Wat is: subdomein

Een subdomein is een extra onderdeel van uw hoofddomeinnaam. Subdomeinen worden gemaakt om verschillende secties van uw website te ordenen en erin te navigeren. U kunt meerdere subdomeinen of onderliggende domeinen maken op uw hoofddomein.


Bijvoorbeeld:

winkel.uwwebsite.com

In dit voorbeeld is ‘winkel’ het subdomein, ‘uw website’ het hoofddomein en ‘.com’ het hoofddomein (TLD). U kunt elke tekst als uw subdomein gebruiken, maar u wilt er zeker van zijn dat het gemakkelijk is om te typen en te onthouden.

Wat is subdomein

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven subdomeinen gebruiken. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke use-cases van een subdomein.

Gebruik gevallen van subdomein

De meest voorkomende use-case van een subdomein is het maken van een test- of staging-versie van een website. Vaak zullen ontwikkelaars nieuwe plug-ins en updates testen op een staging-site voor een subdomein voordat ze deze live op internet publiceren.

Een ander veelgebruikt gebruik van een subdomein is het creëren van een online e-commerce winkel. Vaak willen bedrijven een apart subdomein om transacties af te handelen omdat eCommerce-sites doorgaans een complexere configuratie vereisen.

We hebben ook gezien dat bedrijven subdomeinen gebruiken voor hun mobiele websites (m.uwsite.com), locatiespecifieke sites (nl.uwsite.com) en subsecties van de website maken.

U kunt WordPress op uw subdomein installeren en het werkt als een afzonderlijke installatie van uw hoofdwebsite.

U kunt een subdomein gebruiken om een ​​specifieke groep gebruikers op uw site te bedienen, zoals ‘guest.yourwebsite.com’, ‘user.yourwebsite.com’ en meer. Dit is hoe website builder-platforms zoals WordPress.com, blogger.com en anderen aangepaste websites aanbieden aan gebruikers.

Subdomeinen kunnen erg handig zijn bij het efficiënter organiseren van uw website-inhoud. Het juiste gebruik van een subdomein heeft geen invloed op de SEO van uw hoofdwebsite. Bij twijfel raden we echter aan om alles op hetzelfde domein te houden en het gebruik van een subdomein voor openbare sites te vermijden.

Een subdomein maken

U kunt eenvoudig een subdomein maken in uw domeinregistreerder of uw WordPress-hostingaccount. In dit voorbeeld maken we een subdomein aan met ons hostingbedrijf Bluehost, maar het proces is vergelijkbaar op alle platforms.

Om een ​​subdomein in Bluehost aan te maken, moet u inloggen op uw webhost-account. Klik vervolgens op het tabblad “Domeinen” aan de linkerkant. Dit opent een submenu met verschillende opties.

Subdomein maken

Klik nu op het tabblad “Subdomeinen” in de lijst.

Subdomein maken 2

Het veld aan de rechterkant bevat uw domeinnaam. U hoeft niets te wijzigen als u maar één domein op uw webhostingaccount heeft. Als u meer dan één domein heeft, wordt dit vermeld in het vervolgkeuzemenu. In ons voorbeeld hebben we maar één domein, “uwdomein.org”.

Typ vervolgens een naam voor uw nieuwe subdomein in het veld aan de rechterkant. U kunt dingen invoeren zoals blog, galerij, winkel of wat u maar wilt gebruiken. Voor dit voorbeeld gebruiken we “demo”.

Nadat u de naam voor uw subdomein heeft ingevoerd, klikt u op de knop ‘Maken’.

Subdomein aanmaken 3

Onderaan het scherm ziet u direct uw nieuwe subdomein. Uw subdomeinadres verschijnt nu op de voorkant van uw domeinnaam. In ons voorbeeld is het gewijzigd van “uwdomein.com” in “demo.uwdomein.com”. Merk op dat uw nieuwe subdomein automatisch wordt ingevuld in het veld thuismap voor uw subdomein.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eerste subdomein gemaakt.

Subdomein aanmaken 4

Subdomeinen versus submappen voor SEO

Zoekmachines bekijken subdomeinen en submappen anders. Laten we eens kijken waarom dit waar is en hoe het gebruik van een subdomein versus een submap SEO beïnvloedt.

Subdomein versus submap voor SEO

Subdomeinen worden door Google en andere zoekmachines gezien als een andere website. Dit betekent dat zoekmachines elk subdomein afzonderlijk moeten crawlen en indexeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het “link juice” dat is gemaakt op basis van backlinks naar uw hoofdsite, niet wordt gedeeld tussen uw domein en subdomeinen. Het opbouwen van paginarang voor zoekwoorden voor een subdomein is net zo moeilijk als voor een geheel aparte website.

U mag alleen subdomeinen gebruiken als u daar een goede reden voor heeft. U kunt bijvoorbeeld subdomeinen gebruiken om te rangschikken voor verschillende zoekwoorden, een specifieke markt te targeten, een andere locatie te bereiken of een andere taal te gebruiken dan die van uw hoofdwebsite.

Subdirectory’s zijn bestanden gevonden onder uw primaire domein. Google en andere zoekmachines zien submappen niet als afzonderlijke sites, dus “link juice” en SEO worden gedeeld tussen uw domein en submappen.

Voor bloggers, startups of kleine bedrijven met beperkte tijd en middelen, zal het gebruik van submappen u helpen uw website sneller te rangschikken dan een subdomein te gebruiken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me