Cara Memindahkan WordPress dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung (2 Kaedah)

Salah satu cara untuk mempercepat pembangunan laman web anda adalah dengan membina laman web anda secara tempatan di komputer anda sendiri menggunakan perisian seperti WAMP (untuk Windows) atau MAMP (untuk Mac).


Setelah selesai menyempurnakan laman web anda, langkah seterusnya adalah memindahkannya dari komputer ke laman langsung dan berkongsi ciptaan anda dengan dunia. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan WordPress dengan mudah dari pelayan tempatan ke laman web langsung.

Pindahkan WordPress Dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung

Kami akan merangkumi dua kaedah berbeza untuk memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung anda (langkah demi langkah).

Kaedah pertama menggunakan pemalam migrasi WordPress dan disyorkan untuk pemula. Dalam kaedah kedua, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan WordPress secara manual dari pelayan tempatan ke laman web langsung.

Anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai dengan anda:

  Sebelum awak bermula

  Agar anda dapat memigrasikan WordPress dari localhost ke pelayan langsung, anda perlu menyediakan beberapa perkara.

  Pertama, kami menganggap bahawa anda mempunyai laman web WordPress yang berjalan di pelayan tempatan (juga disebut localhost) di komputer anda, dan anda mempunyai akses penuh ke sana.

  Seterusnya, anda perlu mempunyai nama domain dan hosting web. Kami mempunyai senarai syarikat hosting WordPress terbaik yang boleh anda pilih.

  Untuk mempercepatnya, anda boleh menggunakan Bluehost. Mereka adalah penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress, dan mereka menawarkan diskaun 60% + domain percuma kepada pengguna kami.

  Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk menyiapkan laman web anda, ikuti panduan langkah demi langkah kami mengenai cara membuat laman web.

  Akhirnya, anda perlu mempunyai program FTP dan mengetahui cara menggunakan FTP, jadi anda boleh memuat naik kandungan anda ke laman langsung.

  Sedia? Mari mulakan migrasi laman WordPress anda.

  Kaedah 1. Pindahkan WordPress dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung Menggunakan Plugin Migrasi

  Kaedah ini lebih mudah dan disyorkan untuk pemula. Kami akan menggunakan plugin migrasi WordPress untuk memindahkan WordPress dari localhost ke laman langsung.

  Langkah 1. Pasang dan Sediakan Duplicator Plugin

  Pertama, perkara yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan pemalam Duplicator di laman web tempatan anda. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

  Setelah diaktifkan, anda perlu pergi ke Pendua »Pakej halaman dan klik pada butang ‘Buat Baru’.

  Membuat pakej Pendua baru

  Selepas itu, klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

  Pendua kini akan menjalankan beberapa ujian untuk melihat apakah semuanya berjalan lancar. Sekiranya semua item bertanda ‘Baik’ maka klik pada butang ‘Bangun’.

  Membangun pakej

  Proses ini mungkin memakan masa beberapa minit bergantung pada ukuran laman web anda. Anda perlu membiarkan tab ini terbuka sehingga prosesnya selesai.

  Setelah selesai, anda akan melihat pilihan muat turun untuk pakej Installer dan Arkib. Anda perlu mengklik pautan ‘Muat turun satu klik’ untuk memuat turun kedua fail ke komputer anda.

  Muat turun pakej

  Jadi fail apa ini?

  Nah, fail arkib adalah salinan laman web WordPress lengkap anda. Ia merangkumi semua fail teras WordPress serta gambar, muat naik, tema, pemalam dan sandaran pangkalan data WordPress anda.

  Fail pemasang adalah skrip yang akan mengotomatisasi migrasi dengan membongkar fail arkib.

  Langkah 2. Buat Pangkalan Data untuk Laman Langsung Anda

  Sebelum anda dapat menjalankan pemasang atau memuat naik laman web WordPress dari localhost ke pelayan hosting anda, anda perlu membuat pangkalan data MySQL untuk laman web langsung anda.

  Sekiranya anda sudah membuat pangkalan data MySQL, maka anda boleh melangkau langkah ini.

  Untuk membuat pangkalan data, anda perlu mengunjungi papan pemuka cPanel akaun hosting anda. Tatal ke bahagian Pangkalan Data dan kemudian klik pada ikon Pangkalan Data MySQL.

  Ikon pangkalan data di cPanel

  Pada skrin seterusnya, anda akan melihat medan untuk membuat pangkalan data baru. Cukup berikan nama untuk pangkalan data anda dan klik pada butang ‘Buat Pangkalan Data’.

  Buat pangkalan data baru

  cPanel kini akan membuat pangkalan data baru untuk anda. Selepas itu, anda perlu menatal ke bawah ke bahagian Pengguna MySQL.

  Seterusnya, berikan nama pengguna dan kata laluan untuk pengguna baru anda dan klik pada butang ‘Buat pengguna’.

  Tambahkan pengguna MySQL

  Pengguna baru yang baru anda buat, masih tidak mempunyai kebenaran untuk bekerja di pangkalan data. Mari kita ubah.

  Tatal ke bawah ke bahagian ‘Tambahkan Pengguna ke Pangkalan Data’. Cukup pilih pengguna pangkalan data yang anda buat dari menu lungsur di sebelah medan ‘Pengguna’, kemudian pilih pangkalan data, dan klik pada butang tambah.

  Simpan pengguna ke pangkalan data

  Pangkalan data anda kini siap digunakan dengan laman WordPress anda. Pastikan catat nama pangkalan data, nama pengguna, dan kata laluan. Anda memerlukan maklumat ini pada langkah seterusnya.

  Langkah 3. Muat Naik Fail dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung

  Sekarang anda perlu memuat naik fail arkib dan pemasang dari laman web tempatan anda ke akaun hosting anda.

  Pertama, sambungkan ke laman web langsung anda menggunakan klien FTP. Setelah disambungkan, pastikan direktori root laman web anda kosong sepenuhnya.

  Biasanya, direktori root adalah folder / home / public_html /.

  Beberapa syarikat hosting WordPress secara automatik memasang WordPress semasa anda mendaftar. Sekiranya anda mempunyai fail WordPress di sana, anda perlu menghapusnya.

  Selepas itu, anda boleh memuat naik fail arkib dan pemasang dari Duplicator ke direktori root kosong anda.

  Fail migrasi dalam direktori root

  Langkah 4. Menjalankan Skrip Migrasi

  Setelah memuat naik fail migrasi, anda perlu melayari URL berikut di penyemak imbas anda:

  http://example.com/installer.php

  Jangan lupa ganti example.com dengan nama domain anda sendiri.

  Ini akan melancarkan wizard migrasi pendua.

  Pengganda dikenali

  Pemasang akan mengimbas fail arkib secara automatik dan menjalankan ujian pengesahan. Anda perlu menyemak syaratnya & kotak semak syarat dan teruskan dengan mengklik butang Next.

  Pada skrin seterusnya, ia akan meminta anda memasukkan maklumat pangkalan data WordPress anda.

  Tuan rumah anda mungkin akan menjadi hos tempatan. Selepas itu, anda akan memasukkan butiran pangkalan data yang anda buat pada langkah sebelumnya.

  Sambungkan pangkalan data anda

  Klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

  Pendua kini akan mengimport sandaran pangkalan data WordPress anda dari arkib ke pangkalan data baru anda.

  Seterusnya, ia akan meminta anda mengemas kini URL laman web atau Laluan. Anda tidak perlu mengubah apa-apa kerana secara automatik mengesan URL laman web langsung anda dan jalannya.

  Kemas kini URL laman web

  Klik pada butang seterusnya untuk meneruskan.

  Pendua kini akan menyelesaikan penghijrahan dan akan menunjukkan skrin kejayaan. Anda kini boleh mengklik butang ‘Login Admin’ untuk memasuki kawasan pentadbir WordPress di laman web live anda.

  Berjaya berpindah

  Sebaik sahaja anda log masuk ke laman web anda, Duplicator akan membersihkan fail pemasangan secara automatik.

  Itu sahaja, anda berjaya memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung anda.

  Kaedah 2. Pindahkan WordPress secara manual dari Pelayan Tempatan ke Laman Langsung

  Dalam kaedah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memindahkan WordPress secara manual dari pelayan tempatan ke laman web langsung anda. Ini akan sangat berguna jika kaedah pertama tidak berfungsi atau anda lebih suka melakukannya secara manual.

  Langkah 1: Eksport Pangkalan Data WordPress Tempatan

  Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengeksport pangkalan data WordPress tempatan anda. Kami akan menggunakan phpMyAdmin untuk melakukannya. Sekiranya anda tidak terbiasa dengannya, maka anda mungkin ingin melihat panduan kami untuk pengurusan pangkalan data WordPress menggunakan phpMyAdmin.

  Cukup pergi ke http: // localhost / phpmyadmin / dan klik pada pangkalan data WordPress anda. Seterusnya, klik pada Eksport butang dari bar menu atas.

  Eksport dari localhost

  Di dalam Kaedah Eksport pilihan, anda dapat memilih “Cepat” atau “Custom”. Custom akan memberi anda lebih banyak pilihan untuk mengeksport pangkalan data anda.

  Kami mengesyorkan memilih Pantas, dan kemudian klik Pergi butang untuk memuat turun pangkalan data anda.

  Eksport pangkalan data WordPress menggunakan phpMyAdmin

  Langkah 2: Muat naik Fail WordPress ke Laman Langsung

  Sekarang kita perlu memindahkan semua fail laman web anda ke laman langsung.

  Untuk memulakan, teruskan dan buka klien FTP anda dan sambungkan ke akaun hosting web anda.

  Setelah anda tersambung ke laman langsung anda, pastikan anda memuat naik fail di direktori yang betul. Sebagai contoh, jika anda mahu laman web dihoskan di laman web.com anda, maka anda ingin memuat naik semua fail di direktori public_html anda.

  Sekarang pilih fail WordPress tempatan anda dan muat naik ke pelayan langsung anda.

  Memuat naik WordPress dari localhost ke laman langsung

  Langkah 3: Buat Pangkalan Data MySQL di Laman Langsung

  Semasa klien FTP anda memuat naik fail WordPress anda, anda boleh mula mengimport pangkalan data anda ke pelayan langsung. Sebilangan besar penyedia hosting WordPress menawarkan cPanel untuk menguruskan akaun hosting anda, jadi kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana membuat pangkalan data menggunakan cPanel.

  Pertama, anda perlu log masuk ke papan pemuka cPanel anda dan klik pada Pangkalan Data MySQL ikon yang boleh didapati di bahagian pangkalan data.

  Bahagian pangkalan data dalam cpanel

  Pada layar berikutnya, buat pangkalan data dengan memasukkan nama untuk pangkalan data anda dan mengklik Buat Pangkalan Data butang.

  Pangkalan data baru

  Setelah membuat pangkalan data anda, tatal ke bawah ke Pengguna MySQL bahagian dan buat atau tambahkan pengguna yang ada ke pangkalan data.

  Setelah menambahkan pengguna, cPanel akan membawa anda untuk menetapkan hak istimewa MySQL untuk pengguna tersebut. Cukup berikan semua hak istimewa kepada pengguna dengan memastikan setiap kotak dicentang, dan kemudian klik Buat perubahan butang.

  memberikan semua keistimewaan kepada pengguna pangkalan data

  Langkah 4: Import Pangkalan Data WordPress di Laman Langsung

  Langkah seterusnya dalam proses ini adalah mengimport pangkalan data WordPress anda.

  Pergi ke papan pemuka cPanel anda, tatal ke bawah ke bahagian pangkalan data dan klik phpMyAdmin.

  Ini akan membawa anda ke phpMyAdmin di mana anda ingin mengklik pangkalan data yang anda buat di Langkah 3. PhpMyAdmin akan menunjukkan pangkalan data baru anda tanpa jadual.

  Klik pada Import tab di menu atas. Pada halaman import, klik pada Pilih fail butang dan kemudian pilih fail pangkalan data yang anda simpan dalam Langkah 1.

  Akhir sekali, tekan Pergi butang di bahagian bawah halaman. PhpMyadmin kini akan mengimport pangkalan data WordPress anda.

  Import pangkalan data melalui phpMyAdmin

  Langkah 5: Tukar URL Laman

  Sekarang anda perlu menukar URL laman web dalam pangkalan data anda, agar dapat dihubungkan dengan laman WordPress langsung anda.

  Di phpMyAdmin, cari jadual wp_options dalam pangkalan data anda yang baru saja kita impor pada langkah 4. Jika anda menukar awalan pangkalan data anda, maka bukannya wp_options mungkin {prefix} _options.

  Klik pada Semak imbas butang di sebelah wp_options atau pautan yang anda lihat di bar sisi untuk membuka halaman dengan senarai bidang dalam jadual wp_options. Lihat tangkapan skrin di bawah:

  Lihat jadual pilihan wp

  Di bawah padang pilihan_nama, anda perlu mencari laman web. Klik ikon Edit Medan yang terdapat di paling kiri di awal baris.

  Edit laman web di phpMyAdmin

  Apabila anda mengklik bidang edit, tetingkap bidang edit akan muncul. Dalam kotak input untuk option_value, anda akan melihat URL pemasangan tempatan anda mungkin seperti: http: // localhost / test. Masukkan url laman web anda dengan teliti dalam bidang ini, misalnya: https://www.wpbeginner.com

  Simpan medan dengan mengklik Pergi butang.

  edit medan laman web

  Seterusnya, anda perlu mereplikasi langkah ini untuk nama pilihan: kediaman. Halaman wp_options boleh panjang beberapa halaman, jadi cari tab utama.

  Biasanya ia berada di halaman kedua yang boleh anda arahkan dengan mengklik anak panah penomboran di phpMyAdmin.

  Kemas kini kediaman url agar sama dengan anda laman web.

  Langkah 6: Siapkan Laman Web Langsung Anda

  Sekarang kita telah mengimport pangkalan data dan semua kandungan kita harus dimuat naik, sudah waktunya untuk mengkonfigurasi WordPress.

  Pada masa ini, laman web anda seharusnya menunjukkan ralat Kesalahan Membuat Sambungan Pangkalan Data.

  Untuk memperbaikinya, sambungkan ke laman web anda menggunakan klien FTP dan edit fail wp-config.php.

  Anda perlu memberikan nama pangkalan data, pengguna dan kata laluan yang anda buat sebelumnya pada Langkah 3.

  Seterusnya, simpan fail wp-config.php dan muat naik semula ke pelayan anda.

  Anda kini boleh melayari laman web anda, dan kini mesti disiarkan secara langsung.

  Seterusnya, anda perlu log masuk ke panel pentadbir WordPress anda dan pergi ke Tetapan »Umum. Tanpa mengubah apa-apa, tatal ke bawah dan klik Simpan Perubahan butang.

  Ini akan memastikan bahawa URL laman web itu diperbetulkan di tempat lain yang sepatutnya.

  Selepas itu pergi ke Tetapan »Permalink dan klik Simpan Perubahan untuk memastikan bahawa semua pautan pos berfungsi dengan baik.

  Langkah 7: Betulkan Imej dan Pautan Pecah dengan Mengemas kini Laluan

  Setiap kali anda memindahkan laman WordPress dari satu domain ke domain yang lain, atau dari pelayan tempatan ke laman langsung, anda akan menghadapi pautan yang terputus dan gambar yang hilang.

  Anda boleh menggunakan pertanyaan SQL atau menggunakan plugin Velvet Blues WordPress.

  Bagi mereka yang ingin melakukannya melalui SQL, berikut adalah pertanyaan SQL mudah yang harus menyelesaikan masalah ini:

  KEMASKINI wp_posts SET post_content = REPLACE (post_content, ‘localhost / test /’, ‘www.yourlivesite.com/’);

  Cukup pergi ke phpMyAdmin, klik pada pangkalan data anda dan kemudian klik pada SQL dari menu atas. Tulis pertanyaan ini, tetapi jangan lupa untuk menukarnya dengan laman web tempatan dan URL laman web anda sendiri.

  Memperbaiki gambar WordPress dan URL yang rosak setelah berpindah ke laman web langsung

  Itu sahaja, anda telah berjaya memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung!

  Mudah-mudahan sekarang laman web langsung anda berjalan lancar. Pastikan untuk memeriksa laman web anda untuk memastikan bahawa semuanya berfungsi seperti yang diharapkan. Sekiranya anda melihat kesilapan, anda boleh melihat panduan kami mengenai kesalahan WordPress biasa untuk mendapatkan bantuan dalam menyelesaikan masalah.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map