Cara Membuat Halaman Arkib Khusus di WordPress

Halaman arkib khusus adalah kaedah terbaik untuk mengumpulkan semua kandungan lama anda dalam satu halaman. Ini membolehkan anda mempunyai halaman khusus di mana anda boleh menyenaraikan arkib bulanan, arkib kategori, arkib teg, arkib pengarang, dan apa sahaja yang mungkin anda mahu tambahkan. Kami mempunyai halaman arkib khusus untuk WPBeginner. Baru-baru ini salah seorang pengguna kami mencadangkan agar kami menulis tutorial mengenai perkara itu. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat halaman arkib khusus di WordPress.


Masalah

Secara lalai, anda dapat menampilkan arkib tahunan anda dengan menggunakan widget bar sisi. Perkara ini dapat dilakukan setelah anda menulis blog lebih dari setahun. Bayangkan laman web seperti WPBeginner telah aktif selama hampir 4 tahun. Kami mempunyai 48 pautan arkib bulanan di bar sisi. Anda juga mempunyai kemampuan untuk menambah arkib kategori, senarai pengarang, dll di bar sisi anda. Tetapi mengapa mengacaukan bar sisi dengan begitu banyak pautan apabila anda boleh membuat satu halaman untuk menyenaraikan semuanya. Ini adalah ketika halaman arkib khusus dimainkan. Ini bukan sahaja memungkinkan anda untuk mengelakkan kekacauan, tetapi juga memberi pengguna cara yang cekap untuk menyemak imbas kandungan lama anda.

Malangnya, kebanyakan tema WordPress tidak disertakan dengan templat halaman arkib tersuai. Mari lihat apa yang anda perlukan untuk membuat templat halaman arkib tersuai di WordPress.

Nota: Jangan mengelirukan arkib khusus dengan templat archive.php yang disertakan dengan kebanyakan tema WordPress. Templat archive.php digunakan untuk memaparkan bulanan, kategori, tag, pengarang, dan halaman arkib lain. Halaman arkib khusus kami adalah satu halaman yang akan mengumpulkan semua arkib anda yang lain.

Membuat Templat Halaman Arkib Khusus

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat templat halaman untuk halaman arkib khusus. Cukup buka fail baru di editor teks anda (iaitu Notepad) dan beri nama halaman-arkib.php. Seterusnya, Tambahkan baris kod berikut di bahagian atas:

<?php
/ *
Nama Templat: Arkib
* /
?>

Muat naik halaman-archive.php dalam folder tema WordPress anda, dan anda telah membuat templat halaman Arkib. Sekarang kita perlu memastikan bahawa templat halaman ini sesuai dengan reka bentuk laman web anda. Salin kandungan fail page.php anda yang terdapat di folder tema anda dan tampalkannya di page-archive.php.

Berikut adalah contoh bagaimana fail halaman-archive.php anda akan kelihatan seperti:

<?php
/ *
Nama Templat: Arkib
* /
get_header (); ?>

<?php while (has_posts ()): the_post (); ?>

<?php the_title (); ?>

<?php the_content (); ?>

/ * Fungsi Arkib Custom Pergi ke bawah baris ini * /

/ * Fungsi Arkib Khusus Pergi ke atas baris ini * /

<?php sementara; // hujung gelung. ?>


<?php get_sidebar (); ?>
<?php get_footer (); ?>

Membuat Halaman Arkib Khusus di WordPress

Setelah anda menyediakan templat halaman asas, anda perlu membuat halaman arkib khusus baru di WordPress. Pergi ke panel pentadbir WordPress anda dan tambahkan halaman baru (Halaman »Baru). Anda boleh memanggil halaman ini Arkib, Perpustakaan, atau apa sahaja yang anda suka. Sekarang lihat kotak meta di bawah butang penerbitan di sebelah kanan skrin anda. Anda akan melihat kotak meta yang disebut Halaman Atribut. Klik pada menu lungsur di bawah Templat dan pilih Arkib sebagai templat halaman anda. Simpan dan Terbitkan halaman.

Pilih Templat Halaman Arkib di WordPress

Sekarang anda telah membuat halaman yang menggunakan templat halaman arkib, namun halaman tersebut tidak akan menunjukkan kandungan. Mari teruskan dan tambahkan elemen halaman arkib tersuai seperti arkib tahunan, kategori, dll.

Menambah Arkib Bulanan dengan Arkib Ringkas

Sekiranya anda melihat halaman arkib khusus kami, maka anda akan melihat bahawa kami tidak menggunakan senarai arkib bulanan lalai yang disertakan dengan WordPress. Sebagai gantinya, kami menggunakan plugin yang dipanggil Compact Archives. Harap maklum bahawa kami telah menggunakan plugin ini dan sekarang masih mengekalkannya.

Pasang dan aktifkan pemalam ini pemalam Compact Archives. Setelah mengaktifkan pemalam, tambahkan kod berikut dalam templat halaman arkib tersuai anda (page-archive.php):

Mengikut Tarikh

    <?php compact_archive ($ style = ‘block’); ?>

Ia akan memaparkan arkib bulanan anda seperti ini:

Memaparkan arkib bulanan satu tahun berturut-turut menggunakan Compact Archives

Menambah Senarai semua Kategori

Kategori merangkum topik utama laman web anda dan merupakan kaedah terbaik untuk menyusun kandungan anda. Lihat mengapa kami menggunakan Kategori vs Teg. Oleh kerana kami menggunakan kategori sebagai kaedah utama untuk menyusun kandungan kami, kami fikir sangat penting untuk menyenaraikan arkib kategori kami. Untuk menjimatkan ruang, kami akan memaparkan senarai sebaris.

Pertama, tambahkan kod ini dalam fail templat halaman arkib anda:

Kategori:

    <?php wp_list_categories (‘title_li =’); ?>

Sekarang kita perlu menggayakan senarai ini, membuatnya kelihatan sebaris dan memperbaiki penampilan mereka. Tambahkan ini ke fail style.css tema anda:

ul.bycategories {
margin: 0;
pembalut: 0;
}
ul.bycategories li {
gaya senarai: tiada;
senarai-gaya-jenis: tiada;
margin: 0;
pembalut: 0;
}
ul.bycategories li a {
gaya senarai: tiada;
senarai-gaya-jenis: tiada;
margin: 0 20px 15px 0;
terapung: kiri;
latar belakang: #eee;
warna: # 464646;
padding: 5px 10px;
sempadan-jejari: 5px;
-moz-border-radius: 5px;
-webkit-border-radius: 5px;
}
ul.bycategories li a: hover {
hiasan teks: tiada;
latar belakang: # ff6200;
warna: #fff;
}
.jelas {jelas: kedua-duanya;}

Kategori anda akan kelihatan seperti ini:

Dipaparkan dalam kategori baris di halaman arkib di WordPress

Meneroka? Arahkan Pengguna ke Pos Rawak

Di halaman arkib kami, kami mempunyai butang Explore WPBeginner. Butang ini mengarahkan pengguna ke catatan rawak. Tujuannya adalah untuk membolehkan pengguna tersasar dalam artikel. Ketahui cara mengarahkan pengguna ke catatan rawak di WordPress.

Walaupun ini semua maklumat yang kami ada di halaman arkib khusus kami, anda pasti dapat menambahkan lebih banyak. Mari kita lihat beberapa perkara lain yang boleh anda tambahkan.

Menambah Tag Cloud

Sekiranya anda ingin memaparkan awan tag dari tag paling popular yang anda gunakan di laman web ini, maka cukup tambahkan kod berikut dalam fail custom-archive.php:

Tag Awan:

<?php wp_tag_cloud (); ?>

Fungsi wp_tag_cloud () dilengkapi dengan banyak parameter untuk menyesuaikan jumlah tag, ukuran tag maksimum dan minimum, dll..

Menambah Senarai Halaman

Sekiranya anda ingin memaparkan senarai semua halaman di laman web anda, maka tambahkan kod berikut:

<?php wp_list_pages (‘title_li =’); ?>

Menambah Senarai Pengarang

Untuk memaparkan senarai pengarang di laman web ini, cukup tambahkan kod berikut:

<?php wp_list_authors (‘exclude_admin = 0&jumlah pilihan = 1 ‘); ?>

Menambah Catatan Terkini

Sekiranya anda ingin memaparkan senarai catatan terbaru anda, kemudian tambahkan kod ini:

<?php wp_get_archives (‘type = postbypost&had = 10 ‘); ?>

Halaman arkib yang komprehensif membolehkan pengguna anda menavigasi kandungan lama anda dengan cekap. Kami berharap artikel ini dapat membantu anda membuat halaman arkib khusus di WordPress. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau cadangan, sila beritahu kami dengan memberikan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me