Wat is: DNS

DNS staat voor “Domain Name System”. Het is een systeem waarmee u verbinding kunt maken met websites door voor mensen leesbare domeinnamen (zoals wpbeginner.com) te matchen met de unieke ID van de server waarop een website is opgeslagen.


Beschouw het DNS-systeem als het telefoonboek van internet. Het geeft domeinnamen weer met de bijbehorende ID’s, IP-adressen genoemd, in plaats van de namen van mensen met hun telefoonnummers. Wanneer een gebruiker een domeinnaam zoals wpbeginner.com op zijn apparaat invoert, zoekt het het IP-adres op en verbindt deze met de fysieke locatie waar die website is opgeslagen.

Wat is DNS

Hoe werkt DNS?

Het internet is een gigantisch netwerk van computers. Elk apparaat dat met internet is verbonden, krijgt een uniek IP-adres toegewezen waarmee andere computers het kunnen identificeren.

Dit IP-adres is een reeks cijfers met punten die er als volgt uitziet: 192.124.249.166

Stel je nu voor dat je zulke lange getallenreeksen moet onthouden om je favoriete websites te bezoeken. Ze zijn moeilijk te onthouden en vertellen u niets over de website die u zult zien als u ze in een browser invoert.

Domeinnamen zijn uitgevonden om dit probleem op te lossen door alfabetten te gebruiken en gebruikers in staat te stellen gemakkelijk te onthouden namen voor hun websites te selecteren.

DNS of Domain Name System vertaalt deze domeinnamen in feite in IP-adressen en wijst uw apparaat in de goede richting.

Een domeinnaam en het bijbehorende IP-adres wordt een “DNS-record” genoemd.

Hier is een eenvoudige manier om in vier stappen te begrijpen hoe DNS werkt.

Stel dat u onze site wilt bezoeken op www.wpbeginner.com.

1. U opent uw browser en typt www.wpbeginner.com in de adresbalk en drukt op Enter op het toetsenbord. Direct is er een snelle controle om te zien of u onze website eerder heeft bezocht.

Als de DNS-records worden gevonden in de DNS-cache van uw computer, wordt de rest van de DNS-lookup overgeslagen en wordt u rechtstreeks naar www.wpbeginner.com geleid.

2. Als er geen DNS-records worden gevonden, wordt er een query verzonden naar uw lokale DNS-server. Dit is meestal de server van uw internetprovider en wordt vaak een ‘oplossende naamserver’ genoemd..

3. Als de records niet in de cache zijn opgeslagen op de resolving nameserver, wordt het verzoek doorgestuurd naar een zogenaamde ‘root nameserver’ om de DNS-records te lokaliseren. Root-naamservers zijn aangewezen servers over de hele wereld die verantwoordelijk zijn voor het opslaan van DNS-gegevens en het soepel laten werken van het systeem. Zodra het DNS-record op de root-naamserver is gevonden, wordt het door uw computer in de cache opgeslagen.

4. Nu de DNS-records zijn gevonden, wordt een verbinding met de server waar de website is opgeslagen geopend en wordt www.wpbeginner.com op uw scherm weergegeven.

Hoe domeinnamen en DNS werken

Raadpleeg onze beginnershandleiding over hoe domeinnamen werken voor meer informatie.

Wat is een naamserver?

Het internet is mogelijk dankzij een netwerk van computers dat servers wordt genoemd. Een server is een type computer dat zich toelegt op het opslaan en leveren van websites aan andere computers over de hele wereld.

Een naamserver, soms gespeld als “naamserver”, is een speciaal type server dat alle DNS-records van uw domeinnaam bewaart. Het is zijn taak om uw DNS-informatie te verstrekken aan iedereen die daarom vraagt.

Nameservers worden doorgaans beheerd door uw domeinnaamregistrar of hostingprovider.

Elke naamserver heeft zijn eigen adres en kan de records van veel websites opslaan. Als uw website bijvoorbeeld wordt gehost op Bluehost, staat de naamserver die wordt gebruikt om uw DNS-records te beheren op naamservers met adressen die er als volgt uitzien:

NS1.bluehost.com
NS2.bluehost.com
NS3.bluehost.com

Elke domeinnaam moet minimaal twee nameservers hebben. De eerste naamserver is de primaire server. Als de primaire server niet reageert, wordt de secundaire naamserver gebruikt om de domeinnaam om te zetten.

Sommige WordPress-hostingproviders staan ​​gebruikers ook toe om hun eigen privé-naamservers te krijgen. Bij WPBeginner gebruiken we bijvoorbeeld onze eigen private nameserver.

NS0.WPBEGINNER.COM
NS1.WPBEGINNER.COM
NS2.WPBEGINNER.COM
NS3.WPBEGINNER.COM
NS4.WPBEGINNER.COM

Hoe u uw naamservers kunt wijzigen

Het beste van het DNS-systeem is dat website-eigenaren hun websites kunnen verplaatsen zonder hun domeinnaam te wijzigen.

De beste domeinregistreerders bieden domeineigenaren meestal eenvoudige tools om hun naamservers te beheren.

Idealiter zou u uw domein het beste registreren bij uw hostingprovider. Het gebruik van uw eigen hostingprovider elimineert de overdracht van een domeinnaam of het wijzigen van naamservers.

Als uw domeinnaam bij één provider is geregistreerd en uw website elders wordt gehost, kunt u eenvoudig DNS-naamservers wijzigen en naar uw webhost verwijzen.

Als uw domeinnaam bijvoorbeeld is geregistreerd bij Domain.com en uw website wordt gehost bij een van de populaire WordPress-webhostingbedrijven, kunt u eenvoudig uw naamservers wijzigen.

Sommige WordPress-hostingproviders bieden mogelijk cPanel aan om uw hostingaccount te beheren. We gebruiken Domain.com om u te laten zien hoe u DNS-records bewerkt:

Log eerst in op Domain.com en klik vervolgens op Beheren.

domain.com knop beheren

Selecteer vervolgens DNS en naamservers in het linkermenu.

DNS en NAMESERVERS op domein

Selecteer vervolgens de domeinnaam en klik op 3 stippen aan de rechterkant van het scherm.

naamservers bewerken op Domain.com

Bewerk nu uw naamservers door op te klikken Bewerk.

Bewerken op Domain.com

Voer vervolgens uw naamserver in het daarvoor bestemde veld in.

Bewerk Nameservers op Domain.com

Klik ten slotte op Dien uw wijzigingen in, en je bent klaar.

Als u geen Domain.com-account heeft, kunt u naamservers op uw webhost of registraraccount wijzigen. Als je niet kunt vinden hoe je ze kunt wijzigen, controleer dan de ondersteuningspagina’s van je domeinregistreerder of e-mail ze.

Wat is CNAME-record?

CNAME staat voor Canonical Name. Een CNAME-record is een type DNS-record dat wordt gebruikt om een ​​domeinnaam naar een andere domeinnaam te verwijzen in plaats van naar een IP-adres.

Stel dat u er zeker van wilt zijn dat uw website example.com is, maar u heeft ook voorbeelden.com geregistreerd en wilt dat deze naar uw hoofdwebsite gaat.

In dat geval kunt u een CNAME-record instellen zodat iedereen die voorbeelden.com bezoekt, in plaats daarvan naar voorbeeld.com gaat.

Hoe een CNAME-record toe te voegen

Het toevoegen van de CNAME-record is handig als u uw domein gaat configureren om een ​​professioneel gemerkte e-mail zoals Outlook.com te gebruiken of als u een gemerkte e-mailaccount wilt instellen in G Suite en Gmail.

Om een ​​CNAME-record toe te voegen, logt u in op uw Domain.com-account en selecteert u Beheren, klik vervolgens op het volgende scherm op DNS en naamservers »DNS-record toevoegen.

Voeg DNS Record Domain.com toe

Bewerk vervolgens het CNAME-record door op de te klikken drie stippen naast het record dat u wilt wijzigen en klik op Bewerk.

cname bewerken voor DNS

Selecteer vervolgens CNAME in het dropdown-menu aan de rechterkant. Voer de informatie in de daarvoor bestemde velden in.

CNAME-vervolgkeuzemenu op Domain.com

Klik na het invoeren van de vereiste informatie op DNS toevoegen knop en je bent klaar.

Als u de instellingen voor het wijzigen van de CNAME-record op uw hostingaccount niet kunt zien, vraag dan uw hostingprovider en zij kunnen u helpen.

Wat is MX Record?

MX-record is een afkorting voor het Mail Exchanger-record. Het is een ander type DNS-record dat een mailserver definieert om e-mail voor een bepaalde domeinnaam af te handelen.

Door bijvoorbeeld een MX-record van Outlook.com voor uw-domein.com toe te voegen, wordt elke e-mail die door uw-domein.com wordt ontvangen, afgehandeld via Outlook.com-mailservers.

Hoe een MX-record toe te voegen

Het toevoegen van een MX-recorditem is eenvoudig. We laten u zien hoe u met Domain.com een ​​MX-recordvermelding aan uw domeinnaam toevoegt.

Log eerst in op uw Domain.com-account en selecteer Beheren, selecteer vervolgens op de volgende pagina DNS en naamservers.

Klik vervolgens op het blauw DNS-record toevoegen knop.

Kies vervolgens het MX-record uit de lijst die u wilt bewerken en klik op drie stippen aan de rechterkant.

DNS MX Record selecteren

Breng nu uw bewerkingen aan in het MX-record en klik op DNS bijwerken, en je bent klaar.

DNS MX-record bewerken

Als u de instellingen voor het wijzigen van de MX-records op uw hostingaccount niet kunt zien, vraag dan uw hostingprovider om u te laten zien hoe u een MX-recorditem toevoegt.

Wat is een TXT-record?

Een TXT-record is een ander type DNS-bronrecord. TXT-records kunnen zowel SPF- (Sender Policy Framework) als DKIM- (Domain Key Identified Mail) -records hebben die een versleutelde sleutel toevoegen aan uitgaande e-mail.

Deze informatie verbetert de afleverbaarheid van uw e-mail door een vertrouwenslaag aan uw mailserver toe te voegen.

Hoe een TXT-record toe te voegen

TXT-records zijn handig wanneer u een e-mailservice van derden gebruikt, zoals G Suite of Outlook.com op uw eigen domeinnaam. We laten u zien hoe u een TXT-record toevoegt aan uw DNS-recordinstellingen met Domain.com.

Log eerst in op uw Domain.com-account en klik op Beheren, klik vervolgens op de volgende pagina op DNS en naamservers.

Klik vervolgens op het blauw DNS-record toevoegen knop.

Scroll dan naar beneden tot je de TXT-records ziet en klik op de 3 stippen aan de rechterkant.

DNS TXT-bestand selecteren

Breng ten slotte uw bewerkingen aan in het TXT-record en klik op DNS bijwerken.

TXT-bewerking opslaan op DNS

Gratis DNS versus betaalde DNS: wat is het verschil?

Normaal gesproken, wanneer een gebruiker uw website bezoekt vanuit een bepaalde regio van de wereld, worden de DNS-records van uw website in de cache opgeslagen door de dichtstbijzijnde naamservers die worden beheerd door lokale ISP’s.

Zo kunnen andere gebruikers uit die regio uw website snel bereiken.

Het oplossen van DNS-verzoeken kost echter nog steeds tijd. Dit is meestal in milliseconden en maakt voor kleine bedrijven en blogs niet zoveel uit.

Daarom gebruiken de meeste websites alleen de DNS-servers van hun hostingbedrijf of domeinnaamregistrar.

U kunt ook gratis DNS-serviceproviders gebruiken, zoals Cloudflare, die een snellere gratis DNS biedt met beperkte firewallbescherming.

Grotere bedrijven selecteren meestal een betaalde DNS om slimme functies te krijgen, zoals 100% uptime, snellere opzoeksnelheden, omleiding van geografisch verkeer, secundaire DNS, verbeterde beveiliging en meer.

Bij WPBeginner gebruiken we DNSMadeEasy als onze DNS-provider omdat ze een van de snelste in de branche zijn.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen alles te leren over DNS en hoe het werkt. Bekijk het onderstaande voor meer informatie.

U kunt zich ook abonneren op ons YouTube-kanaal voor stapsgewijze WordPress-videozelfstudies en ons volgen op Twitter en Facebook voor de laatste updates.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map