Cara Menggunakan Pelayan SMTP untuk Menghantar Email WordPress

Adakah anda menghadapi masalah untuk menerima atau menghantar e-mel dari laman WordPress anda? Salah satu penyelesaian untuk itu adalah menggunakan perkhidmatan e-mel pihak ketiga seperti Mailgun. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini akan memberi anda wang tambahan. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan pelayan SMTP untuk menghantar e-mel WordPress.


Menggunakan Pelayan SMTP untuk Menghantar E-mel WordPress

Masalah dengan E-mel WordPress

WordPress menggunakan fungsi mel di PHP untuk menghantar e-mel. Banyak penyedia hosting bersama tidak mempunyai fungsi ini dikonfigurasi dengan betul, atau mereka telah mematikannya sepenuhnya untuk mengelakkan penyalahgunaan. Dalam kedua-dua kes, ini menyebabkan e-mel WordPress anda tidak dapat dihantar.

Penyelesaian alternatif adalah menggunakan perkhidmatan e-mel pihak ketiga untuk menghantar e-mel anda. Anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Mailgun, Google Apps for work, atau Sendgrid.

Anda perlu membayar akaun anda, dan biayanya akan berbeza-beza bergantung pada berapa banyak pengguna / akaun yang anda tambahkan atau jumlah e-mel yang anda hantar. Lihat tutorial kami mengenai cara memperbaiki masalah WordPress yang tidak menghantar e-mel.

Bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa ada pilihan lain, dan kemungkinan besar anda sudah membayarnya?

Tutorial Video

Langgan WPBeginner

Sekiranya anda tidak menyukai video atau memerlukan lebih banyak arahan, teruskan membaca.

Menggunakan Akaun E-mel oleh Hos Anda

Sebilangan besar penyedia hosting WordPress menawarkan perkhidmatan e-mel untuk setiap domain yang anda host dengan mereka. Ini bermaksud anda boleh membuat akaun e-mel dengan nama domain anda sendiri seperti [email protected] laman web.com.

Mula-mula anda perlu membuat akaun e-mel. Demi contoh ini, kami akan menunjukkan cara membuat akaun e-mel di cPanel. Penyedia perkhidmatan hosting anda mungkin menggunakan beberapa sistem pengurusan akaun lain, tetapi proses asasnya sama pada kebanyakan perkhidmatan hosting.

Log masuk ke akaun hosting anda, dan klik pada akaun e-mel di bawah bahagian mel.

Akaun e-mel

Ini akan menunjukkan kepada anda borang ringkas di mana anda perlu mengisi maklumat yang diperlukan untuk membuat akaun e-mel anda.

Oleh kerana kami akan menggunakan akaun ini untuk menghantar e-mel WordPress, kami mengesyorkan agar anda membuat akaun e-mel seperti [email protected] Pastikan untuk mengganti example.com dengan nama domain anda sendiri.

Membuat akaun e-mel di cPanel

Setelah membuat akaun e-mel anda, anda kini sudah siap menggunakannya di WordPress. Tetapi sebelum anda melakukannya, anda memerlukan maklumat berikut dari penyedia perkhidmatan hosting anda.

  1. Host SMTP untuk alamat e-mel anda.
  2. Pelabuhan SMTP untuk log masuk yang selamat.

Anda boleh menyemak bahagian sokongan di laman web tuan rumah anda untuk mendapatkan maklumat ini. Kemungkinan besar akan ada artikel yang memberikan maklumat ini. Sekiranya anda tidak menjumpainya, anda harus menghubungi sokongan hosting untuk meminta maklumat ini.

Menggunakan Alamat E-mel Berjenama Anda di WordPress

Anda sekarang perlu memasang dan mengaktifkan plugin SMP WP Mail. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

Setelah diaktifkan, anda perlu melawat Tetapan »E-mel untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

Tetapan WP-Mail-SMTP

Mula-mula anda perlu memasukkan alamat e-mel yang baru anda buat. Selepas itu anda boleh menambahkan nama dari, ini akan digunakan sebagai nama pengirim.

Sekiranya anda tidak menambahkan nama dari, maka pemalam akan menggunakan WordPress lalai.

Seterusnya, anda perlu memilih surat. Teruskan dan klik pada pilihan ‘SMTP Lain’ untuk memilihnya.

Pilih Mailer

Selepas itu, anda perlu menandai kotak di sebelah pilihan ‘Return Path’. Pilihan ini menetapkan jalan kembali agar sepadan dengan alamat e-mel pengirim. Sekiranya anda membiarkannya tidak dicentang, pesanan yang dilantunkan dan penerimaan tidak dihantar akan hilang.

Seterusnya, anda perlu menyediakan pilihan SMTP.

Tetapan SMTP

Mula-mula anda perlu memasukkan hos dan port SMTP anda. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dari penyedia hosting anda. Biasanya, hos SMTP adalah mail.domainanda.com (ganti domainanda.com dengan nama domain anda sendiri). Untuk SMTP Port 465 biasanya digunakan.

Seterusnya, anda perlu memilih penyulitan. Sebilangan besar syarikat hosting WordPress menyokong SSL dan TLS. Kami mengesyorkan menggunakan pilihan TLS apabila tersedia.

Selepas itu hidupkan togol pengesahan dan berikan nama pengguna dan kata laluan SMTP anda. Biasanya, alamat e-mel anda juga merupakan nama pengguna SMTP anda.

Kata laluan anda disimpan sebagai teks biasa, yang tidak selamat. Jangan risau, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat lebih selamat kemudian dalam artikel ini.

Jangan lupa untuk mengklik butang simpan tetapan untuk menyimpan perubahan anda.

Menguji Tetapan SMTP Anda

Setelah anda menyediakan SMP WP Mail untuk menghantar e-mel, mari kita uji apakah semuanya berfungsi dengan baik. Pada halaman tetapan pemalam, klik pada tab ‘Uji E-mel’.

Hantar e-mel ujian

Anda perlu memberikan alamat e-mel di mana anda ingin menerima e-mel ujian. Ini adalah alamat e-mel yang sah yang dapat anda akses. Selepas itu klik pada butang Kirim E-mel untuk meneruskan.

WTP Mail SMTP sekarang akan menghantar mesej e-mel menggunakan tetapan SMTP yang anda masukkan sebelumnya. Anda akan melihat mesej kejayaan apabila e-mel berjaya dihantar.

Melindungi Kata Laluan E-mel Anda

Anda mungkin perlu memasukkan kata laluan akaun e-mel anda dalam tetapan SMP WP MAIL. Kata laluan ini biasanya disimpan sebagai teks biasa yang tidak selamat.

Walau bagaimanapun, pemalam ini juga memberi anda pilihan untuk menjadikannya lebih selamat. Untuk melakukannya, anda perlu menambahkan beberapa kod ke fail wp-config.php anda. Sekiranya anda belum melakukannya sebelum ini, sila lihat panduan kami mengenai cara mengedit fail wp-config.php di WordPress.

Mula-mula anda perlu menyambung ke laman web anda menggunakan klien FTP atau aplikasi Pengurus Fail di cPanel. Setelah disambungkan, anda akan menemui fail wp-config.php anda di folder root laman web anda.

Anda boleh mengedit fail ini menggunakan penyunting teks biasa seperti Notepad atau TextEdit.

Cari baris yang bertuliskan ‘Itu saja, berhenti mengedit! Selamat menulis blog ‘dan tambahkan kod berikut sebelum itu.

definisikan (‘WPMS_ON’, benar);
tentukan (‘WPMS_SMTP_PASS’, ‘kata laluan_anda’);

Jangan lupa ganti ‘kata laluan_anda’ dengan kata laluan SMTP sebenar anda. Selepas itu, simpan dan muat naik fail wp-config.php anda kembali ke pelayan.

Anda kini boleh mengunjungi kawasan pentadbir WordPress anda dan pergi ke Tetapan »WP Mail SMTP halaman. Tatal ke bahagian pilihan SMTP dan anda akan melihat bidang kata laluan kini dilumpuhkan.

Kata laluan SMTP dilumpuhkan

Menyelesaikan Masalah e-mel WordPress

Sebab yang paling umum untuk kesilapan dalam menghantar e-mel menggunakan SMTP adalah hos atau port SMTP yang salah. Pastikan anda memasukkan tetapan host dan port yang betul yang disediakan oleh penyedia hosting anda.

Pastikan anda memilih kaedah penyulitan yang betul. Biasanya SSL berfungsi di kebanyakan persekitaran, tetapi kami mengesyorkan agar anda menghubungi host web anda jika e-mel anda tidak dihantar.

Kelebihan dan Kekurangan Menggunakan Pelayan Mel Host Web Anda untuk E-mel WordPress

Kelebihan pertama dan paling jelas ialah anda boleh menggunakan alamat e-mel berjenama anda sendiri untuk e-mel keluar di WordPress.

Kelebihan lain ialah anda telah membayar perkhidmatan ini semasa mendaftar ke akaun hosting anda. Anda tidak perlu membayar wang tambahan untuk menghantar dan menerima e-mel.

Walau bagaimanapun, sebilangan penyedia hosting WordPress menerapkan batasan pada e-mel keluar. Inilah sebabnya mengapa kami tidak mengesyorkan menggunakan WordPress untuk menghantar e-mel buletin.

Masalah umum lain dengan penyedia hosting bersama adalah bahawa pelayan mel mereka kadang-kadang tidak boleh dipercayai. Sekiranya anda melihat kelewatan penghantaran e-mel, maka anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan e-mel pihak ketiga seperti Google Apps for Work, Mailgun, atau SendGrid.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara menggunakan pelayan SMTP untuk menghantar e-mel WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat senarai pemalam WordPress yang mesti ada untuk perniagaan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me