Cara Membuat Laman Web Perniagaan Kecil – Langkah demi Langkah (2020)

Adakah anda ingin membuat laman web untuk perniagaan kecil anda supaya anda dapat mencari pelanggan baru di internet? Membuat laman web perniagaan kecil menjadi sangat mudah, dan anda boleh melakukannya sendiri tanpa mengambil pembangun. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat laman web perniagaan kecil dengan mudah (langkah demi langkah).


Membuat laman web perniagaan kecil

Langkah 0. Sebelum Membuat Laman Web Perniagaan Kecil

Tidak seperti zaman dahulu, membina laman web perniagaan kecil menjadi sangat mudah. Anda boleh melakukannya sendiri tanpa mengetahui sebarang pengekodan atau menyewa pembangun dengan mengikuti panduan langkah demi langkah kami.

Berikut adalah gambaran keseluruhan mengenai apa yang akan anda pelajari:

 • Memilih nama domain untuk laman web perniagaan kecil anda
 • Membeli hosting laman web
 • Memasang WordPress
 • Membuat garis besar kandungan untuk laman web perniagaan kecil anda
 • Memilih templat untuk mengubah reka bentuk laman web anda
 • Menambah lebih banyak ciri dengan menggunakan tambahan dan peluasan
 • Sumber untuk mendapatkan bantuan dan meningkatkan kemahiran WordPress anda

Platform yang Terbaik untuk Membuat Laman Web Perniagaan Kecil?

Kesalahan terbesar yang sering dilakukan oleh pemula adalah memilih platform yang salah untuk membuat laman web perniagaan. Syukurlah, anda berada di sini supaya anda tidak melakukan kesalahan itu.

WordPress adalah pembina laman web yang paling popular di dunia. Ini memberi kuasa kepada 32% dari semua laman web di internet termasuk berjuta-juta laman web perniagaan kecil di seluruh dunia.

Perkara terbaik mengenai WordPress ialah ia memberi anda akses ke ribuan templat, pelanjutan, dan tambahan laman web yang telah dibuat sebelumnya. Anda boleh membuat hampir semua jenis laman web yang dapat dibayangkan tanpa belajar membuat kod.

Oleh itu, mari kita lihat cara membuat laman web perniagaan kecil dengan mudah menggunakan WordPress dengan anggaran.

Langkah 1. Apa yang Anda Perlu Buat Laman Web Perniagaan Kecil

Anda memerlukan tiga item berikut untuk membuat laman web perniagaan kecil.

 • Nama domain – Ini akan menjadi nama laman web anda seperti wpbeginner.com
 • Hosting laman web – Ini akan menjadi rumah laman web anda dan tempat semua fail anda akan disimpan
 • 60 minit masa anda

Sedia? Mari kita mulakan.

Langkah 2. Menyiapkan Laman Web Perniagaan Kecil Anda

Terdapat dua jenis WordPress yang ada. WordPress.com, yang merupakan penyelesaian yang dihoskan, dan kemudian anda memiliki WordPress.org juga dikenal sebagai WordPress yang dihoskan sendiri. Lihat perbandingan lengkap WordPress.com vs WordPress.org kami untuk memahami perbezaannya.

Kami akan menggunakan WordPress.org yang dihoskan sendiri kerana ini akan memberi anda akses segera ke semua ciri WordPress di luar kotak.

Seterusnya, anda memerlukan nama domain dan hosting WordPress untuk membuat laman web.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost untuk menyiapkan laman web anda. Ini adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia dan penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

Biasanya, anda akan membayar $ 14,99 / tahun untuk nama domain dan hosting laman web bermula dari $ 7,99 sebulan. Ini banyak wang jika anda baru bermula.

Syukurlah, Bluehost telah bersetuju untuk menawarkan nama domain percuma, SSL percuma, dan diskaun 60% untuk hosting laman web kepada pengguna kami. Pada asasnya, anda boleh memulakan dengan $ 2.75 sebulan.

Mari maju dan beli nama domain dan hosting.

Langkah 3. Memilih Nama Domain untuk Laman Web Perniagaan Kecil Anda

Pertama, anda perlu melayari laman web Bluehost di tetingkap penyemak imbas baru dan klik pada butang hijau “Bermula Sekarang”.

Bermula dengan Bluehost

Pada halaman seterusnya, anda akan diminta untuk memilih rancangan harga. Pelan asas dan Plus adalah pilihan paling popular di kalangan pemilik perniagaan kecil.

Pilih rancangan

Klik pada butang ‘Pilih’ untuk memilih rancangan dan beralih ke langkah seterusnya.

Sekarang, anda akan diminta untuk memilih nama domain untuk laman web anda.

Memilih nama domain untuk laman web anda

Petua Mencari Nama Domain untuk Laman Web Perniagaan Anda

Nama domain sangat penting untuk kejayaan laman web anda. Anda perlu meluangkan masa untuk memilih nama domain yang sesuai untuk perniagaan anda tetapi jangan terlalu memikirkannya.

  1. Ikuti versi .com kerana pengguna merasa lebih mudah untuk diingat (lihat .com vs .net – mana yang lebih baik)
  2. Nama domain anda harus berkaitan dengan perniagaan anda (Contohnya, stargardening.com)
  3. Sekiranya nama domain pilihan anda tidak tersedia, cuba tambahkan lokasi geografi di sebelahnya. Ini meningkatkan keterlihatan domain anda dalam hasil carian tempatan (Contohnya, stargardeninghouston.com)
  4. Pastikan ringkas, pendek, dan mudah diucapkan.

Perlukan lebih banyak pertolongan? Lihat panduan kami mengenai cara memilih nama domain terbaik untuk laman web perniagaan anda.

Setp 4. Memasang WordPress

Setelah memilih nama domain anda, anda akan diminta memasukkan maklumat akaun anda seperti nama, alamat, e-mel, dll.

Di bawah itu, anda akan melihat beberapa pilihan hosting tambahan yang boleh anda beli. Kami tidak mengesyorkan membeli tambahan ini dengan segera, jadi teruskan dan hapus centangnya. Anda sentiasa boleh menambahkannya kemudian jika diperlukan.

Nyahtanda tambahan hosting

Seterusnya, anda perlu menambahkan maklumat pembayaran anda untuk menyelesaikan pembelian.

Setelah menyelesaikan pembelian, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara masuk ke panel kawalan hosting web anda.

Bluehost akan memasang WordPress secara automatik untuk anda, dan anda akan dapat masuk ke laman WordPress anda secara langsung dari papan pemuka hosting.

Papan pemuka hosting Bluehost

Setelah log masuk, anda akan melihat kawasan pentadbir WordPress. Di sinilah anda akan mengurus laman web anda, mengubah tetapan, dan menambahkan kandungan baru.

Papan pemuka WordPress

Langkah 5. Membuat Tata Letak Kandungan untuk Laman Web Perniagaan Kecil

Setelah anda memasang WordPress, anda perlu membuat garis besar kandungan laman web anda. Laman web perniagaan kecil yang baik mudah dan mengikuti susun atur laman web standard.

Cukup ke Halaman »Tambah Baru halaman untuk membuat halaman baru di WordPress.

Menambah halaman baru di WordPress

Jangan bimbang tentang kandungan, teks dan gambar pada masa ini. Cukup dengan menambahkan tajuk ringkas, beberapa teks, dan beberapa gambar tidak mengapa. Anda sentiasa dapat mengedit halaman ini dan menambahkan lebih banyak kandungan jika diperlukan.

Berikut adalah beberapa halaman yang paling biasa digunakan dalam susun atur laman web perniagaan kecil.

    • Laman utama – Ini adalah halaman selamat datang di laman web anda. Tambahkan nama perniagaan anda dengan ajakan bertindak ke perkhidmatan / produk atau halaman hubungan anda. Berikan penerangan ringkas mengapa pelanggan anda harus memilih anda.
    • Tentang kita – Pelanggan anda ingin mengetahui lebih banyak mengenai orang di belakang perniagaan sebelum mereka dapat membuat keputusan. Buat halaman tentang kami untuk memberitahu pengguna siapa anda, apa nilai perniagaan anda, dan apa pengalaman yang relevan yang anda miliki dalam industri anda.
    • Perkhidmatan / Produk – Buat halaman untuk menyenaraikan perincian mengenai perkhidmatan atau produk yang anda tawarkan. Tambahkan tajuk untuk setiap perkhidmatan / produk dan berikan penerangan ringkas. Anda juga boleh menambahkan harga atau meminta pengguna menghubungi anda untuk mendapatkan sebut harga.
    • Hubungi Kami – Ini adalah halaman yang perlu dihubungi oleh pengguna anda. Anda perlu menambahkan borang kenalan supaya pengguna dapat menghubungi anda secara langsung. Selain itu, anda boleh menambahkan alamat fizikal atau nombor telefon perniagaan anda.

Selain itu, anda boleh membuat lebih banyak halaman sekiranya diperlukan. Sebagai contoh, anda boleh membuat halaman blog yang berasingan, halaman individu untuk setiap perkhidmatan atau produk, dan banyak lagi.

Langkah 6. Memilih Reka Bentuk untuk Laman Web Anda

Secara lalai, WordPress dilengkapi dengan templat asas yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda tidak menyukai tema lalai, maka terdapat ribuan tema WordPress percuma dan berbayar yang boleh anda pilih.

Anda boleh melihat pilihan tema WordPress terbaik untuk laman web perniagaan kami. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak bantuan, lihat petua kami untuk memilih tema WordPress yang sesuai untuk laman web anda.

Kami mengesyorkan mencari reka bentuk ringkas yang kelihatan hebat dan mempunyai semua elemen yang tepat.

Biasanya, laman web perniagaan mempunyai menu navigasi di atas. Halaman utama biasanya mempunyai mesej selamat datang dengan butang ajakan bertindak, yang diikuti oleh isi lain.

Contoh reka bentuk laman web perniagaan yang mudah

Setelah memilih tema, anda boleh terus memasangnya. Untuk arahan terperinci, lihat panduan pemula kami mengenai cara memasang tema WordPress.

Setiap tema WordPress dilengkapi dengan tetapan yang berbeza untuk menyesuaikan penampilannya. Sebilangan besar pilihan ini terdapat di bawah Rupa »Sesuaikan halaman di kawasan pentadbir WordPress.

Sesuaikan reka bentuk laman web anda di WordPress

Dari sini anda boleh menambah menu navigasi, menukar warna, menambah atau membuang bahagian yang berbeza, dan banyak lagi. Setelah anda berpuas hati dengan reka bentuknya, jangan lupa untuk mengklik butang Publish di atas untuk menyimpan perubahan anda.

Sekiranya anda tidak dapat menemui tema yang sesuai dengan keperluan anda, maka anda boleh menggunakan salah satu tarikan yang popular & jatuhkan pembangun halaman untuk WordPress untuk membuat reka bentuk tersuai untuk keperluan anda.

Kami mengesyorkan menggunakan tema Beaver Builder atau Divi.

Langkah 7. Menggunakan Plugin WordPress untuk Menambah Lebih Banyak Ciri

Menambah pemalam WordPress

Plugin WordPress adalah seperti aplikasi untuk laman WordPress anda. Anda boleh memasangnya untuk menambahkan ciri baru ke laman web anda seperti borang hubungan, Analitis Google, slaid, dan banyak lagi.

Terdapat lebih daripada 50,000 plugin percuma yang terdapat di direktori plugin WordPress sahaja. Ini bermaksud, tidak kira apa sahaja ciri yang ingin anda tambahkan, ada kemungkinan anda dapat mencari pemalam untuk itu.

Berikut adalah plugin yang kami pasang di setiap laman web:

    • WPForms Lite – Tambahkan borang hubungan ke laman web WordPress anda
    • Yoast SEO – Tingkatkan SEO WordPress anda dan dapatkan lebih banyak trafik dari Google
    • MonsterInsights (Percuma) – Membantu anda mengesan statistik pelawat menggunakan Google Analytics
    • WP Super Cache – Meningkatkan kelajuan laman web anda dengan menambahkan cache
    • UpdraftPlus – Pemalam sandaran WordPress percuma
    • Sucuri – Pengimbas perisian hasad laman web percuma

Perlukan beberapa plugin yang hebat untuk laman web anda? Lihat pilihan pakar kami dari plugin WordPress penting untuk laman web perniagaan.

Untuk arahan terperinci, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Langkah 8. Belajar WordPress

Setelah anda mempunyai laman web WordPress, anda mungkin ingin meningkatkan permainan anda dan mempelajari lebih banyak petua untuk memperbaiki laman web anda.

WPBeginner adalah laman sumber WordPress percuma terbesar di dunia. Berikut adalah sumber WordPress yang berguna yang anda akan dapati di WPBeginner, semuanya percuma.

    • WPBeginner Blog – Di sinilah kami menerbitkan tutorial WordPress kami, bagaimana petunjuk, dan panduan langkah demi langkah.
    • Video WPBeginner – Video langkah demi langkah ini akan membantu anda mempelajari WordPress CEPAT.
    • – Perlukan lebih banyak arahan video? Langgan saluran YouTube kami dengan lebih daripada 52,000 pelanggan dan 7 Juta + tontonan.
    • Kamus WPBeginner – Tempat terbaik untuk pemula untuk memulakan dan membiasakan diri dengan bahasa WordPress.
    • – Lihat plugin, alat, dan perkhidmatan yang kami gunakan di WPBeginner.
    • Tawaran WPBeginner – Potongan harga eksklusif untuk produk dan perkhidmatan WordPress untuk pengguna WPBeginner.

Anda juga boleh menggunakan Google untuk mencari jawapan di WPBeginner dengan hanya menambahkan ‘wpbeginner’ di akhir istilah carian anda.

Sekiranya anda tidak dapat mencari jawapan, sila hubungi kami menggunakan borang hubungan kami. Kami akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab soalan anda atau mengarahkan anda ke arah yang betul.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara membuat laman web perniagaan kecil. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WordPress lengkap kami untuk pemula.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map