Cara Memasang WordPress pada Komputer Windows anda Menggunakan WAMP

Adakah anda mahu memasang WordPress pada komputer Windows anda secara tempatan? Bekerja dengan WordPress di komputer membolehkan anda menguji ciri WordPress baru, belajar bagaimana membangun dengan WordPress, dan membuat laman web sebelum memindahkannya ke pelayan langsung. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress pada Windows dengan betul menggunakan WAMP.


Pasang WordPress di WAMP

Mengapa Anda Perlu Memasang WordPress di Windows?

Memasang WordPress secara tempatan di komputer anda memberi anda persekitaran ujian yang tidak mempengaruhi laman web atau blog langsung anda. Pemasangan WordPress di komputer anda juga disebut sebagai pelayan tempatan atau localhost.

Biasanya pemaju WordPress menggunakan pemasangan WordPress tempatan untuk mengembangkan plugin dan tema mereka. Pengguna pemula juga boleh memasang WordPress di komputer mereka untuk belajar WordPress, menguji tema dan pemalam WordPress baru, dan bereksperimen tanpa mempengaruhi laman web langsung.

Nota: Sekiranya anda memasang WordPress secara tempatan di Windows, maka satu-satunya orang yang dapat melihat laman web itu ialah anda. Sekiranya anda ingin membuat laman web yang tersedia untuk umum, maka anda perlu mempunyai nama domain dan web hosting. Kami mengesyorkan agar anda mengikuti panduan ini mengenai cara memulakan blog WordPress.

Oleh itu, mari kita lihat cara memasang WordPress pada Windows dengan betul menggunakan WAMP.

Apa itu WAMP?

WAMP, adalah kompilasi pelayan web Apache, PHP dan MySQL yang digabungkan untuk komputer Windows.

Kesemuanya adalah perisian sumber terbuka yang berasingan. Walau bagaimanapun, memasangnya secara berasingan tidak begitu mudah walaupun bagi pengguna yang berpengalaman. Perisian seperti WAMP membolehkan anda memasangnya dengan mudah dan mempunyai persekitaran tempatan yang berfungsi dalam beberapa minit.

Langkah 1. Memasang WAMP pada Windows Computer

Catatan: Pautan di bawah akan membawa anda ke muat turun yang berbeza daripada tangkapan skrin semasa laman web WAMP tidak aktif

Pertama, anda perlu memuat turun perisian WAMP dan memasangnya di komputer anda. Cukup pergi ke laman web WampServer dan klik pada butang ‘Mula Menggunakan WampServer’.

Mula menggunakan wampserver

Ini akan membawa anda ke bahagian muat turun. Anda akan melihat dua versi di sini: WampServer 32 bit dan WampServer 64 bit. Anda perlu memilih versi WampServer yang sesuai dengan jenis sistem operasi komputer Windows anda.

Muat turun wampserver

Untuk mengetahui sama ada anda menggunakan sistem operasi 32 atau 64-bit, pergi ke Panel Kawalan »Sistem dan Keselamatan» Sistem dalam komputer anda. Di sana anda akan dapat melihat jenis sistem operasi anda.

Mencari jenis sistem operasi pada Windows 10

Setelah dimuat turun, anda boleh mengklik pada fail pelaksanaan wampserver untuk menjalankan pemasangan. Pastikan anda mengikuti arahan pada skrin pemasangan dengan teliti.

Pasang WAMP

Semasa proses pemasangan, anda perlu menentukan lokasi penyemak imbas web. Secara lalai, ia akan menjadi Internet Explorer. Anda boleh menukarnya ke Google Chrome atau penyemak imbas web lain dengan meletakkannya di Fail Program komputer anda.

Setelah dipasang, anda boleh melancarkan WampServer untuk meneruskan.

Langkah 2. Menyiapkan Pangkalan Data untuk Persediaan WordPress Tempatan

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah membuat pangkalan data MySQL kosong. Semasa melancarkan WAMP, anda akan melihat ikon WampServer hijau di sudut kanan bawah skrin anda bersama dengan ikon lain. Cukup klik padanya dan kemudian klik pada phpMyAdmin (aplikasi berasaskan web untuk menguruskan pangkalan data MySQL).

Nota: Sekiranya ikon WampServer berwarna merah atau kuning, ini bermaksud perkhidmatan (Apache, MySQL, PHP) tidak berjalan. Anda perlu memulakan perkhidmatan dengan mengklik ikon sebelum menyiapkan pangkalan data.

phpMyAdmin

Ini akan membawa anda ke skrin masuk phpMyAdmin pada penyemak imbas web anda. Cukup masukkan nama pengguna: akar dan kosongkan bidang kata laluan. Ini adalah kelayakan lalai untuk log masuk ke phpMyAdmin localhost anda.

Log masuk phpMyAdmin

Klik pada butang ‘Go’ untuk meneruskan.

Setelah log masuk, anda perlu mengklik Pangkalan Data di phpmMyAdmin untuk membuat pangkalan data baru untuk WordPress. Ia akan meminta anda memilih nama untuk pangkalan data baru anda (kami menamakan test_db kami). Selepas itu klik pada butang ‘Buat’.

Buat pangkalan data

Pangkalan data anda sudah siap yang bermaksud anda kini boleh memasang WordPress di localhost.

Langkah 3. Memasang WordPress di Windows Menggunakan WAMP

Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah memuat turun versi terkini WordPress dari laman web WordPress.org. Ia akan dimuat turun sebagai fail zip.

Muat turun WordPress

Anda perlu mengekstrak fail zip dan menyalin folder ‘wordpress’.

Ekstrak WordPress

Sekarang anda perlu menavigasi ke folder di mana anda memasang WAMP.

Dalam tutorial ini, kami memasang WAMP di C: \ wamp64, jadi kami akan merujuk folder itu ke depan. Tetapi perlu diingat, mungkin berbeza bagi anda bergantung pada tempat anda memasang program ini.

Tampal folder ‘wordpress’ ke dalam folder C: \ wamp64 \ www.

Tampal folder WordPress ke www

Anda boleh menamakan semula folder ‘wordpress’ menjadi apa sahaja yang anda mahukan, seperti laman web saya, tapak ujian, dll. Ini akan menjadi URL laman WordPress tempatan anda, jadi pastikan anda memilih sesuatu yang anda akan ingat dengan mudah.

Demi tutorial ini, kami menamakan semula folder dari wordpress ke laman web saya.

Seterusnya, anda boleh membuka penyemak imbas web dan pergi ke http: // localhost / mysite /

Pertama, ia akan meminta anda memilih bahasa dan kemudian menunjukkan kepada anda maklumat penyediaan pangkalan data. Setelah anda membacanya dengan teliti, teruskan dan klik pada butang ‘Mari kita pergi’ untuk meneruskan.

Maklumat pangkalan data

Selepas itu, anda perlu memasukkan butiran pangkalan data anda seperti nama pangkalan data, nama pengguna, kata laluan, hos, dan awalan jadual.

Nama pangkalan data akan menjadi yang anda masukkan pada langkah sebelumnya. Dalam kes kami, kami memanggilnya ‘test_db’. Nama pengguna akan menjadi ‘root’, dan anda boleh membiarkan medan kata laluan kosong. Anda juga boleh meninggalkan host pangkalan data dan awalan jadual sebagaimana adanya.

Masukkan butiran pangkalan data

Seterusnya, klik pada butang ‘Kirim’ dan WordPress akan membuat fail konfigurasi untuk anda di bahagian belakang.

Pada skrin seterusnya, anda akan melihat mesej kejayaan yang menyatakan bahawa WordPress disambungkan ke pangkalan data anda, dan anda boleh meneruskan pemasangan.

Teruskan dan klik pada butang ‘Jalankan pemasangan’ untuk meneruskan.

Jalankan pemasangan

Ini akan membawa anda ke skrin selamat datang untuk WordPress. Anda perlu menambahkan tajuk untuk laman web WordPress baru anda, memilih nama pengguna pentadbir, memasukkan kata laluan yang kuat, dan memberikan alamat e-mel pentadbir.

Setelah anda bersedia, klik pada butang ‘Pasang WordPress’.

Skrin selamat datang untuk WordPress

Setelah proses pemasangan selesai, anda akan melihat mesej kejayaan. Di latar belakang, WordPress telah membuat jadual baru dalam pangkalan data anda dan siap digunakan.

Anda kemudian boleh meneruskan ke papan pemuka WordPress anda dengan mengklik butang ‘Log In’.

Butang log masuk

Tahniah, anda berjaya memasang WordPress pada komputer Windows menggunakan WAMP.

Langkah 4. Mengaktifkan Permalinks Cantik di WAMP

Versi baru WordPress tidak mematahkan laman web tempatan anda apabila menukar tetapan permalinks.

Walau bagaimanapun, jika anda masih melihat ralat ‘halaman tidak dijumpai’ di halaman anda setelah menukar pautan dari Tetapan »Pautan Permalink di WordPress, kemudian ikuti panduan kami mengenai cara mengaktifkan permalink khusus di WAMP.

Langkah 5. Menyelesaikan Masalah WAMP

WAMP agak mudah digunakan walaupun untuk pemula. Namun, jika anda tidak dapat menjalankannya, maka petua penyelesaian masalah berikut akan membantu.

Memperbaiki Konflik Skype WAMP

Sekiranya anda memasang dan menjalankan Skype, WampServer mungkin tidak dapat berfungsi dengan baik kerana konflik dengan Skype. Konflik disebabkan oleh kedua Apache dan Skype menggunakan port 80 yang sama. Terdapat penyelesaian mudah untuk masalah ini.

Buka Skype dan pergi ke Alat »Pilihan. Ini akan memunculkan kotak dialog, dari sini anda perlu mengklik Advanced dan kemudian Connections.

Memperbaiki konflik Skype WAMP

Nyahtandai kotak yang mengatakan Gunakan port 80 dan 443 sebagai alternatif untuk sambungan masuk. Simpan pilihan dan mulakan semula Skype.

Pasang Visual C ++ yang dapat diedarkan semula

WAMP memerlukan Visual C ++ yang dapat diedarkan semula agar Visual Studio 2012 dapat dijalankan. Sekiranya anda tidak memasangnya di komputer, anda boleh memuat turun dan memasangnya dari laman web Microsoft.

Bonus: Berhijrah dari WAMP ke Live

Kami juga telah menulis panduan tersendiri mengenai cara memindahkan WordPress dari pelayan tempatan WAMP ke laman web langsung. Mudah-mudahan, anda akan dapat menolong apabila anda bersedia menggunakan laman web tempatan anda untuk membuat pengeluaran.

Mempunyai persekitaran pelayan tempatan sangat bagus untuk tujuan pembelajaran dan ujian. Tetapi ingat, jika anda ingin memulakan blog WordPress untuk dilihat oleh orang lain, maka anda tidak perlu memasang WordPress di komputer anda. Anda perlu memasang WordPress pada penyedia hosting WordPress.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara memasang WordPress di Windows menggunakan WAMP. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai 18 perkara terpenting yang perlu anda lakukan setelah memasang WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me