Cara Mengubah URL Laman WordPress Anda (Langkah demi Langkah)

Adakah anda perlu menukar URL WordPress anda? Sama ada anda beralih dari HTTP ke HTTP, menukar nama domain anda, berpindah dari pelayan tempatan ke laman langsung, atau memindahkan ke subdomain, anda perlu mengetahui cara mengubah URL laman WordPress anda.


Alamat WordPress dan alamat laman web adalah bidang yang sangat penting kerana merujuk alamat laman web anda di internet dan lokasi fail laman web anda.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi empat cara berbeza untuk menukar URL laman WordPress anda dengan mudah (langkah demi langkah). Panduan ini akan sangat berguna semasa anda memperbaiki kesalahan WordPress biasa atau memindahkan laman WordPress.

Tukar URL laman WordPress anda dengan mudah

Mengapa Menukar URL Laman WordPress?

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin memerlukan atau mahu menukar URL WordPress anda. Sebagai contoh:

 • Anda mungkin perlu mengemas kini URL laman web semasa memindahkan WordPress dari pelayan tempatan ke laman web langsung.
 • Sekiranya anda telah memindahkan laman WordPress anda ke nama domain baru, maka anda perlu menukar URL laman web untuk menunjukkan perubahan tersebut.
 • Sekiranya anda memindahkan WordPress ke direktori lain seperti membuang / wordpress / dari url WordPress.
 • Anda juga perlu mengubahnya semasa memindahkan WordPress dari HTTP ke HTTP.

Selain itu, anda mungkin perlu mengubah tetapan alamat WordPress jika anda melihat terlalu banyak ralat pengalihan di WordPress atau ketika menyelesaikan ralat WordPress yang lain.

Alamat WordPress vs Alamat Laman web

Semasa menukar URL laman WordPress, anda perlu mengemas kini dua tetapan yang berasingan: Alamat WordPress dan Alamat Laman.

Ini boleh membingungkan bagi banyak pemula kerana mereka tidak tahu apa perbezaan antara kedua tetapan itu.

Alamat WordPress (URL) anda adalah alamat di mana fail dan folder WordPress disimpan termasuk halaman pentadbir, fail media, plugin, tema, dll..

Alamat Laman Web (URL) anda di WordPress adalah bahagian awam yang menghadap ke laman web anda. Inilah yang akan ditaip oleh pelawat anda untuk mencapai laman web anda. Ini juga pautan yang anda masukkan pada kad perniagaan anda.

Bagi sebahagian besar pengguna, Alamat WordPress dan Alamat Laman akan menjadi pautan yang sama persis.

Namun dalam beberapa kes, syarikat besar mungkin menghoskan laman WordPress mereka di pelayan yang berbeza kerana laman web korporat mereka mempunyai banyak aplikasi lain, dan mereka ingin mengasingkan tempat setiap aplikasi dihoskan.

Tetapi bagi majoriti pengguna, kedua-dua URL WordPress ini harus tetap sama.

Oleh itu, mari kita lihat cara menukar URL laman WordPress dengan mudah. Kami akan menunjukkan kaedah berikut, dan anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai untuk anda.

  Sedia? Mari kita mulakan.

  Kaedah 1. Tukar URL Laman WordPress dari Kawasan Pentadbiran

  Kaedah ini adalah yang paling mudah. Sekiranya anda sudah dapat mengakses kawasan pentadbir WordPress, maka kami mengesyorkan menggunakan kaedah ini.

  Cukup log masuk ke laman web WordPress anda dan pergi ke Tetapan »Umum halaman. Dari sini anda boleh menukar URL laman WordPress di bawah pilihan ‘Alamat WordPress’ dan ‘Alamat Laman’.

  Tukar URL laman WordPress di kawasan pentadbir

  Alamat WordPress dan Alamat Laman biasanya alamat yang sama.

  Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Simpan Perubahan’ untuk menyimpan tetapan anda. Anda kini boleh melayari laman web anda untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik.

  Kaedah 2. Tukar URL Laman WordPress Menggunakan Fail functions.php

  Kaedah ini disyorkan untuk pengguna yang tidak dapat mengakses kawasan pentadbir laman web WordPress mereka.

  Cukup sambungkan ke laman WordPress anda menggunakan klien FTP dan pergi ke / wp-content / tema / folder-tema-anda /.

  Edit fail fungsi WordPress

  Dari sini anda perlu mencari fail functions.php dan mengeditnya menggunakan editor teks biasa seperti Notepad atau TextEdit.

  Seterusnya, anda perlu menambahkan kod berikut di bahagian bawah:

  update_option (‘siteurl’, ‘https://example.com’);
  update_option (‘rumah’, ‘https://example.com’);

  Jangan lupa ganti https://example.com dengan URL laman web anda sendiri. Anda kini dapat menyimpan perubahan dan memuat naik fail tersebut ke hosting laman web anda menggunakan FTP.

  Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat apakah semuanya kembali normal.

  Kelebihan kaedah ini adalah bahawa ia mengemas kini URL laman web dalam pangkalan data. WordPress mengemas kini pilihan pangkalan data untuk URL laman web setiap kali fail fungsi anda dimuat.

  Setelah semuanya kembali normal, jangan lupa untuk mengeluarkan dua baris kod dari fail fungsi WordPress anda.

  Kaedah 3. Tukar URL Laman WordPress Menggunakan Fail wp-config.php

  Kaedah ini hanya disyorkan jika anda tidak pasti tema WordPress mana yang perlu anda edit atau tidak dapat mencari fail functions.php.

  Untuk kaedah ini, anda akan menambahkan URL laman web ke fail konfigurasi WordPress anda yang disebut wp-config.php. Fail ini terletak di folder root laman web anda dan mengandungi tetapan WordPress yang penting.

  Cukup sambungkan ke laman web anda menggunakan klien FTP dan edit fail wp-config. Anda perlu menambahkan kod berikut tepat di atas baris yang bertuliskan ‘Itu sahaja, berhenti mengedit! Selamat menerbitkan ’.

  tentukan (‘WP_HOME’, ‘https://example.com’);
  tentukan (‘WP_SITEURL’, ‘https://example.com’);

  Jangan lupa ganti https://example.com dengan nama domain anda sendiri.

  Anda kini dapat menyimpan perubahan dan memuat naiknya kembali ke pelayan anda. Selepas itu, lawati laman web anda untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

  Kaedah 4. Tukar URL Laman WordPress di Pangkalan Data Menggunakan phpMyAdmin

  Cara lain untuk mengemas kini URL laman WordPress adalah dengan mengubahnya secara langsung di pangkalan data WordPress anda.

  Pertama, anda perlu membuat sandaran pangkalan data WordPress. Langkah ini sangat mustahak dan akan membantu anda membuat asal perubahan pangkalan data sekiranya berlaku sesuatu yang salah.

  Selepas itu, anda perlu pergi ke papan pemuka akaun hosting web anda dan klik pada ikon phpMyAdmin di bawah bahagian Pangkalan Data.

  Nota: Tangkapan skrin kami adalah dari Bluehost tetapi kebanyakan syarikat hosting WordPress yang lain juga mempunyai kemampuan untuk anda mengedit tetapan pangkalan data.

  phpMyAdmin

  Setelah anda mengklik pautan tersebut, ia akan melancarkan aplikasi phpMyAdmin, yang menyediakan antara muka berasaskan web untuk mengedit pangkalan data MySQL. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya, lihat panduan kami mengenai cara pengurusan pangkalan data WordPress dengan phpMyAdmin

  Di dalam antara muka phpMyAdmin, anda perlu mengklik pangkalan data WordPress anda dari lajur kiri. Aplikasi ini kini akan memaparkan jadual di dalam pangkalan data WordPress anda.

  Edit jadual pilihan

  Seterusnya, anda perlu menatal ke bawah ke jadual pilihan. Secara lalai awalan pangkalan data adalah wp_ tetapi kerana anda dapat mengubah awalan pangkalan data WordPress, tangkapan layar anda mungkin mempunyai awalan yang berbeza.

  PhpMyAdmin kini akan memaparkan baris di dalam jadual pilihan. Anda perlu mencari baris di mana option_name adalah siteurl dan home.

  Edit nilai laman web dan rumah

  Seterusnya, klik pada ikon pensil di sebelah kiri untuk mengedit setiap baris dan ubah medan option_value ke URL laman web yang baru. Selepas itu, klik pada butang Go kecil di sudut kanan bawah untuk menyimpan perubahan pangkalan data anda.

  Edit option_value

  Anda kini boleh melayari laman web anda untuk melihat apakah semuanya berjalan lancar.

  Soalan Lazim (Soalan Lazim)

  Selama bertahun-tahun kami telah membantu ratusan ribu pengguna membuat laman web WordPress, memulakan blog, atau memulakan kedai dalam talian. Pada masa ini, kami telah menjawab banyak persoalan yang berkaitan dengan menukar URL WordPress. Berikut adalah beberapa soalan yang sering ditanya.

  Mengapa bidang Alamat WordPress dan Alamat Laman web saya dikaburkan?

  Sekiranya alamat WordPress (URL) berwarna abu-abu pada halaman tetapan di kawasan pentadbir anda, itu bermaksud bahawa URL dikodkan dengan keras dalam fail wp-config.php.

  URL Alamat WordPress Kelabu Keluar

  Untuk menukar URL WordPress anda, anda perlu mengikuti kaedah 3 dalam artikel kami untuk mengedit fail wp-config.php dan mengubah URL dengan sewajarnya.

  Cara memulihkan WordPress setelah perubahan alamat url dalam tetapan?

  Kadang kala pengguna yang tidak berteknologi boleh menukar tetapan URL WordPress dan Alamat Laman secara tidak sengaja dari kawasan pentadbir WordPress. Untuk pulih dari itu, anda harus mengikuti panduan kami di atas untuk menukar kembali URL WordPress menggunakan fungsi.php, wp-config, atau kaedah pangkalan data.

  Adakah terdapat plugin URL perubahan WordPress yang dapat mengemas kini URL secara besar-besaran di semua catatan blog, halaman, dan kawasan kandungan lain?

  Ya, anda boleh menggunakan plugin Velvet Blues Update URLs atau plugin Better Search Replace.

  Apabila anda menukar URL WordPress anda, anda memerlukan kaedah untuk mengemas kini pautan secara besar-besaran melalui catatan, halaman, dan kawasan WordPress anda dalam pangkalan data anda. Pemalam di atas adalah penjimat masa yang besar.

  Selain menggunakannya untuk mengemas kini URL ketika memindahkan laman web, kami juga menggunakannya untuk pelbagai migrasi platform lain seperti berpindah dari WordPress.com ke WordPress.org, Blogger ke WordPress, Weebly ke WordPress, dll..

  Kami harap artikel ini membantu anda menukar URL laman WordPress dengan mudah. Anda mungkin juga ingin melihat panduan kami mengenai pemalam WordPress yang mesti ada, dan cara mempercepat WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me