Cara Membuat Ukuran Gambar Tambahan di WordPress

Bulan lalu terdapat kerentanan besar yang terdapat dalam skrip pengubahan ukuran gambar yang terkenal sebagai TimThumb. Sejak itu masyarakat telah bekerjasama dan menyelesaikan masalah. Walaupun TimThumb adalah pilihan yang layak, kami percaya bahawa pembangun tema WordPress harus fokus pada penggunaan fungsi inti daripada bergantung pada skrip pihak ketiga. Dalam artikel ini kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan ukuran gambar tambahan di WordPress.


WordPress mempunyai ciri terbina dalam Post Thumbnails aka Featured Images. Terdapat juga fungsi built-in add_image_size () yang membolehkan anda menentukan ukuran gambar dan memberi anda pilihan untuk memotong. Menggunakan fungsi teras ini dalam tema anda pada dasarnya dapat menghilangkan keperluan skrip pihak ketiga seperti TimThumb dalam kebanyakan kes.

Mendaftarkan Saiz Gambar Tambahan untuk Tema anda

Anda perlu memulakan dengan menambahkan sokongan lakaran kecil pos dengan meletakkan kod berikut dalam fail functions.php tema anda:

add_theme_support (‘pasca gambar kecil’);

Sebaik sahaja anda mengaktifkan sokongan untuk lakaran kecil pos, kini anda boleh menggunakan fungsi untuk mendaftarkan ukuran gambar tambahan dengan fungsi add_image_size (). Penggunaan fungsi add_image_size adalah seperti ini: add_image_size (‘name-of-size’, lebar, tinggi, mod tanaman);

Contoh kod boleh dilihat seperti:

add_image_size (‘sidebar-thumb’, 120, 120, true); // Mod Tanaman Keras
add_image_size (‘homepage-thumb’, 220, 180); // Mod Tanaman Lembut
add_image_size (‘singlepost-thumb’, 590, 9999); // Mod Ketinggian Tanpa Had

Sekarang jika anda perhatikan, kami telah menentukan tiga jenis ukuran gambar yang berbeza. Masing-masing mempunyai mod yang berbeza seperti tanaman keras, tanaman lembut, dan ketinggian tanpa had. Oleh itu, mari kita bahas setiap contoh dan bagaimana anda boleh menggunakannya untuk faedah anda.

Mod Tanaman Keras – Seperti yang anda perhatikan, ada nilai “benar” yang ditambahkan setelah ketinggian. Nilai sebenarnya itu memberitahu WordPress untuk memotong gambar ke ukuran yang telah kita tentukan (dalam kes ini 120 x 120px). Ini adalah kaedah yang banyak kita gunakan dalam reka bentuk tema kita untuk memastikan semuanya sesuai dan reka bentuk kita tidak rosak. Fungsi ini akan memotong gambar secara automatik dari sisi atau dari atas dan bawah bergantung pada ukurannya. Kelemahan pemotongan keras adalah anda tidak dapat mengawal bahagian gambar yang dipaparkan.

Pembetulan oleh Mike Little – Apabila anda telah memuat naik gambar dan sebelum memasukkan ke dalam pos, anda boleh mengklik ‘edit gambar’ dan dari situ menukar lakaran kecil atau keseluruhan gambar, skala, putar, atau balik gambar, dan untuk gambar kecil pilih bahagian tepat gambar yang anda mahukan.

Mod Tanaman Lembut – Secara lalai mod pemotongan lembut dihidupkan inilah sebabnya anda tidak melihat nilai tambah tambahan setelah ketinggian. Kaedah ini mengubah ukuran gambar secara berkadar tanpa memutarbelitkannya. Oleh itu, anda mungkin tidak mendapat dimensi yang anda mahukan. Biasanya ia sesuai dengan dimensi lebar dan ketinggiannya berbeza berdasarkan perkadaran setiap gambar. Paparan contoh akan kelihatan seperti ini:

Contoh Tanaman Lembut

Mod Ketinggian Tanpa Had – Ada kalanya anda mempunyai gambar yang sangat panjang yang anda ingin gunakan dalam reka bentuk anda, tetapi anda ingin memastikan bahawa lebarnya terhad. Penggunaan utama yang kami dapati untuk ukuran gambar seperti ini adalah pada catatan infografik. Infografik cenderung sangat panjang dan penuh dengan maklumat. Pemotongan gambar yang sukar pada satu halaman pos bukanlah idea yang bagus. Tetapi secara semula jadi infografik lebih luas daripada lebar kandungannya. Oleh itu, apa yang boleh anda lakukan ialah menentukan lebar yang tidak akan merobohkan reka bentuk anda sambil membiarkan ketinggian tidak terhad, jadi semua infografik dapat ditunjukkan tanpa sebarang penyelewengan. Paparan contoh akan kelihatan seperti ini:

Contoh Mod Ketinggian Tanpa Had

Memaparkan ukuran gambar tambahan dalam tema WordPress anda

Setelah anda menambahkan fungsi untuk ukuran gambar yang diinginkan, mari kita melihatnya dalam tema WordPress anda. Buka fail tema di mana anda mahu memaparkan gambar dan tampal kod berikut:

<?php the_post_thumbnail (‘ukuran-gambar-anda-ditentukan’); ?>

Catatan: Sedikit kod ini mesti ditampal di dalam gelung pos.

Itu sahaja yang harus anda lakukan untuk memaparkan ukuran gambar tambahan dalam tema WordPress anda. Anda mungkin harus membungkusnya dengan gaya yang sesuai dengan keperluan anda.

Menjana semula Ukuran Gambar Tambahan

Sekiranya anda tidak melakukan ini di laman web yang baru, anda mungkin perlu membuat lakaran kecil. Cara fungsi add_image_size () berfungsi adalah bahawa ia hanya menghasilkan ukuran dari titik yang ditambahkan ke dalam tema. Oleh itu, gambar post yang ditambahkan sebelum penyertaan fungsi ini tidak akan mempunyai ukuran baru. Oleh itu, apa yang perlu kita lakukan ialah menjana semula ukuran gambar baru untuk gambar pos yang lebih lama. Ini dipermudah dengan plugin yang disebut Regenerate Thumbnails. Setelah anda memasang dan mengaktifkan pemalam ini, pilihan baru akan ditambahkan di bawah menu: Alat »Regen. Gambar kecil

Buat semula Skrin Pemalam Gambar Kecil

Klik ikon Regenerate Thumbnail dan biarkan pemalam melakukan tugasnya.

Plugin lain yang boleh melakukan pekerjaan ini ialah Simple Image Saiz.

Mengaktifkan Ukuran Gambar Tambahan untuk Kandungan Catatan anda

Walaupun anda telah mengaktifkan ukuran gambar dalam tema anda, penggunaannya hanya terbatas pada tema anda yang tidak masuk akal. Semua ukuran gambar dihasilkan tanpa mengira, jadi mengapa tidak menyediakannya untuk pengarang pos untuk menggunakannya dalam kandungan catatan. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan plugin yang dipanggil Simple Image Saiz.

Setelah anda memasang dan mengaktifkan plugin ini, pilihan baru akan ditambahkan pada halaman Tetapan »Media anda. Anda akan melihat senarai ukuran yang anda tentukan dalam tema anda. Yang perlu anda buat ialah centang kotak yang bertuliskan “Tunjukkan dalam penyisipan pos”.

Masukkan Sisipan untuk Ukuran Gambar Tambahan

Setelah anda mencentang kotak ini, ukuran tambahan akan tersedia untuk digunakan oleh pengarang anda dalam kandungan siaran.

Ukuran Gambar Tambahan untuk Catatan

Perhatikan pada gambar di atas, kami mempunyai semua ukuran gambar yang kami tetapkan dalam tema kami tersedia untuk digunakan oleh penulis kami dalam kandungan siaran jika mereka mahu.

Plugin Simple Image Sizes juga membolehkan anda membuat ukuran gambar tersuai terus dari papan pemuka WordPress.

Kami yakin kaedah ini harus ditambahkan di bawah amalan terbaik untuk semua pembangun tema WordPress. Apa fikiran anda?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me