Cara Menghapus Cache DNS Anda (Mac, Windows, Chrome)

Adakah anda pernah diminta untuk membersihkan cache DNS anda? Ini adalah petua penyelesaian masalah yang membantu anda mendapatkan versi terbaru dari laman web, terutamanya setelah perubahan DNS.


Maklumat DNS memberitahu penyemak imbas anda di mana hendak mencari laman web. Komputer anda menyimpan maklumat ini dalam cache untuk mengarahkan penyemak imbas ke arah yang betul.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membersihkan cache DNS anda di Mac, Windows dan Chrome. Ini akan membolehkan anda memuat semula rekod DNS yang disimpan pada peranti anda dengan mudah dan membantu anda menyelesaikan masalah laman web.

Kosongkan cache DNS dengan mudah di macOS, Windows dan Chrome

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai apa yang akan kita bahas dalam panduan ini:

  Apa itu DNS Cache?

  Cache DNS adalah seperti buku alamat yang disimpan di komputer anda dengan maklumat pelayan nama domain (DNS) setiap laman web yang anda lawati.

  DNS atau Domain Name Server adalah teknologi yang memberitahu komputer anda alamat IP yang dikaitkan dengan nama domain. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan kami mengenai bagaimana nama domain berfungsi.

  Menyimpan maklumat DNS dalam cache DNS tempatan membantu penyemak imbas anda mencari laman web dengan cepat.

  Sebaik sahaja anda memasukkan alamat laman web di penyemak imbas anda, ia akan mencari maklumat DNS di cache tempatan terlebih dahulu. Sekiranya ia menemui petunjuk, maka ia menggunakan cache DNS untuk melawat laman web.

  Sebaliknya, jika maklumat tersebut tidak terdapat dalam cache DNS tempatan, maka penyemak imbas akan mendapatkannya dari pelayan DNS lain di internet.

  Ini memastikan bahawa setiap kali anda mengunjungi laman web mana pun, penyemak imbas anda mengambil jalan terpendek untuk mendapatkan maklumat DNS yang diperlukan untuk mencari laman web di internet.

  Bagaimana nama domain dan DNS berfungsi

  Walau bagaimanapun, ini kadang-kadang boleh menimbulkan masalah. Contohnya, semasa anda memindahkan laman WordPress ke nama domain baru atau semasa anda memindahkan WordPress ke host baru.

  Maklumat DNS mungkin tidak dapat dikemas kini dengan cepat di komputer anda, dan anda mungkin akan mengunjungi laman web lama atau melihat ralat yang tidak dijumpai. Ini akhirnya akan dikemas kini, tetapi mengapa tunggu bila anda dapat membersihkan cache DNS dengan segera.

  Mari kita lihat cara membersihkan cache DNS di pelbagai platform.

  Cara Menghapus Cache DNS di Windows

  Sekiranya anda menggunakan komputer windows, maka berikut adalah cara anda membersihkan cache DNS pada peranti anda.

  Pertama, anda perlu mengklik butang mula dan pilih alat CMD (command prompt).

  Membuka arahan arahan di Windows

  Ini akan melancarkan tetingkap arahan. Di dalamnya anda perlu memasukkan teks berikut:

  ipconfig / flushdns

  Mengosongkan cache DNS di Windows

  Klik pada butang enter untuk melaksanakan perintah dan Windows akan menyapu cache DNS.

  Itu sahaja, anda kini boleh meneruskan lawatan ke laman web anda untuk mengambil maklumat DNS yang dikemas kini.

  Cara Menghapus Cache DNS di macOS

  Sekiranya anda menggunakan komputer Mac, ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk membersihkan cache DNS anda.

  Pertama, anda perlu melancarkan aplikasi Terminal. Anda boleh menemuinya di Launchpad di bawah folder ‘Other’. Anda juga boleh melancarkannya dengan membuka Finder dan pergi ke Aplikasi »Utiliti folder.

  Terminal pelancaran

  Ini akan melancarkan tetingkap terminal di mana anda perlu memasukkan perintah berikut.

  sudo killall -HUP mDNSResponder

  Mengosongkan cache DNS menggunakan terminal pada macOS

  Anda akan diminta memasukkan kata laluan akaun macOS anda. Ini adalah kata laluan yang sama yang anda gunakan untuk log masuk ke komputer anda.

  Selepas itu, komputer anda akan mengosongkan cache DNS. Anda kini boleh melayari laman web untuk mendapatkan maklumat DNS terkini.

  Kosongkan Cache DNS di Chrome

  Google Chrome juga menyimpan cache DNS sendiri, dan ia terpisah dari cache DNS yang disimpan oleh sistem operasi anda.

  Sekiranya anda menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas utama anda, anda juga perlu mengosongkan cache DNS Chrome.

  Pertama, anda perlu memasukkan alamat berikut di bar alamat penyemak imbas anda dan tekan enter pada papan kekunci anda.

  chrome: // net-dalaman / # dns

  Mengosongkan cache DNS Google Chrome

  Ini akan memuatkan halaman tetapan dalaman bersih Chrome. Dari sini anda perlu mengklik butang ‘Kosongkan cache host’, dan Chrome akan membersihkan cache DNSnya.

  Sekarang ingat bahawa cache DNS terpisah dari cache penyemak imbas.

  Penyemak imbas anda menyimpan banyak data laman web dalam cache sementara untuk memuatkan halaman dengan cepat pada lawatan berikutnya.

  Sekiranya anda menghadapi masalah melihat halaman yang anda kemas kini tetapi tidak dapat melihat perubahan anda, maka anda ingin mengosongkan cache penyemak imbas.

  Kami mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara membersihkan cache penyemak imbas pada semua penyemak imbas utama yang boleh anda ikuti.

  Cara Memeriksa Kemas Kini DNS

  Apabila anda memindahkan laman web WordPress ke host atau memindahkan pendaftaran domain anda ke pendaftar domain baru, anda harus mengubah tetapan DNS anda dan mengarahkannya ke lokasi baru.

  Setelah anda menerapkan perubahan ini di bawah tetapan domain anda, memerlukan beberapa saat untuk perubahan disebarkan di seluruh internet. Ini boleh berlaku antara beberapa jam hingga beberapa hari.

  Selama ini, domain anda kadang-kadang akan menunjuk ke lokasi lama dan kadang-kadang akan menunjuk ke lokasi baru. Ini bergantung pada lokasi geografi anda dan pelayan DNS mana yang diminta oleh penyemak imbas anda.

  Anda boleh menyemak bagaimana perubahan DNS ini disebarkan ke seluruh dunia menggunakan alat dalam talian seperti DNS Checker.

  Cukup masukkan nama domain anda, dan ia akan mengambil DNS dari lokasi geografi yang berlainan yang tersebar di seluruh dunia.

  Periksa kemas kini DNS

  Sekiranya semua lokasi menunjukkan alamat IP yang sama dengan tanda semak hijau, maka ini bermakna perubahan DNS yang anda buat kini dikemas kini di seluruh internet.

  Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara membersihkan cache DNS anda dengan mudah pada pelbagai peranti. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai cara membersihkan cache WordPress anda untuk pemula.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me