Cara Menambah Butang Kongsi Sosial di WordPress (Panduan Pemula)

Adakah anda ingin menambah butang perkongsian sosial di WordPress? Laman web media sosial adalah tempat orang menghabiskan banyak masa mereka di internet.


Anda boleh menggunakan media sosial untuk membina penglibatan pengguna dan membawa pengguna baru ke laman web anda. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan menambahkan butang perkongsian sosial ke catatan dan halaman WordPress.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan butang bahagian sosial dan memaparkan jumlah bahagian di WordPress dengan mudah. Kami akan membahas beberapa cara untuk melakukan ini, jadi anda boleh menambah butang sosial di atas dan di bawah kandungan siaran atau membuat bar saham terapung..

Cara Menambah Butang Kongsi Sosial di WordPress - Cara Mudah

Mengapa Anda Perlu Menambah Butang Kongsi Sosial di WordPress?

Rangkaian sosial adalah salah satu aktiviti dalam talian yang paling popular hari ini. Dianggarkan bahawa pada akhir tahun 2019, akan ada sekitar 2.77 bilion pengguna media sosial di seluruh dunia. (Sumber)

Itulah sebabnya pemasaran media sosial kini menjadi bahagian penting dalam strategi pertumbuhan perniagaan mana pun. Sekiranya anda ingin menjangkau lebih banyak pelanggan berpotensi, maka platform media sosial adalah saluran yang sangat berkesan untuk berkomunikasi dengan mereka.

Masalahnya ialah apabila anda berkongsi kandungan anda di profil media sosial anda sendiri, jumlah pengikut anda hanya terhad.

Cara terbaik untuk menjangkau orang yang tidak mengikuti perniagaan anda di media sosial adalah dengan menambahkan butang perkongsian sosial ke laman WordPress anda.

Butang kongsi sosial meminta pengunjung laman web anda untuk berkongsi kandungan anda pada garis masa media sosial mereka. Ini membolehkan kandungan anda dilihat oleh rakan dan pengikut mereka yang kemudian dapat menambahkan komen, suka, dan membagikannya semula.

Menambah butang perkongsian sosial ke laman web anda dapat membantu anda:

 • Dapatkan lebih banyak lalu lintas ke laman web anda
 • Tingkatkan pengikut media sosial anda
 • Menjana lebih banyak petunjuk dan penjualan
 • Bina bukti sosial dan pengiktirafan jenama

Setelah itu, mari kita lihat cara menambahkan butang perkongsian sosial dengan mudah di WordPress.

Menambah Butang Kongsi Sosial di WordPress

Untuk tutorial ini, kami akan menggunakan plugin Shared Counts. Ini adalah plugin media sosial WordPress terbaik yang terdapat di pasaran.

Dengan menggunakan pemalam ini, anda dapat menambahkan butang perkongsian sosial dengan mudah di catatan WordPress anda dan juga memaparkan jumlah bahagian. Bahagian terbaik ialah dioptimumkan untuk prestasi dan tidak melambatkan laman web anda.

Tidak seperti pemalam perkongsian sosial yang lain, Shared Counts menggunakan kaedah caching yang unik untuk memberi kesan minimum pada kelajuan dan prestasi laman web anda.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin Shared Counts. Untuk arahan terperinci, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Selepas memasang pemalam, anda perlu pergi ke Tetapan »SharedCounts menu untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Menu WordPress Shared Counts

Seterusnya, anda perlu menatal ke bawah ke bahagian ‘Paparan’ dan memilih butang kongsi yang ingin anda paparkan. Secara lalai, tiga butang dipilih (Facebook, Twitter, dan Pinterest).

Shared Counts Plugin - pilih butang kongsi sosial

Anda boleh mengklik kawasan putih di lapangan untuk menambah butang kongsi tambahan yang anda mahukan.

Tambahkan butang kongsi sosial dalam Kiraan Dikongsi

Seterusnya, anda boleh memilih gaya butang kongsi dari menu lungsur berlabel “Kongsi Gaya Butang”. Plugin Shared Counts dilengkapi dengan 8 gaya butang yang indah.

Gaya butang kongsi Shared Counts

Selepas itu, anda perlu memilih lokasi tema di mana anda ingin memaparkan butang bahagian sosial. Anda boleh memilih dari 3 pilihan: Sebelum Kandungan, Selepas Kandungan, dan Sebelum dan Selepas Kandungan.

Lokasi Tema untuk Butang Kongsi Sosial

Akhir sekali, anda perlu memilih jenis siaran yang disokong. Secara ‘default’ telah dipilih.

Sekiranya anda ingin memaparkan butang kongsi di halaman anda dan jenis catatan lain, maka anda boleh mencentang kotak di sebelah pilihan halaman.

Jenis Pos yang Disokong Jumlah Dikongsi

Jangan lupa untuk mengklik Simpan Perubahan butang untuk menyimpan tetapan anda.

Setelah selesai, anda boleh mengunjungi mana-mana catatan di laman web anda untuk melihat butang perkongsian sosial beraksi. Begini rupa laman web demo kami dengan gaya butang ‘Classic’ pada tema Twenty Nineteen lalai.

Butang Kongsi Sosial mengikut Kiraan Dikongsi

Cara Memaparkan Jumlah Saham Sosial di WordPress?

Seperti namanya, plugin Shared Counts juga dapat menunjukkan jumlah perkongsian sosial anda tanpa melambatkan laman web anda.

Untuk mengaktifkan jumlah perkongsian sosial, anda perlu pergi ke tetapan Jumlah Dikongsi dan menyediakan sumber kiraan bahagian.

Pada tetingkap tetapan Jumlah Bersama, anda akan melihat tetapan ‘Kongsi Jumlah’ di bahagian atas.

Secara lalai, anda akan melihatnya Tiada pilihan yang dipilih untuk ‘Count Source’ yang bermaksud bahawa jumlah saham tidak diambil dan dipaparkan.

Kongsi Sumber Kira tiada Jumlah Dikongsi

Untuk menunjukkan jumlah bahagian sosial, anda boleh memilih dari dua sumber.

Opsyen Sumber Kira Saham

SharedCount.com adalah pilihan yang disyorkan untuk pemalam. Sekiranya anda memilih pilihan ini, jumlahnya diambil dari API perkhidmatan SharedCount. Ia membolehkan mengambil semua kiraan dengan hanya 2 panggilan API yang terbaik untuk prestasi.

Sekiranya anda memilih pilihan ‘Asli’, kiraan saham diambil dari perkhidmatan sosial masing-masing, seperti API Facebook untuk jumlah Facebook, API Pinterest untuk jumlah Pin. Kaedah ini dapat melambatkan laman web anda kerana memerlukan banyak panggilan API.

Kami mengesyorkan memilih SharedCount.com sebagai sumber kiraan anda. Seterusnya, anda akan melihat medan untuk kunci API SharedCount.

Medan kiraan API dikongsi

Anda boleh mendapatkan SharedCount API dengan mendaftar ke akaun percuma di laman web SharedCount.com.

Daftar untuk SharedCounts com

Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda. Kemudian klik Buat Akaun.

Buat akaun SharedCounts.com

Laman web kini akan menghantar pautan pengesahan ke alamat e-mel anda. Anda perlu mengklik pautan untuk mengesahkan.

Akaun SharedCounts.com disahkan

Setelah e-mel anda disahkan, anda perlu log masuk ke akaun SharedCount dan menavigasi ke akaun anda di bahagian kanan atas skrin. Di sana, anda akan melihat alamat e-mel anda dan ikon dropdown di sebelahnya.

Akaun SharedCounts.com

Seterusnya, anda perlu mengklik menu lungsur turun dan pilih ‘Tetapan’. Dari sini anda akan menemui kunci API SharedCount anda.

Kunci API SharedCounts.com

Anda perlu menyalin kunci API dan kembali ke halaman tetapan pemalam anda di laman WordPress anda. Sekarang, teruskan dan tampal kunci API di medan ‘SharedCount API Key’.

Masukkan kunci API SharedCounts

Di bawahnya, anda akan melihat beberapa tetapan lain yang berkaitan dengan jumlah perkongsian sosial. Anda boleh menyemak dan mengubahnya jika anda mahu.

Sekiranya anda ingin menunjukkan jumlah keseluruhan, anda boleh mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Count Total Only’.

Kami juga mengesyorkan mencentang kotak untuk menyembunyikan jumlah kosong dan bukannya menunjukkan angka sifar (0).

Opsyen kiraan saham

Seterusnya, anda akan melihat medan ‘Jumlah Jumlah’ baru di bahagian Paparan. Ini membolehkan anda menunjukkan jumlah kiraan bahagian di samping butang kongsi anda.

Tambah butang Jumlah Jumlah Plugin Pengiraan Berkongsi

Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan perubahan’ untuk menyimpan tetapan anda.

Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat butang perkongsian sosial dengan jumlah bahagian untuk setiap catatan blog.

Menambah Butang Kongsi Sosial di Halaman Terpilih

Biasanya butang perkongsian sosial biasanya tidak ditambahkan ke halaman WordPress namun kadangkala anda mungkin mahu mengaktifkannya di beberapa halaman tertentu.

Sekiranya demikian, anda boleh menggunakan kod pendek Kiraan Dikongsi: [shared_counts].

Anda boleh menambahkan kod pendek ini di mana sahaja di laman web anda untuk memaparkan butang kongsi.

Untuk menambah kod pendek di WordPress, terdapat blok kod pendek dalam penyunting blok WordPress.

Blok Kod Pendek dalam Penyunting Gutenberg

Anda hanya boleh menambahkan blok ke kawasan kandungan anda dan kemudian menampal kod pendek Shared Counts.

Masukkan Kod Pendek Kiraan Dikongsi

Dengan menggunakan kod pendek, anda boleh menambah butang perkongsian sosial di mana sahaja di laman web anda.

Menambah Bar Kongsi Sosial Terapung di WordPress

Plugin Shared Counts membolehkan anda menambahkan butang perkongsian sosial di atas kandungan, kandungan di bawah, atau kedua-dua kandungan di atas dan di bawah. Butang kongsi ini statik dan tidak dapat dilihat sepanjang masa.

Kaedah lain yang popular untuk memaparkan butang perkongsian sosial adalah dengan menambahkan bar perkongsian sosial terapung. Ini adalah menu perkongsian sosial yang melekat di skrin pengguna ketika mereka menatal ke bawah.

Tidak seperti butang perkongsian standard, bar bahagian sosial terapung akan dilihat sepanjang masa pengguna membaca artikel anda. Menjadikan mereka lebih ketara dan membantu anda meningkatkan perkongsian sosial.

Beberapa pakar pengalaman pengguna berpendapat bahawa ia menjadikan laman web anda kelihatan buruk kerana memenuhi ruang kosong. Walau bagaimanapun, jika anda dapat menjaga kebersihannya, maka ia sangat berguna.

Untuk butang bahagian sosial yang terapung, anda perlu memasang dan mengaktifkan pemalam Sassy Social Share.

Setelah diaktifkan, pemalam akan menambahkan item menu baru yang berlabel ‘Sassy Social Share’ ke bar sisi admin WordPress anda. Mengkliknya akan membawa anda ke halaman tetapan pemalam.

Pilih gaya butang anda

Pertama, anda perlu memilih gaya ikon. Plugin ini dilengkapi dengan butang persegi, bulat, dan segi empat tepat. Anda boleh memilih gaya untuk bar saham sosial terapung dan bar saham standard.

Seterusnya, anda perlu beralih ke tab ‘Antaramuka Standard’. Dari sini anda boleh mengaktifkan atau mematikan butang perkongsian sosial statik standard.

Butang perkongsian standard

Kami mengesyorkan menggunakan butang sosial terapung atau statik. Menggunakan kedua-duanya akan menjadi berlebihan dan mungkin menimbulkan pengalaman pengguna yang buruk.

Seterusnya, anda perlu beralih ke tab ‘Interface Terapung’ dan tandai kotak di sebelah pilihan ‘Dayakan antara muka perkongsian terapung’.

Tetapan pemalam saham sosial terapung

Selepas itu, anda perlu memilih laman web media sosial yang ingin anda paparkan. Anda boleh menambah atau membuang butang dan menyusunnya semula dengan drag and drop yang mudah.

Setelah selesai, klik pada butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan tetapan anda.

Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat butang bahagian sosial yang sedang bergerak. Begini rupa di laman web demo kami.

Butang bahagian sosial terapung

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara menambahkan butang perkongsian sosial di WordPress. Anda mungkin juga ingin belajar bagaimana menambahkan ikon media sosial ke menu WordPress dan bagaimana menambahkan ikon sosial ke bar sisi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map