Cara Membuat Taksonomi Custom di WordPress

Ramai orang menganggap WordPress sebagai alat menulis blog, terutamanya kerana ia mempunyai catatan, kategori, tag, dll. Yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang adalah bahawa semua catatan, kategori, tag, boleh diganti dengan jenis catatan khas dan taksonomi tersuai. Dalam artikel ini kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat taksonomi tersuai di WordPress dan juga bagaimana menampilkan taksonomi tersuai dalam tema WordPress anda.


Apa itu Taksonomi?

Taksonomi di WordPress adalah salah satu perkara yang digunakan oleh semua orang, tetapi mereka tidak tahu bahawa mereka menggunakannya. Berasal dari kaedah klasifikasi biologi Taksonomi Linnaean, taksonomi WordPress digunakan sebagai cara untuk mengumpulkan catatan dan jenis catatan tersuai bersama. WordPress mempunyai dua taksonomi yang sangat popular yang digunakan orang secara berkala: Kategori dan Teg (Baca: Kategori vs Teg: Amalan Terbaik). Anda boleh menggunakan taksonomi khusus untuk membuat kumpulan tersuai dan membawanya ke bawah satu payung. Contohnya, anda mempunyai jenis catatan khas yang disebut Buku. Walaupun anda boleh menggunakan kategori, anda mungkin tidak mahu mencampurkan keduanya kerana ia digunakan secara berbeza. Anda boleh mendaftarkan taksonomi khas yang dipanggil Topik. Anda boleh menambahkan istilah topik seperti: Adventure, Romance, Non-Fiction, dll. Ini membolehkan anda dan pengguna menyusun buku anda mengikut setiap topik. Taksonomi juga boleh menjadi makna hierarki bahawa anda boleh mempunyai topik utama seperti: Fiksyen, Bukan Fiksyen, dan Anak-anak. Kemudian mempunyai subtopik di bawah setiap kategori misalnya fiksyen akan mempunyai thriller sebagai sub-topik.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu taksonomi khusus, mari belajar bagaimana membuat taksonomi tersuai di WordPress. Kami akan menggunakan dua kaedah untuk membuat taksonomi tersuai. Kaedah 1 akan menggunakan plugin bagi mereka yang memilih untuk tidak menangani kod. Kaedah 2 sebaliknya adalah kaedah kod bagi mereka yang lebih suka melakukan semuanya tanpa pemalam.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Menciptakan Taksonomi Custom – Cara Lebih Mudah

Mari mulakan membuat taksonomi tersuai. Pertama, anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin WordPress Simple Taxonomy. Pergi ke Tetapan »Taksonomi Custom untuk membuat taksonomi baru:

Membuat taksonomi tersuai di WordPress

Bahagian pertama untuk membuat taksonomi kustom adalah memberikannya nama, yang harus semua huruf kecil dan tidak ada watak pelik. Pilihan kedua adalah sama ada taksonomi ini akan menjadi hierarki atau tidak. Sekiranya anda ingin membuat taksonomi seperti kategori di mana anda boleh menambahkan istilah ibu bapa dan anak, kemudian pilih Betul, yang lain memilih yang salah jika anda mahu istilah ditambahkan seperti teg.

Pilihan ketiga adalah mengaitkan taksonomi ini dengan jenis jawatan dan pilihan terakhir ialah sama ada anda mahu menambahkan istilah secara automatik, tidak memilih.

Tetapi kita belum selesai. Mari kita anggap bahawa anda membuat taksonomi dan menyebutnya Topik. Sekarang anda perlu memberitahu WordPress bagaimana seharusnya menerjemahkan antara muka pengguna untuk topik tersebut.

Menterjemahkan taksonomi untuk UI

Setelah memberikan terjemahan untuk UI, tekan butang Tambah Taksonomi. Setelah taksonomi tersuai dibuat, ia akan muncul di bawah Pos dan akan mempunyai antara muka yang serupa seperti Kategori atau Teg. Bidang taksonomi kustom juga akan muncul di kawasan suntingan pos.

Taksonomi tersuai di kawasan Post Edit

Membuat Taksonomi Khusus secara manual

Tambahkan kod berikut dalam fail functions.php tema anda atau di a pemalam khusus tapak (disyorkan) untuk membuat taksonomi adat hierarki seperti kategori:

// sambung aksi init dan panggil create_book_taxonomies semasa ia dijalankan
add_action (‘init’, ‘create_topics_hierarchical_taxonomy’, 0);

// buat nama taksonomi tersuai yang menjadi topik untuk siaran anda

fungsi create_topics_hierarchical_taxonomy () {

// Tambahkan taksonomi baru, jadikannya seperti kategori hierarki
// mula-mula lakukan bahagian terjemahan untuk GUI

$ label = tatasusunan (
‘nama’ => _x (‘Topik’, ‘nama umum taksonomi’),
‘singular_name’ => _x (‘Topik’, ‘nama tunggal taksonomi’),
‘search_items’ => __ (‘Topik Carian’),
‘semua_item’ => __ (‘Semua Topik’),
‘parent_item’ => __ (‘Topik Ibu Bapa’),
‘parent_item_colon’ => __ (‘Topik Ibu Bapa:’),
‘edit_item’ => __ (‘Edit Topik’),
‘kemas kini_item’ => __ (‘Kemas kini Topik’),
‘add_new_item’ => __ (‘Tambah Topik Baru’),
‘new_item_name’ => __ (‘Nama Topik Baru’),
‘menu_name’ => __ (‘Topik’),
);

// Sekarang daftarkan taksonomi

register_taxonomy (‘topic’, array (‘post’), array (
‘hierarki’ => benar,
‘label’ => label $,
‘tunjukkan_ui’ => benar,
‘show_admin_column’ => benar,
‘query_var’ => benar,
‘tulis semula’ => tatasusunan (‘slug’ => ‘topik’),
));

}

Untuk membuat taksonomi kustom bukan hirarki seperti Tag, tambahkan kod ini dalam function.php tema anda atau dalam pemalam khusus laman web:

// ikuti tindakan init dan panggil create_topics_nonhierarchical_taxonomy ketika ia dijalankan

add_action (‘init’, ‘create_topics_nonhierarchical_taxonomy’, 0);

fungsi create_topics_nonhierarchical_taxonomy () {

// Label bahagian untuk GUI

$ label = tatasusunan (
‘nama’ => _x (‘Topik’, ‘nama umum taksonomi’),
‘singular_name’ => _x (‘Topik’, ‘nama tunggal taksonomi’),
‘search_items’ => __ (‘Topik Carian’),
‘popular_items’ => __ (‘Topik Popular’),
‘semua_item’ => __ (‘Semua Topik’),
‘parent_item’ => batal,
‘parent_item_colon’ => batal,
‘edit_item’ => __ (‘Edit Topik’),
‘kemas kini_item’ => __ (‘Kemas kini Topik’),
‘add_new_item’ => __ (‘Tambah Topik Baru’),
‘new_item_name’ => __ (‘Nama Topik Baru’),
‘split_items_with_commas’ => __ (‘Pisahkan topik dengan koma’),
‘add_or_remove_items’ => __ (‘Tambah atau alih keluar topik’),
‘select_from_most_used’ => __ (‘Pilih dari topik yang paling banyak digunakan’),
‘menu_name’ => __ (‘Topik’),
);

// Sekarang daftarkan tanda taksonomi bukan hierarki

register_taxonomy (‘topik’, ‘pos’, susunan (
‘hierarki’ => salah,
‘label’ => label $,
‘tunjukkan_ui’ => benar,
‘show_admin_column’ => benar,
‘update_count_callback’ => ‘_update_post_term_count’,
‘query_var’ => benar,
‘tulis semula’ => tatasusunan (‘slug’ => ‘topik’),
));
}

Perhatikan perbezaan antara dua kod. Nilai untuk argumen hierarki adalah benar untuk taksonomi seperti kategori dan salah untuk taksonomi seperti tag. Juga dalam susunan label untuk taksonomi seperti tag bukan hierarki, kami telah menambahkan nol untuk argumen parent_item dan parent_item_colon yang bermaksud bahawa tidak ada yang akan ditunjukkan dalam UI untuk membuat item induk.

Memaparkan Taksonomi Custom

Inilah caranya anda dapat memaparkan istilah yang anda tambahkan pada taksonomi tersuai di halaman pos tunggal anda. Tambahkan baris kod tunggal ini dalam fail single.php anda dalam gelung:

<?php the_terms ($ pos->ID, ‘topik’, ‘Topik:’, ‘,’, ”)); ?>

Anda boleh menambahkannya dalam fail lain seperti archive.php, index.php, dan di mana sahaja anda mahu memaparkan taksonomi.

Secara lalai, taksonomi tersuai anda menggunakan templat archive.php untuk memaparkan catatan. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat paparan arkib khusus untuk mereka dengan membuat taksonomi- {taxonomy-slug} .php.

Taksonomi tersuai boleh digunakan dalam pelbagai cara. Gabungkannya dengan jenis pos khusus dan kotak meta tersuai, dan anda boleh membuat sistem pengurusan kandungan (CMS) yang sangat disesuaikan yang dibina untuk memenuhi keperluan anda. Beritahu kami bagaimana anda menggunakan taksonomi khusus di laman web anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map