Cara Memperbaiki Ralat Pelayan Dalaman 500 di WordPress

Adakah anda melihat 500 ralat pelayan dalaman di WordPress? Kesalahan pelayan dalaman adalah salah satu kesalahan WordPress yang paling biasa. Oleh kerana ralat tidak memberikan maklumat lain, banyak pemula menganggapnya sangat mengecewakan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki ralat pelayan dalaman dengan mudah di WordPress.


Cara memperbaiki ralat pelayan dalaman di WordPress

Apa yang Menyebabkan Ralat Pelayan Dalaman di WordPress?

Kesalahan pelayan dalaman tidak khusus untuk WordPress. Ia boleh berlaku dengan mana-mana laman web yang berjalan di pelayan web. Oleh kerana sifat ralat ini secara umum, ia tidak memberitahu apa-apa kepada pembangun.

Menanyakan cara memperbaiki ralat pelayan dalaman adalah seperti bertanya kepada doktor anda bagaimana menyelesaikan kesakitan tanpa memberitahu mereka di mana kesakitannya.

Contoh laman web WordPress yang menunjukkan ralat pelayan dalaman

Kesalahan pelayan dalaman di WordPress sering disebabkan oleh fungsi plugin atau tema. Kemungkinan penyebab ralat pelayan dalaman lain di WordPress yang kita ketahui adalah: fail .htaccess rosak dan had memori PHP.

Kami juga pernah mendengar ralat pelayan dalaman hanya muncul semasa anda cuba mengakses kawasan pentadbir sementara laman web yang lain berfungsi dengan baik.

Oleh itu, mari kita lihat bagaimana menyelesaikan masalah ralat pelayan dalaman di WordPress.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Memeriksa Fail .htaccess yang rosak

Perkara pertama yang harus anda lakukan semasa menyelesaikan ralat pelayan dalaman di WordPress ialah memeriksa fail .htaccess yang rosak.

Anda boleh melakukannya dengan menamakan semula fail .htaccess utama anda kepada sesuatu seperti .htaccess_old. Untuk menamakan semula fail .htaccess, anda perlu log masuk ke laman web anda menggunakan aplikasi FTP atau Pengurus Fail di papan pemuka cPanel akaun hosting anda.

Setelah anda bersambung, fail .htaccess akan berada di direktori yang sama di mana anda akan melihat folder seperti wp-content, wp-admin, dan wp-include.

Menyunting fail .htaccess di WordPress

Setelah anda menamakan semula fail .htaccess, cuba lawati laman web anda untuk melihat apakah ini menyelesaikan masalah. Sekiranya ia berlaku, berikan tepukan di belakang kerana anda telah membetulkan ralat pelayan dalaman.

Sebelum anda meneruskan perkara lain, pastikan anda pergi Tetapan »Pautan Permalink halaman di kawasan pentadbir WordPress dan klik butang simpan tanpa membuat perubahan. Ini akan menghasilkan fail .htaccess baru untuk anda dengan peraturan penulisan semula yang betul untuk memastikan bahawa halaman catatan anda tidak mengembalikan kesalahan 404.

Sekiranya penyelesaian penyelesaian fail .htaccess yang rosak tidak berfungsi untuk anda, maka anda perlu terus membaca artikel ini.

Meningkatkan Had Memori PHP

Kadang kala ralat pelayan dalaman boleh berlaku sekiranya anda kehabisan had memori PHP anda. Gunakan tutorial kami tentang cara meningkatkan had memori PHP di WordPress untuk memperbaikinya.

Sekiranya anda melihat ralat pelayan dalaman hanya semasa anda cuba log masuk ke pentadbir WordPress anda atau memuat naik gambar di wp-admin anda, maka anda harus meningkatkan had memori dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buat fail teks kosong yang dipanggil php.ini
  2. Tampal kod ini di sana: memori = 64MB
  3. Simpan fail
  4. Muat naik ke folder / wp-admin / anda menggunakan FTP

Beberapa pengguna mengatakan bahawa melakukan perkara di atas memperbaiki masalah sisi admin bagi mereka.

Sekiranya meningkatkan had memori menyelesaikan masalah untuk anda, maka anda hanya menyelesaikan masalah itu buat sementara waktu. Anda masih perlu mencari punca yang menghabiskan had memori anda.

Ini boleh menjadi plugin yang kurang berkod atau bahkan fungsi tema. Kami sangat mengesyorkan agar anda meminta syarikat hosting web WordPress anda untuk memeriksa log pelayan untuk membantu anda mencari diagnostik yang tepat.

Sekiranya meningkatkan had memori PHP tidak menyelesaikan masalah untuk anda, maka anda perlu untuk menyelesaikan beberapa masalah lagi.

Nyahaktifkan semua Pemalam

Sekiranya tiada penyelesaian di atas berfungsi untuk anda, maka ralat ini kemungkinan besar disebabkan oleh pemalam tertentu. Ada juga kemungkinan bahawa ia adalah gabungan pemalam yang tidak saling bermain antara satu sama lain.

Malangnya, tidak ada cara mudah untuk mengetahuinya. Anda mesti menyahaktifkan semua plugin WordPress sekaligus.

Ikuti arahan dalam panduan kami mengenai cara menyahaktifkan semua plugin WordPress tanpa WP-Admin.

Nyahaktifkan semua pemalam WordPress

Sekiranya melumpuhkan semua pemalam memperbaiki ralat, maka anda tahu itu adalah salah satu pemalam yang menyebabkan ralat.

Cukup pergi ke kawasan pentadbir WordPress dan klik ‘Plugins’. Sekarang anda perlu mengaktifkan semula satu pemalam pada satu masa sehingga anda menjumpai yang menyebabkan masalah. Singkirkan pemalam itu, dan laporkan kesalahan itu kepada pengarang pemalam.

Memuat naik semula Fail Teras

Sekiranya pilihan pemalam tidak menyelesaikan ralat pelayan dalaman, maka perlu memuat naik semula folder wp-admin dan wp-include dari pemasangan WordPress yang baru.

Ini TIDAK akan membuang maklumat anda, tetapi ia dapat menyelesaikan masalah sekiranya fail rosak.

Mula-mula anda perlu melayari laman web WordPress.org dan klik pada butang Muat turun.

Muat turun WordPress

Ini akan memasang fail zip WordPress ke komputer anda. Anda perlu mengekstrak fail zip dan di dalamnya anda akan menemui folder wordpress.

Seterusnya anda perlu menyambung ke laman web WordPress anda menggunakan klien FTP. Setelah disambungkan, pergi ke folder root laman web anda. Ia adalah folder yang mempunyai folder wp-admin, wp-include, wp-content di dalamnya.

Di lajur kiri, buka folder WordPress di komputer anda. Sekarang anda perlu memilih folder wp-include dan wp-admin dan kemudian klik kanan dan pilih ‘Upload’.

Muat naik fail WordPress segar

Pelanggan FTP anda sekarang akan memindahkan folder tersebut ke pelayan anda. Ia akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu menimpa fail. Pilih ‘Timpa’ dan kemudian pilih ‘Sentiasa gunakan tindakan ini’.

Menimpa fail

Pelanggan FTP anda sekarang akan menggantikan fail WordPress lama anda dengan salinan baru yang lebih baru. Sekiranya fail WordPress anda rosak, maka langkah ini akan memperbaiki ralat pelayan dalaman untuk anda.

Tanya Penyedia Hosting anda

Sekiranya semua kaedah gagal memperbaiki ralat pelayan dalaman di laman web anda, sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantuan lagi. Hubungi pasukan sokongan hosting web anda dan mereka dapat memeriksa log pelayan dan mencari punca ralat.

Sekiranya anda ingin terus menyelesaikan masalah sendiri, lihat panduan penyelesaian masalah WordPress utama kami untuk pemula.

Kami harap artikel ini membantu anda memperbaiki ralat pelayan dalaman di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai lengkap ralat WordPress yang paling biasa dan cara memperbaikinya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me