Cara Membuat Pasaran Dalam Talian menggunakan WordPress

Adakah anda ingin membuat pasaran dalam talian menggunakan WordPress? Laman web pasar dalam talian membolehkan pengguna membeli dan menjual barang dengan mendirikan kedai mini mereka sendiri dalam platform eCommerce anda.


Ini membolehkan anda menjana wang dengan berkongsi platform pasaran dalam talian anda. Oleh kerana kos overhead yang rendah, ia menjadi idea perniagaan dalam talian yang popular.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat pasaran dalam talian dengan mudah menggunakan WordPress tanpa mengeluarkan ribuan dolar.

Membina pasaran dalam talian menggunakan WordPress

Apa Yang Anda Perlu Untuk Memulakan Pasaran Dalam Talian menggunakan WordPress?

Pertama, anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan platform laman web yang betul, dan kerana anda membaca artikel ini, anda berada di tempat yang tepat.

Terdapat dua jenis WordPress yang tersedia: WordPress.com vs WordPress.org. Salah satunya adalah perkhidmatan hosting blog yang terhad sementara yang lain dikenali sebagai WordPress yang dihoskan sendiri yang kemungkinan besar anda pernah dengar. Lihat perbandingan lengkap antara WordPress.com vs WordPress.org.

Kami mengesyorkan menggunakan WordPress.org kerana ia memberi anda kebebasan dan akses ke semua ciri WordPress di luar kotak.

Anda memerlukan item berikut untuk membina laman web pasar dalam talian menggunakan WordPress yang dihoskan sendiri.

 • Nama domain (Contohnya, wpbeginner.com)
 • Akaun hosting web (Di sinilah fail laman web anda disimpan)
 • Sijil SSL (Untuk menerima pembayaran dalam talian dengan selamat)
 • WooCommerce (addon eCommerce WordPress terbaik)
 • Tambahan pasaran dalam talian

Keseluruhan persediaan boleh memakan masa hingga 40 minit, dan kami akan memandu anda melalui setiap langkah satu demi satu.

Sedia? Mari kita mulakan.

Langkah 1. Menyiapkan Platform E-dagang Anda

Langkah pertama adalah membeli nama domain dan akaun hosting web. Anda tidak hanya memerlukan web hosting, tetapi anda memerlukan perkhidmatan yang mengkhususkan diri dalam hosting WooCommerce kerana ini adalah perisian yang akan kami gunakan sebagai platform eCommerce kami.

Biasanya nama domain berharga $ 14.99 / tahun, hosting web 7.99 / bulan, dan sijil SSL 69.99 / tahun.

Sekarang, ini nampaknya banyak wang jika anda baru bermula.

Nasib baik, Bluehost penyedia hosting WordPress dan WooCommerce yang disyorkan secara rasmi telah bersetuju untuk menawarkan domain + SSL percuma kepada pengguna kami dan diskaun untuk hosting WordPress cloud mereka.

Pada asasnya, anda boleh memulakan dengan $ 6.95 / bulan.

→ Klik Di Sini untuk Menuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini ←

Setelah membeli hosting, ikuti tutorial langkah demi langkah kami mengenai cara memulakan kedai dalam talian untuk mendapatkan petunjuk persediaan lengkap.

Anda sekarang akan mempunyai laman web WordPress dengan WooCommerce terpasang di atasnya.

Namun, secara lalai WooCommerce menganggap bahawa laman web anda adalah laman web vendor tunggal, jadi tidak mungkin bagi pengguna lain untuk menambahkan produk dan perkhidmatan mereka sendiri ke laman web anda.

Mari kita ubah ini.

Langkah 2. Ubah Laman Web WooCommerce Anda menjadi Pasaran Dalam Talian

Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin WC Vendors. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

WC Vendors adalah penyelesaian pasaran untuk WooCommerce. Ia mempermudah pembinaan laman web pasar dengan mengubah WooCommerce menjadi platform pelbagai vendor.

Setiap vendor boleh menjual produk mereka semasa anda mengawal sepenuhnya laman web sebagai pemilik pasaran. Anda boleh memilih model perniagaan anda sendiri, kaedah pembayaran, jenis produk dan banyak lagi.

Setelah diaktifkan, pergi ke Penjual WC »Tetapan halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pasaran.

Tetapan Penjual WC

Pertama, anda akan melihat item umum. Anda perlu memastikan bahawa kotak ‘Pendaftaran Vendor’ dicentang untuk membolehkan pengguna mendaftar sebagai Penjual di laman web anda.

Anda boleh menyemak item lain di halaman dan kemudian klik pada butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan tetapan anda.

Seterusnya, anda perlu mengklik tab ‘Komisen’ untuk menetapkan kadar komisen untuk vendor di seluruh laman web anda. Ini adalah jumlah yang akan anda bayar kepada vendor untuk setiap penjualan.

Tetapan komisen WC Vendors

Catatan: Kadar komisen global boleh diganti untuk setiap vendor dan produk.

Seterusnya, anda perlu mengklik tab ‘Keupayaan’ untuk menetapkan peraturan di seluruh laman web untuk vendor. Bahagian tetapan ini dilengkapi dengan tiga bahagian.

Tetapkan keupayaan untuk Penjual

Keupayaan umum termasuk membenarkan vendor melihat dan mengedit produk dan pesanan. Pilihan lalai akan berfungsi untuk kebanyakan laman web.

Seterusnya, beralih ke bahagian ‘Produk’ dan dari sini anda boleh memilih jenis produk yang boleh ditambahkan oleh vendor. Sebagai contoh, anda boleh mengehadkan vendor untuk hanya menambahkan muat turun digital atau produk fizikal.

Anda juga dapat memilih data yang dapat dilihat dan digunakan oleh Penjual di halaman ‘Tambah Produk’.

Tetapkan peraturan produk

Terakhir, beralih ke bahagian ‘Pesanan’ di bawah ‘Keupayaan’ untuk memilih maklumat yang dapat dilihat oleh vendor mengenai pesanan tersebut.

Tetapkan kebenaran vendor untuk pesanan

Setelah menyiapkan kemampuan, sudah waktunya untuk membuat halaman yang berkaitan dengan pasar di laman web anda.

Tukar ke tab ‘Paparan’ di bawah tetapan pemalam untuk menyiapkan halaman. Anda boleh pergi ke Halaman »Tambah Baru untuk membuat halaman baru untuk setiap item dan menambahkan kod pendek yang dipaparkan dalam tetapan ke kawasan kandungan halaman.

Sediakan halaman pasar

Setelah membuat semua halaman dan menambahkan kod pendek padanya, anda boleh memilihnya di sini.

Di bawah halaman, anda juga akan menemui pilihan ‘Tetapan kedai’ di halaman yang sama. Di sinilah anda dapat memilih awalan yang akan digunakan di URL kedai Vendor, membolehkan mereka menetapkan tajuk utama untuk halaman kedai mereka, dan menggunakan HTML dalam keterangan kedai.

Tetapan kedai untuk vendor

Langkah seterusnya adalah menyediakan pembayaran untuk vendor anda. Sebilangan besar laman web pasaran menetapkan had minimum untuk vendor mereka dan membayarnya secara bulanan atau mingguan.

Kami mengesyorkan menggunakan pembayaran manual kepada vendor kerana ini memberi pelanggan masa yang cukup untuk meminta pengembalian dana atau memberi maklum balas mengenai produk.

Bayaran Penjual WC

Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat sistem pengeluaran pembayaran untuk vendor, maka anda boleh membeli alat tambah premium. WC Vendors mempunyai add-on yang tersedia untuk pembayaran Stripe, MangoPay, Escrow, dan Manual.

Bergantung pada pintu masuk pembayaran yang anda pilih, anda perlu menyediakan gerbang pembayaran dengan memasukkan kunci API anda. Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan tetapan anda.

Sekarang WC Vendors sudah siap, mari kita siapkan WooCommerce untuk persekitaran pelbagai vendor.

Langkah 3. Dayakan Pengurusan Akaun di WooCommerce

Pertama anda perlu melawat WooCommerce »Tetapan halaman dan klik pada tab ‘Akaun’. Dari sini anda perlu mencentang kotak di sebelah pilihan pendaftaran pelanggan.

Benarkan pelanggan membuat akaun di WooCommerce

Jangan lupa menyimpan perubahan anda.

Langkah 4. Menyiapkan Menu Navigasi

Setelah persediaan pasaran pelbagai vendor anda selesai. Sudah tiba masanya untuk memudahkan pengguna anda mencari jalan di laman web anda.

Untuk melakukan itu, pergi ke Rupa »Menu halaman. Dari sini anda perlu menambahkan akaun pengguna dan halaman pembayaran ke menu navigasi.

Tambah ke menu

Jangan lupa mengklik butang ‘Save Menu’ untuk menyimpan perubahan anda. Untuk arahan yang lebih terperinci, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan menu navigasi di WordPress.

Sekiranya anda tidak mempunyai halaman Akaun Saya, maka cukup buat halaman baru di WordPress dan tambahkan kod pendek berikut di editor pos
.
[woocommerce_my_account]

Langkah 5. Menguji Laman Web Pasaran Anda

Laman web pasaran dalam talian anda kini siap untuk diuji. Anda boleh mengunjungi laman web anda di tetingkap penyemak imbas baru dan membuat akaun baru dengan mengklik pautan Akaun Saya di bahagian atas.

Menguji laman web pasaran anda

Dari sini, pelanggan dan vendor boleh log masuk ke akaun mereka dan juga membuat akaun baru.

Daftar sebagai vendor

Setelah pengguna membuat akaun baru, anda akan menerima pemberitahuan e-mel. Sekiranya anda tidak dapat menerima pemberitahuan e-mel, lihat panduan kami mengenai cara memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress.

Anda juga dapat melihat aplikasi vendor baru dengan melawati Pengguna »Semua Pengguna halaman. Anda akan melihat semua permintaan vendor baru sebagai ‘vendor yang belum selesai’, dan anda boleh menyetujui atau menolak permohonan dengan mengklik pautan di bawah nama pengguna mereka.

Luluskan vendor penjual

Setelah diluluskan, vendor ini boleh log masuk ke akaun mereka dan menambahkan produk mereka dengan mengunjungi papan pemuka vendor mereka. Mereka juga dapat melihat pesanan dan laporan penjualan mereka.

Papan pemuka vendor

Perkara pertama yang perlu dilakukan oleh vendor anda ialah membuat tetapan kedai mereka dengan mengklik pautan ‘Tetapan Kedai’.

Tetapan kedai vendor

Bergantung pada kaedah pembayaran yang anda tetapkan, mereka perlu memberikan alamat e-mel PayPal atau Stripe mereka untuk menerima pembayaran. Mereka juga dapat memberikan maklumat akaun bank untuk pembayaran manual langsung.

Setelah vendor menambahkan produk baru, anda akan mendapat e-mel pemberitahuan dan melihat ikon di sebelah menu produk. Anda kemudian boleh mengedit produk, menyetujuinya atau menghapusnya.

Produk belum selesai

Halaman kedai anda dengan jelas akan menunjukkan produk yang dijual dengan nama kedai vendor.

Dijual oleh vendor

Langkah 6. Membangunkan Laman Web Pasaran Dalam Talian anda

Pertama, anda mungkin mahu memilih reka bentuk untuk laman web pasaran anda. WordPress dilengkapi dengan ribuan tema percuma dan berbayar tetapi tidak semuanya siap untuk eCommerce.

Lihat pilihan tema WooCommerce terbaik kami untuk mencari tema yang sesuai untuk platform pasaran anda.

Selepas itu, anda ingin menambahkan ciri baru ke laman web anda. Contohnya, menjadikannya laman lelong pelbagai vendor atau komuniti keahlian.

Anda ingin mengesan produk mana yang mendapat lebih banyak lalu lintas dan vendor mana yang membawa lebih banyak pengguna. Untuk itu anda perlu mengaktifkan penjejakan pelanggan di WooCommerce di laman web anda.

Halangan terbesar dalam mengembangkan laman web eCommerce adalah penjualan troli yang terbengkalai. Ketahui cara memulihkan penjualan troli yang ditinggalkan seperti profesional untuk meningkatkan keuntungan anda.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda belajar bagaimana membuat pasaran dalam talian menggunakan WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan SEO WooCommerce utama kami untuk mendapatkan lalu lintas carian ke laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map