Cara Menambah Butang Suka Facebook di WordPress

Adakah anda mahu menambah butang Suka Facebook di WordPress? Facebook adalah platform media sosial terbesar di dunia. Dengan menggunakan butang Suka Facebook, anda boleh membenarkan pengguna Menyukai dan berkongsi kandungan anda di Facebook. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan butang Suka Facebook di WordPress.


Butang Suka Facebook untuk WordPress

Kaedah 1: Menambah Butang Suka Facebook secara manual di WordPress

Kaedah ini menghendaki anda menambahkan kod secara langsung di WordPress. Sekiranya belum pernah melakukannya, sila lihat panduan pemula kami untuk menampal coretan dari web ke WordPress.

Pertama, anda perlu melayari halaman butang Suka di laman web pembangun Facebook dan tatal ke bawah ke bahagian ‘Like Button Configurator’.

Seperti tetapan butang

Gunakan konfigurasi untuk memilih susun atur dan ukuran butang Suka. Anda akan melihat pratonton butang Suka di bawah.

Anda boleh membiarkan medan URL kosong, kerana kami akan mengisi URL di WordPress secara dinamik.

Setelah berpuas hati dengan pratonton, klik pada butang ‘Dapatkan Kod’.

Ini akan memunculkan pop timbul yang menunjukkan kepada anda dua potongan coretan kod di bawah tab SDK JavaScript.

Penjana kod butang Facebook Like

Salin coretan kod pertama dan tambahkannya ke fail header.php tema WordPress anda tepat selepas tag.

Seterusnya, anda perlu menyalin kod kedua dan menampalnya di fail templat tema WordPress anda di mana anda mahu memaparkan butang Suka.

Kemungkinan besar anda ingin menambahkannya ke single.php, archive.php, page.php, dll. Walau bagaimanapun, jika tema WordPress anda menggunakan templat kandungan, maka anda perlu menambahkannya ke templat kandungan.

Harap maklum bahawa jika anda secara langsung menambahkan potongan kod ini ke tema WordPress anda, maka ia akan ditimpa apabila anda mengemas kini tema.

Anda boleh mengelakkannya, dengan membuat tema kanak-kanak dan kemudian menambahkan coretan kod ini ke dalam templat tema anak anda.

Kaedah 2: Tambahkan Butang Suka Facebook di WordPress Menggunakan Pemalam

Dalam kaedah ini, kita akan menggunakan plugin WordPress untuk menambah butang Suka Facebook. Kaedah ini jauh lebih mudah dan disyorkan untuk pemula.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin WP Like Button. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, plugin akan menambahkan item menu baru yang berlabel Butang Suka WP ke bar pentadbir WordPress anda. Mengkliknya akan membawa anda ke halaman tetapan pemalam.

Tetapan Butang Suka WP

Mula-mula anda perlu memilih di mana anda mahu memaparkan butang Suka dan memilih sama ada anda mahu butang responsif mudah alih atau tidak.

Seterusnya, anda perlu memberikan ID Aplikasi Facebook atau ID Pentadbir pengguna yang mempunyai akses ke wawasan Facebook. Anda boleh menggunakan nama pengguna atau ID Facebook anda sendiri di sini.

Di bawah tetapan gambar lalai, anda boleh memuat naik gambar yang akan digunakan apabila catatan atau halaman tidak mempunyai gambar kecil Facebook. Tinggalkan pilihan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan lakaran kecil Facebook dalam artikel ini.

Di bawah pilihan “Apa yang disukai”, anda perlu memilih “Setiap halaman / siaran akan mempunyai butang suka sendiri”. Selepas itu anda perlu memilih susun atur, penjajaran, bahasa, untuk butang Facebook anda.

Di bahagian bawah halaman, anda akan dapat melihat pratonton bagaimana butang itu akan muncul di laman web anda.

Setelah selesai, klik pada butang ‘Simpan Tetapan’ untuk menyimpan perubahan anda.

Itu sahaja, anda kini boleh mengunjungi laman WordPress anda dan anda akan melihat butang Suka untuk setiap siaran.

Butang suka di WordPress

Apa itu Data Meta Graf Terbuka? Cara Menambahnya di WordPress

Data meta Open Graph membantu Facebook mengumpulkan maklumat meta mengenai halaman atau catatan di laman WordPress anda. Data ini merangkumi gambar kecil, tajuk post / halaman, keterangan dan pengarang.

Facebook cukup bijak dalam menarik tajuk dan bidang keterangan. Walau bagaimanapun, jika catatan anda mempunyai lebih daripada satu gambar, kadangkala ia menunjukkan lakaran kecil yang salah semasa artikel anda dikongsi.

Sekiranya anda sudah menggunakan plugin Yoast SEO, ini dapat diperbaiki dengan mudah dengan mengunjungi SEO »Sosial halaman dan mengklik pada tab Facebook.

Grafik Buka Facebook

Untuk maklumat lebih lanjut dan cara alternatif untuk menambahkan data meta grafik terbuka, lihat panduan kami mengenai cara menambahkan data meta Facebook Buka Grafik di WordPress.

Itu sahaja, kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menambah butang Suka Facebook di WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai 10 petua dan tutorial Facebook terbaik untuk pengguna WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me