Cara Menyahpasang dan Memasang Semula WordPress

Baru-baru ini, salah seorang pengguna bertanya kepada kami bagaimana mereka boleh menyahpasang dan memasang semula WordPress? Memasang semula WordPress dapat menyelesaikan masalah apabila semua petua penyelesaian masalah lain gagal. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyahpasang dan memasang semula WordPress dengan selamat tanpa kehilangan data atau SEO anda.


Cara menyahpasang dan memasang semula WordPress

Bilakah Anda Perlu Memasang Semula WordPress?

Memasang semula WordPress tidak boleh menjadi pilihan pertama. Kesalahan WordPress yang paling biasa dapat diperbaiki dengan mudah, dan ini akan menyelamatkan anda dari kerumitan memasang semula WordPress.

Sekiranya anda tidak dapat mengetahui punca masalah, ikuti arahan dalam panduan penyelesaian masalah WordPress kami. Ini akan membantu anda menyelesaikan masalah dan mencari jalan keluar.

Sekiranya terdapat laman WordPress yang diretas, anda boleh mencuba petua dalam panduan kami mengenai cara membersihkan laman WordPress yang diretas.

Sekiranya semuanya gagal, nyahpasang dan pasang semula salinan baru WordPress boleh digunakan sebagai jalan terakhir.

Langkah 0. Buat Sandaran Kecemasan

Sebelum melakukan apa-apa, anda harus membuat sandaran lengkap dari laman WordPress yang ada. Anda boleh menggunakan pemalam sandaran WordPress untuk melakukan ini. Pastikan anda menyimpan fail sandaran di komputer atau perkhidmatan storan awan seperti Google Drive atau Dropbox.

Kami tidak akan menggunakan sandaran ini untuk memasang semula WordPress, tetapi ada baiknya sekiranya berlaku sesuatu yang salah.

Langkah 1. Eksport Kandungan WordPress Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengeksport kandungan WordPress anda dengan membuat fail eksport WordPress. Fail ini akan mengandungi semua catatan, halaman, kategori, tag dan komen anda.

Memulihkan laman WordPress menggunakan fail eksport ini membolehkan anda meninggalkan data yang dibuat oleh pemalam WordPress.

Inilah cara anda membuat fail eksport WordPress.

Pertama, log masuk ke kawasan pentadbir WordPress anda dan kemudian pergi ke Alat »Eksport halaman. Pilih semua kandungan dan kemudian klik pada butang ‘Muat turun Eksport Fail’.

Muat turun fail eksport WordPress

Sekiranya anda mempunyai banyak pengguna berdaftar di laman web anda, maka anda mungkin juga mahu mengeksportnya. Lihat panduan kami mengenai cara mengimport / mengeksport pengguna dengan mudah di WordPress.

Langkah 2. Muat turun Folder kandungan wp

Semua tema, plugin, gambar, dan muat naik WordPress anda disimpan di / wp-content / folder di laman web anda.

Mari muat turun kandungan ini ke komputer anda, supaya anda dapat menggunakannya kemudian untuk memasang semula WordPress.

Sambungkan ke laman WordPress anda menggunakan klien FTP atau Pengurus Fail di cPanel. Setelah disambungkan, pilih folder kandungan wp dan muat turun ke komputer anda.

Muat turun folder kandungan wp

Selepas memuat turun folder kandungan wp, anda sudah bersedia untuk menyahpasang WordPress.

Langkah 3. Nyahpasang WordPress dengan betul

Untuk menyahpasang WordPress, anda perlu menyambung ke laman WordPress anda menggunakan klien FTP atau Pengurus Fail di cPanel. Maka anda perlu memadam semua fail WordPress.

Anda tidak perlu memadamkan pangkalan data WordPress anda. Sebilangan besar syarikat hosting WordPress membolehkan anda membuat seberapa banyak pangkalan data dan nama pengguna yang anda perlukan.

Daripada menghapus pangkalan data yang ada, anda boleh membuat yang baru dengan nama pengguna dan kata laluan baru.

Untuk membuat pangkalan data baru, anda perlu log masuk ke akaun cPanel anda dan klik pada ikon Pangkalan Data MySQL.

Pangkalan Data MySQL

Ini akan membawa anda ke halaman tambah pangkalan data baru.

Pertama, anda perlu memasukkan nama untuk pangkalan data baru anda dan klik pada butang buat pangkalan data.

Buat pangkalan data baru

Selepas itu, tatal ke bawah untuk menambah bahagian ‘Pengguna MySQL’ dan tambahkan pengguna baru. Anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan, dan kemudian klik pada butang ‘Buat Pengguna’.

Tambahkan pengguna MySQL Baru

Sekarang anda perlu menambahkan pengguna ke pangkalan data yang anda buat sebelumnya. Tatal ke bawah ke bahagian ‘Tambahkan pengguna ke pangkalan data’ dan kemudian pilih nama pengguna dan pangkalan data yang anda buat sebelumnya.

Tambahkan pengguna ke pangkalan data

Klik pada butang ‘Tambah’ untuk meneruskan.

Pangkalan data baru anda siap digunakan semasa anda memasang semula WordPress.

Setelah berjaya menyahpasang WordPress, mari kita lihat cara memasangnya semula dan memulihkan laman web anda.

Langkah 4. Pasang WordPress Segar

Anda perlu memuat turun salinan baru WordPress dari laman web WordPress.org.

Muat turun WordPress

Selepas memuat turun WordPress, anda perlu membuka zip fail muat turun.

Anda akan menemui folder WordPress di dalamnya. Buka folder WordPress, dan anda akan melihat semua fail WordPress.

Sekarang, anda perlu memuat naik fail ini ke laman web anda menggunakan klien FTP.

Muat naik fail WordPress

Setelah memuat naik fail WordPress, teruskan dan lawati laman web anda. WordPress sekarang akan meminta anda memasukkan maklumat pangkalan data anda.

Tambahkan maklumat pangkalan data

Anda perlu memasukkan nama pangkalan data, nama pengguna, dan kata laluan yang anda buat sebelumnya. Maklumat hos anda kemungkinan besar akan menjadi hos tempatan.

Setelah selesai mengisi maklumat, klik pada butang kirim untuk meneruskan.

WordPress kini akan cuba menyambung ke pangkalan data anda. Setelah berjaya disambungkan, ia akan menunjukkan kepada anda mesej kejayaan. Anda kini boleh mengklik butang ‘Run Install’ untuk meneruskan.

Jalankan pemasangan WordPress

Pada langkah seterusnya, WordPress akan meminta anda memberikan maklumat laman web anda seperti tajuk laman web, keterangan, alamat e-mel admin dan kata laluan.

Maklumat laman web

Setelah mengisi maklumat, klik pada butang ‘Pasang WordPress’ untuk meneruskan.

WordPress kini akan menyelesaikan pemasangan. Teruskan dan log masuk ke kawasan pentadbir WordPress menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang anda masukkan sebelumnya.

Sebaik sahaja anda log masuk ke WordPress, anda perlu memadamkan kandungan lalai.

Pergi ke Pos dan hapus siaran ‘Hello World’. Lawati bahagian ‘Komen’ dan hapus komen lalai. Terakhir, pergi ke Halaman dan hapus contoh halaman.

Anda berjaya memasang semula salinan WordPress yang baru.

Sekarang mari beralih ke memulihkan kandungan anda.

Langkah 5. Pulihkan Muat Naik, Imej, dan Tema

Pertama, anda perlu mengembalikan muat naik, gambar, dan tema yang terdapat di dalam folder kandungan wp yang anda muat turun sebelumnya.

Untuk melakukan itu, anda perlu menyambung ke laman web anda menggunakan klien FTP dan pergi ke / wp-content / folder.

Seterusnya, anda perlu memilih / wp-content / muat naik / folder dari komputer anda dan memuat naiknya ke laman web anda.

Muat naik folder muat naik

Sekiranya anda telah membuat perubahan pada fail tema WordPress atau tema kanak-kanak anda, maka anda boleh memuat naiknya sekarang. Folder tema anda terletak di / wp-content / tema / folder.

Langkah 6. Isi Kandungan

Sekarang mari kita mengimport catatan, halaman, kategori, tag dan kandungan lain.

Pertama, anda perlu pergi ke Alat »Import dan kemudian klik pada pautan ‘Pasang Sekarang’ di bawah WordPress.

Pasang pengimport WordPress

WordPress kini akan memuat turun dan memasang pengimport WordPress. Selepas itu anda perlu mengklik pada pautan ‘Run Importer’.

Ini akan membawa anda ke halaman pengimport WordPress di mana anda perlu mengklik butang ‘Pilih Fail’ dan kemudian pilih fail XML yang anda muat turun semasa langkah kami 1.

Mengimport fail XML WordPress

Klik butang ‘Muat naik fail dan import’ untuk meneruskan.

WordPress akan bertanya kepada anda sama ada anda ingin membuat pengarang baru dan memberikan catatan kepada mereka atau jika anda ingin memberikan semua catatan ke akaun pengguna semasa anda.

Tetapan import

Sekiranya ia adalah laman WordPress pengarang tunggal, maka anda boleh menetapkan semua catatan kepada diri anda. Jika tidak, jangan buat apa-apa dan WordPress akan mengimport pengarangnya.

Anda juga perlu memastikan bahawa anda mencentang kotak di bawah ‘Import Lampiran’. Ini akan membolehkan WordPress mengimport gambar dalam / wp-content / uploads / folder anda ke perpustakaan media WordPress dengan betul.

Teruskan dan klik pada butang Kirim untuk meneruskan.

WordPress kini akan mula mengimport kandungan dari fail XML ke pemasangan WordPress baru anda.

Setelah selesai, anda akan dapat melihat kandungan anda dengan melayari laman web anda.

Langkah 7. Pasang Pemalam WordPress (Satu demi Satu)

Setelah berjaya mengimport kandungan ke laman WordPress yang anda pasang semula, anda boleh terus memasang pemalam.

Anda perlu memasang semua pemalam satu demi satu dan kemudian mengaktifkannya. Anda mungkin perlu menyiapkan pemalam secara manual untuk menyesuaikan tetapannya.

Itu sahaja, anda berjaya menyahpasang dan memasang semula WordPress. Anda kini boleh menyemak laman web dan menyiapkan perkara seperti sebelumnya seperti menu navigasi, widget bar sisi, borang kenalan dan banyak lagi.

Kami harap artikel ini membantu anda mempelajari cara menyahpasang dan memasang semula WordPress. Anda mungkin juga ingin melihat panduan keselamatan WordPress langkah demi langkah utama kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me