Hoe aangepaste taxonomieën te maken in WordPress

Veel mensen beschouwen WordPress als een blogtool, vooral omdat het berichten, categorieën, tags, etc. bevat. Wat de meeste mensen niet weten, is dat alle berichten, categorieën, tags kunnen worden vervangen door aangepaste berichttypen en aangepaste taxonomieën. In dit artikel laten we u zien hoe u aangepaste taxonomieën in WordPress kunt maken en hoe u aangepaste taxonomieën in uw WordPress-thema kunt weergeven.


Wat is een taxonomie?

Taxonomie in WordPress is een van die dingen die iedereen gebruikt, maar ze weten niet dat ze het gebruiken. Afgeleid van de biologische classificatiemethode Linnaean-taxonomie, worden WordPress-taxonomieën gebruikt als een manier om berichten en aangepaste berichttypen samen te groeperen. WordPress heeft twee zeer populaire taxonomieën die mensen regelmatig gebruiken: categorieën en tags (lees: categorieën versus tags: best practices). U kunt aangepaste taxonomieën gebruiken om aangepaste groepen te maken en deze onder één paraplu te brengen. Je hebt bijvoorbeeld een aangepast berichttype met de naam Boeken. Hoewel je categorieën kunt gebruiken, wil je de twee misschien niet combineren omdat ze anders worden gebruikt. U kunt een nieuwe aangepaste taxonomie registreren met de naam Onderwerpen. U kunt onderwerptermen toevoegen, zoals: Avontuur, Romantiek, Non-fictie, enz. Hiermee kunnen u en uw gebruikers uw boeken sorteren op elk onderwerp. Taxonomieën kunnen ook hiërarchisch zijn, wat betekent dat u hoofdonderwerpen kunt hebben zoals: Fictie, Non-fictie en Kinderen. Vervolgens hebben subonderwerpen onder elke categorie, bijvoorbeeld fictie heeft thrillers als subonderwerp.

Nu u weet wat een aangepaste taxonomie is, gaan we leren hoe u aangepaste taxonomieën maakt in WordPress. We zullen twee methoden gebruiken om aangepaste taxonomieën te maken. Methode 1 zou een plug-in gebruiken voor degenen die ervoor kiezen om niet met code om te gaan. Methode 2 daarentegen zou de codemethode zijn voor diegenen die alles liever doen zonder een plug-in.

Video-instructies

Abonneer u op WPBeginner

Als je de video niet leuk vindt of meer instructies nodig hebt, lees dan verder.

Aangepaste taxonomieën maken – de eenvoudigere manier

Laten we beginnen met het maken van een aangepaste taxonomie. Eerst moet u de Simple Taxonomy WordPress-plug-in installeren en activeren. Ga naar Instellingen »Aangepaste taxonomieën om een ​​nieuwe taxonomie te creëren:

Een aangepaste taxonomie maken in WordPress

Het eerste deel van het maken van een aangepaste taxonomie is door het een naam te geven, die allemaal kleine letters en geen rare tekens moet zijn. De tweede optie is of deze taxonomie al dan niet hiërarchisch zal zijn. Als u een taxonomie-achtige categorieën wilt maken waar u een bovenliggende en onderliggende term kunt toevoegen, kiest u Waar, anders kiest u onwaar als u wilt dat termen als tags worden toegevoegd.

De derde optie is om deze taxonomie te koppelen aan een berichttype en de laatste optie is of je al dan niet automatisch termen wilt toevoegen, kies niets.

Maar we zijn nog niet klaar. Laten we aannemen dat u een taxonomie maakt en deze Onderwerpen noemt. Nu moet je WordPress vertellen hoe het de gebruikersinterface voor de onderwerpen moet vertalen.

Taxonomie vertalen voor gebruikersinterface

Nadat u vertalingen voor de gebruikersinterface heeft geleverd, drukt u op de knop Taxonomie toevoegen. Zodra een aangepaste taxonomie is gemaakt, verschijnt deze onder Berichten en heeft een vergelijkbare interface zoals Categorieën of Tags. Ook het aangepaste taxonomieveld verschijnt ook in het postbewerkingsgebied.

Aangepaste taxonomie in het gebied achteraf bewerken

Handmatig aangepaste taxonomieën maken

Voeg de volgende code toe aan het functies.php-bestand van uw thema of in een sitespecifieke plug-in (aanbevolen) om een ​​hiërarchische aangepaste taxonomie zoals categorieën te creëren:

// hook in de init-actie en roep create_book_taxonomies aan wanneer deze wordt geactiveerd
add_action (‘init’, ‘create_topics_hierarchical_taxonomy’, 0);

// maak een aangepaste taxonomie, noem het onderwerpen voor uw berichten

functie create_topics_hierarchical_taxonomy () {

// Voeg een nieuwe taxonomie toe, maak deze hiërarchisch zoals categorieën
// doe eerst het vertaalgedeelte voor GUI

$ labels = array (
‘naam’ => _x (‘Onderwerpen’, ‘algemene taxonomie’),
‘singular_name’ => _x (‘Onderwerp’, ‘enkelvoudige naam taxonomie’),
‘search_items’ => __ (‘Zoekonderwerpen’),
‘all_items’ => __ (‘Alle onderwerpen’),
‘parent_item’ => __ (‘Parent Topic’),
‘parent_item_colon’ => __ (‘Parent Topic:’),
‘edit_item’ => __ (‘Onderwerp bewerken’),
‘update_item’ => __ (‘Update topic’),
‘add_new_item’ => __ (‘Nieuw onderwerp toevoegen’),
‘new_item_name’ => __ (‘Nieuwe onderwerpnaam’),
‘menu_name’ => __ (‘Onderwerpen’),
);

// Registreer nu de taxonomie

register_taxonomy (‘topics’, array (‘post’), array (
‘hiërarchisch’ => waar,
‘labels’ => $ labels,
‘show_ui’ => waar,
‘show_admin_column’ => waar,
‘query_var’ => waar,
‘rewrite’ => array (‘slug’ => ‘onderwerp’),
));

}

Als u een niet-hiërarchische aangepaste taxonomie zoals tags wilt maken, voegt u deze code toe aan de functies.php van uw thema of in een sitespecifieke plug-in:

// hook in de init-actie en roep create_topics_nonhierarchical_taxonomy aan wanneer het wordt geactiveerd

add_action (‘init’, ‘create_topics_nonhierarchical_taxonomy’, 0);

functie create_topics_nonhierarchical_taxonomy () {

// Etiketgedeelte voor de GUI

$ labels = array (
‘naam’ => _x (‘Onderwerpen’, ‘algemene taxonomie’),
‘singular_name’ => _x (‘Onderwerp’, ‘enkelvoudige naam taxonomie’),
‘search_items’ => __ (‘Zoekonderwerpen’),
‘popular_items’ => __ (‘Populaire onderwerpen’),
‘all_items’ => __ (‘Alle onderwerpen’),
‘parent_item’ => nul,
‘parent_item_colon’ => nul,
‘edit_item’ => __ (‘Onderwerp bewerken’),
‘update_item’ => __ (‘Update topic’),
‘add_new_item’ => __ (‘Nieuw onderwerp toevoegen’),
‘new_item_name’ => __ (‘Nieuwe onderwerpnaam’),
‘separate_items_with_commas’ => __ (‘Scheid onderwerpen met komma’s’),
‘add_or_remove_items’ => __ (‘Onderwerpen toevoegen of verwijderen’),
‘choose_from_most_used’ => __ (‘Kies uit de meest gebruikte onderwerpen’),
‘menu_name’ => __ (‘Onderwerpen’),
);

// Registreer nu de niet-hiërarchische taxonomie-achtige tag

register_taxonomy (‘topics’, ‘post’, array (
‘hiërarchisch’ => false,
‘labels’ => $ labels,
‘show_ui’ => waar,
‘show_admin_column’ => waar,
‘update_count_callback’ => ‘_update_post_term_count’,
‘query_var’ => waar,
‘rewrite’ => array (‘slug’ => ‘onderwerp’),
));
}

Let op het verschil tussen twee codes. Waarde voor hiërarchisch argument geldt voor categorie-achtige taxonomie en onwaar voor tags-achtige taxonomieën. Ook in de labels-array voor niet-hiërarchische tags-achtige taxonomie, hebben we null toegevoegd voor parent_item en parent_item_colon-argumenten, wat betekent dat er niets in de gebruikersinterface wordt weergegeven om een ​​ouderitem te maken.

Aangepaste taxonomieën weergeven

Hier ziet u hoe u de termen die u aan een aangepaste taxonomie hebt toegevoegd, kunt weergeven op uw enkele berichtpagina. Voeg deze enkele regel code toe aan uw single.php-bestand in de lus:

<?php the_terms ($ post->ID, ‘topics’, ‘Topics:’, ‘,’, ”); ?>

Je kunt het ook in andere bestanden toevoegen, zoals archive.php, index.php en overal waar je de taxonomie wilt weergeven.

Standaard gebruiken uw aangepaste taxonomieën de archive.php-sjabloon om berichten weer te geven. U kunt er echter een aangepaste archiefweergave voor maken door taxonomy- {taxonomy-slug} .php te maken.

Aangepaste taxonomieën kunnen op veel manieren worden gebruikt. Combineer ze met aangepaste berichttypen en aangepaste metaboxen en u kunt een zeer aangepast contentmanagementsysteem (CMS) maken dat is gebouwd om aan uw behoeften te voldoen. Laat ons weten hoe u aangepaste taxonomieën op uw websites gebruikt?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me