan melihat senarai tema yang dipasang pada multisite WordPress anda.

      Anda boleh menyediakan tema ke laman web lain dengan mengklik pilihan ‘Network Enable’ di bawah tema tersebut. Anda juga boleh melumpuhkan tema dengan mengklik pautan ‘Lumpuhkan Rangkaian’ di bawah tema. Catatan: Pilihan Network Nonaktifkan hanya akan muncul apabila tema diaktifkan.

      Untuk menambahkan tema baru, anda perlu mengklik butang ‘Tambah Baru’ di bahagian atas skrin anda dan kemudian memasang tema WordPress seperti yang biasa anda lakukan.

      Setelah tema baru dipasang, anda akan dapat menjadikannya tersedia untuk laman web lain di rangkaian anda dengan pilihan ‘Network Enable’.

      Sekiranya anda memerlukan cadangan mengenai tema mana yang tersedia untuk rangkaian anda, lihat pilihan tema WordPress terbaik yang boleh anda gunakan.

      • Tema blog WordPress percuma terbaik
      • Tema fotografi WordPress percuma terbaik
      • Tema pelbagai guna WordPress terbaik

      Menetapkan tema lalai untuk Rangkaian Multisite anda

      Setelah anda menambahkan beberapa tema, WordPress masih akan mengaktifkan tema WordPress lalai untuk setiap laman web baru.

      Sekiranya anda ingin menjadikan tema lain sebagai tema lalai untuk laman web baru, maka anda perlu menambahkan kod berikut ke fail wp-config.php anda.

      // Menetapkan tema lalai untuk laman web baru
      tentukan (‘WP_DEFAULT_THEME’, ‘tema-anda’);

      Gantikan tema anda dengan nama tema anda. Anda perlu menggunakan nama folder tema, yang dapat anda ketahui dengan melihat / wp-content / tema / folder.

      Memasang pemalam untuk rangkaian multisite anda

      Begitu juga, anda boleh melawat Tapak Saya »Pentadbir Rangkaian» Pemalam halaman untuk memasang pemalam dan klik pada pautan ‘Aktifkan Rangkaian’ di bawah setiap pemalam untuk mengaktifkannya di rangkaian berbilang tapak anda.

      Rangkaian mengaktifkan pemalam pada multisite WordPress

      Berikut adalah beberapa plugin WordPress penting yang kami cadangkan untuk setiap laman web:

      • WPForms – Ini adalah plugin borang hubungan WordPress terbaik dan membolehkan anda membuat borang yang cantik dengan cepat menggunakan pembentuk borang seret dan lepas yang mudah.
      • Yoast SEO – Ini adalah plugin SEO WordPress yang paling komprehensif di pasaran dan akan membantu anda mendapatkan lebih banyak pelawat dari enjin carian.
      • SeedProd – Pentadbir laman mungkin ingin melihat halaman tidak lama lagi ketika mereka bekerja di laman web mereka. SeedProd membolehkan mereka menambahkan halaman pendaratan mod pemeliharaan yang cantik tidak lama lagi
      • WTP Mail SMTP – WP Mail SMTP membantu anda memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress dengan menggunakan pelayan SMTP untuk menghantar e-mel pendaftaran dan pemberitahuan multisite penting.

      Untuk lebih banyak cadangan pemalam, lihat senarai pemalam WordPress penting kami untuk semua laman web.

      Nota: Sekiranya anda telah mengaktifkan pilihan Menu Pemalam untuk pentadbir laman dalam ‘Tetapan Rangkaian’ sebelumnya, maka pentadbir laman web boleh mengaktifkan atau menyahaktifkan pemalam yang dipasang sendiri. Pentadbir laman web tidak boleh memadam atau memasang pemalam baru sendiri.

      Menambah Kandungan Lalai ke Laman Multisite

      Secara lalai, WordPress membolehkan anda mengedit beberapa kandungan lalai untuk setiap laman web di rangkaian multisite anda. Awak boleh pergi juga Tetapan »Tetapan Rangkaian halaman dan tambahkannya di bawah bahagian ‘Tetapan laman web baru’.

      Lalai laman web baru

      Anda boleh mengedit kandungan untuk posting, halaman, dan komen lalai. Kami mengesyorkan untuk mengganti kandungan lalai dengan sesuatu yang lebih berguna untuk pentadbir laman web anda.

      Bagaimana jika anda mahu kandungan lalai tambahan ditambahkan ke setiap laman web baru?

      Secara lalai, WordPress tidak memberi anda pilihan untuk membuat kandungan lalai tambahan untuk laman web baru. Sekiranya anda mahu melakukannya, maka anda perlu menambahkan kod tersuai pada multisite WordPress anda.

      Dalam contoh ini, kita akan menambahkan halaman lalai baru yang akan dibuat untuk setiap laman web baru.

      add_action (‘wpmu_new_blog’, ‘wpb_create_my_pages’, 10, 2);

      fungsi wpb_create_my_pages ($ blog_id, $ user_id) {
      switch_to_blog ($ blog_id);

      // buat halaman baru
      $ page_id = wp_insert_post (tatasusunan (
      ‘post_title’ => ‘Mengenai’,
      ‘post_name’ => ‘mengenai’,
      ‘post_content’ => ‘Ini adalah halaman mengenai. Anda boleh menggunakannya untuk memperkenalkan diri kepada pembaca atau menghapusnya. ‘,
      ‘post_status’ => ‘menerbitkan’,
      ‘post_author’ => $ user_id, // atau "1" (pentadbir super?)
      ‘post_type’ => ‘halaman’,
      ‘menu_order’ => 1,
      ‘komen_status’ => ‘ditutup’,
      ‘ping_status’ => ‘ditutup’,
      ));

      restore_current_blog ();
      }

      Anda boleh menggunakan kod yang sama dengan sedikit pengubahsuaian untuk membuat catatan lalai untuk laman web baru. Lihat kod berikut:

      add_action (‘wpmu_new_blog’, ‘wpb_create_my_pages’, 10, 2);

      fungsi wpb_create_my_pages ($ blog_id, $ user_id) {
      switch_to_blog ($ blog_id);

      // buat halaman baru
      $ page_id = wp_insert_post (tatasusunan (
      ‘post_title’ => ‘Contoh catatan blog’,
      ‘post_name’ => ‘contoh-blog-pos’,
      ‘post_content’ => ‘Ini hanyalah contoh blog yang lain. Jangan ragu untuk menghapusnya. ‘,
      ‘post_status’ => ‘menerbitkan’,
      ‘post_author’ => $ user_id, // atau "1" (pentadbir super?)
      ‘post_type’ => ‘jawatan’,
      ));

      restore_current_blog ();
      }

      Menyelesaikan Masalah WordPress Multisite

      Masalah yang paling biasa dengan penyediaan rangkaian multisite WordPress berlaku kerana konfigurasi subdomain wildcard dan masalah pemetaan domain yang salah. Pastikan bahawa hos web anda menyokong subdomain wildcard sebelum menyediakan multisite.

      Berikut adalah beberapa masalah umum lain dan penyelesaiannya yang cepat.

      Memperbaiki masalah log masuk pada pemasangan berbilang tempat

      Masalah lain yang biasa berlaku ialah apabila menggunakan WordPress multisite dengan sub-direktori, sebilangan pengguna tidak dapat log masuk ke kawasan pentadbir laman web mereka setelah mereka menambahkan kod yang diperlukan dalam fail wp-config.php.

      Untuk memperbaikinya, cuba ganti

      definisikan (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, false);

      baris dalam fail wp-config.php dengan

      definisikan (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘false’);

      Cari pengguna yang belum disahkan

      Masalah lain yang mungkin anda hadapi ialah tidak dapat mencari pengguna yang mendaftar di rangkaian anda tetapi tidak mendapat e-mel pengaktifan. Untuk menyelesaikan masalah ini, lihat panduan kami mengenai cara mencari pengguna yang belum disahkan dalam WordPress.

      Mengeksport laman web dari multisite ke pemasangan WordPress sendiri

      Kemudian pada suatu ketika, anda atau pemilik laman web lain mungkin ingin mengeksport laman web dari multisite ke pemasangan WordPress sendiri. Ini dapat dilakukan dengan mudah. Untuk arahan langkah demi langkah, lihat panduan kami mengenai cara memindahkan laman web dari WordPress multisite ke pemasangan tunggal.

      Anda juga mungkin mahu menandakan panduan utama kami mengenai kesalahan WordPress biasa dan cara memperbaikinya. Ini akan menjimatkan banyak masa dengan cepat menyelesaikan masalah WordPress yang paling biasa.

      Soalan Lazim Mengenai Rangkaian Multisite WordPress

      Ramai pengguna kami telah menanyakan banyak soalan mengenai rangkaian multisite WordPress dan cara menggunakannya dengan lebih berkesan. Berikut adalah soalan yang paling kerap kami jawab.

      1. Adakah saya dapat mengurus laman web saya dengan lebih baik dengan rangkaian multisite?

      Sejujurnya, jawapannya sangat bergantung pada senario penggunaan anda.

      Sebagai contoh, jika laman web anda tidak berkaitan antara satu sama lain, maka anda lebih baik menggunakan alat pengurusan beberapa laman web, seperti InifiteWP.

      Sekiranya anda menguruskan beberapa laman web untuk rangkaian restoran, universiti, atau majalah dalam talian, maka multisite WordPress akan lebih cekap.

      2. Adakah multisite WordPress menjadikan laman web saya dimuat lebih pantas?

      Sekali lagi ia bergantung kepada beberapa faktor. Hosting WordPress yang lebih baik dengan banyak sumber pelayan akan membolehkan multisite menjadi lebih pantas tetapi sekali lagi dengan sumber ini, laman WordPress individu juga akan berjalan lebih cepat.

      Namun, pada akaun hosting bersama, lonjakan lalu lintas akan meningkatkan penggunaan memori dan melambatkan semua laman web di rangkaian multisite pada masa yang sama. Untuk meningkatkan kelajuan multisite, lihat panduan kami mengenai prestasi WordPress dan pengoptimuman kelajuan.

      3. Bolehkah saya menambah kedai dalam talian ke Laman Web Multisite WordPress?

      Ya, anda boleh menambah kedai dalam talian di rangkaian multisite WordPress. Kemungkinan besar, anda akan menggunakan plugin eCommerce seperti WooCommerce untuk itu, yang serasi dengan multisite WordPress.

      4. Bolehkah saya memasang ‘plugin x’ di multisite WordPress saya?

      Beberapa pemalam WordPress mungkin tidak serasi dengan WordPress multisite. Biasanya, pengarang pemalam menyebutkannya di laman web pemalam dan anda boleh mengelakkan pemasangan pemalam yang mungkin tidak berfungsi pada persediaan berbilang tempat. Walau bagaimanapun, jika tidak disebutkan, maka selamat untuk menganggap bahawa serasi dengan multisite.

      4. Bagaimana saya berkongsi log masuk dan peranan pengguna di rangkaian multisite?

      Secara lalai, pengguna yang didaftarkan di satu laman web tidak dapat mendaftar atau ditambahkan ke laman web lain di rangkaian yang sama. Itu kerana mereka sudah didaftarkan di pangkalan data WordPress yang dikongsi. Namun, mereka tidak mempunyai hak peranan pengguna di laman web lain.

      Anda boleh menggunakan pemalam pihak ketiga seperti WP Multisite User Sync untuk menyegerakkan pengguna di seluruh rangkaian. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati kerana anda akhirnya memberi seseorang hak istimewa pentadbir ke laman web.

      Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara memasang dan menyiapkan rangkaian multisite WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan keselamatan WordPress langkah demi langkah kami untuk melindungi dan memastikan keselamatan multisite WordPress anda.

      Jeffrey Wilson Administrator
      Sorry! The Author has not filled his profile.
      follow me
      Like this post? Please share to your friends:
      Adblock
      detector
      map