Cara Memperbaiki Masalah SSL Umum di WordPress (Panduan Permulaan)

Memindahkan laman WordPress ke SSL kadang-kadang boleh mengakibatkan masalah yang tidak dijangka. Sekiranya anda menambahkan SSL ke laman WordPress yang ada dan mengalami kesilapan, maka anda beruntung. Dalam panduan ini, kami akan membahas bagaimana menyelesaikan masalah yang paling biasa dengan SSL / HTTP di WordPress.


Memperbaiki masalah HTTPS / SSL biasa di WordPress

Apakah SSL / HTTPS dan Mengapa Anda Harus Mula Menggunakannya dengan Segera?

SSL / HTTPS adalah kaedah penyulitan yang menjamin hubungan antara penyemak imbas pengguna dan pelayan hosting WordPress anda. Ini menyukarkan penggodam untuk mengupas sambungannya.

Setiap laman web yang diaktifkan SSL / HTTPS dikeluarkan sijil SSL unik untuk tujuan pengenalan. Sekiranya pelayan berpura-pura menggunakan HTTPS, dan sijilnya tidak sepadan, maka kebanyakan penyemak imbas moden akan memberi amaran kepada pengguna agar tidak menyambung ke laman web.

Amaran sambungan tidak selamat

Tahun lalu, Google mengumumkan rancangan untuk meningkatkan keselamatan web secara keseluruhan dengan mendorong pemilik laman web untuk mula menggunakan SSL / HTTPS.

Sebagai sebahagian daripada rancangan ini, penyemak imbas web Chrome Google kini menandakan semua laman web tanpa sijil SSL sebagai “Tidak Selamat”.

HTTP Chrome tidak selamat

Label ‘Tidak Selamat’ di bar alamat penyemak imbas memberikan kesan buruk kepada pelanggan anda mengenai perniagaan anda.

Selain itu, anda juga memerlukan SSL / HTTPS jika anda ingin membuat kedai dalam talian atau ingin menggunakan perkhidmatan pembayaran seperti PayPal, Stripe, Authorize.net, dll..

Mengingat kebaikan dan keburukan, semua laman web perlu beralih ke SSL / HTTPS.

Sekiranya anda belum melakukannya, baca panduan kami tentang cara memindahkan WordPress dari HTTP ke HTTP dengan betul untuk arahan langkah demi langkah.

Disyorkan: Lihat panduan kami mengenai cara mendapatkan sijil SSL percuma atau membeli sijil SSL dengan potongan harga dari Domain.com.

Oleh itu, mari kita lihat beberapa masalah umum dengan SSL / HTTPS di WordPress dan cara memperbaikinya.

1. Betulkan NET :: ERR_CERT_INVALID Ralat

Mesej ralat ini muncul di Google Chrome. Penyemak imbas lain memaparkan ralat ini dengan mesej yang sedikit berbeza, tetapi pada dasarnya memberi amaran kepada pengguna bahawa sambungan mereka ke laman web anda tidak selamat.

Kesalahan tidak sah pihak berkuasa sijil

Mesej ralat ini menunjukkan bahawa penyemak imbas pengguna tidak menerima sijil yang ditunjukkan oleh laman web. Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab:

 • Sijil SSL dikeluarkan untuk nama domain atau subdomain yang berbeza.
 • Sijil telah tamat.
 • Penyemak imbas anda tidak mengenali pihak berkuasa pengeluaran sijil.

Sekiranya anda membeli sijil SSL dan meminta penyedia hosting WordPress anda memasangnya untuk anda, maka anda boleh menghubungi mereka untuk memperbaikinya untuk anda.

Sekiranya anda memasang sijil SSL secara manual, cuba pasang semula atau hubungi penyedia sijil SSL anda untuk mendapatkan sokongan.

2. Selesaikan Kesalahan Isi Campuran Setelah Memindahkan WordPress ke SSL / HTTPS

Kesalahan kandungan campuran disebabkan oleh sumber (gambar, skrip, atau lembaran gaya) yang masih dimuat menggunakan protokol HTTP yang tidak selamat di URL.

Sekiranya demikian, anda tidak akan dapat melihat ikon gembok yang selamat di bar alamat laman web anda.

Tidak selamat

Terdapat dua cara untuk memperbaiki kesalahan kandungan campuran SSL / HTTPS di WordPress. Kami akan menunjukkan anda berdua dan kemudian anda boleh memilih yang paling sesuai untuk anda.

1. Memperbaiki kesalahan kandungan campuran di WordPress menggunakan Plugin

Kaedah ini lebih mudah dan disyorkan untuk pemula.

Cukup pasang dan aktifkan pemalam SSL Really Simple. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »SSL halaman untuk menyemak tetapan pemalam. Really Simple SSL berfungsi di luar kotak dan secara automatik akan mengurus tetapan SSL / HTTPS dan memperbaiki kesilapan kandungan campuran.

Tetapan SSL yang Sangat Mudah

Nota: Plugin ini berusaha untuk memperbaiki kesalahan kandungan campuran dengan menggunakan teknik buffering output. Ini boleh memberi kesan prestasi negatif pada laman web anda. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan plugin caching, maka ia hanya akan mempengaruhi pemuatan halaman pertama.

2. Memperbaiki Kesalahan Kandungan Campuran Secara Manual di WordPress

Kaedah ini memerlukan penyelesaian masalah secara manual, tetapi lebih berkesan dan lebih baik untuk prestasi.

Pertama, anda perlu memastikan bahawa anda menggunakan HTTPS dalam tetapan WordPress. Pergi ke Tetapan »Umum halaman dan pastikan bahawa pilihan Alamat WordPress dan Alamat Laman mempunyai URL HTTPS.

Tetapan URL WordPress

Sekiranya anda melihat URL bermula dengan HTTP, maka anda perlu teruskan dan menukarnya menjadi HTTPS. Jangan lupa untuk mengklik butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Seterusnya, anda perlu mencari URL HTTP lama di pangkalan data WordPress anda dan menggantinya dengan URL HTTPS baru.

Anda boleh melakukannya dengan mudah dengan memasang dan mengaktifkan plugin Better Search Replace. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Alat »Ganti Pencarian Lebih Baik halaman. Di medan ‘Cari’, anda perlu menambahkan URL laman web anda dengan HTTP. Selepas itu, tambahkan URL laman web anda dengan https di medan ‘Ganti’.

Cari dan ganti URL dalam pangkalan data

Plugin kini akan mengemas kini URL dalam pangkalan data WordPress anda.

Sekiranya anda masih melihat kesilapan kandungan campuran, maka langkah seterusnya adalah menyelesaikan masalah URL dalam tema dan pemalam WordPress anda.

Dengan menggunakan alat Pemeriksa penyemak imbas anda, anda perlu mencari sumber yang menyebabkan kesalahan dan dari mana mereka memuat.

Menggunakan alat periksa untuk mencari kesalahan kandungan campuran

Untuk sumber tema, anda perlu mencarinya dalam tema WordPress anda dan menggantikan HTTP dengan HTTPS.

Bahagian ini sedikit sukar bagi pemula kerana mereka harus mencari URL di semua fail tema.

Sekiranya anda tidak dapat menjumpainya sendiri, maka anda juga boleh menghubungi pemaju tema dan meminta mereka mengemas kini temanya. Mereka perlu menggunakan amalan terbaik WordPress untuk memuat fail, yang akan menyelesaikan masalah HTTP / HTTPS.

Begitu juga dengan kandungan campuran yang dimuatkan oleh pemalam WordPress. Kami tidak mengesyorkan mengedit fail pemalam sendiri untuk menukar URL. Anda harus memberitahu pemaju pemalam dan meminta mereka untuk mendapatkan kemas kini. Sementara itu, anda boleh mematikan pemalam di laman web anda atau mencari pemalam alternatif.

3. Selesaikan Terlalu Banyak Kesalahan Pengalihan Setelah Berpindah ke SSL / HTTPS

WordPress membolehkan anda menerapkan SSL / HTTPS untuk kawasan pentadbir dengan memasukkan baris berikut ke dalam fail wp-config.php anda.

definisikan (‘FORCE_SSL_ADMIN’, benar);

Namun, dalam beberapa senario tetapan ini sahaja akan menyebabkan ralat ‘Terlalu banyak pengalihan’. Untuk memperbaikinya, anda perlu menambahkan kod berikut ke fail wp-config.php sebelum garis yang bertuliskan ‘Itu sahaja, berhenti mengedit! Selamat menulis blog. ‘.

definisikan (‘FORCE_SSL_ADMIN’, benar);
// dalam beberapa persediaan yang mungkin mengandungi HTTP_X_FORWARDED_PROTO
// senarai yang dipisahkan koma mis. http, https
// jadi periksa keberadaan https
jika (strpos ($ _ SERVER [‘HTTP_X_FORWARDED_PROTO’], ‘https’)! == false)
$ _SERVER [‘HTTPS’] = ‘on’;

4. Betulkan HTTP WordPress ke Pengalihan HTTPS

WordPress tidak akan mengalihkan permintaan HTTP ke HTTPS secara automatik melainkan anda memintanya untuk melakukannya. Sekiranya anda menggunakan plugin seperti Really Simple SSL, maka pengalihan akan dilakukan. Jika tidak, anda perlu membuat pengalihan secara manual.

Untuk menyediakan pengalihan HTTP ke HTTPS, anda perlu menambahkan kod berikut ke fail .htaccess anda.

Tulis semula Enjin Hidup
RewriteCond% {HTTPS} diskaun
Tulis semula Peraturan ^ (. *) $ Https: //% {HTTP_HOST}% {REQUEST_URI} [L, R = 301]

Kami harap artikel ini membantu anda menyelesaikan beberapa masalah biasa dengan SSL / HTTPS di WordPress. Sekiranya anda menghadapi masalah yang tidak dibahas dalam artikel ini, sila tinggalkan komen untuk memberi tahu kami. Kami akan mengemas kini artikel dengan penyelesaiannya. Anda mungkin juga ingin melihat panduan keselamatan WordPress utama kami dengan arahan langkah demi langkah untuk pemula untuk mengamankan laman web WordPress mereka.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map