Wat is: Multisite (MU)

Multisite is een type WordPress-installatie waarmee u vanuit één WordPress-dashboard een netwerk van meerdere websites kunt maken en beheren. Hiermee kunt u eenvoudig wijzigingen aanbrengen en al uw websites vanaf één plek bijwerken.


U kunt voor uzelf een multisite-netwerk maken waar alleen u toegang toe heeft. Of u kunt andere gebruikers toevoegen die hun eigen sites binnen uw netwerk kunnen maken, en voorkomen dat ze toegang krijgen tot krachtigere WordPress-functies.

Harvard University heeft bijvoorbeeld een WordPress multisite-netwerk genaamd Harvard Blogs waarmee iedereen met een e-mailadres van harvard.edu zijn eigen blog kan maken. Bloggers kunnen blogposts op hun eigen sites publiceren, maar alleen de eigenaar van de multisite, de ‘superbeheerder’ genaamd, kan plug-ins installeren of andere wijzigingen op de hele site aanbrengen.

Wat is WordPress Multisite

Alle gebruikers van een multisite-netwerk delen dezelfde plug-ins en thema’s.

Maar websites die op een multisite-netwerk zijn gemaakt, hebben afzonderlijke mappen voor het uploaden van media in de WordPress-installatie. Dat betekent dat elke site zijn eigen aparte map met afbeeldingen en andere geüploade bestanden heeft, dus je hebt geen toegang tot de afbeeldingen van een site vanaf een andere site in het netwerk.

Waarom een ​​WordPress multisite-netwerk gebruiken?

WordPress multisite-netwerken zijn een geweldige optie voor diegenen die afzonderlijke websites vanuit één dashboard willen beheren. Multisite-netwerken worden gebruikt door bedrijven, scholen, universiteiten, nieuwsuitzendingen, online bedrijven en meer.

U kunt zelfs uw eigen blogplatform (netwerk van blogs) maken op één enkele installatie op meerdere locaties.

Hosting voor WordPress Multisite-installaties

Overweeg voordat u uw multisite-installatie maakt de grootte van uw netwerk en vergelijk de prijzen en functies van de beste WordPress hostingproviders.

Als je maar een paar websites in je netwerk wilt hebben, dan is een shared hosting account een goede keuze.

Als u van plan bent een groot WordPress multisite-netwerk te hebben, kunt u overwegen te kiezen tussen VPS-hosting, managed WordPress-hosting of een speciale server voor uw hostingbehoeften.

We raden aan Bluehost of SiteGround te gebruiken omdat ze verschillende hostingplannen aanbieden die zijn afgestemd op elk niveau van hosting, en ze zijn beide officieel erkend door WordPress.

Hoe een multisite-netwerk in WordPress in te schakelen

Zodra u een hostingprovider heeft, moet u WordPress installeren.

Nadat uw installatie is voltooid, maakt u verbinding met uw website via een FTP-client zoals FileZilla.

Zoek en bewerk vervolgens het wp-config.php-bestand in uw cPanel op uw webhost.

Voeg dan de volgende regel toe vlak voor ‘Dat is alles, stop met bewerken! Veel plezier met bloggen in het bestand.

/ * Multisite * /
definiëren (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, waar);

Sla uw wp-config.php-bestand op en log uit bij uw cPanel. Log vervolgens in op uw WordPress-website. Ga na het inloggen naar Hulpmiddelen »Netwerkinstellingen. Hier configureert u uw WordPress Multisite Network.

Kies in het scherm voor netwerkinstellingen of u wilt dat netwerksites zich op hun eigen subdomein (zoals blog1.voorbeeld.com en blog2.voorbeeld.com) of submap (zoals voorbeeld.com/blog1 en voorbeeld.com/blog2) bevinden.

Dit is belangrijk, want als je eenmaal een selectie hebt gemaakt, kun je deze instelling later niet meer wijzigen.

Subdomein voor multisite

Als u subdomeinen selecteert, moet u uw DNS-instellingen voor domeintoewijzing wijzigen. We zullen u in een oogwenk laten zien hoe.

Typ in het gedeelte met netwerkdetails een naam voor uw multisite-netwerk en een admin-adres. Klik op de knop ‘Installeren’.

Op het volgende scherm zie je de code die je moet toevoegen aan het bestand wp-config.php en .htaccess. Beide bestanden staan ​​in uw WordPress-hoofdmap.

Maak opnieuw verbinding met uw website met behulp van een FTP-client en open en bewerk deze bestanden door de code van WordPress te plakken.

Multisite-netwerk inschakelen

Nadat je beide bestanden hebt bijgewerkt, zie je het WordPress Multisite Network in je WordPress-beheerbalk de volgende keer dat je inlogt.

Netwerkbeheerinstellingen

Een multisite opzetten met behulp van subdomeinen

Als u ervoor kiest subdomeinen te gebruiken voor websites in uw multisite-netwerk, moet u een subdomein maken met een asterisk als de naam van het subdomein. Dit wordt een wildcard-subdomein genoemd. Als uw WordPress-installatie bijvoorbeeld www.example.com is, moet u het subdomein * .example.com maken.

Om dat te doen, moet u eerst inloggen op het cPanel-dashboard van uw WordPress-hostingaccount.

In deze tutorial laten we u zien hoe dit eruitziet in het Bluehost-dashboard. Als u een andere host- of domeinregistreerder gebruikt, ziet uw dashboard er mogelijk anders uit.

Blader vanuit het dashboard van uw Bluehost-account naar de Domeinen sectie en klik vervolgens op Subdomeinen.

Subdomeinen met jokertekens instellen

Voer op de volgende pagina het sterretje (*) in het subdomeinveld in en selecteer uw hoofddomein in het vervolgkeuzemenu.

Wildcard-subdomein toevoegen

Nadat u de selectie hebt gemaakt, detecteert cPanel automatisch de documentroot en geeft deze weer in het onderstaande veld. Klik nu op de Creëer knop om uw nieuwe wildcard subdomein toe te voegen.

Configureren van WordPress Multisite netwerkinstellingen

Nadat u uw multisite-netwerk heeft opgezet, moet u ervoor zorgen dat u uw instellingen controleert, zodat uw site werkt zoals u dat wilt.

U kunt dat doen vanuit uw WordPress-dashboard.

Om uw netwerkinstellingen te configureren, logt u in op uw WordPress-website en beweegt u met de muis Sites. Klik vervolgens op Netwerkbeheer »Dashboard linksboven in uw admin-gebied.

In het uitklapmenu kunt u websites, gebruikers, thema’s, plug-ins beheren en de instellingen configureren voor uw WordPress multisite-installatie.

Netwerk admin dashboard

Op het tabblad met multi-site netwerkbeheerinstellingen kunt u standaardthema’s, pagina- en berichttekst instellen, welkomst-e-mails die door WordPress naar nieuwe gebruikers worden gestuurd, en meer.

Houd er rekening mee dat alle wijzigingen die u aanbrengt in de netwerkbeheerinstellingen voor meerdere locaties van invloed zijn op alle sites en gebruikers op uw netwerk met meerdere locaties.

Sites beheren op een WordPress multisite-netwerk

U kunt ook alle individuele websites op uw WordPress multisite-installaties op de beheren Sites scherm. Met het multisite-dashboard kunt u websites in uw netwerk toevoegen, verwijderen, deactiveren en archiveren.

Nieuwe sites toevoegen aan uw WordPress multisite-netwerk

Als u een site op uw multisite-netwerk deactiveert, wordt deze verborgen voor uw multisite-gebruikers en eventuele websitebezoekers. Iedereen die een gedeactiveerde website probeert te bezoeken, ziet het bericht ‘Deze gebruiker heeft ervoor gekozen zijn account te verwijderen en zijn inhoud is niet langer beschikbaar’.

Websites op uw multisite-netwerk die worden gearchiveerd, worden alleen gezien door de superbeheerder van het netwerk. Iedereen die een gearchiveerde website probeert te bezoeken, ziet het bericht ‘Deze site is gearchiveerd of opgeschort’.

Superbeheerders op een WordPress multisite-netwerk kunnen een website op het netwerk als spam markeren. Hierdoor is de website voor iedereen onzichtbaar. Als u een site verwijdert, wordt deze permanent uit uw netwerk verwijderd.

Bekijk voor meer informatie onze stapsgewijze zelfstudie over het correct installeren en instellen van een WordPress multisite-netwerk.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de basis van WordPress Multisite te leren en hoe het werkt! Bekijk het onderstaande voor meer informatie.

U kunt zich ook abonneren op ons YouTube-kanaal voor stapsgewijze WordPress-videozelfstudies en ons volgen op Twitter en Facebook voor de laatste updates.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map