Cara Memasang WordPress Secara Lokal pada Mac menggunakan MAMP

Adakah anda mahu memasang WordPress secara tempatan pada Mac? Memasang WordPress di komputer anda membolehkan anda mencuba WordPress sebelum anda memulakan blog. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress secara tempatan pada Mac menggunakan MAMP.


Memasang WordPress secara tempatan pada Mac menggunakan MAMP

Petua: Tidak menggunakan Mac? Kami juga mempunyai tutorial tentang cara memasang WordPress secara tempatan di Windows.

Cara Memasang MAMP pada Mac

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah melayari laman web MAMP dan memuat turun MAMP. Setelah muat turun selesai, anda perlu membuka fail yang dimuat turun dan menyeret fail gambar ke dalamnya ke folder Aplikasi anda. Seterusnya, ikuti arahan di skrin.

Pemasang Mamp

Selepas pemasangan, anda boleh terus melancarkan MAMP dari Aplikasi »MAMP pada komputer anda.

Nota: MAMP juga memasang MAMP Pro (versi berbayar), jadi ingatlah untuk mengklik yang betul.

Sebelum anda memulakan, kami mengesyorkan anda mengatur beberapa tetapan untuk menjadikan pengalaman MAMP anda lebih baik. Anda boleh melakukan ini dengan melancarkan menu Preferences dan kemudian beralih ke tab port.

Tukar port Apache

Masukkan port 80 untuk Apache dan kemudian klik pada butang OK.

Menetapkan Apache untuk menggunakan port 80 akan membolehkan anda mengakses laman web tempatan anda dari http: // localhost dan bukannya http: // localhost: 8888. Namun ini juga bermaksud bahawa setiap kali anda memulakan pelayan MAMP, anda harus memberikan kata laluan pentadbir komputer anda.

Langkah seterusnya adalah menetapkan folder root dokumen. Ini akan menjadi folder tempat anda akan membuat dan menyimpan laman web anda. Secara lalai, MAMP menggunakan / Aplikasi / MAMP / htdocs / folder, tetapi anda boleh mengubahnya ke lokasi yang lebih mudah diakses.

Dalam kotak dialog pilihan, klik pada tab Pelayan Web dan kemudian pilih folder di mana anda ingin menyimpan laman web anda. Sebaik-baiknya, anda harus menyimpan setiap laman web anda dalam folder baru di dalam folder Dokumen.

Pilih folder root dokumen

Anda boleh menamakan folder ini apa sahaja yang anda mahukan. Contohnya, htdocs, laman web saya, wpdev, dan lain-lain. Demi artikel ini, kami akan memanggilnya sebagai laman web.

Klik OK untuk menyimpan perubahan anda.

Memasang WordPress pada Mac

Sekarang setelah anda menyiapkan MAMP, mari teruskan dan pasang WordPress di komputer Mac anda.

Mula-mula anda perlu melayari laman web WordPress.org untuk memuat turun salinan WordPress. Selepas memuat turun fail, anda perlu menyahzipnya.

Seterusnya, salin folder wordpress di dalamnya dan tampalkan ke folder root dokumen MAMP anda. Anda boleh menamakan semula folder ini kepada apa sahaja yang anda mahukan (contoh: laman web saya, wpbeginner, dll).

WordPress memerlukan pangkalan data untuk menyimpan semua data laman web, jadi anda perlu membuat pangkalan data sebelum kami memasang WordPress. Jangan bimbang, tidak sekeras itu.

Cukup klik pada Buka Halaman Mula Web butang di tetingkap aplikasi MAMP. Tetingkap penyemak imbas baru akan dibuka di mana anda perlu mengklik Alat »phpMyAdmin dari bar menu atas.

Buka phpMyAdmin di MAMP

phpMyAdmin adalah aplikasi berasaskan web yang digunakan untuk menguruskan pangkalan data MySQL. Di phpMyAdmin, anda perlu mengklik Pangkalan Data dan kemudian membuat pangkalan data baru.

Anda boleh menamakan pangkalan data ini dengan apa sahaja yang anda mahukan, tetapi tuliskan kerana anda memerlukan nama pangkalan data pada langkah seterusnya. Untuk tutorial ini, kami akan memanggilnya test_db.

Buat pangkalan data untuk memasang WordPress

Sekarang anda telah membuat pangkalan data, sudah tiba masanya untuk memasang WordPress.

Pergi ke http: // localhost / mysite di tab penyemak imbas baru. Sekiranya anda menamakan semula folder wordpress kepada yang lain, gunakan nama itu di sini.

Anda sekarang akan melihat langkah pertama penyihir pemasangan WordPress yang meminta anda memilih bahasa.

Pilih bahasa WordPress

Pilih bahasa yang anda mahu pasang WordPress dan kemudian klik pada butang lanjutkan.

Pada skrin seterusnya, WordPress akan memberitahu anda tentang maklumat yang anda perlukan untuk menyelesaikan pemasangan. Klik pada butang ‘Mari kita pergi’ untuk terus maju.

Seterusnya, anda akan diminta memasukkan maklumat pangkalan data WordPress anda. Anda sudah mengetahui nama pangkalan data dari langkah sebelumnya. Untuk nama pengguna dan kata laluan, anda perlu menggunakan akar. Untuk hos pangkalan data, anda perlu menggunakan localhost.

Masukkan maklumat pangkalan data anda

Setelah selesai, klik pada butang kirim untuk meneruskan.

WordPress kini akan menyambung ke pangkalan data anda dan membuat fail konfigurasi untuk anda. Selepas ini, ia akan menunjukkan mesej kejayaan kepada anda. Klik butang ‘Jalankan pemasangan’ untuk meneruskan.

Pada skrin seterusnya, WordPress akan meminta anda memberikan maklumat laman web anda, memilih nama pengguna dan kata laluan, dan memasukkan alamat e-mel. Teruskan dan isi borang dan kemudian klik pada butang Pasang WordPress.

Pemasangan WordPress

WordPress kini akan menjalankan pemasangan, dan anda akan melihat mesej kejayaan setelah selesai.

Pemasangan selesai

Anda sekarang boleh terus masuk dan masuk ke laman WordPress yang dipasang secara tempatan di komputer Mac anda.

Papan pemuka WordPress

Mencuba WordPress secara tempatan pada Mac

Tujuan pemasangan tempatan adalah untuk membantu anda menguji WordPress atau mengembangkan laman web di komputer anda. Berikut adalah beberapa perkara yang ingin anda cuba.

  • Mencari tema WordPress yang sempurna dan mencubanya.
  • Uji plugin WordPress penting secara tempatan.
  • Pelajari pengaturcaraan WordPress dengan membuat plugin dan tema anda sendiri.

Memindahkan Pemasangan WordPress Tempatan Anda ke Laman Web Langsung

Setelah anda bermain dengan WordPress secara tempatan, anda mahu memindahkannya ke laman web langsung. Ini adalah satu-satunya cara orang lain dapat melihat laman web anda.

Untuk melakukannya, anda memerlukan nama domain dan akaun hosting web. Nama domain adalah alamat laman web anda di internet, dan hosting web adalah tempat penyimpanan fail laman web anda.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost. Mereka adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia dan rakan hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

Nasib baik, mereka menawarkan pengguna WPBeginner diskaun untuk hosting dan nama domain percuma. Pada asasnya, anda boleh memulakan dengan $ 2.75 sebulan.

→ Klik Di Sini untuk Menuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini ←

Setelah membeli hosting, lihat artikel kami mengenai cara membuat laman web untuk memasang WordPress.

Sekiranya anda membina laman web lengkap di host tempatan anda, maka anda boleh teruskan dan ikuti panduan kami tentang cara memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara memasang WordPress secara tempatan pada Mac menggunakan MAMP. Anda juga mungkin ingin melihat jenis laman web yang boleh anda buat dengan WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me