Cara Meminta Google untuk Menangkap Semula URL dari Laman WordPress Anda

Baru-baru ini, salah satu pembaca kami bertanya adakah mungkin untuk meminta Google merangkak semula URL tertentu? Sekiranya laman web anda baru, Google akan mengambil sedikit masa untuk merangkak dan memaparkan halaman baru atau perubahan dalam hasil carian. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana meminta Google untuk meneliti semula URL laman WordPress anda.


Bagaimana cara meminta Google merangkak semula URL laman WordPress anda

Bilakah dan Mengapa Anda Perlu Meminta Google untuk Menangkap Semula URL?

Apabila anda menambah halaman dan catatan di laman WordPress anda, Google akan meluangkan masa yang tepat untuk merangkak pautan baru ini. Google juga memerlukan masa yang sama untuk merangkak URL yang dikemas kini di laman WordPress anda.

Apabila anda secara manual meminta Google untuk menyusun semula URL anda, maka itu akan meletakkan pautan baru anda dalam barisan untuk diindeks di Google. Bot carian Google akan mula meneliti semula pautan anda satu persatu dan memaparkannya dalam hasil carian.

Beberapa sebab umum untuk meminta Google mengimbas kembali URL adalah:

  1. Apabila anda menambah catatan atau halaman baru
  2. Apabila anda membuat perubahan pada pos atau halaman yang ada
  3. Sekiranya anda fikir halaman harus diindeks di Google, tetapi anda tidak dapat menjumpainya

Untuk dua pilihan pertama yang disebutkan di atas, anda boleh mengotomatisasi proses ini menggunakan peta laman XML. Google cukup pandai mengindeks laman web kerana itu adalah urusan mereka.

Walau bagaimanapun, kami telah melihat halaman tertentu hilang dari Google (tanpa sebab). Kadang-kadang hanya meminta Google untuk membuat perayapan semula akan menjadikan halaman itu muncul dengan segera.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana meminta Google untuk meneliti semula URL laman WordPress anda dan memaparkannya dalam hasil carian.

Meminta Google untuk Menangkap Semula URL Laman WordPress Anda

Mula-mula anda perlu memasukkan laman web anda di Google dan kemudian Google akan secara automatik mula merangkak URL anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh meminta Google untuk meneliti semula pautan baru anda untuk sebarang kes yang kami bincangkan di atas.

Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk meminta Google mengimbas kembali URL laman WordPress anda.

Langkah 1: Menggunakan Alat Pemeriksaan URL untuk Merangkak semula URL

Alat pemeriksaan URL tersedia di konsol carian Google yang baru dan dikemas kini (dahulunya dikenali sebagai alat webmaster Google). Alat ini membantu anda mengenal pasti masalah yang berkaitan dengan URL anda dan menawarkan penyelesaian untuk mengindeks pautan anda di Google.

Ini juga akan membantu anda menyelesaikan ralat WordPress biasa untuk URL anda dan masalah pengindeksan URL lain.

Di konsol carian Google yang baru, anda perlu memilih harta atau laman web anda untuk memeriksa status indeks URL.

Nota: Sekiranya anda tidak mempunyai laman web yang disenaraikan di alat webmaster Google, pertama anda perlu menambahkannya sebagai harta baru untuk meneruskan alat pemeriksaan URL.

Pilih harta

Setelah memilih harta tanah, anda perlu pergi ke alat Pemeriksaan URL di menu sebelah kiri dan menambahkan URL anda di bidang carian yang ingin anda periksa.

Periksa URL

Ia akan mendapatkan data mengenai URL anda dan memaparkannya di papan pemuka konsol carian Google.

Sekiranya URL anda ada di Google, anda akan melihat mesej kejayaan dengan maklumat berguna mengenai pautan anda. Anda boleh memperluaskan penemuan dan melihat apakah ada masalah lain yang harus diselesaikan. Sekiranya tidak, anda akan melihat permintaan penyerahan dari Google untuk merangkak semula dan mengindeks URL anda.

Namun, jika pautan tidak ada di Google, itu akan menunjukkan kepada anda kesalahan dan kemungkinan penyelesaian untuk menjadikan URL anda diindeks di Google.

Anda boleh menyelesaikan masalah dan memeriksa semula URL sehingga anda mendapat mesej kejayaan. Setelah itu, permintaan dimulakan untuk merayapi ulang URL anda. Cukup ulangi perkara yang sama untuk semua URL anda yang anda mahu Google merangkak semula.

Langkah 2: Menyerahkan Peta Laman XML untuk Merangkak semula URL

Sekiranya anda masih tidak pasti mengenai pengindeksan URL anda di Google, maka anda hanya boleh menghantar peta laman XML yang dikemas kini dengan URL baru anda ke alat webmaster Google. Peta laman adalah kaedah terpantas untuk mengindeks URL baru anda di Google.

Untuk langkah ini, kami mengesyorkan menggunakan pemalam SEO Yoast yang merangkumi pilihan fleksibel untuk mengatur peta laman XML anda dengan betul di WordPress.

Di kawasan pentadbir WordPress anda, anda perlu pergi ke SEO »Umum halaman. Di bawah bahagian Ciri, anda perlu menghidupkan tetapan peta laman XML.

Dayakan peta laman XML

Jangan lupa untuk mengklik Simpan Perubahan butang.

Seterusnya, anda dapat melihat peta laman web yang dikemas kini dengan mengklik ikon tanda tanya di sebelah tajuk peta laman XML. Sekiranya pautan baru anda dapat dilihat dalam fail peta laman ini, anda boleh teruskan dan menyerahkannya ke alat webmaster Google.

Lihat peta laman XML

Untuk menghantar peta laman XML, anda perlu mengunjungi Konsol Carian Google yang baru dan pergi ke Peta Laman di menu sebelah kiri. Cukup tambahkan pautan peta laman XML anda dan klik pada Hantar butang.

Kirim peta laman XML

Peta laman yang dikemas kini ini akan meminta bot Google untuk mengimbas kembali URL baru anda dengan cepat dan memaparkannya dalam hasil carian.

Nota: anda hanya perlu memuat naik peta laman sekali sahaja. Google mengimbas kembali peta laman web anda secara berkala, dan ia akan menambah catatan yang dikemas kini dengan cepat setelah peta laman anda ditambahkan.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara meminta Google merayapi semula URL laman WordPress anda. Anda mungkin juga ingin melihat panduan utama kami mengenai cara meningkatkan SEO WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me