Cara Memperbaiki WordPress Tidak Menghantar Masalah E-mel

Salah satu soalan yang paling sering ditanya mengenai WPBeginner adalah bagaimana memperbaiki masalah WordPress yang tidak menghantar e-mel.


Ramai pengguna peringkat pemula kami bertanya kepada kami mengapa pemalam borang hubungan mereka tidak menghantar e-mel, atau mengapa mereka tidak melihat pemberitahuan WordPress apa pun.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress, sehingga laman web anda dapat mengirim e-mel dengan lebih andal dan memintas folder spam.

Cara memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress

Mengapa Anda Tidak Mendapatkan E-mel dari Laman WordPress Anda

Sebab yang paling umum untuk e-mel hilang adalah bahawa pelayan hosting WordPress anda tidak dikonfigurasi dengan betul untuk menggunakan fungsi PHP mail ().

Walaupun hosting anda dikonfigurasikan untuk menggunakannya, banyak penyedia perkhidmatan e-mel seperti Gmail dan yang lain menggunakan pelbagai alat untuk mengurangkan spam e-mel. Alat ini cuba mengesan bahawa e-mel benar-benar berasal dari lokasi dari mana ia didakwa berasal.

E-mel yang dihantar oleh laman web WordPress sering kali gagal dalam ujian ini.

Ini bermaksud bahawa apabila e-mel dihantar dari laman WordPress anda (plugin borang hubungan, pemberitahuan pentadbir, dll), ia mungkin tidak masuk ke folder spam penerima apatah lagi masuk.

Inilah sebabnya mengapa kami mengesyorkan agar tidak menggunakan WordPress untuk menghantar buletin e-mel anda.

Ini juga merupakan sebab mengapa kami mengesyorkan semua orang menggunakan SMTP untuk menghantar e-mel di WordPress.

Apa itu SMTP?

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) adalah standard industri untuk menghantar e-mel.

Tidak seperti fungsi surat PHP (), SMTP menggunakan pengesahan yang betul yang membawa kepada penyampaian e-mel yang tinggi.

WordPress mempunyai plugin SMP WP Mail yang mengkonfigurasi laman WordPress anda untuk menghantar e-mel menggunakan SMTP dan bukannya fungsi surat PHP ().

Anda boleh menggunakannya untuk berhubung dengan perkhidmatan SMTP yang popular seperti SendinBlue, Gmail (G Suite), Office365, Amazon SES, dll..

Dengan itu, mari kita lihat bagaimana memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress.

Memasang Plugin SMP WP Mail

Apa sahaja perkhidmatan SMTP yang anda pilih, anda perlu memasang pemalam WTP Mail SMTP di laman web anda. Ini membolehkan anda menukar WordPress daripada menggunakan fungsi PHP mel () untuk menggunakan perkhidmatan SMTP anda.

Pertama, pasang dan aktifkan pemalam WTP Mail SMTP. Sekiranya anda tidak pasti caranya, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Seterusnya, klik pada WP Mail SMTP di papan pemuka WordPress anda untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Halaman tetapan SMP WP Mail di papan pemuka WordPress anda

Anda perlu memulakan dengan memasukkan nama dan alamat e-mel perniagaan yang anda inginkan dari e-mel laman web anda. Pastikan anda menggunakan alamat e-mel yang sama di sini yang akan anda gunakan untuk perkhidmatan mel SMTP anda.

Masukkan nama dan alamat e-mel dari mana anda mahu e-mel WordPress anda berasal

Anda boleh memilih untuk memaksa e-mel menggunakan nama dan alamat e-mel ini, walaupun pemalam lain (seperti WPForms) mempunyai tetapan yang berbeza. WTP Mail SMTP akan mengatasi tetapan pemalam yang lain.

Selepas itu, anda perlu memilih perkhidmatan mel SMTP untuk laman web anda.

Demi tutorial ini, kami akan menyiapkan SMTP menggunakan Sendinblue. Sekiranya anda lebih suka menggunakan Gmail atau Office365, maka kami juga mendapat petunjuk tentang yang kemudian dalam artikel ini.

Pilih Sendinblue sebagai surat anda di WP Mail SMTP

Untuk menyelesaikan penyediaan WP Mail SMTP, anda perlu membuat akaun dengan Sendinblue. Kami akan meneruskannya seterusnya, dan kemudian kembali untuk menyelesaikan penyiapan di WP Mail SMTP.

Menghantar Email WordPress menggunakan Sendinblue

Sendinblue adalah penyedia perkhidmatan e-mel yang popular. Mereka membiarkan anda menghantar sebilangan besar e-mel dengan kemampuan penghantaran yang tinggi.

Anda boleh menggunakan Sendinblue untuk mengirim hingga 300 e-mel sehari secara percuma yang lebih dari cukup untuk kebanyakan laman web kecil.

Ini mungkin e-mel dari borang kenalan anda, butiran akaun pengguna baru, e-mel pemulihan kata laluan, atau e-mel lain yang dihantar melalui laman WordPress anda.

Pertama, anda perlu pergi ke laman web Sendinblue untuk membuat akaun. Klik butang ‘Daftar percuma’ untuk menyediakan akaun anda.

Setelah membuat akaun, anda akan melihat papan pemuka Sendinblue anda. Sekiranya anda tidak melengkapkan profil anda semasa peringkat persediaan, anda akan diminta untuk melakukannya di sini.

Papan pemuka Sendinblue

Seterusnya, anda perlu menghubungi pasukan sokongan untuk meminta mereka mengesahkan akaun anda, sehingga anda dapat mengirim e-mel melalui Sendinblue.

Sebaiknya hubungi pasukan sokongan pada tahap ini kerana mereka memerlukan masa sekitar 24 jam untuk mengesahkan akaun anda. Anda boleh teruskan dengan langkah lain semasa anda menunggu.

Pergi ke sendinblue.com/contact dan tulis mesej yang merangkumi:

  • Permintaan untuk mengaktifkan akaun anda
  • URL laman web anda
  • Nota bahawa anda akan menghantar e-mel transaksi. Sekiranya anda juga ingin menggunakan Sendinblue untuk buletin e-mel anda, maka anda perlu menyatakan bahawa anda juga akan menghantar e-mel pemasaran.

Mesej borang hubungan ke Sendinblue untuk meminta pengaktifan akaun

Anda mungkin diminta untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut. Sekiranya tidak, anda harus menerima e-mel dari Sendinblue yang memberitahu bahawa akaun anda telah diluluskan.

Setelah anda menghantar mesej anda ke pasukan kenalan, anda boleh terus menambahkan nama domain anda ke laman web ini.

Ingat, anda tidak perlu menunggu balasan sebelum beralih ke peringkat seterusnya dalam tutorial ini.

Menyiapkan Subdomain untuk Laman Web Anda

Pertama, anda perlu menyediakan subdomain. Ini seperti bahagian berasingan di laman web anda. Kami mencadangkan menggunakan mail1.domainanda.com.

Nota: Host WordPress anda mungkin tidak membenarkan anda menggunakan e-mel sebagai subdomain anda, sebab itulah kami memasukkannya juga di sana.

Untuk menambahkan subdomain anda, log masuk ke akaun hosting web anda dan cari bahagian Domain pada panel kawalan anda.

Demi tutorial ini, kami akan menunjukkan cara melakukannya di akaun hosting contoh kami di Bluehost. Selepas anda log masuk, pergi ke Domain »Subdomain.

Anda kemudian boleh memasukkan subdomain dan mengklik ‘Buat’.

Menambah subdomain di WordPress

Sekiranya anda menggunakan syarikat hosting lain atau jika DNS anda dikendalikan di pendaftar domain seperti Domain.com atau GoDaddy, ikuti arahan masing-masing.

Selepas anda membuat subdomain, anda perlu menambahkannya di akaun Sendinblue anda.

Menambah Subdomain Anda ke Sendinblue

Dalam akaun Sendinblue anda, pergi ke ‘Tetapan’ kemudian cari ‘Pengirim Anda’ dan klik butang ‘Konfigurasikan’:

Mengkonfigurasi tetapan pengirim anda di Sendinblue

Seterusnya, klik pada tab ‘Domain’ dan kemudian klik butang ‘Tambahkan Domain Baru’.

Menambah domain baru di Sendinblue

Masukkan keseluruhan subdomain (mis. Mail1.yoursite.com) dan tandai kotak di sebelah “Saya ingin menggunakan nama domain ini untuk menandatangani e-mel saya secara digital (SPF, DKIM, DMARC)”.

Tambahkan subdomain anda dan tandakan kotak

Seterusnya, klik ‘Simpan’, dan anda akan melihat pop timbul dengan beberapa rekod DNS disenaraikan.

Garis kod ini membolehkan Sendinblue mengesahkan nama domain anda.

Petua: Jangan risau jika anda menutup pop timbul ini secara tidak sengaja. Anda boleh mendapatkannya dengan mengklik butang ‘Autentikasi Domain Ini’ di sebelah subdomain anda:

Butang Authenticate Domain yang membolehkan anda kembali ke penyelesaian DNS

Buka tab penyemak imbas baru dan log masuk semula ke akaun hosting web anda. Anda perlu mencari domain anda dan membuka rekod DNS.

Di Bluehost, anda melakukan ini dengan pergi ke Domain »Domain Saya kemudian klik ‘Urus’ di sebelah domain anda.

Anda perlu menambahkan 3 rekod TXT yang disediakan oleh Sendinblue di sini.

Pertama, tatal ke bawah untuk mencari bahagian TXT dari rekod DNS anda. Ia akan kelihatan seperti ini:

Rekod TXT DNS di Bluehost

Kemudian, klik ‘Tambah Rekod’.

Lengkapkan rekod pertama seperti berikut:
Rekod Hos: mel._domainkey.mail1
Jenis Rekod: TXT
Nilai TXT: Salin ini dari Sendinblue.
TTL: 1 hari

Petua: Host Record boleh dipanggil Host atau Name oleh host web anda. Tukar mail1 jika anda menggunakan sesuatu yang berbeza untuk subdomain anda. Jenis Rekod mungkin tidak diperlukan. Nilai TXT mungkin juga disebut data TXT: ini adalah kod pertama yang panjang dalam perincian Sendinblue. TTL mungkin 24 jam atau 86400 saat (kedua-duanya bersamaan dengan 1 hari). Sekiranya anda menggunakan GoDaddy, tetapkan hingga 1 jam.

Setelah anda menambah rekod pertama, klik ‘Simpan’.

Seterusnya, anda perlu menambah rekod kedua. Lengkapkan seperti berikut:

Rekod Hos: mel1
Jenis Rekod: TXT
Nilai TXT: v = spf1 merangkumi: spf.sendinblue.com mx ~ semua
TTL: 1 hari

Setelah selesai, klik ‘Simpan’.

Setelah menyimpannya, anda perlu menambahkan rekod ketiga. Lengkapkan seperti berikut:

Rekod Hos: mel1
Jenis Rekod: TXT
Nilai TXT: Salin ini dari Sendinblue. Ini adalah kod ketiga.
TTL: 1 hari

Setelah selesai, teruskan dan simpan rekod itu juga.

Amaran: Sendinblue juga mempunyai sekeping kod keempat untuk rekod DMARC. Anda tidak memerlukannya, dan kami sangat mengesyorkan melangkauinya melainkan jika anda berpengalaman dengan konfigurasi DMARC.

Setelah anda menambah rekod anda, kembali ke Sendinblue. Untuk setiap rekod, klik butang ‘Record Ditambahkan. Sila Sahkan. ’Mungkin diperlukan 24-48 jam sebelum Sendinblue dapat mengesahkan rekod anda, tetapi seringkali lebih cepat.

Sekiranya tidak ada yang berlaku semasa anda mengklik butang itu, rekod belum dapat disahkan. Periksa lagi kemudian dan lihat apakah ia telah disahkan. Setelah selesai, anda akan melihat perkataan ‘Dikonfigurasi’ di sebelah rakaman dengan warna hijau:

Sendinblue DNS TXT merekodkan setelah disahkan

Anda boleh terus mengikuti tutorial ini sementara anda menunggu pengesahan dilakukan.

Selesai Menyiapkan SMP WP Mail untuk Menggunakan Sendinblue

Kembali ke tetapan SMTP WP Mail anda di papan pemuka WordPress anda. Anda semestinya sudah memasukkan Nama Dari E-mel dan Dari, tetapi jika tidak, anda boleh melakukannya sekarang.

Biarkan kotak centang ‘Return Path’ tidak dicentang kerana pilihan ini tidak digunakan oleh Sendinblue.

Seterusnya, klik pada ‘Sendinblue’ untuk surat anda.

Pilih Sendinblue sebagai surat anda di WP Mail SMTP

Anda perlu pergi ke akaun Sendinblue untuk mencari kunci API anda. Cukup klik pada pautan di bawah kotak ‘Kunci API’ dan papan pemuka akaun Sendinblue anda akan terbuka di tempat yang betul, di tab baru.

Salin v3 Kunci API dari halaman ini.

Mendapatkan API dari Sendinblue

Selamat bertunang. Anda kini telah menyediakan semuanya. Langkah terakhir adalah menghantar e-mel ujian untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

Pergi ke tab ‘Uji E-mel’ WP Mail SMTP dan masukkan alamat e-mel untuk menghantar e-mel. Ini akan lalai ke e-mel pentadbir laman web. Klik ‘Hantar E-mel’.

Anda akan melihat mesej ‘Uji HTML e-mel berjaya dihantar!’ Periksa peti masuk anda untuk melihat apakah sudah tiba. Ia akan kelihatan seperti ini:

E-mel ujian dari WP Mail SMTP

Nota: Sekiranya akaun Sendinblue anda belum diaktifkan, anda akan mendapat mesej: [izin_meninggal]: Tidak dapat menghantar e-mel. Akaun SMTP anda belum diaktifkan.

Cara Alternatif untuk Memperbaiki Masalah E-mel WordPress

Seperti yang anda dapat lihat dari senarai pilihan pengeposan WP Mail SMTP, anda tidak perlu menggunakan Sendinblue. Walaupun ini adalah cadangan percuma kami, ada pilihan lain yang boleh anda gunakan termasuk Office 365, Gmail / G Suite, Amazon SES, dll..

Menggunakan Gmail atau G Suite dengan SMP WP Mail untuk Memperbaiki E-mel WordPress

Sekiranya anda mempunyai akaun Gmail atau G Suite, maka anda boleh menggunakannya untuk menghantar e-mel anda. Anda tidak perlu memasukkan butiran log masuk e-mel anda di WordPress semasa anda menggunakan pemalam WTP Mail SMTP.

Untuk menggunakan Gmail atau G Suite, siapkan WTP Mail SMTP seperti gambar di atas, dan kemudian klik pilihan ‘Google’ untuk surat anda.

Anda perlu menandakan kotak ‘Jalan Laluan’.

Selepas itu anda akan diminta untuk memasukkan ‘Client ID’ dan ‘Client Secret’. Untuk mendapatkan butiran ini, anda perlu membuat aplikasi web di akaun Google anda. Jangan risau jika kedengarannya agak menakutkan. Anda boleh mendapatkan petunjuk lengkap dalam artikel ini mengenai penggunaan Gmail untuk menghantar e-mel WordPress anda.

Nota: Anda boleh menggunakan proses ini dengan akaun Gmail biasa, tetapi penghantaran e-mel anda akan jauh lebih baik jika menggunakan G Suite. Lihat panduan kami mengenai cara menyediakan alamat e-mel profesional dengan Gmail dan G Suite.

Terdapat beberapa kelemahan utama untuk menggunakan Gmail atau G Suite.

Salah satunya ialah anda mungkin perlu menghubungi hos web anda untuk meminta mereka memasang sijil yang betul untuk membuatnya berfungsi.

Yang lain ialah jika anda menukar alamat e-mel pada masa akan datang, anda perlu melalui keseluruhan proses lagi. Ini termasuk membuat aplikasi web baru.

Menggunakan Office 365 / Outlook dengan SMP WP Mail untuk Memperbaiki E-mel WordPress

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Office 365 atau Outlook untuk akaun e-mel biasa anda, maka anda juga dapat menggunakannya untuk menghantar e-mel melalui WordPress. Ini bukan pilihan yang disyorkan, kerana kurang selamat.

Anda perlu menyediakan WTP Mail SMTP seperti di atas, kemudian klik pilihan ‘SMTP Lain’. Ini akan membuka borang untuk dilengkapkan. Isi dengan menggunakan tetapan berikut:

Host SMTP: smtp.office365.com
Penyulitan: TLS
Pelabuhan SMTP: 587
TLS Auto: (cuti dihidupkan)
Pengesahan: (cuti dihidupkan)
Nama Pengguna SMTP: Alamat e-mel akaun Office 365 anda
Kata Laluan SMTP: Kata laluan akaun Office 365 anda

Masalah utama dengan kaedah ini ialah memerlukan menyimpan kata laluan anda dalam teks biasa di WordPress. Ini tidak selamat dan kata laluan anda akan dapat dilihat oleh pentadbir lain di akaun anda. Anda boleh menggunakan arahan dalam aplikasi WTP Mail SMTP untuk merekamnya dalam fail wp-config.php anda.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan terperinci tentang cara mengatur Outlook dengan WP Mail SMTP.

Menggunakan Amazon SES dengan SMP WP Mail untuk Memperbaiki E-mel WordPress

Platform AWS Amazon mempunyai Perkhidmatan E-mel Mudah (SES) yang boleh anda gunakan untuk memperbaiki masalah e-mel WordPress.

Bahagian terbaik mengenai Amazon ialah ia membolehkan anda menghantar sehingga 62,000 e-mel setiap bulan secara percuma. Kelemahannya adalah bahawa penyediaan sedikit lebih mencabar untuk pemula, sebab itulah kami tidak mencadangkannya sebagai pilihan utama kami.

Tetapi seperti yang anda bayangkan, banyak profesional dan pakar menggunakan Amazon SES untuk perkhidmatan SMTP e-mel WordPress mereka, jadi kami tidak dapat menulis artikel tanpa menyebutnya.

Sekiranya anda berminat untuk menyiapkan Amazon SES dengan WordPress, maka lihat arahan lengkap mengenai cara menyediakan Amazon SES dengan WordPress.

Apa sahaja surat yang anda putuskan untuk digunakan, ingatlah selalu untuk menggunakan tab ‘Uji E-mel’ untuk memastikan bahawa e-mel berjaya dihantar.

Anda juga harus memastikan untuk memeriksa peti masuk anda dan mengesahkan bahawa anda telah menerima e-mel ujian.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara memperbaiki masalah WordPress yang tidak menghantar e-mel. Anda mungkin juga ingin melihat senarai ralat WordPress yang paling biasa dan cara memperbaikinya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me