Wat is: categorie

Categorie is een van de standaardtaxonomieën in WordPress. U kunt categorieën gebruiken om uw blogberichten te sorteren en in verschillende secties te groeperen. Een nieuwswebsite kan bijvoorbeeld categorieën hebben voor hun artikelen onder Nieuws, Opinie, Weer en Sport.


Categorieën helpen bezoekers snel te weten over welke onderwerpen uw website gaat en stellen hen in staat sneller door uw site te navigeren.

Wat is categorie

De standaardcategorie in een nieuwe WordPress-installatie is “Uncategorized”. Als je geen categorie voor een bericht kiest, wordt het bericht automatisch in de standaardcategorie geplaatst. Alleen een WordPress-beheerder kan de standaardcategorie wijzigen van de Instellingen »Schrijven scherm.

Standaardcategorie instellen

Categorieën toevoegen

Wanneer u een blogpost bewerkt, kunt u deze aan een categorie toevoegen door het vakje naast de categorienaam aan te vinken.

hoe je een post toevoegt aan een wordpress categorie

Als je een nieuwe categorie moet toevoegen terwijl je een bericht bewerkt, klik je op Voeg een nieuwe categorie toe link onder de lijst van uw bestaande categorieën.

U kunt ook rechtstreeks vanuit de categorie een categorie toevoegen Berichten »Categorieën scherm. Typ een naam in voor uw nieuwe categorie en voeg een slak toe. U kunt URL-vriendelijke slakken maken voor uw berichten met kleine letters, cijfers of koppeltekens.

Als u iets niet typt in het veld slug, maakt WordPress automatisch een slug-naam die is gebaseerd op de categorienaam. Slugs maken een link naar uw categoriepagina met alle berichten die u in die categorie hebt gemaakt.

Categorie op zijbalk

Hoe maak je een kindcategorie aan

Categorieën zijn hiërarchisch, wat betekent dat elke categorie kindcategorieën kan hebben. Een subcategorie wordt gebruikt voor een subonderwerp onder een breder onderwerp. Een nieuwswebsite heeft bijvoorbeeld een categorie Nieuws met onderliggende categorieën voor Lokaal, Nationaal en Wereldwijd nieuws.

Ga naar om een ​​kindercategorie te maken Berichten »Categorieën scherm en selecteer een bovenliggende categorie in het vervolgkeuzemenu. Vul vervolgens de naam in voor uw kindcategorie, het toevoegen van de beschrijving en de slak zijn optioneel.

Klik nu op de knop “Nieuwe categorie toevoegen” en uw kindcategorie wordt aangemaakt.

Kindcategorie maken

Categorieën bewerken

Categorieën kunnen worden bewerkt vanaf Berichten »Categorieën scherm. Beweeg uw muis naar de categorie die u wilt bewerken en klik vervolgens op de link ‘Bewerken’. Hiermee wordt de editor geopend waarin u ouder- en kindcategorieën kunt toevoegen of verwijderen, de categorienaam, slak of beschrijving kunt wijzigen.

Categorie bewerken

U kunt ook categorieën verwijderen uit de Berichten »Categorieën scherm. Als je een ouder- of kindcategorie verwijdert, worden je berichten niet verwijderd. WordPress plaatst automatisch berichten die niet zijn toegewezen aan een categorie in de standaardcategorie.

Een beheerder moet een nieuwe standaardcategorie maken of deze aan een bestaande categorie toewijzen voordat de standaardcategorie “ongecategoriseerd” kan worden verwijderd.

Categorieën weergeven

Wilt u het voor uw websitebezoekers gemakkelijk maken om uw blogpostcategorieën te vinden?

Een veel voorkomende manier om dit te doen, is door een lijst met uw categorieën in uw zijbalk te plaatsen.

Categorieën kunnen in de zijbalk worden weergegeven met een categorieënwidget. Ga naar Uiterlijk »Widgets en sleep de categoriewidget naar een zijbalk. Al uw categorieën worden weergegeven in de zijbalk, behalve de categorieën die geen berichten hebben.

Met de categoriewidget kunt u uw categorieën weergeven als een vervolgkeuzemenu of een lijst. Je kunt ook kiezen of je het aantal berichten in elke categorie wilt weergeven.

Als u de selecteert Hiërarchie weergeven optie, worden uw kindcategorieën aangegeven met een speciale stijl, die meestal een streepje voor de naam van de kindcategorie is. Het uiterlijk hangt af van uw thema. Als u deze optie niet selecteert, zien al uw categorieën er hetzelfde uit in de lijst, of het nu ouder- of kindcategorieën zijn.

Categorie Widget

U kunt ook categorieën toevoegen aan het navigatiemenu van uw website. Ga daarvoor naar Uiterlijk »Menu’s. Klik vervolgens op “Categorieën”, selecteer de gewenste categorieën in uw menu en klik op de knop “Toevoegen aan menu”.

Categorie in menu

We hebben bijvoorbeeld onze categorieën toegevoegd aan ons hoofdmenu hier bij WPBeginner.

wordpress categorieën in het hoofdmenu voorbeeld

Categorieën versus tags (wat is het verschil?)

Categorieën en tags zijn beide taxonomieën die standaard zijn opgenomen in WordPress. Categorieën in WordPress beslaan bredere secties van uw website, terwijl tags helpen om alle berichten te identificeren die u hebt gemaakt en die zijn getagd met een specifiek woord.

Denk aan categorieën zoals een voorin een boek. Ze scheiden de inhoud op uw website in algemene onderwerpen. Terwijl tags lijken op de index achterin een boek, omdat ze woorden toewijzen die zeer specifieke details van je berichten beschrijven.

Een van de grootste verschillen tussen tags en categorieën is dat je een categorie moet kiezen voor je berichten, en als je dat niet doet, worden ze vermeld onder ‘niet gecategoriseerd’. Aan de andere kant hoef je geen tags toe te voegen.

Categorieën helpen bezoekers te begrijpen waar uw website over gaat, zodat ze sneller kunnen navigeren naar de inhoud die ze zoeken. Ze kunnen hiërarchisch zijn als u onderliggende categorieën gebruikt.

Tags zijn niet hiërarchisch, dus er zijn geen bovenliggende of onderliggende tags.

We hebben een bericht van volledige lengte geschreven waarin het beste gebruik van categorieën en tags wordt gedefinieerd waarmee u het gebruik ervan en het verschil tussen de twee beter kunt begrijpen.

Categorieën naar tags converteren

Op een gegeven moment wil je misschien je categorieën veranderen in tags of je tags veranderen in categorieën. Ga daarvoor naar Hulpmiddelen »Importeren en klik op “Converter voor categorieën en tags”. Klik vervolgens op de knop Importeur uitvoeren. Daarna wordt een pop-upvenster geopend waarin u wordt gevraagd de importeur te installeren, klik op de knop Importeur uitvoeren.

Zodra de importeur is geïnstalleerd, klikt u op Activate Plugin en Run Importer. Kies vervolgens de gewenste conversie-optie. Selecteer nu de items die u wilt converteren door op elk item te klikken en klik op de knop Converteren.

Converteer categorieën naar tags

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen alles te leren over WordPress-categorieën en hoe ze werken! Bekijk het onderstaande voor meer informatie.

U kunt zich ook abonneren op ons YouTube-kanaal voor stapsgewijze WordPress-videozelfstudies en ons volgen op Twitter en Facebook voor de laatste updates.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me