Cine deține WordPress și cum câștigă bani WordPress?

Întotdeauna a existat confuzie între începători despre cine deține WordPress? Este puțin ireal să crezi că ceva poate fi 100% gratuit. Dacă v-ați întrebat vreodată cine deține WordPress și cum câștigă bani WordPress, atunci sunteți la locul potrivit. În acest ghid pentru începători, vom răspunde la aceste întrebări comune, împreună cu acoperirea modului în care acest lucru afectează drepturile de proprietate a site-ului dvs. WordPress și a conținutului blogului dvs..


Înțelegerea diferențelor dintre WordPress.com și WordPress.org

Înainte de a putea răspunde la întrebarea despre proprietatea WordPress, este important să înțelegeți despre ce vorbești WordPress.

Principala cauză de confuzie este că deseori oamenii nu știu că WordPress.com și WordPress.org sunt două produse fundamental diferite cu proprietari diferiți.

Diferența dintre WordPress.com și WordPress.org

WordPress.org este sistemul popular de gestionare a conținutului (CMS) despre care auziți întotdeauna. Acesta este adevăratul WordPress și este 100% gratuit. Este adesea denumit WordPress auto-găzduit. Când auziți lucruri ca și cum puteți crea orice tip de site în WordPress cu pluginuri și teme personalizate, despre acest lucru vorbesc oamenii despre WordPress.

WordPress.com este un serviciu de găzduire web care oferă o versiune dezabusită a WordPress pentru a vă ușura blogul. Nu primiți toate bunătățile WordPress, cum ar fi pluginuri, teme personalizate etc..

Pentru a menține acest articol focalizat, nu vom intra în comparația de funcții a celor două. Puteți afla mai multe despre asta în graficul nostru WordPress.com vs. WordPress.org.

Înțelegerea diferenței dintre cele două este esențială pentru înțelegerea modelului de proprietate și de afaceri din spatele celor două produse.

Cine deține WordPress.org și software-ul popular WordPress?

WordPress este un software open-source. Aceasta înseamnă că oricine poate vedea codul și poate contribui la software pentru a-l îmbunătăți. Contribuțiile aduse de mii de oameni independenți din întreaga lume au creat WordPress pentru ceea ce este astăzi.

WordPress este licențiat în baza GPL și este important să înțelegeți beneficiile licenței GPL, deoarece acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine proprietatea.

Vom rezuma GPL în trei avantaje principale:

 • Puteți utiliza WordPress în orice mod doriți, fără nicio restricție.
 • Puteți personaliza, adăuga sau elimina orice lucru pe WordPress care nu vă place fără restricții.
 • Puteți reambala, rebranța, vinde și distribui WordPress fără nicio restricție, cu excepția faptului că este lansat și sub licența GPL.

Ultima parte, de obicei, suflă mintea oamenilor. Da, puteți, într-adevăr, să luați WordPress, să schimbați logo-ul și numele și să începeți să-l vindeți (100% legal).

Cu alte cuvinte, baza de cod a WordPress aparține comunității (dvs.). Mii de oameni care au contribuit la acest proiect non-profit au făcut-o fără nicio compensare directă. Vom explica acest lucru în mai multe detalii în secțiunea de model de business din acest articol.

Rezumat: Orice site web pe care îl creați utilizând software-ul WordPress self-gazduit este deținut de dvs. 100%. Conținutul pe care îl încărcați pe aceste site-uri este deținut de dvs. 100%.

Marca WordPress și domeniul WordPress.org sunt deținute de fundația WordPress, o organizație non-profit 501 (c) (3), al cărei unic scop este să se asigure că WordPress este liber disponibil, întreținut și dezvoltat.

Cine deține WordPress.com

WordPress.com este deținut de o companie privată numită Automattic.

Trebuie să înțelegeți un pic de istorie a proiectului WordPress open-source pentru a înțelege contribuțiile Automattic și motivele pentru care beneficiază de un tratament favorabil, cum ar fi capacitatea de a folosi marca WordPress și ravnitul domeniu WordPress.com ca parte a produsului plătit.

Automattic a fost inițiat de dezvoltatorul co-fondator al software-ului WordPress open source, Matt Mullenweg.

Matt a creat Automattic în 2005, la aproape doi ani de la WordPress, cu scopul principal de a facilita găzduirea WordPress și de a permite persoanelor cu puține cunoștințe tehnice să înceapă un blog cu WordPress.

Întrucât platforma WordPress.com a fost alimentată de software-ul WordPress cu sursă deschisă, Automattic a avut un interes în dezvoltarea ulterioară a software-ului gratuit WordPress.

Câțiva dintre primii angajați ai Automattic au contribuit la dezvoltatorii WordPress înainte de companie, așa că ar trebui să nu spunem că interesul financiar nu a fost singurul motiv pentru care Automattic a investit în WordPress.

Deoarece proiectul open-source nu a câștigat cu adevărat niciun ban la început, Matt a înregistrat pentru prima dată marca WordPress prin Automattic.

Pe măsură ce WordPress a crescut în popularitate, Automattic a donat marca WordPress Fundației WordPress în 2010 pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a proiectului non-profit..

Este important să rețineți că Matt Mullenweg este CEO al Automattic și, de asemenea, face parte din consiliul de administrație al fundației WordPress.

Acum că cunoașteți istoricul, să vorbim despre proprietatea conținutului pe WordPress.com.

Când construiți un site folosind WordPress.com, trebuie să respectați politicile lor privind Termenii și condițiile. Deși afirmă clar că este conceput pentru a vă oferi cât mai mult control și proprietate asupra conținutului dvs., cineva vă poate închide site-ul dacă consideră că este încălcat.

În timp ce dețineți un control 100% asupra site-ului dvs., vă limitați la setul de funcții care vă este oferit, care nu include pluginuri, teme personalizate etc..

Sperăm că acum ar trebui să aveți răspunsul la întrebarea dvs. despre cine deține WordPress.

Acum aruncăm o privire despre cum face bani WordPress.

Model de business al Automatic vs Model de afaceri al WordPress

Modelul de afaceri al Automattic este de a vinde servicii legate de WordPress, cum ar fi hosting, backup și altele, astfel încât nu vom cheltui prea mult timp pentru asta.

Pe scurt, Automattic câștigă bani pe WordPress.com vânzând publicitate pe site-urile dvs. gratuite. Dacă alegeți să plătiți pentru planurile lor de găzduire, atunci veți primi upgrade-uri suplimentare premium, cum ar fi posibilitatea de a ascunde reclame, domenii de achiziție, spațiu suplimentar pe disc, teme comerciale etc..

Obiectivul nostru din această secțiune este să explicăm modelul de afaceri din spatele software-ului WordPress cu sursă deschisă și să răspundem la întrebări comune, cum ar face dezvoltatorii WordPress să câștige bani dacă contribuie voluntar la un proiect gratuit fără scop lucrativ.

Să începem cu întrebarea de mai jos de ce contribuie dezvoltatorii la WordPress dacă nu primesc plata?

Deși pot exista motive altruiste, ne vom concentra pe cele două motive monetare principale:

 • Vând produse sau servicii WordPress (pluginuri personalizate, teme, dezvoltare web, consultanță etc.)
 • Ei lucrează pentru o companie care vinde produse sau servicii WordPress.

Cu alte cuvinte, aceștia câștigă bani, dar nu sunt plătiți de fundația WordPress.

Pe măsură ce WordPress a crescut în popularitate, a existat o creștere a numărului de companii care vând produse / servicii conexe WordPress. Acest lucru a crescut interesul comercial pentru dezvoltarea în continuare a software-ului WordPress open-source.

Gândiți-vă la ce a reușit Automattic să facă la început, cu excepția faptului că acum există mai multe companii care angajează personal dedicat, care contribuie la dezvoltarea WordPress, deoarece înțeleg pe măsură ce proiectul WordPress crește, la fel vor fi și oportunitățile de venituri..

Deci, unde se potrivește fundația WordPress în imagine?

Fundația WordPress este o organizație fără scop lucrativ, astfel că principala sursă de venituri este prin donații.

Aceste donații sunt făcute de persoane fizice precum tine și de corporații care folosesc WordPress pentru a câștiga bani.

Cum se aplică toate acestea ca utilizator?

În timp ce nu plătiți direct pentru WordPress, puteți plăti indirect pentru asta.

De exemplu, dacă găzduiești site-ul tău pe Bluehost, Siteground, WPEngine sau orice altă companie majoră de găzduire WordPress, atunci plătești indirect WordPress. Pentru că toate aceste companii contribuie regulat înapoi la WordPress.

Dacă utilizați Yoast SEO, BackupBuddy, Sucuri sau oricare dintre produsele WPBeginner (OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, etc), atunci plătiți indirect pentru WordPress. Pentru că toate aceste companii sponsorizează în mod regulat WordCamps și / sau contribuie la WordPress.

Sperăm că acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine modelul de afaceri WordPress și să clarificați toate problemele legate de această problemă.

Ce putem face pentru a îmbunătăți și a clarifica o parte din confuzie?

Există foarte puține lucruri despre situația domeniului, datorită modelelor de afaceri implicate.

Singura modalitate reală de rezolvare este prin educație, care trebuie să fie două părți.

În primul rând și în primul rând este rolul mass-media.

Principalele mijloace de comunicare tehnologice precum TechCrunch, Recode, TheNextWeb, etc trebuie să facă o treabă mai bună la verificarea faptelor pentru a evita articolele care pretind Automattic ca fiind compania mamă a WordPress. Ar putea fi la fel de simplu ca să spui compania-mamă din spatele WordPress.com.

Puteți pur și simplu să accesați termenul „companie-mamă WordPress” și veți găsi tone de articole din centrele de comunicare tehnologice majore care raportează informații false (exemplu: aici, aici, aici, aici și aici).

Al doilea rol este aplicarea de către fundația WordPress, precum și Automattic.

Aceste comunicate de presă sunt de obicei înclinate în aceste comunicate de presă, așa că, în cazul în care au existat unele re-puneri în aplicare cu magazinele de vârf, restul va urma.

Adesea, la evenimente de blogging, când vedeți un stand WordPress, este de obicei un stand Automattic (WordPress.com). În timp ce versiunea de marketing poate fi îmbunătățită, având în vedere că angajații răspund la întrebări la stand, aceștia sunt extrem de ajutați și explică aproape întotdeauna diferența.

La TBEX North America 2015, în timp ce le-am vizitat standul, cel puțin două persoane au pus întrebarea cu privire la proprietatea WordPress, iar angajații Automattic au făcut o treabă excelentă explicând clar diferența.

Concluzie

Sperăm că acest articol te-a ajutat să răspunzi la întrebarea despre cine deține WordPress, cum câștigă WordPress și ce înseamnă asta cu adevărat pentru controlul și proprietatea site-ului tău. De asemenea, poate doriți să citiți articolul nostru despre 15 întrebări cele mai frecvente de către începătorii WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map