Ce este: DNS

DNS înseamnă „Sistem de nume de domeniu”. Este un sistem care vă permite să vă conectați la site-uri web, potrivind nume de domeniu citibile de către oameni (cum ar fi wpbeginner.com) cu ID-ul unic al serverului pe care este stocat un site web.


Gândiți-vă la sistemul DNS ca la agenda telefonică a internetului. Listează numele de domeniu cu identificatorii lor corespunzători numiți adrese IP, în loc să enumere numele persoanelor cu numerele lor de telefon. Când un utilizator introduce un nume de domeniu, cum ar fi wpbeginner.com pe dispozitivul său, caută adresa IP și le conectează la locația fizică în care este stocat acel site web.

Ce este DNS

Cum funcționează DNS?

Internetul este o rețea uriașă de calculatoare. Fiecărui dispozitiv conectat la internet i se atribuie o adresă IP unică care ajută alte computere să-l identifice.

Această adresă IP este un șir de numere cu perioade care arată astfel: 192.124.249.166

Acum imaginați-vă dacă ar trebui să vă amintiți șiruri atât de lungi de numere pentru a vizita site-urile dvs. favorite. Sunt greu de reținut și nu vă spun nimic despre site-ul web pe care îl veți vedea dacă le introduceți într-un browser.

Numele de domenii au fost inventate pentru a rezolva această problemă folosind alfabetele și permițând utilizatorilor să selecteze nume ușor de reținut pentru site-urile lor web.

Sistemul de nume de domeniu sau DNS traduce practic acele nume de domeniu în adrese IP și indică dispozitivul dvs. în direcția corectă.

Un nume de domeniu și adresa IP corespunzătoare se numește „înregistrare DNS”.

Iată un mod simplu de a înțelege cum funcționează DNS în patru pași.

Să presupunem că doriți să vizitați site-ul nostru la www.wpbeginner.com.

1. Deschideți browserul și tastați www.wpbeginner.com în bara de adrese și apăsați Enter pe tastatură. Imediat există o verificare rapidă pentru a vedea dacă ați vizitat site-ul nostru anterior.

Dacă înregistrările DNS se regăsesc în memoria cache DNS a computerului dvs., atunci restul căutării DNS este omis și veți fi direcționat direct pe www.wpbeginner.com.

2. Dacă nu se găsesc înregistrări DNS, atunci o interogare este trimisă serverului dvs. local DNS. În mod obișnuit, acesta este serverul furnizorului dvs. de internet și este adesea numit „server de soluționare a numelor”.

3. Dacă înregistrările nu sunt memorate în cache pe serverul de nume de rezolvare, atunci solicitarea este transmisă la ceea ce se numește „server nume rădăcină” pentru a localiza înregistrările DNS. Cititorii de nume root sunt servere desemnate din întreaga lume care sunt responsabile pentru stocarea datelor DNS și menținerea sistemului funcțional fără probleme. După ce înregistrarea DNS este găsită pe serverul de nume rădăcină, aceasta este memorată în cache de către computer.

4. Acum că înregistrările DNS sunt localizate, se va deschide o conexiune la serverul unde este stocat site-ul web și www.wpbeginner.com va fi afișat pe ecranul dvs..

Cum funcționează numele de domeniu și DNS

Pentru mai multe detalii, consultați ghidul începătorului nostru despre cum funcționează numele de domenii.

Ce este un server de nume?

Internetul este posibil din cauza unei rețele de computere numite servere. Un server este un tip de computer dedicat stocării și livrării de site-uri web către alte computere din întreaga lume.

Un server de nume, uneori denumit „server nume”, este un tip special de server care păstrează toate înregistrările DNS ale numelui dvs. de domeniu. Sarcina sa este să furnizeze informațiile DNS tuturor celor care o solicită.

Serverurile de nume sunt administrate de obicei de către registratorul dvs. de nume de domeniu sau furnizorul de găzduire.

Fiecare server de nume are propria sa adresă și poate stoca înregistrările multor site-uri web. De exemplu, dacă site-ul dvs. web este găzduit pe Bluehost, atunci serverul de nume folosit pentru a gestiona înregistrările DNS va fi pe server de nume cu adrese care arată astfel:

NS1.bluehost.com
NS2.bluehost.com
NS3.bluehost.com

Fiecare nume de domeniu trebuie să aibă cel puțin două nume de server. Primul server de nume este serverul principal. Dacă serverul primar nu răspunde, atunci serverul de nume secundar este utilizat pentru a rezolva numele de domeniu.

Unii furnizori de găzduire WordPress permit, de asemenea, utilizatorilor să obțină propriile nume de nume private. De exemplu, la WPBeginner folosim propriul nostru nume privat.

NS0.WPBEGINNER.COM
NS1.WPBEGINNER.COM
NS2.WPBEGINNER.COM
NS3.WPBEGINNER.COM
NS4.WPBEGINNER.COM

Cum să vă schimbați numele de server

Cel mai bun lucru despre sistemul DNS este faptul că permite proprietarilor de site-uri să-și mute site-urile web fără a-și schimba numele de domeniu.

Cei mai buni registratori de domenii oferă proprietarilor de domenii instrumente ușoare pentru a-și gestiona numele de server.

În mod ideal, cel mai bine ar fi să vă înregistrați domeniul la furnizorul dvs. de găzduire. Utilizarea propriului furnizor de găzduire elimină transferul unui nume de domeniu sau schimbarea serverelor de nume.

Dacă numele dvs. de domeniu este înregistrat la un furnizor și site-ul dvs. web este găzduit în altă parte, atunci puteți pur și simplu să schimbați serverele de nume DNS și să indicați gazda dvs. web.

De exemplu, dacă numele dvs. de domeniu este înregistrat pe Domain.com și site-ul dvs. web este găzduit cu una dintre cele mai populare companii de găzduire web WordPress, atunci puteți modifica cu ușurință numele dvs. de server.

Unii furnizori de hosting WordPress pot oferi cPanel pentru a vă gestiona contul de găzduire. Vom folosi Domain.com pentru a vă arăta cum puteți edita înregistrările DNS:

Mai întâi, conectați-vă la Domain.com apoi faceți clic pe Administra.

butonul de gestionare a domeniului.com

Apoi, selectați DNS și nameservers în meniul din stânga.

DNS și NAMESERVERS pe domeniu

Apoi, selectați numele de domeniu și faceți clic pe butonul 3 puncte în partea dreaptă a ecranului.

editarea serverelor de nume pe Domain.com

Acum, modificați-vă numele de utilizator făcând clic pe Editați | ×.

Editarea pe Domain.com

Apoi, introduceți serverul dvs. de nume în câmpul furnizat.

Editați nameservers pe Domain.com

În cele din urmă, faceți clic pe Trimiteți-vă modificările, și ai terminat.

Dacă nu aveți un cont Domain.com, puteți modifica servere de nume de pe contul dvs. gazdă sau cont de înregistrare. Dacă nu găsiți cum să le schimbați, verificați paginile de asistență ale registratorului dvs. de domeniu sau trimiteți-le prin e-mail.

Ce este înregistrarea CNAME?

CNAME reprezintă numele Canonical. O înregistrare CNAME este un tip de înregistrare DNS care este folosit pentru a indica un nume de domeniu către un alt nume de domeniu, în loc de o adresă IP.

De exemplu, să spunem că doriți să vă asigurați că site-ul dvs. web este example.com, dar ați înregistrat și exemple.com și doriți să accesați site-ul dvs. principal.

În acest caz, puteți configura o înregistrare CNAME, astfel încât oricine vizitează esempio.com să meargă la example.com.

Cum să adăugați o înregistrare CNAME

Adăugarea înregistrării CNAME este utilă dacă doriți să configurați domeniul dvs. pentru a utiliza un e-mail marca profesional, precum Outlook.com sau pentru a configura un cont de e-mail de marcă în G Suite și Gmail.

Pentru a adăuga o înregistrare CNAME, conectați-vă la contul dvs. Domain.com selectat Administra, apoi pe ecranul următor faceți clic pe DNS și nameservers »Adăugați înregistrare DNS.

Adăugați DNS Record Domain.com

Apoi, editați înregistrarea CNAME făcând clic pe butonul trei puncte lângă înregistrarea pe care doriți să o schimbați și să faceți clic Editați | ×.

editarea numelui pentru DNS

Apoi, selectați CNAME din meniul derulant din dreapta. Introduceți informațiile în câmpurile furnizate.

Meniul derulant CNAME pe Domain.com

După introducerea informațiilor necesare, faceți clic pe butonul Adăugați DNS buton și ai terminat.

Dacă nu puteți vedea setările privind schimbarea înregistrării CNAME din contul dvs. de gazduire, cereți furnizorului dvs. de găzduire și vă vor putea ajuta.

Ce este MX Record?

Înregistrarea MX este o prescurtare a înregistrării schimbătorului poștal. Este un alt tip de înregistrare DNS care definește un server de mail pentru a gestiona e-mailul pentru un anumit nume de domeniu.

De exemplu, prin adăugarea unei înregistrări MX furnizate de Outlook.com pentru-domain.com, orice e-mail primit de către-domain.com va fi gestionat prin serverele de mail Outlook.com.

Cum se adaugă o înregistrare MX

Adăugarea unei înregistrări MX este simplă. Vă vom arăta cum să adăugați o înregistrare MX la numele dvs. de domeniu folosind Domain.com.

În primul rând, conectați-vă la contul dvs. Domain.com și selectați Administra, apoi pe pagina următoare selectați DNS și nameservers.

Apoi, faceți clic pe albastru Adăugați înregistrarea DNS buton.

Apoi, alegeți înregistrarea MX din lista pe care doriți să o editați și faceți clic pe butonul trei puncte pe dreapta.

Selectarea DNS MX Record

Acum, faceți modificările la înregistrarea MX și faceți clic pe Actualizați DNS, iar tu ai terminat.

Editarea DNS MX Record

Dacă nu puteți vedea setările privind modul de schimbare a înregistrărilor MX în contul de găzduire, atunci cereți furnizorului dvs. de găzduire să vă arate cum să adăugați o intrare de înregistrare MX.

Ce este o înregistrare TXT?

O înregistrare TXT este un alt tip de înregistrare de resurse DNS. Înregistrările TXT pot avea atât înregistrări SPF (Sender Policy Framework) cât și DKIM (Domain Key Identified Mail) care adaugă o cheie criptată la poștă de ieșire.

Aceste informații îmbunătățesc capacitatea de livrare a e-mailului prin adăugarea unui server de încredere pe serverul de poștă.

Cum se adaugă o înregistrare TXT

Înregistrările TXT sunt utile atunci când utilizați un serviciu de poștă terț, precum G Suite sau Outlook.com, pe numele propriu de domeniu. Vă vom arăta cum să adăugați o înregistrare TXT la setările înregistrărilor DNS folosind Domain.com.

În primul rând, conectați-vă la contul dvs. Domain.com și dați clic pe Administra, apoi pe pagina următoare faceți clic pe DNS și nameservers.

Apoi, faceți clic pe albastru Adăugați înregistrarea DNS buton.

Apoi derulați în jos până când vedeți înregistrările TXT și faceți clic pe butonul 3 puncte pe dreapta.

Selectarea fișierului DNS TXT

În cele din urmă, efectuați modificările în înregistrarea TXT și faceți clic pe Actualizați DNS.

Salvarea editării TXT pe DNS

DNS gratuit vs DNS plătit: Care este diferența?

În mod normal, atunci când un utilizator vizită site-ul dvs. web dintr-o anumită regiune a lumii, înregistrările DNS ale site-ului dvs. web sunt memorate în cache de către cei mai apropiați nume de administrare gestionați de ISP-uri locale.

Acest lucru ajută alți utilizatori din această regiune să ajungă rapid la site-ul dvs. web.

Cu toate acestea, rezolvarea cererilor DNS mai necesită timp. Acest lucru este de obicei în milisecunde și nu contează atât de mult pentru întreprinderile mai mici și blogurile.

Acesta este motivul pentru care majoritatea site-urilor web folosesc doar serverele DNS furnizate de compania lor de găzduire sau de registratorul de nume de domeniu.

De asemenea, puteți utiliza furnizori de servicii DNS gratuite, cum ar fi Cloudflare, care oferă un DNS gratuit mai rapid, cu protecție limitată pentru firewall.

Întreprinderile mai mari selectează de obicei un DNS plătit pentru a obține funcții inteligente precum 100% uptime, viteze de căutare mai rapide, redirecționare a traficului geografic, DNS secundar, securitate crescută și multe altele.

La WPBeginner folosim DNSMadeEasy ca furnizor DNS pentru că sunt unul dintre cele mai rapide din industrie.

Sperăm că acest articol v-a ajutat să aflați totul despre DNS și cum funcționează. Consultați mai jos pentru a afla mai multe.

De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru YouTube pentru tutorialele video WordPress pas cu pas și puteți să ne urmați pe Twitter și Facebook pentru cele mai recente actualizări.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map