Cara Memulakan Kedai Dalam Talian pada tahun 2020 (Langkah demi Langkah)

Adakah anda ingin memulakan kedai dalam talian anda sendiri? Kami tahu bahawa membina kedai dalam talian boleh menjadi pemikiran yang menakutkan terutama ketika anda bukan seorang yang mahir. Anda tidak keseorangan Setelah membantu beratus-ratus pengguna memulakan kedai dalam talian mereka, kami telah memutuskan untuk membuat panduan paling komprehensif mengenai cara membina kedai dalam talian anda dengan WordPress (langkah demi langkah)


Cara membina kedai dalam talian

Apa Yang Anda Perlu Memulakan Kedai Dalam Talian?

Tidak ada masa yang lebih baik untuk memulakan perniagaan dalam talian daripada hari ini.

Sesiapa sahaja yang mempunyai komputer boleh memulakannya dalam beberapa minit dan tanpa memperoleh kemahiran khas.

Tiga perkara yang anda perlukan untuk memulakan kedai dalam talian adalah:

 1. Idea nama domain (ini akan menjadi nama kedai dalam talian anda iaitu wpbeginner.com)
 2. Akaun hosting web (di sinilah laman web anda tinggal di internet)
 3. Perhatian anda yang tidak berbelah bagi selama 30 minit.

Ya, semudah itu.

Anda boleh menyediakan kedai dalam talian anda sendiri dengan WordPress dalam masa kurang dari 30 minit dan kami akan memandu anda melalui setiap langkah prosesnya.

Dalam tutorial ini, kami akan merangkumi:

 • Cara Mendaftar Nama Domain Secara Percuma
 • Cara Memilih Hosting WooCommerce Terbaik
 • Cara Memperoleh Sijil SSL secara Percuma (diperlukan untuk menerima pembayaran)
 • Cara Memasang WordPress
 • Cara Membuat kedai WooCommerce
 • Cara Menambah Produk di Kedai Dalam Talian anda
 • Cara Memilih dan Menyesuaikan Tema Anda
 • Cara Memperluas Kedai Dalam Talian Anda dengan Plugin
 • Belajar Belajar WordPress & Kembangkan Perniagaan Anda

Sedia? Mari kita mulakan.

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Langkah 1: Menyiapkan Platform Kedai Dalam Talian Anda

Kesalahan terbesar yang sering dilakukan oleh pengguna adalah tidak memilih platform yang tepat untuk kedai dalam talian mereka.

Syukurlah anda berada di sini, jadi anda tidak akan melakukan kesilapan itu.

Terdapat dua platform eCommerce popular yang kami cadangkan: Shopify atau WordPress + WooCommerce.

Shopify adalah penyelesaian eCommerce yang dihoskan sepenuhnya yang bermula pada $ 29 / bulan. Ini adalah penyelesaian tanpa masalah di mana anda hanya log masuk dan mula menjual. Kelemahan untuk Shopify adalah bahawa ia menjadi sangat mahal, dan pilihan pembayaran anda terhad kecuali anda membayar yuran tambahan.

Inilah sebabnya mengapa kebanyakan pengguna memilih WordPress + WooCommerce kerana fleksibiliti yang ditawarkannya. Ia memerlukan beberapa persediaan, tetapi perlu dilakukan untuk jangka masa panjang. WooCommerce adalah platform eCommerce terbesar di dunia (lihat: Perbandingan Shopify vs WooCommerce).

Dalam tutorial ini, kami akan membimbing anda bagaimana cara membuat kedai dalam talian di WordPress menggunakan WooCommerce.

Untuk menyiapkan kedai anda, anda perlu memiliki nama domain, hosting web, dan sijil SSL.

Nama domain adalah alamat laman web anda di internet. Pengguna akan menaip penyemak imbas mereka untuk menjangkau laman web anda (contoh: google.com atau wpbeginner.com).

Web hosting adalah tempat laman web anda tinggal di internet. Ini adalah laman web laman web anda di internet. Setiap laman web di internet memerlukan web hosting.

Cara Menambah SSL di WordPress?" href ="https://www.wpbeginner.com/glossary/ssl/">Sijil SSL menambah lapisan keselamatan khas di laman web anda, jadi anda boleh menerima maklumat sensitif seperti nombor kad kredit dan maklumat peribadi lain. Ini diperlukan untuk anda menerima pembayaran kad kredit di laman web anda.

Biasanya nama domain berharga sekitar $ 14,99 / tahun, hosting web berharga sekitar $ 7,99 / bulan, dan sijil SSL berharga sekitar $ 69,99 / tahun.

Itu banyak kos permulaan.

Syukurlah, Bluehost, penyedia hosting yang disyorkan WordPress dan WooCommerce rasmi, telah bersetuju untuk menawarkan kepada pengguna kami nama domain percuma, sijil SSL percuma, dan diskaun untuk hosting web.

Pada asasnya, anda boleh memulakan dengan $ 6.95 / bulan.

Bluehost adalah salah satu syarikat hosting web tertua, bermula pada tahun 1996 (sebelum Google). Mereka juga merupakan nama jenama terbesar dalam hal hosting WordPress kerana mereka menginangi jutaan laman web termasuk laman web kami sendiri.

CATATAN: Di WPBeginner kami percaya pada ketelusan. Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost menggunakan pautan rujukan kami, kami akan mendapat komisen kecil tanpa sebarang kos tambahan kepada anda (sebenarnya, anda akan menjimatkan wang dan mendapatkan domain percuma). Kami akan mendapat komisen ini untuk mengesyorkan hampir mana-mana syarikat hosting WordPress, tetapi kami hanya mengesyorkan produk yang kami gunakan secara peribadi dan yakin akan memberi nilai tambah kepada pembaca kami.

Mari maju dan beli domain + hosting + SSL anda.

Buka Bluehost di tetingkap baru menggunakan pautan ini dan ikuti.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang Bermula Sekarang hijau untuk memulakan.

Pendaftaran Bluehost

Pada skrin seterusnya, pilih rancangan yang anda perlukan (starter dan plus adalah yang paling popular).

Selepas itu, anda akan diminta memasukkan nama domain untuk laman web anda.

Pilih domain

Terakhir, anda perlu menambahkan maklumat akaun anda dan menyelesaikan maklumat pakej untuk menyelesaikan prosesnya. Pada skrin ini, anda akan melihat tambahan pilihan yang boleh anda beli.

Tergantung kepada anda sama ada anda membelinya atau tidak, tetapi secara amnya kami tidak mengesyorkan untuk membelinya. Anda boleh menambahkannya di kemudian hari, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukannya.

Tambahan hosting

Setelah selesai, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara masuk ke panel kawalan hosting web anda (cPanel). Di sinilah anda menguruskan segalanya dari sokongan, e-mel, antara lain.

Teruskan dan log masuk ke cPanel anda. Anda akan disambut dengan pop timbul yang memaklumkan bahawa WordPress dengan WooCommerce sudah terpasang di laman web anda.

Log masuk pertama Bluehost

Anda hanya perlu mengklik butang ‘Login ke laman web anda’, dan itu akan membawa anda ke papan pemuka laman WordPress anda.

Tahniah, anda telah selesai menyiapkan hosting dan bahagian domain.

Langkah seterusnya adalah menyediakan laman WordPress anda dan kemudian kedai dalam talian anda.

Langkah 2. Menyiapkan WordPress

Bluehost telah memasang WordPress dan WooCommerce secara automatik di laman web anda.

Semasa pertama kali masuk ke WordPress, anda akan melihat mesej selamat datang. Anda akan ditanya jenis laman web yang ingin anda sediakan.

Skrin selamat datang

Teruskan dan klik pada pautan ‘Saya tidak memerlukan bantuan’. Jangan risau kami akan memandu anda melalui semua langkah yang diperlukan.

Menutup wizard persediaan akan menunjukkan papan pemuka pentadbir WordPress anda yang kelihatan seperti ini:

Papan pemuka pentadbir WordPress

Pertama, anda perlu melawat Tetapan »Umum halaman untuk menyediakan tajuk dan keterangan laman WordPress anda.

Tetapkan tajuk dan keterangan laman WordPress anda

Menyiapkan HTTPS untuk Menggunakan SSL

Pakej hosting WordPress anda disertakan dengan Sijil SSL percuma. Sijil ini telah diprapasang untuk nama domain anda. Walau bagaimanapun, laman WordPress anda perlu dikonfigurasikan, sehingga memuat sebagai https vs http.

Pada Tetapan »Umum halaman, anda perlu menukar Alamat WordPress dan Alamat Laman anda untuk menggunakan https dan bukannya http.

Tukar URL WordPress untuk menggunakan HTTPS

Jangan lupa untuk menatal ke bawah halaman dan klik pada butang simpan perubahan untuk menyimpan tetapan anda.

Penyediaan asas WordPress anda selesai. Kini tiba masanya untuk menyiapkan kedai dalam talian anda.

Langkah 3. Menyiapkan Kedai WooCommerce Anda

Sebelum anda dapat mula menjual, ada beberapa perkara seperti mata wang, pembayaran, dan maklumat penghantaran yang perlu anda siapkan.

Anda akan melihat pemberitahuan ‘Selamat Datang di WooCommerce’ di halaman pentadbir WordPress anda. Teruskan dan klik butang ‘Run setup wizard’ dalam pemberitahuan.

Jalankan wizard persediaan WooCommerce

Ini akan melancarkan wizard penyediaan WooCommerce di mana anda perlu mengklik butang ‘Mari kita pergi’ untuk memulakan.

Wizard persediaan WooCommerce langkah 1

WooCommerce memerlukan beberapa halaman penting untuk troli, akaun, kedai dan pembayaran. Anda boleh mengklik butang lanjut untuk membuat halaman ini secara automatik.

Halaman WooCommerce

Ini akan membawa anda ke langkah seterusnya.

Sekarang anda perlu memberitahu WooCommerce di mana kedai anda berada dan mata wang dan unit mana yang hendak digunakan.

Memilih tempat dan mata wang

Setelah memilih lokasi dan mata wang anda, klik pada butang teruskan untuk meneruskannya.

Seterusnya, anda perlu memasukkan maklumat penghantaran dan cukai.

Maklumat penghantaran dan cukai WooCommerce

WooCommerce boleh digunakan untuk menjual muat turun digital dan barang fizikal yang memerlukan penghantaran.

Anda perlu mencentang kotak jika anda akan menghantar barang, atau membiarkannya tidak dicentang jika anda hanya akan menjual barang digital.

Seterusnya anda perlu menjawab soalan cukai. WooCommerce dapat membantu anda mengira dan menambahkan cukai pada harga anda secara automatik.

Sekiranya anda tidak pasti, anda boleh membiarkannya tidak dicentang. Anda sentiasa dapat menambahkan maklumat cukai dari tetapan WooCommerce.

Klik pada butang teruskan untuk meneruskan.

Seterusnya, anda akan diminta untuk memilih kaedah pembayaran untuk kedai dalam talian anda.

Kaedah pembayaran WooCommerce

Secara lalai, WooCommerce dilengkapi dengan sokongan untuk gateway pembayaran PayPal, PayPal Standard, dan Stripe. Terdapat banyak kaedah pembayaran lain yang tersedia untuk WooCommerce yang boleh anda pasangkan kemudian jika anda memerlukan.

Cara termudah untuk menerima pembayaran adalah menggunakan PayPal Standard.

Cukup masukkan alamat e-mel PayPal anda dan klik pada butang lanjutkan.

Ramai orang termasuk kami, menggunakan PayPal dan Stripe. Dengan menggunakan Stripe, anda membenarkan pengguna memasukkan maklumat kad kredit mereka di halaman pembayaran tanpa perlu meninggalkan laman web anda dan pergi ke PayPal.

Anda boleh menyiapkan Stripe dengan mengikuti arahan pada skrin WooCommerce.

Setelah selesai, kedai dalam talian WooCommerce anda sudah siap.

Penyediaan WooCommerce selesai

Anda perlu mengklik pautan ‘Return to WordPress dashboard’ untuk keluar dari wizard persediaan.

Setelah menyelesaikan persediaan WooCommerce, anda kini sudah bersedia untuk menambahkan produk ke kedai dalam talian anda.

Langkah 4. Menambah Produk ke Kedai Dalam Talian Anda

Mari mulakan dengan menambahkan produk pertama ke kedai dalam talian anda.

Anda perlu melawat Produk »Tambah Baru halaman untuk menambah produk baru.

Tambah produk baru

Pertama, berikan tajuk untuk produk anda dan kemudian beberapa penerangan terperinci.

Di lajur sebelah kanan, anda akan melihat kotak ‘Kategori Produk’. Klik pada ‘+ Tambahkan Kategori Produk Baru’ untuk membuat kategori untuk produk ini. Ini membolehkan anda dan pelanggan anda menyusun dan melayari produk dengan mudah.

Tambah kategori produk

Tatal ke bawah sedikit dan anda akan melihat kotak Data Produk. Di sinilah anda akan memberikan maklumat berkaitan produk seperti harga, inventori, penghantaran dll.

Masukkan data produk

Di bawah kotak data produk, anda akan melihat kotak untuk menambahkan keterangan ringkas produk. Penerangan ringkas ini akan digunakan ketika pengguna melihat banyak produk di halaman.

Penerangan ringkas produk

Terakhir, di lajur sebelah kanan anda akan melihat kotak untuk menambahkan gambar produk utama dan galeri produk.

Gambar produk

Setelah anda berpuas hati dengan semua maklumat produk yang telah anda tambahkan, anda boleh mengklik butang Publish untuk menjadikannya langsung di laman web anda.

Ulangi proses untuk menambahkan lebih banyak produk mengikut keperluan.

Langkah 5. Pilih dan Sesuaikan Tema WordPress

Tema mengawal bagaimana laman WordPress anda dilihat kepada pengguna ketika mereka mengunjunginya. Untuk kedai WooCommerce, mereka juga mengawal bagaimana produk anda dipaparkan.

Terdapat beribu-ribu tema WordPress berbayar dan percuma yang ada.

Akaun hosting Bluehost anda, secara automatik memasang tema Storefront untuk laman web anda. Anda perlu menyesuaikannya untuk memenuhi keperluan anda.

Kepala ke Rupa »Sesuaikan halaman. Ini akan melancarkan penyesuai tema di mana anda boleh mengubah tetapan tema yang berbeza.

Menyesuaikan tema anda

Sekiranya anda tidak menyukai tema etalase, anda boleh menggunakan tema lain dengan melawati Rupa »Tema halaman.

Tukar tema

Sekiranya anda memerlukan bantuan memilih tema, sila rujuk panduan kami mengenai 9 perkara yang harus anda pertimbangkan ketika memilih tema WordPress yang sempurna.

Langkah 6. Luaskan Kedai Dalam Talian Anda Dengan Plugin

Setelah kedai dalam talian anda siap, anda mungkin ingin memulakan dengan menambahkan elemen biasa lain di laman web anda seperti borang hubungan, halaman mengenai dan banyak lagi.

Untuk lebih menyesuaikan WordPress dan menambah ciri seperti borang kenalan, galeri, slider, dan lain-lain, anda perlu menggunakan plugin WordPress.

Plugin WordPress adalah aplikasi yang membolehkan anda menambahkan ciri baru ke laman web anda.

Terdapat lebih daripada 46,000 plugin WordPress yang ada. Di WPBeginner, kami menampilkan plugin WordPress terbaik untuk membantu anda menambahkan fungsi yang anda perlukan.

Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Berikut adalah senarai 24 mesti mempunyai plugin WordPress untuk laman web perniagaan dan satu lagi dengan 20+ plugin WooCommerce percuma terbaik.

Selalunya pembaca bertanya kepada kami plugin mana yang anda gunakan di laman web anda. Anda boleh melihat kami untuk melihat senarai plugin dan alat yang kami gunakan.

Belajar WordPress untuk Memperkembangkan Perniagaan Dalam Talian Anda

WordPress sangat hebat dan WPBeginner adalah laman sumber WordPress percuma terbesar untuk pemula.

Di WPBeginner, matlamat utama kami adalah menyediakan tutorial WordPress berguna terkini yang mudah difahami walaupun untuk pemilik laman web WordPress yang tidak berteknologi (lihat lebih lanjut mengenai kami).

 • Kamus WPBeginner – Satu perhentian anda untuk mempelajari istilah dan istilah WordPress yang biasa digunakan.
 • Video WPBeginner – Baru menggunakan WordPress? Tonton 23 video ini untuk menguasai WordPress.
 • WPBeginner Blog – Tempat utama untuk semua tutorial WordPress kami.

Anda juga boleh melanggan tempat kami berkongsi tutorial video secara berkala untuk membantu anda mempelajari WordPress.

Kami juga mempunyai panduan untuk menunjukkan kepada pengguna cara memanfaatkan sepenuhnya sumber percuma WPBeginner.

Sebilangan besar pengguna kami menaip soalan mereka di Google dan hanya menambahkan wpbeginner di hujungnya. Ini menunjukkan artikel berkaitan mereka dari WPBeginner.

Kami berharap tutorial ini dapat membantu anda mempelajari cara membina kedai dalam talian. Anda mungkin juga ingin melihat 19 petua yang boleh diambil untuk mendorong lalu lintas ke laman WordPress baru anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map