Cara Menghapus Laman WordPress secara Kekal dari Internet

Baru-baru ini, salah seorang pembaca kami bertanya adakah mungkin untuk memadamkan laman WordPress secara kekal dari internet? Cukup memadam pemasangan WordPress anda tidak menghapusnya sepenuhnya dari internet. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghapus laman WordPress secara kekal dari internet.


Padamkan laman WordPress secara kekal dari Internet

Bilakah dan Mengapa Menghapuskan Kekal Tapak WordPress dari Internet

Kadang kala anda mungkin perlu membuang laman WordPress sepenuhnya dari internet. Anda boleh memadam fail WordPress dari pelayan anda, dan ia tidak akan tersedia.

Walau bagaimanapun, laman web anda mungkin masih muncul dalam hasil carian, gambar dalam cache, dan Mesin Wayback.

Agak sukar untuk membuang semua jejak laman web dari internet. Terdapat ribuan laman web yang mengumpulkan kandungan dari laman web lain, menerbitkan tangkapan skrin, menawarkan statistik dan perbandingan.

Dengan langkah-langkah yang diserlahkan dalam artikel ini, anda dapat menyukarkan pencarian laman web yang dihapus dan kandungannya.

Harap maklum bahawa artikel ini adalah mengenai menghapus laman web WordPress.org yang dihoskan sendiri. Lihat panduan kami mengenai perbezaan antara laman WordPress.org yang dihoskan sendiri berbanding blog WordPress.com.

Sekiranya anda ingin menghapus blog WordPress.com, lihat artikel ini tentang cara menghapus blog WordPress.com anda.

Setelah itu, mari kita lihat cara memadam laman WordPress dari internet dengan betul dan kekal.

Memadamkan Tapak WordPress dari Internet secara kekal

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk memadam laman WordPress dengan betul dan sukar dicari.

Langkah 1: Sandarkan Laman Web WordPress Anda

Sandarkan laman web WordPress anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat sandaran lengkap dari laman WordPress anda. Walaupun anda mahu memadam laman web anda sepenuhnya, anda tetap harus membuat sandaran.

Ini akan sangat berguna sekiranya anda berubah pikiran di masa depan, atau ingin mengakses bahagian kandungan yang telah anda hapus.

Langkah 2: Padamkan Fail WordPress Anda

Sekarang anda perlu memadam fail WordPress yang disimpan di pelayan anda. Menghapus fail ini akan menghapus perisian WordPress serta tema, plugin, gambar dan fail media anda yang lain.

Anda boleh melakukannya dengan melayari papan pemuka akaun hosting WordPress anda. Setelah log masuk, cari ikon Pengurus Fail.

Ikon Pengurus Fail di cPanel

Pengurus Fail menyediakan antara muka berasaskan web untuk menguruskan fail yang disimpan di pelayan anda. Anda perlu pergi ke direktori root dan menghapus semua fail yang disimpan di sana.

Anda juga boleh memadam fail WordPress menggunakan klien FTP. Sekiranya anda tidak biasa dengan FTP, lihatlah panduan pemula kami mengenai penggunaan FTP.

Langkah 3: Sekat Mesin Pencari Menggunakan Robots.txt

Sekarang anda telah memadamkan laman web anda, sudah tiba masanya untuk menyekat enjin carian agar tidak merayapi laman web anda.

Kami akan menggunakan fail robots.txt untuk memberitahu mesin carian bahawa kami tidak mahu halaman kami dirayapi.

Ingat, fail robots.txt hanyalah arahan. Ini dihormati oleh kebanyakan mesin pencari, tetapi beberapa perayap yang kurang dikenali mungkin benar-benar mengabaikannya. Jangan bimbang kami akan menunjukkan kepada anda cara menangani mereka juga.

Mula-mula anda perlu membuat fail robots.txt baru menggunakan pengurus fail di cPanel atau FTP.

Setelah membuat fail, anda perlu mengeditnya dan menambahkan baris berikut:

Ejen pengguna: *
Tidak dibenarkan: /

Kedua-dua baris ini tidak membenarkan semua ejen pengguna (perayap seperti Googlebot) mengakses semua URL di bawah nama domain anda.

Langkah 4: Mengeluarkan Kandungan Dari Mesin Pencari

Walaupun kandungan anda sudah tidak ada lagi, mesin pencari mungkin terus menunjukkannya untuk suatu ketika.

Enjin carian memahami bahawa laman web boleh dimatikan kerana kesalahan teknikal. Inilah sebabnya mengapa mereka terus menunjukkan kandungan untuk sementara waktu dengan harapan laman web anda akan kembali.

Anda perlu memberitahu mesin carian secara eksplisit bahawa kandungan anda tidak lagi tersedia, dan kandungan tersebut dikeluarkan secara kekal.

Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan fail .htaccess. Anda perlu membuat fail baru di direktori root laman web anda dan menamakannya .htaccess.

Seterusnya, anda perlu mengedit fail .htaccess dan menambahkan kod ini di dalamnya:

Tulis semula Enjin Hidup
Tulis semula%% {REQUEST_URI}! ^ / Robots.txt
Tulis semula%% {HTTP_HOST} ^ www \ .contoh \ .com $ [NC]
Tulis semula Peraturan ^ (. *) $ – [L, G]

Jangan lupa ganti example.com dengan nama domain anda sendiri.

Kod ini akan mengalihkan semua permintaan ke laman web anda dan menunjukkan Ralat 410. Walau bagaimanapun, ini akan membolehkan perayap mengakses fail robots.txt anda.

Kesalahan 410 di laman web

Walaupun telah mengambil semua langkah, proses ini masih boleh dilakukan. Anda boleh mempercepatnya dengan menghantar permintaan penghapusan cache.

Mengalih keluar Gambar Laman Web dari Mesin Wayback

Wayback Machine Archive.org adalah arkib laman web terbesar di dunia. Ini merangkak dan menyimpan versi cache berbilion halaman web.

Sesiapa sahaja boleh mengunjungi Wayback Machine dan mencari gambar dalam laman web mana pun.

Mesin Wayback

Cara terbaik untuk membuang laman web anda secara kekal dari Wayback Machine adalah dengan menghubungi Archive.org dan meminta mereka untuk membuang gambar kandungan anda.

Mengeluarkan laman web anda dari Wayback Machine dengan menghantar e-mel kepada Archive.org akan memastikan bahawa gambar masa lalu anda tidak akan disertakan lagi.

Walaupun pendaftaran domain anda tamat dan dipindahkan ke pemilik baru, Archive.org tidak akan membolehkan pengarkiban untuk domain itu lagi.

Itu sahaja, kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara memadam laman WordPress secara kekal dari internet. Sekiranya anda ingin memulakan laman web yang berbeza, lihat panduan kami mengenai cara memulakan blog WordPress untuk mendapatkan arahan terperinci.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me