Ce este un Sitemap XML? Cum să creezi un sitemap în WordPress?

Vă întrebați ce este o sitemap XML și cum să o adăugați pe site-ul dvs. WordPress?


O sitemap XML ajută motoarele de căutare să navigheze cu ușurință prin conținutul site-ului. Le oferă o listă a întregului conținut dvs. într-un format care poate fi citit de mașină.

Spre deosebire de un sitemap obișnuit, creat pentru oameni, un sitemap XML nu este vizibil în mod obișnuit pentru vizitatorii site-ului tău.

În acest articol, vom explica ce este o sitemap XML și cum să creați cu ușurință o hartă de sit în WordPress.

Ce este un Sitemap XML și cum să creați unul pentru site-ul dvs. WordPress

Ce este un Sitemap XML?

O sitemap XML este un fișier care prezintă tot conținutul site-ului dvs. web într-un format XML, astfel motoarele de căutare precum Google vă pot descoperi și indexa conținutul cu ușurință.

La începutul anilor 2000, site-urile guvernamentale aveau un link în paginile lor principale, intitulat „Sitemap”. Această pagină conținea, de obicei, o listă cu toate paginile de pe site-ul respectiv.

În timp ce unele site-uri web au astăzi hărți sit HTML, în general, utilizarea sitemap-urilor a evoluat.

Astăzi, sit-urile sunt publicate în format XML în loc de HTML, iar publicul vizat este motoarele de căutare și nu oamenii.

Practic, o sitemap XML este o modalitate prin care proprietarii de site-uri web pot spune motoarelor de căutare despre toate paginile care există pe site-ul lor web.

De asemenea, acesta spune motoarele de căutare care link-urile de pe site-ul dvs. web sunt mai importante decât altele și cât de des vă actualizați site-ul.

Cu toate că sitemaps-urile XML nu vor îmbunătăți clasamentul motorului de căutare, acestea permit motoarelor de căutare să vă înghesuiască mai bine site-ul. Acest lucru înseamnă că pot găsi mai mult conținut și pot începe să-l afișeze în rezultatele căutării, astfel rezultând uneori clasamente superioare.

De ce ai nevoie de o sitemap XML?

Sitemap-urile sunt extrem de importante din punct de vedere al optimizării motoarelor de căutare (SEO).

Pur și simplu adăugând un sitemap nu afectează clasamentele de căutare. Cu toate acestea, dacă pe pagina dvs. există o pagină care nu este indexată, sitemap-ul vă oferă o modalitate de a informa motoarele de căutare despre acea pagină..

Sitemap-urile sunt extrem de utile atunci când porniți pentru prima dată un blog sau creați un site nou, deoarece majoritatea site-urilor noi nu au backlink-uri. Acest lucru face mai dificil pentru motoarele de căutare să descopere tot conținutul lor.

Acesta este motivul pentru care motoarele de căutare precum Google și Bing permit noilor proprietari de site-uri să trimită un sitemap în instrumentele lor de webmaster. Acest lucru permite ca robotele lor de căutare să descopere și să indexeze cu ușurință conținutul dvs. (mai multe despre acest lucru mai târziu).

Sitemap-urile sunt la fel de importante și pentru site-urile web consacrate. Acestea vă permit să evidențiați ce parte a site-urilor dvs. web sunt mai importante, ce părți sunt actualizate mai frecvent etc., astfel încât motoarele de căutare vă pot vizita și indexa conținutul în consecință..

Acest lucru ajută la îmbunătățirea vizibilității generale a site-ului dvs. web în clasamentele motoarelor de căutare.

Cum se creează o Sitemap în WordPress?

Există mai multe moduri de a crea o sitemap XML în WordPress. Vă vom arăta două metode populare pentru a crea o sitemap XML în WordPress și puteți alege una care funcționează cel mai bine pentru dvs..

Metoda 1. Crearea unui Sitemap XML în WordPress utilizând Yoast SEO

Cel mai simplu mod de a crea o sitemap XML în WordPress este folosind pluginul SEO Yoast.

Este cel mai bun plugin SEO WordPress de pe piață, oferindu-vă un set complet de instrumente pentru optimizarea postărilor dvs. de blog pentru SEO.

În primul rând, trebuie să instalați și să activați pluginul SEO Yoast. Pentru mai multe detalii, consultați ghidul nostru pas cu pas despre cum să instalați un plugin WordPress.

După activare, accesați SEO »General pagina și treceți la fila „Caracteristici”. De aici, trebuie să derulați în jos în opțiunea „Sitemap XML” și să vă asigurați că este activată.

Opțiunea Sitemap Yoast SEO XML

Apoi, faceți clic pe butonul Salvați modificările pentru a vă stoca modificările.

Pentru a verifica dacă Yoast SEO a creat un Sitemap XML, puteți face clic pe pictograma semnului de întrebare de lângă opțiunea XML Sitemap din pagină.

Vizualizați Sitemap XML creat de pluginul SEO Yoast

După aceea, faceți clic pe linkul „Vedeți Sitemap-ul XML” pentru a vizualiza harta dvs. XML în direct generată de Yoast SEO.

Puteți găsi, de asemenea, sitemap-ul dvs. XML adăugând pur și simplu sitemap_index.xml la sfârșitul adresei site-ului. De exemplu:

https://www.example.com/sitemap_index.xml

Sitemap SEO Yoast

Yoast SEO creează mai multe sitemap-uri pentru diferite tipuri de conținut. În mod implicit, va genera sitemap-uri pentru postări, pagini, autor și categorii.

Dacă rulați un magazin online folosind WooCommerce, atunci va genera și o sitemap pentru produsele dvs..

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de trimiterea sitemap-ului către motoarele de căutare, va trebui doar să trimiteți fișierul principal de index. Vă vom arăta cum să faceți asta mai târziu în acest articol.

Metoda 2. Crearea unui Sitemap XML în WordPress utilizând pluginul Google XML Sitemaps

Această metodă este recomandată utilizatorilor care nu doresc să utilizeze caracteristica XML Sitemaps de Yoast SEO.

În primul rând, trebuie să faceți instalarea și activarea pluginului Sitemaps Google XML. Pentru mai multe detalii, consultați ghidul nostru pas cu pas despre cum să instalați un plugin WordPress.

La activare, pluginul generează automat un sitemap XML pentru site-ul dvs. web. Îl puteți vizualiza adăugând pur și simplu sitemap.xml la adresa site-ului dvs. web. De exemplu:

https://www.example.com/sitemap.xml

Sitemap generat de pluginul Sitemap Google XML

Pluginul funcționează în afara cazului pentru majoritatea blogurilor și site-urilor web de afaceri. Cu toate acestea, trebuie să revizuiți setările pluginului pentru a vă asigura că nu vă lipsește nimic.

Pur și simplu, mergeți la Setări »XML-Sitemap pagina pentru configurarea pluginului.

Setări pentru plugin-uri Sitemap Google XML

În partea de sus, pluginul vă va oferi informații despre stare. Acesta vă va anunța dacă pluginul nu este în măsură să ping pe vreun motor de căutare.

Puteți revizui opțiunile de bază în care puteți dezactiva pluginul de la notificarea motoarelor de căutare, puteți crește limita de memorie PHP și multe altele. Setările implicite ar funcționa pentru majoritatea mediilor de găzduire WordPress.

În continuare, veți vedea secțiunea de pagini suplimentare. De aici puteți adăuga manual pagini pe sitemap-ul dvs. XML. Acest lucru este util dacă site-ul dvs. web are pagini HTML statice care nu sunt create de CMS WordPress.

Adăugați manual pagini

După aceea, puteți ajusta modul în care pluginul atribuie prioritate postărilor. În mod implicit, utilizează numărul de comentarii pentru a calcula prioritatea unei postări.

Prioritate post

Următoarele două secțiuni ale paginii de setări a pluginului vă permit să includeți și să excludeți conținut din harta de sit WordPress. De exemplu, dacă rulați un magazin de comerț electronic, atunci doriți să includeți tipul de conținut „Produse” pe harta dvs. sit.

Includeți sau excludeți conținutul de pe harta site-ului

După aceea, puteți ajusta frecvența și prioritatea conținutului dvs. sitemap. Modificarea acestor valori sunt considerate un indiciu de către motoarele de căutare și pot alege să urmeze sau să ignore aceste etichete pe baza criteriilor lor.

Setați frecvența și prioritatea conținutului sitemap-ului

În cele din urmă, nu uitați să faceți clic pe butonul „Opțiuni de actualizare” pentru a vă salva modificările.

Cum să spuneți motoarelor de căutare despre sit-uri?

Motoarele de căutare sunt destul de inteligente în găsirea unui sitemap. Ori de câte ori publicați conținut nou, un ping este trimis către Google și Bing pentru a le informa despre modificările din sitemap.

Cu toate acestea, vă recomandăm să trimiteți sitemap-ul manual pentru a vă asigura că motoarele de căutare o pot găsi.

Trimiterea site-ului dvs. XML către Google

Google Search Console este un instrument gratuit oferit de Google pentru a ajuta proprietarii site-urilor să monitorizeze și să mențină prezența site-ului lor în rezultatele căutării Google.

Adăugarea sitemap-ului dvs. în Google Search Console îl ajută să vă descopere rapid conținutul, chiar dacă site-ul dvs. web este nou.

În primul rând, trebuie să accesați site-ul web Google Search Console și să vă înscrieți la un cont.

După aceea, vi se va solicita să selectați un tip de proprietate. Puteți alege un domeniu sau un prefix URL. Vă recomandăm să alegeți prefixul URL, deoarece este mai ușor de configurat.

Selectați tipul de proprietate

Introduceți adresa URL a site-ului, apoi faceți clic pe butonul Continuare.

În continuare, vi se va cere să verificați dreptul de proprietate asupra site-ului. Veți vedea mai multe metode pentru a face acest lucru, vă recomandăm să utilizați metoda de etichetă HTML.

Google Search Console verifică proprietatea site-ului

Pur și simplu copiați codul pe ecran și apoi accesați zona de administrare a site-ului dvs. WordPress.

De aici, trebuie să instalați și să activați pluginul Insert Headers and Footers. Pentru mai multe detalii, consultați ghidul nostru pas cu pas despre cum să instalați un plugin WordPress.

La activare, trebuie să vizitați Setări »Inserați anteturi și subsoluri pagina și adăugați codul pe care l-ați copiat mai devreme în caseta „Scripturi în antet”.

Adăugați codul de verificare în secțiunea antet

Nu uitați să faceți clic pe butonul de salvare pentru a vă stoca modificările.

Acum, reveniți la fila Console de căutare Google și faceți clic pe butonul „Verificați”.

Google va verifica dacă există cod de verificare pe site-ul dvs., apoi îl va adăuga în contul dvs. Google Search Console.

Notă: dacă verificarea nu reușește, asigurați-vă că ștergeți memoria cache și apoi încercați din nou.

Acum, după ce ați adăugat site-ul dvs. web, să adăugăm și site-ul dvs. XML.

Din tabloul de bord al contului dvs., trebuie să faceți clic pe Sitemaps din coloana din stânga.

Adăugarea URL a sitemap-ului la Google Search Console

După aceea, trebuie să adăugați ultima parte a URL-ului sitemap-ului sub secțiunea „Adăugați o nouă sitemap” și faceți clic pe butonul Trimite.

Google va adăuga acum adresa URL a sitemap-ului dvs. în Consola de căutare Google.

Va dura Google timp pentru a vă accesa site-ul. După un timp, veți putea vedea statistici de bază ale sitemap-urilor.

Aceste informații includ numărul de linkuri pe care Google le-a găsit în harta dvs. de sit, cât de multe dintre ele au fost indexate, un raport de imagini cu pagini web și multe altele.

Statistici pentru sitemap din Google Search Console

Trimiterea site-ului dvs. XML la Bing

Similar cu Google Search Console, Bing oferă și instrumente Bing Webmaster pentru a ajuta proprietarii site-urilor să își monitorizeze site-ul în motorul de căutare Bing..

Pentru a adăuga harta dvs. web la Bing, trebuie să accesați site-ul web Bing Webmaster Tools și să vă înscrieți pentru un cont. După ce v-ați înscris, puteți adăuga site-ul dvs. Web în secțiunea „Adăugare site nou”.

Adăugarea unui site în instrumentele Bing Webmaster

Pe ecranul următor, vi se va cere să introduceți detaliile site-ului dvs. web, inclusiv adresa URL a sitemap-ului.

Adăugarea site-ului dvs. în Bing

Faceți clic pe butonul Trimite pentru a continua.

Bing vă va cere acum să verificați proprietatea site-ului dvs. web și vă va prezenta mai multe metode pentru a face acest lucru.

Vă recomandăm să folosiți metoda de etichetă Meta. Pur și simplu copiați linia meta tag de pe pagină și lipiți-o într-un fișier text gol pe computer.

Bing verificare instrument webmaster

Acum accesați site-ul dvs. WordPress și instalați și activați pluginul Introduceți anteturile și subsolurile pe site-ul dvs. web.

La activare, trebuie să vizitați Setări »Inserați anteturi și subsoluri pagina și adăugați codul pe care l-ați copiat anterior în caseta „Scripturi în antet”.

Adăugați codul de verificare Bing

Nu uitați să faceți clic pe butonul Salvare pentru a stoca modificările.

Cum să utilizați Sitemap-uri XML pentru site-ul dvs. Web?

Acum, după ce ați trimis sitemap-ul XML pe Google, aruncăm o privire la modul de utilizare al site-ului dvs..

În primul rând, trebuie să rețineți că sitemap-ul XML nu îmbunătățește clasamentul dvs. de căutare. Cu toate acestea, ajută motoarele de căutare să găsească conținut, să ajusteze rata de accesare și să îmbunătățească vizibilitatea site-ului dvs. web în motoarele de căutare.

Trebuie să fiți cu ochii pe statisticile sitemap-ului dvs. în Google Search Console. Vă poate arăta erorile de accesare și paginile excluse din acoperirea căutării.

Acoperirea site-ului

Sub diagrame, puteți face clic pe tabele pentru a vizualiza adresele URL excluse sau nu indexate de Google.

Sitemap URL rapoarte

În mod normal, Google poate decide să omite conținutul duplicat, paginile fără conținut sau foarte puțin conținut și paginile excluse de fișierul robots.txt sau meta tag-urile site-ului dvs..

Cu toate acestea, dacă aveți un număr neobișnuit de mare de pagini excluse, atunci poate doriți să verificați setările pluginului SEO pentru a vă asigura că nu blocați niciun conținut.

Sperăm ca acest articol să vă ajute să răspundeți la toate întrebările dvs. despre sitemap-uri XML și cum să creați o sitemap XML pentru site-ul dvs. WordPress. De asemenea, poate doriți să vedeți ghidul nostru despre cum să creșteți rapid traficul site-ului dvs. web cu aceste sfaturi acționabile.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me