Cara Memindahkan Blog Anda dengan betul dari WordPress.com ke WordPress.org

Adakah anda mahu memindahkan blog anda dari WordPress.com ke WordPress.org? Ramai pemula sering memulakan dengan WordPress.com segera menyedari batasannya dan ingin beralih ke platform WordPress.org yang dihoskan sendiri. Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan blog anda dari WordPress.com ke WordPress.org dengan betul.


Berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org

Mengapa Berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org

WordPress.com membolehkan sesiapa sahaja memulakan blog dengan membuat akaun. Walau bagaimanapun, para pemula segera menyedari bahawa terdapat banyak batasan di blog WordPress.com percuma mereka seperti kemampuan terhad untuk mengewangkan, tidak dapat memasang pemalam, iklan pihak ketiga pada pengguna anda, dll..

Inilah sebabnya mengapa pengguna segera beralih ke platform WordPress.org yang dihoskan sendiri yang lebih hebat dan popular.

Untuk memahami perbezaan antara dua platform, lihat perbandingan lengkap WordPress.com vs WordPress.org kami.

Kami mengesyorkan menggunakan WordPress.org, kerana ia memberi anda hak milik sepenuhnya terhadap laman web anda dan kebebasan untuk mengawal semua ciri-cirinya. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai semua ciri ini, lihat tinjauan WordPress lengkap kami dengan kebaikan dan keburukan.

Oleh itu, mari kita lihat cara memindahkan blog anda dari WordPress.com ke WordPress.org dengan betul.

Perkara yang Anda Perlu Sebelum Mula

Untuk memulakan dengan WordPress.org yang dihoskan sendiri, anda memerlukan akaun hosting WordPress dan nama domain.

Kami mengesyorkan menggunakan Bluehost kerana mereka adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia, dan mereka merupakan penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

Mereka juga menawarkan WPBeginner nama domain percuma dan diskaun 60% untuk hosting web. Pada asasnya, anda boleh memulakan dengan $ 2.75 / bulan (dan ini juga termasuk SSL percuma).

→ Klik Di Sini untuk Menuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini ←

Sekiranya laman web WordPress anda sudah mempunyai nama domain khusus, maka anda masih memerlukan web hosting. Teruskan dan mendaftar dengan Bluehost dan di bawah langkah domain, tambahkan domain blog anda. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengekalkan domain yang sama semasa memindahkan dari WordPress.com ke WordPress.org tanpa kehilangan kedudukan carian pada langkah-langkah kemudian.

Selain dari akaun hosting, anda tentu memerlukan akses ke akaun WordPress.com anda, sehingga anda dapat dengan mudah memindahkan semua catatan, halaman, gambar, komen, dan data anda yang lain ke laman WordPress yang dihoskan sendiri.

Tawaran Percuma Bonus: Oleh kerana banyak dari anda meminta ini, kami kini menawarkan perkhidmatan migrasi percuma dari WordPress.com ke WordPress.org sebagai sebahagian daripada perkhidmatan persediaan blog WordPress percuma kami. Ini bermaksud salah satu ahli pasukan pakar kami akan melakukan keseluruhan migrasi untuk anda (100% percuma). Ini bermakna anda boleh beralih dari WordPress.com ke WordPress.org tanpa risiko.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang yang suka belajar dan melakukan sesuatu sendiri, anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami di bawah.

Langkah 1: Mengeksport Data dari WordPress.com

Mula-mula anda perlu log masuk ke akaun WordPress.com anda dan pergi ke papan pemuka blog anda. Dari lajur kiri, anda perlu mengklik pada pautan WP Admin untuk membuka kawasan pentadbir blog anda.

Mendapatkan ke kawasan pentadbir di WordPress.com

Seterusnya, anda perlu mengunjungi Alat »Eksport halaman.

Alat eksport

Mengklik pada alat Eksport akan membawa anda ke halaman baru di mana anda akan diminta untuk memilih antara Transfer Percuma atau Dipandu. Anda perlu memilih pilihan percuma dengan mengklik butang ‘Start Export’.

Mula eksport

Pada skrin seterusnya, anda akan ditanya data mana yang ingin anda eksport. Pilih “Semua Kandungan” dan tekan butang Muat turun Eksport Fail.

Pilih semua kandungan untuk dieksport

Pengeksport sekarang akan memuat turun fail XML di komputer anda. Fail ini akan mempunyai semua catatan, halaman, gambar, komen, bidang tersuai, kategori, tag, menu navigasi, dan maklumat lain.

Langkah 2: Menyiapkan WordPress

Setelah anda mengeksport data WordPress.com anda, langkah selanjutnya adalah dengan memasang pemasangan WordPress baru di web hosting anda.

WordPress sangat mudah dipasang, dan hanya memerlukan beberapa klik. Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost seperti yang kami nyatakan di atas, maka WordPress akan dipasang secara automatik untuk anda.

Sebagai alternatif, anda boleh mengikuti tutorial langkah demi langkah kami mengenai cara memasang WordPress dalam masa 5 minit.

Setelah anda memasang WordPress, sudah tiba masanya untuk mengimport kandungan anda ke laman web WordPress yang dihoskan sendiri.

Langkah 3: Mengimport Kandungan ke Laman WordPress Dihoskan Sendiri

Untuk mengimport kandungan lama anda dari WordPress.com ke laman WordPress.org baru anda, anda perlu log masuk ke kawasan pentadbir laman web WordPress yang baru anda pasang. Dari sini anda perlu mengunjungi Alat »Import halaman dan klik pada butang ‘Pasang Sekarang’ di bawah WordPress.

Pasang pengimport WordPress

WordPress kini akan memasang pengimport WordPress untuk anda. Setelah selesai, anda perlu mengklik pautan ‘Jalankan pengimport’ untuk meneruskan.

Jalankan pengimport

Ini akan membawa anda ke layar di mana anda akan diminta untuk memuat naik fail XML WordPress.com yang anda muat turun pada langkah 1 tutorial ini.

Muat naik fail import

Nota: jika saiz fail anda lebih besar daripada 2MB, maka anda mempunyai dua pilihan. Salah satunya adalah dengan meminta syarikat hosting web anda untuk meningkatkan had tersebut untuk sementara waktu, sehingga anda dapat meneruskan prosesnya. Pilihan lain ialah memisahkan fail anda dengan menggunakan pemisah fail WXR.

Apabila anda mula mengimport, anda akan mempunyai pilihan untuk menetapkan kandungan yang diimport kepada pengguna semasa atau membuat pengguna baru. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengimport lampiran lama anda. Sangat penting anda mencentang kotak ini, supaya fail gambar anda diimport dengan betul.

Pilihan import

Langkah 4: Mengimport Pautan Blogroll Anda

Sekiranya anda telah menggunakan ciri Pautan di blog WordPress.com anda untuk menyimpan blogroll atau pautan lain, maka anda perlu mengikuti arahan ini untuk mengimportnya. Pengguna yang tidak menggunakan ciri ini boleh melangkah ke Langkah 5.

Pautan Blogroll dieksport dalam format OPML. Ini adalah format XML yang membolehkan anda mengeksport dan mengimport pautan dan kategori pautan anda. Pautan WordPress.com anda mempunyai fail OPML yang terletak di alamat seperti ini:

http://example.wordpress.com/wp-links-opml.php

Ganti contoh dengan subdomain blog WordPress.com anda. Sekiranya anda menggunakan domain khusus dengan blog WordPress.com anda, maka file OPML anda dapat diakses dengan mengunjungi URL seperti ini:

http://www.example.com/wp-links-opml.php

Fail OPML anda akan terbuka di tetingkap penyemak imbas anda, dan anda perlu menyimpannya ke desktop anda. Tekan CTRL + S (Command + S pada Mac) untuk menyimpan fail di komputer anda.

Sekarang anda mempunyai sandaran pautan WordPress.com anda, langkah seterusnya adalah mengimportnya ke WordPress. Walau bagaimanapun, WordPress yang dihoskan sendiri tidak mempunyai pengurus pautan yang diaktifkan secara lalai.

Anda perlu memasang dan mengaktifkan pemalam Link Manager. Halaman pemalam mengatakan bahawa ia tidak dikemas kini dalam dua tahun terakhir. Itu kerana tidak perlu dikemas kini, dan anda boleh memasang pemalam ini dengan yakin.

Setelah diaktifkan, pemalam akan menambahkan item menu baru di bar pentadbir WordPress anda yang berlabel ‘Pautan’.

Pengurus pautan di WordPress

Laman WordPress anda kini mampu menguruskan blogroll, dan anda boleh mengimportnya dengan selamat. Lawati Alat »Import dan klik pada Blogroll untuk memasang pengimport OPML.

Pengimport Blogroll

Setelah pemasangan, anda akan dialihkan ke pengimport. Di mana anda perlu memuat naik fail OPML yang anda simpan lebih awal dan klik pada butang import fail OPML.

Mengimport fail OPML di WordPress

WordPress kini akan mengimport pautan dan kategori pautan anda dari fail OPML. Anda akan dapat melihat kemajuan dan setelah selesai anda akan melihat mesej kejayaan.

Berjaya menyelesaikan import pautan blogroll

Langkah 5: Menetapkan blog WordPress.com anda kepada peribadi

Sekarang jika anda tidak mahu mengalihkan pengguna lama ke laman web baru anda, ini akan menjadi langkah terakhir anda.

Anda perlu pergi ke Tetapan »Membaca halaman di kawasan pentadbir blog WordPress.com anda. Di bawah bahagian ‘Visibility Site’, pilih pilihan terakhir “Saya mahu blog saya bersifat peribadi, hanya dapat dilihat oleh pengguna yang saya pilih”.

Menjadikan Blog WordPress.com sebagai Peribadi

Perhatian: Sekiranya anda telah menulis untuk beberapa waktu, dan anda mempunyai penonton yang setia, maka tidak masuk akal untuk membiarkan mereka menggantung.

Lebih jauh lagi, jika blog anda telah lama berada di luar sana, kemungkinan besar ia diindeks di Google dan mesin pencari lain. Anda boleh menyimpan semua kedudukan mesin pencari dan dengan mudah mengarahkan pengguna lama anda ke blog baru anda dengan mengikuti Langkah 6 (sangat disyorkan jika laman web anda ditubuhkan).

Langkah 6: Mengarahkan Pelawat dan Memelihara SEO

Mengarahkan pengguna ke lokasi baru dengan tajuk 301 adalah penyelesaian standard untuk mengekalkan kedudukan carian sambil memindahkan laman web dari satu lokasi ke lokasi lain. Oleh kerana anda tidak mempunyai akses ke .htaccess di WordPress.com, anda tidak boleh membuat perubahan sendiri untuk mengekalkan kedudukan mesin pencari. Walau bagaimanapun, WordPress.com menawarkan ciri peningkatan berbayar yang disebut, Site Redirect, yang menyediakan fungsi ini.

Cukup pergi ke papan pemuka blog WordPress.com dan klik pada item menu Tetapan. Di bawah pilihan ‘Alamat Tapak’, klik pada pautan ‘ubah hala’.

Pautan ubah hala laman web

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta untuk memberikan nama domain di mana anda mahu pelawat diarahkan. Masukkan nama domain laman web WordPress.org baru anda dan klik pada butang pergi.

Nota: Pengalihan laman adalah peningkatan berbayar dan berharga $ 13 setiap tahun. Ia akan menambah pengalihan 301 yang mengarahkan pelawat dan mesin carian blog WordPress.com anda ke laman web baru anda.

Pembelian pengalihan laman dari WordPress.com ke WordPress.org

Sebilangan daripada anda akan bertanya berapa lama saya harus terus membayar untuk fitur pengalihan di luar Tapak ini? Jawapannya adalah selama anda mahu. Namun, kami secara peribadi berpendapat bahawa 2 tahun akan menjadi masa yang cukup bagi pengguna lama anda untuk menghafal nama domain baru anda.

Sekiranya anda menukar domain, perkara lain yang ingin anda lakukan ialah mengemas kini semua URL dalam pos. Sekiranya anda pernah mengaitkan catatan anda, maka pautan tersebut mesti dikemas kini. Anda boleh menggunakan artikel kami mengenai cara mengemas kini URL ketika memindahkan laman WordPress anda.

Sekiranya anda mempunyai domain tersuai di WordPress.com, maka anda tidak perlu risau. Cukup ubah rekod DNS ke hos anda, dan anda akan mengekalkan semua faedah SEO.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Kami menulis versi pertama artikel ini pada Januari 2013. Sejak itu kami menerima banyak soalan. Banyak yang telah kami jawab melalui e-mel atau dalam komen, jadi kami fikir akan menyenangkan untuk mengumpulkan yang popular di satu tempat di mana semua orang dapat melihatnya.

Apa yang berlaku dengan Pelanggan WordPress.com saya?

Syukurlah, WordPress.com membolehkan anda memindahkan pelanggan anda dengan satu syarat. Anda mesti menggunakan plugin Jetpack mereka yang menambah fungsi pelanggan yang sama dengan yang anda miliki di WordPress.com. Sebaik sahaja anda memasang dan mengaktifkan plugin Jetpack, anda perlu menghubungi pasukan WordPress.com dan meminta mereka untuk memigrasikan pelanggan untuk anda. Harapan kami adalah bahawa pada versi Jetpack yang lebih baru, ini akan menjadi lebih mudah dan pengguna dapat melakukannya sendiri.

Bolehkah anda membantu saya memindahkan dari WordPress.com ke WordPress.org secara PERCUMA?

Tentunya. Kami menawarkan penghijrahan dari WordPress.com sebagai sebahagian daripada perkhidmatan persediaan blog WordPress percuma kami. Sekiranya anda memerlukan bantuan kami, maka daftarlah. Ianya percuma :)

Berapakah kos untuk beralih ke WordPress.org?

WordPress adalah percuma. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kos hosting web yang minimum. Kami mengesyorkan agar anda membaca artikel ini di: Mengapa WordPress percuma? Berapakah kos dan berapa tangkapannya?

Saya sudah membayar WordPress.com, bolehkah saya mendapat bayaran balik?

Ya awak boleh. Sekiranya anda baru-baru ini membeli domain khusus atau pelan berbayar dari WordPress.com, maka anda boleh meminta pengembalian dana penuh kepada mereka.

Catatan: Pendaftaran domain dapat dibatalkan dalam masa 48 jam dari pendaftaran. Pelan dan pembelian lain boleh dibatalkan dalam masa 30 hari dari pembelian.

Adakah gambar saya akan rosak?

Tidak mereka tidak akan. Semasa anda memindahkan menggunakan fail import, semua gambar yang dilampirkan dimuat turun dan pautan dikemas kini. Namun ada satu peringatan yang kami perhatikan. Sekiranya URL gambar anda bermula dengan files.wordpress.com, maka URL tersebut tidak akan ditukar. Sekiranya anda melihat bahawa URL gambar tidak berubah dan masih menunjuk ke WordPress.com, maka kami mengesyorkan agar anda menggunakan plugin gambar luaran yang diimport, dan ia akan menguruskannya.

Saya mendaftarkan domain saya melalui WordPress.com, adakah saya masih boleh berpindah?

Ya awak boleh. WordPress percaya untuk memberi kuasa kepada pengguna dan memberi mereka kawalan penuh terhadap kandungan mereka. Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain melalui WordPress.com, maka yang anda perlukan hanyalah akaun web hosting. Kami mengesyorkan agar anda membuat persediaan dengan Bluehost atau penyedia hosting WordPress yang lain. Semasa fasa pendaftaran, anda akan ditanya adakah anda mempunyai domain atau ingin mendaftarkan yang baru. Cukup pilih pilihan bahawa saya mempunyai nama domain, dan masukkan domain yang anda daftarkan di WordPress.com. Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah menukar pelayan nama untuk menunjuk ke penyedia hosting. Kami dapat membantu ini sebagai sebahagian daripada perkhidmatan persediaan percuma kami. Anda juga boleh meminta sokongan penyedia hosting web anda.

Adakah laman web saya akan hilang semasa saya menukar?

Sekiranya anda melakukannya dengan betul, maka TIDAK. Kaedah yang kami sarankan di atas akan memastikan bahawa laman web anda tidak pernah rosak. Sekiranya anda bimbang, ketahuilah bahawa kami sedia membantu. Anda boleh menggunakan perkhidmatan persediaan percuma kami pada bila-bila masa.

Kami harap artikel ini membantu anda memindahkan blog anda dari WordPress.com ke WordPress.org dengan betul. Anda mungkin juga ingin melihat senarai semak perkara terpenting yang perlu anda lakukan setelah memasang WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map