Wat is: functions.php

In WordPress is functions.php of het bestand met themafuncties een sjabloon die is opgenomen in WordPress-thema’s. Het werkt als een plug-in voor uw WordPress-site die automatisch wordt geactiveerd met uw huidige thema. Het functies.php-bestand gebruikt PHP-code om functies toe te voegen of standaardfuncties op een WordPress-site te wijzigen.

Een WordPress-thema kan bijvoorbeeld een beetje code toevoegen aan het bestand functions.php van het thema om een ​​nieuw widgetgebied aan de voettekst toe te voegen of een aangepast welkomstbericht aan het WordPress-dashboard toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat is functies
Het functions.php-bestand wordt automatisch geladen wanneer u een thema installeert en activeert op uw WordPress-site.

Door het function.php-bestand te bewerken met behulp van aangepaste codes, kunt u berichttypen, taxonomieën, shortcodes en meer toevoegen om uw website te verbeteren.

Waar bevindt het bestand Functions.php zich?

De bestandslocatie functions.php bevindt zich in uw themamap.

Als u een codefragment aan uw WordPress-site wilt toevoegen, is dit een optie om toe te voegen aan het bestand functions.php.

Maar het is meestal niet de beste manier om het te doen. WordPress probeert ontwerp en functionaliteit waar mogelijk te scheiden. Dit is de reden dat we thema’s hebben die het ontwerp bepalen en plug-ins die functies bepalen.

Het is het beste als u uw WordPress-thema kunt wijzigen zonder de manier waarop uw site functioneert te veranderen, of uw plug-ins kunt wijzigen zonder uw site-ontwerp te beïnvloeden.

Er zijn veel WordPress-tutorials die u vertellen om codefragmenten toe te voegen aan het functies.php-bestand van uw thema, maar dat is meestal geen goed idee.

Wees uiterst voorzichtig als u besluit uw functies.php-bestand te bewerken. Hier zijn 3 redenen waarom het bewerken van uw functies.php-bestand geen goed idee is:

  • Bewerkingen aan het functiebestand gaan verloren wanneer het thema wordt bijgewerkt.
  • Bewerkingen gaan verloren als u uw WordPress-thema wijzigt.
  • Door coderingsfouten in het functiebestand te maken, kunt u uw site blokkeren.

Zelfs zoiets eenvoudigs als een ontbrekende puntkomma kan ervoor zorgen dat uw hele site verdwijnt met een fout genaamd het “White Screen of Death”. Als dat u overkomt, hebben we een stapsgewijze handleiding geschreven over het repareren van het WordPress White Screen of Death, zodat u weer toegang tot uw site kunt krijgen.

Het maken van een codeerfout in uw functies.php-bestand kan ook leiden tot andere WordPress-fouten.

U moet een function.php-bestand alleen bewerken als u een subthema heeft en de codefragmenten worden alleen gebruikt met het actieve subthema. U wilt bijvoorbeeld fragmenten toevoegen voor aangepaste lettertypen, stylesheets of een taalvertaalbestand toevoegen dat specifiek is voor dat specifieke onderliggende thema.

Waarom sitespecifieke plug-ins beter zijn (alternatief Functions.php)

Dus als u functies.php niet mag bewerken, waar moet u dan codefragmenten uit online tutorials toevoegen?

Het antwoord is het maken van uw eigen WordPress-plug-in.

Dit wordt vaak een ‘sitespecifieke plug-in’ genoemd omdat deze specifiek is voor uw eigen site en nooit zal worden gedeeld in de WordPress-plugin-directory.

Het gebruik van een sitespecifieke plug-in is de beste oplossing omdat uw codefragmenten afzonderlijk worden opgeslagen van het functies.php-bestand van uw thema. Dit betekent dat ze net als elke andere plug-in kunnen worden geactiveerd of gedeactiveerd. Dit garandeert dat uw code niet verdwijnt als u van thema wisselt.

Helaas wordt WordPress niet standaard geleverd met een sitespecifieke plug-in.

Het goede nieuws is dat u zelf een sitespecifieke WordPress-plug-in kunt maken of er een kunt downloaden uit de WordPress-plug-in-directory.

Voor beginners raden we aan de plug-in Code Snippets te downloaden. De plug-in Code Snippets is een veel eenvoudigere oplossing en biedt een betere manier om al uw aangepaste codefragmenten in WordPress te maken, bewerken en beheren.

Zodra u de plug-in Code Snippets activeert, ziet u een nieuw menu-item met het label Fragmenten in uw WordPress admin-menu.

het toevoegen van codefragmenten in WordPress met een plug-in

De Code Snippets-plug-in biedt u een eenvoudig te gebruiken grafische interface, een volledig uitgeruste code-editor en velden voor de naam, beschrijving en tags van het fragment. U kunt uw fragmenten zelfs exporteren om ze op andere sites te gebruiken.

Raadpleeg onze handleiding voor stapsgewijze instructies voor het toevoegen van aangepaste codefragmenten aan WordPress.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen alles te leren over het functies.php-bestand in WordPress en hoe je codefragmenten aan je site kunt toevoegen! Bekijk het onderstaande voor meer informatie.

U kunt zich ook abonneren op ons YouTube-kanaal voor stapsgewijze WordPress-videozelfstudies en ons volgen op Twitter en Facebook voor de laatste updates.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me