Panduan Muktamad untuk Membuat Laman Keahlian WordPress

Adakah anda ingin membina laman web keahlian? Untuk masa yang lama, pemilik laman web hanya bergantung pada pengiklanan dan hasil gabungan untuk mengewangkan kandungan mereka.


Laman web keahlian membolehkan anda menjana wang secara dalam talian dengan membenarkan pengguna membayar kandungan premium, ciri, dan akses ke komuniti.

Anda memerlukan platform yang mempunyai ciri untuk menguruskan pengguna, keahlian, pembayaran, dan lain-lain. Nasib baik, ada beberapa plugin keahlian yang sangat hebat untuk WordPress yang menjadikannya sangat mudah.

Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat laman web keahlian WordPress dengan mudah tanpa pengetahuan pengekodan.

Membuat laman web keahlian WordPress

Apa Yang Anda Perlu Untuk Memulakan Laman Web Keahlian WordPress?

Tidak seperti 10 tahun yang lalu, cukup mudah untuk membuat laman web hari ini. Dari semua platform dan pembangun laman web, WordPress menjadikannya yang paling mudah bagi sesiapa sahaja untuk membina laman web keahlian mereka sendiri dan mula menjual dengan sedikit kemahiran tanpa.

Anda memerlukan tiga perkara berikut untuk memulakan:

 1. Nama domain. Ini akan menjadi alamat laman web anda (Contoh, wpbeginner.com).
 2. Akaun hosting web. Di sinilah fail laman web anda disimpan.
 3. Tambahan keahlian (Ini akan mengubah laman web biasa anda menjadi platform keahlian).

Anda boleh menyediakan laman web keahlian yang berfungsi penuh dengan WordPress dalam masa kurang dari 30 minit, dan kami akan memandu anda melalui setiap langkah proses.

Berikut adalah langkah-langkah yang akan kami laksanakan untuk membantu anda membuat laman web keahlian yang kuat dengan WordPress.

  Sedia? Mari kita mulakan.

  Langkah 1. Bermula dengan Laman Keahlian WordPress

  Untuk membuat laman web keahlian, anda mesti memastikan bahawa anda menggunakan platform WordPress yang betul. Ya, terdapat dua jenis WordPress.

  Kami mengesyorkan menggunakan versi WordPress.org yang dihoskan sendiri kerana memberikan anda akses tanpa had ke semua ciri dan alat yang anda perlukan (lihat perbandingan lengkap WordPress.com vs WordPress.org).

  Untuk laman WordPress yang dihoskan sendiri, anda memerlukan akaun hosting WordPress, nama domain dan sijil SSL.

  Biasanya, nama domain berharga sekitar $ 14.99 / tahun, hosting web sekitar $ 7.99 / bulan, dan sijil SSL berharga sekitar $ 69.99 / tahun.

  Sekiranya anda baru bermula, maka kos permulaan ini dapat meningkat dengan cepat.

  Syukurlah, kami mempunyai cara untuk memperbaikinya.

  Bluehost, penyedia hosting rasmi yang disyorkan WordPress, telah bersetuju untuk menawarkan kepada pengguna kami nama domain percuma, sijil SSL percuma, dan potongan harga untuk hosting web.

  Pada dasarnya, anda boleh mendapatkan semua perkara di atas dengan harga $ 2.75 sebulan.

  Nota: Di WPBeginner kami percaya dengan ketelusan sepenuhnya. Sekiranya anda mendaftar dengan Bluehost menggunakan pautan rujukan kami, maka kami akan mendapat komisen kecil tanpa kos tambahan kepada anda (sebenarnya, anda akan menjimatkan wang dan mendapatkan domain + sijil SSL percuma). Kami akan mendapat komisen ini untuk mengesyorkan hampir semua perkhidmatan hosting WordPress, tetapi kami hanya mengesyorkan produk yang kami gunakan secara peribadi dan yakin akan memberi nilai tambah kepada pembaca kami.

  Setelah anda mendaftar untuk hosting, langkah seterusnya adalah memasang WordPress. Ikuti arahan dalam panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memulakan blog WordPress, dan anda akan terus beroperasi dalam masa yang singkat.

  Oleh kerana Bluehost sudah dilengkapi dengan WordPress yang telah diinstal sebelumnya, anda boleh beralih ke laman web keahlian WordPress anda.

  Langkah 2. Memilih Plugin Keahlian WordPress

  Terdapat banyak plugin keahlian WordPress percuma dan berbayar yang boleh anda gunakan. Walau bagaimanapun, masing-masing mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Kami mempunyai perbandingan penuh dengan plugin keahlian WordPress terbaik.

  Untuk memilih plugin keahlian WordPress yang betul, anda perlu memutuskan jenis laman web keahlian yang ingin anda bina dan ciri apa yang anda perlukan?

  Sekiranya anda hanya mahu membenarkan pendaftaran pengguna di laman WordPress anda, maka anda boleh menggunakan WPForms. Ini adalah plugin pembangun borang WordPress yang membolehkan anda membuat borang log masuk dan pendaftaran pengguna dengan mudah. Anda bahkan boleh membenarkan pengguna menghantar artikel tanpa memasuki kawasan pentadbir WordPress.

  Sebaliknya, jika anda ingin menjual langganan, kandungan berbayar, atau muat turun digital, maka anda memerlukan pemalam keahlian WordPress yang lebih mantap, seperti MemberPress.

  MemberPress dilengkapi dengan ciri keahlian lanjutan yang membolehkan anda menerima pembayaran, membuat tahap keahlian, menyekat akses berdasarkan tahap, dan banyak lagi.

  Menjual kursus dalam talian boleh menjadi senario lain yang mungkin. Dalam kes ini, anda memerlukan LearnDash, plugin LMS WordPress lengkap dengan semua ciri pengurusan pembelajaran.

  Anda juga boleh mengintegrasikan LearnDash ke MemberPress untuk membuat laman web yang hebat dengan kursus dalam talian serta langganan keahlian.

  Oleh itu, mari kita mulakan laman web keahlian WordPress anda.

  Langkah 3. Menyiapkan Laman Web Keahlian WordPress Anda

  Kami memilih MemberPress sebagai plugin masuk kami kerana ia mempunyai semua ciri yang kami nyatakan di atas, dan berfungsi dengan sempurna dengan plugin pihak ketiga yang diperlukan untuk pertumbuhan perniagaan anda.

  Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin MemberPress. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan langkah demi langkah kami mengenai cara memasang pemalam WordPress.

  Setelah diaktifkan, anda perlu mengunjungi Member Ahli »Pilihan halaman untuk mengkonfigurasi tetapan pemalam.

  Halaman pilihan Member Press

  Langkah 4. Tambahkan Kaedah Pembayaran

  Halaman pilihan dibahagikan kepada tab yang berbeza. Perkara pertama yang perlu anda sediakan adalah pintu masuk pembayaran kerana membolehkan anda menerima pembayaran di laman web keahlian anda.

  Anda boleh melakukannya dengan beralih ke tab ‘Pembayaran’ dan kemudian memilih pintu masuk pembayaran anda.

  Pembayaran Press Member

  MemberPress menyokong PayPal (Standard, Express, dan Pro), Stripe, dan Authorize.net di luar kotak. Anda perlu memilih kaedah pembayaran yang ingin anda sediakan dan memberikan bukti kelayakan yang diperlukan.

  Anda juga boleh menambahkan beberapa kaedah pembayaran dengan mengklik butang tambah untuk menambahkan kaedah pembayaran lain.

  Kami biasanya menggunakan dua pilihan: Stripe untuk kad kredit dan PayPal sebagai pilihan sekunder kerana sebilangan pengguna lebih suka PayPal daripada memberikan butiran kad kredit.

  Jangan lupa untuk mengklik butang ‘Opsi Kemas kini’ di bahagian bawah halaman untuk menyimpan tetapan anda.

  Langkah 5. Membuat Tahap Keahlian

  Langkah seterusnya adalah membuat tahap keahlian yang boleh dibeli oleh pengguna anda. Setiap tahap keahlian boleh mempunyai rancangan harga, manfaat, dan akses yang berbeza. Anda bahkan boleh mempunyai rancangan keahlian percuma.

  Untuk membuat tahap keahlian, anda perlu pergi ke Member Ahli »Keahlian halaman dan klik pada butang ‘Tambah Baru’ di bahagian atas.

  Tambahkan tahap keahlian

  Pada halaman seterusnya, masukkan tajuk untuk rancangan keahlian tertentu ini dan kemudian berikan perincian rancangan di editor pos.

  Anda perlu menetapkan harga dan tamat tempoh untuk rancangan ini di bawah bahagian syarat keahlian.

  Pelan keahlian

  Dalam contoh di atas, kami telah membuat rancangan keahlian tahunan.

  Selepas itu, anda perlu menatal ke bawah ke kotak meta pilihan keahlian di bawah editor siaran. Di sinilah anda dapat menyesuaikan kebenaran dan pilihan keahlian untuk rancangan tertentu ini.

  Pilihan keahlian

  Setelah anda berpuas hati dengan rancangan keahlian, anda boleh mengklik butang terbitkan untuk menyediakannya.

  Teruskan dan ulangi proses ini untuk membuat seberapa banyak rancangan keahlian yang anda perlukan.

  Langkah 6. Hadkan Akses untuk Pelan Keahlian

  Langkah seterusnya adalah memilih kandungan mana yang tersedia untuk rancangan keahlian yang berlainan di laman web anda. MemberPress menjadikannya sangat mudah untuk mengawal akses menggunakan ‘Peraturan’.

  Anda boleh menetapkan peraturan dengan mengunjungi Peraturan Member » dan klik pada butang Tambah Baru di bahagian atas.

  Tambahkan peraturan baru

  Halaman edit peraturan membolehkan anda memilih syarat yang berbeza dan mengaitkannya dengan rancangan keahlian.

  Sebagai contoh, anda boleh memilih semua kandungan yang sepadan dengan teg atau kategori tertentu yang hanya tersedia untuk ahli dengan pelan langganan perak.

  Tambahkan peraturan yang ditetapkan untuk MemberPress

  Anda juga boleh membuat peraturan yang lebih khusus. Contohnya, satu pos atau halaman, halaman anak, atau URL tertentu.

  Di bawah editor peraturan, anda akan melihat pilihan tetapan dan tamat tempoh.

  Kandungan titisan membolehkan anda melepaskan kandungan secara beransur-ansur kepada pengguna dan bukannya memberikannya sekaligus. Pilihan tamat tempoh menjadikan kandungan tidak tersedia setelah jangka masa yang ditentukan.

  Sekiranya anda tidak pasti, maka anda harus membiarkannya tidak dicentang.

  Setelah anda berpuas hati, teruskan dan klik pada butang ‘Simpan Peraturan’ untuk menyimpan tetapan peraturan anda.

  Ulangi proses untuk membuat lebih banyak peraturan yang diperlukan untuk laman web keahlian anda.

  Langkah 7. Menambah Kandungan Ahli Sahaja

  MemberPress menjadikannya sangat mudah untuk membuat kandungan khusus ahli menggunakan Peraturan.

  Dalam contoh di atas, kami membuat peraturan yang melarang semua kandungan yang ditandai sebagai dibayar menjadi terhad. Sekarang yang perlu kita lakukan ialah membuat kandungan berbayar dan menambahkan tag berbayar kepadanya.

  Menambah kandungan ahli sahaja

  MemberPress juga menambahkan metabox ‘MemberPress Unauthorized Access’ di bawah editor siaran. Ini membolehkan anda memilih apa yang akan dilihat pengguna yang keluar (bukan ahli) ketika mereka mencapai kandungan ini.

  Pilihan kandungan terhad

  Anda boleh menggunakan tetapan lalai global, atau anda dapat menunjukkan petikan, borang masuk, atau pesan khusus.

  Setelah anda menambahkan kandungan khusus ahli, anda boleh terus menerus dan menerbitkannya. Semasa halaman dimuat semula, anda akan melihat mesej kejayaan bahawa kandungan ini dilindungi.

  Kandungan yang dilindungi

  Langkah 8. Buat Halaman Harga

  Ini adalah halaman yang akan dilihat oleh pengguna anda semasa mereka ingin mendaftar ke rancangan keahlian. Di halaman ini, pengguna akan dapat memilih rancangan keahlian dan kemudian beralih ke halaman pembayaran.

  Pengguna yang cuba mengakses kawasan larangan atau berbayar di laman web anda juga akan diarahkan ke halaman ini.

  Anda boleh mengkonfigurasinya dengan pergi ke Member Ahli »Kumpulan dan klik pada butang Tambah Baru di bahagian atas.

  Membuat kumpulan

  Pertama, masukkan tajuk untuk halaman rancangan kumpulan. Ini juga akan menjadi tajuk untuk halaman rancangan yang akan dilihat pengguna.

  Seterusnya, pergi ke metabox ‘Opsi kumpulan’ dan tambahkan keahlian yang ingin anda paparkan di halaman.

  Pilihan kumpulan harga

  Anda juga boleh memilih tema untuk jadual harga. MemberPress dilengkapi dengan beberapa templat siap untuk itu.

  Setelah berpuas hati, klik pada butang ‘Terbitkan’ untuk menjadikan rancangan anda dapat dilihat secara terbuka.

  Untuk melihat halaman harga anda, klik pada pautan ‘Lihat Kumpulan’ setelah menerbitkannya.

  Halaman harga

  Alihkan pengguna ke halaman harga

  Sekarang setelah kami menyediakan halaman harga, langkah selanjutnya adalah mengalihkan pengguna yang tidak sah ke halaman harga.

  Untuk melakukan itu, pertama anda perlu melawat Member Ahli »Kumpulan halaman dan salin URL di sebelah kumpulan yang anda buat pada langkah sebelumnya.

  URL halaman harga

  Selepas itu, pergi ke Member Ahli »Pilihan halaman dan tatal ke bawah ke bahagian ‘Akses Tidak Sah’.

  Anda perlu mencentang kotak di sebelah pilihan ‘Alihkan pelawat yang tidak dibenarkan ke URL tertentu’ dan kemudian tampal URL kumpulan yang anda salin sebelumnya.

  Alihkan pengguna yang tidak dibenarkan ke halaman harga

  Klik pada butang ‘Opsi Kemas kini’ untuk menyimpan tetapan anda.

  Kini pengguna yang tidak sah akan dialihkan ke halaman rancangan harga ketika mereka cuba mengakses kawasan khusus ahli.

  Langkah 9. Tambahkan Borang Daftar dan Log Masuk Pengguna

  Sekarang setelah anda menyiapkan semuanya, inilah masanya untuk membolehkan pengguna anda mencari jalan dengan mudah di laman web anda.

  Pertama, anda perlu menambahkan borang log masuk pengguna supaya ahli dapat masuk ke akaun mereka.

  Pergi ke Rupa »Widget dan tambahkan widget ‘Login anggota’ ke bar sisi.

  Widget log masuk Member

  Seterusnya, kami akan menambahkan pautan halaman harga ke menu navigasi, sehingga pengguna baru dapat memilih paket dan mendaftar.

  Anda boleh melakukan ini dengan melayari Rupa »Menu halaman di pentadbir WordPress anda. Dari lajur kiri, anda perlu mengklik tab Kumpulan untuk mengembangkannya. Ia akan menunjukkan kumpulan rancangan harga yang anda buat sebelumnya.

  Tambahkan rancangan harga ke menu

  Tandai kotak di sebelah halaman harga anda dan kemudian klik pada butang ‘Tambahkan ke menu’.

  Halaman rancangan harga sekarang akan muncul di lajur kanan. Anda boleh menyeret dan melepaskan untuk menyusun semula kedudukannya di menu. Anda juga boleh mengeditnya dan menukar teks pautan.

  Edit item menu

  Jangan lupa mengklik butang menu simpan untuk menyimpan perubahan anda.

  Anda kini boleh log keluar dari kawasan pentadbir WordPress dan melayari laman web anda untuk melihat segala tindakan.

  Pratonton laman web keahlian

  Langkah 10. Menyesuaikan Templat E-mel Keahlian

  Plugin keahlian WordPress anda akan menghantar beberapa pemberitahuan e-mel kepada ahli. MemberPress membolehkan anda mengedit e-mel dengan mudah dan membuat perubahan untuk memasukkan jenama anda sendiri.

  Cukup ke Member Ahli »Pilihan dan klik pada tab ‘E-mel’. Dari sini anda boleh menguruskan pemberitahuan e-mel yang dihantar oleh MemberPress.

  Mengedit pemberitahuan e-mel di MemberPress

  Anda akan melihat semua pemberitahuan e-mel yang dihantar oleh MemberPress kepada ahli dan juga Pentadbir. Anda boleh mengklik butang edit untuk menyesuaikan salah satu pemberitahuan ini.

  Edit notis e-mel

  Anda boleh menggunakan penyunting teks ringkas untuk mengedit mesej e-mel dengan pilihan pemformatan asas dan tag pintar untuk memasukkan item dinamik seperti nama, nama pengguna, tahap keahlian, dan banyak lagi.

  Pastikan anda mengklik butang ‘Kirim Uji’ untuk menghantar beberapa pemberitahuan ujian kepada diri sendiri. Ini akan memastikan bahawa MemberPress dapat menghantar pemberitahuan e-mel.

  Sekiranya anda menghadapi masalah dalam menerima pemberitahuan e-mel, lihat panduan kami mengenai cara memperbaiki masalah tidak menghantar e-mel WordPress.

  Langkah 11. Melihat Laporan untuk Memperbesar Laman Web Keahlian anda

  Untuk mengembangkan perniagaan, anda memerlukan data untuk membuat keputusan yang tepat. MemberPress dilengkapi dengan laporan terbina dalam untuk melihat bagaimana keadaan laman web keahlian anda.

  Cukup pergi ke Member Member »Laporan halaman. Dari sini, anda boleh menyusun laporan mengikut data bulanan, tahunan atau sepanjang masa.

  Laporan Member Member

  Ia akan menunjukkan jumlah ahli yang aktif, tidak aktif, percuma, berbayar, dan jumlah ahli. Ia juga akan menunjukkan nilai purata seumur hidup ahli dan data lain kepada anda. Anda boleh menatal di bawah untuk melihat lebih banyak carta dan klik pada tarikh untuk melihat urus niaga.

  Walau bagaimanapun, metrik yang paling penting untuk menilai kejayaan laman web keahlian adalah penglibatan pengguna.

  Di sinilah anda memerlukan Google Analitis. Ini membolehkan anda melihat dari mana pengguna anda berasal dan apa yang mereka lakukan semasa mereka berada di laman web anda.

  MonsterInsights, pemalam Analitis Google yang paling popular untuk WordPress, menawarkan integrasi MemberPress yang lengkap yang memudahkan untuk membolehkan Penjejakan E-dagang yang Disempurnakan untuk Member Member.

  Untuk arahan terperinci, lihat panduan kami mengenai cara mengesan penglibatan pengguna menggunakan Google Analytics di WordPress.

  Membawa Laman Web Keahlian Anda ke Tahap Seterusnya

  MemberPress adalah plugin keahlian WordPress yang kuat. Ia membolehkan anda mengembangkan laman web keahlian anda dengan mudah.

  Ia berfungsi dengan baik dengan LearnDash, yang membolehkan anda membuat kursus dengan mudah dan menyerahkan bahagian penjualan kepada MemberPress.

  Anda juga boleh menggunakannya bersama BuddyPress dan bbPress.

  Berikut adalah beberapa sumber berguna lain untuk membantu anda mengembangkan laman web keahlian WordPress anda.

  • Plugin WordPress yang penting – Pilihan pakar kami mesti mempunyai plugin WordPress untuk semua laman web perniagaan.
  • Kelajuan dan Prestasi WordPress – Panduan utama bagaimana mempercepat WordPress dan meningkatkan prestasi.
  • Panduan Keselamatan WordPress – Panduan langkah demi langkah ini akan membantu meningkatkan keselamatan laman WordPress anda.
  • Memilih Tema Sempurna – Panduan pemula mengenai cara memilih tema yang sesuai untuk laman web anda.
  • Kesalahan WordPress biasa – Senarai utama kesilapan WordPress biasa dan cara memperbaikinya.

  Itu sahaja, kami harap artikel ini membantu anda menyiapkan laman web keahlian WordPress anda. Anda juga mungkin ingin melihat panduan SEO WordPress langkah demi langkah kami untuk pemula.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map