Ghid pentru începători pentru gestionarea bazelor de date WordPress cu phpMyAdmin

WordPress este scris folosind PHP ca limbaj de script și MySQL ca sistem de gestionare a bazelor de date. Pentru a utiliza WordPress, nu trebuie să aflați cu adevărat niciunul dintre ei.


Cu toate acestea, o înțelegere foarte de bază a celor două v-ar putea ajuta să rezolvați problemele, precum și să vă înțelegeți modul în care funcționează WordPress (în culise).

În acest articol, vom explica modul în care WordPress folosește baza de date, inclusiv o introducere în tabelele de bază de date WordPress implicite.

Vă vom arăta, de asemenea, cum să gestionați o bază de date WordPress folosind phpMyAdmin, care va include crearea copiilor de rezervă a bazei de date, optimizarea bazei de date WordPress și multe altele.

Cum să gestionați baza de date WordPress folosind phpMyAdmin

Acesta este un ghid cuprinzător despre gestionarea bazelor de date WordPress, așa că am adăugat o navigare mai ușoară:

  Ce este o bază de date și modul în care WordPress o folosește?

  O bază de date este un sistem de stocare și preluare a datelor într-un mod organizat. Baza de date permite software-ului să gestioneze datele într-un mod programabil.

  De exemplu: WordPress folosește PHP (limbajul de programare) pentru stocarea și preluarea datelor din baza de date.

  Informațiile stocate într-o bază de date WordPress includ postări, pagini, comentarii, categorii, etichete, câmpuri personalizate, utilizatori și alte setări WordPress. Vom elabora acest lucru mai târziu în tutorial când vom acoperi toate tabelele bazei de date WordPress.

  Când instalați prima dată WordPress, vă solicită să furnizați un nume de bază de date, gazdă, nume de utilizator și parolă. Aceste informații sunt stocate în fișierul de configurare numit wp-config.php.

  Informații despre baza de date WordPress

  În timpul instalării, WordPress folosește informațiile pe care le furnizați despre baza de date pentru a crea tabele și a stoca datele de instalare implicite în aceste tabele.

  După instalare, WordPress rulează interogări către această bază de date pentru a genera dinamic pagini HTML pentru site-ul sau blogul tău.

  Acest lucru face ca WordPress să fie extrem de puternic, deoarece nu trebuie să creezi un nou fișier .html pentru fiecare pagină pe care vrei să o creezi. WordPress gestionează totul în mod dinamic.

  Unde este stocată baza mea de date WordPress?

  WordPress folosește MySQL drept sistemul său de gestionare a bazelor de date, care este un software instalat pe serverul dvs. de găzduire WordPress. Baza de date WordPress este de asemenea stocată pe același server.

  Totuși, această locație nu este accesibilă în majoritatea mediilor de găzduire partajate. Cu toate acestea, dacă vă aflați pe un plan de găzduire VPS sau un server dedicat, atunci puteți utiliza instrumente pentru linia de comandă pentru a localiza baza de date.

  Cel mai adesea este localizat pe următoarea cale:

  / Var / lib / mysql / your_database_name

  Cu toate acestea, acest lucru ar putea diferi de la un furnizor de hosting la altul.

  Este important să rețineți că nu aveți nevoie cu adevărat să accesați fișierul bazei de date în sine. Puteți utiliza alte instrumente precum phpMyAdmin pentru a vă gestiona baza de date.

  Ce este phpMyAdmin?

  PhpMyAdmin este un software bazat pe web care vă permite să gestionați bazele de date MySQL folosind browserul dvs. web. Oferă o interfață ușor de utilizat, care vă permite să rulați comenzi MySQL și operațiuni ale bazei de date.

  Puteți utiliza, de asemenea, pentru a naviga și edita tabele de baze de date, rânduri și câmpuri. De asemenea, vă permite să importați, exportați sau ștergeți toate datele dintr-o bază de date.

  Cum să accesați PhpMyAdmin?

  PhpMyAdmin este preinstalat cu toate companiile de hosting WordPress de top. O puteți găsi în secțiunea Baze de date din tabloul de bord cPanel al contului dvs. de găzduire. Mai jos este un exemplu de captură de ecran din panoul de control Bluehost:

  phpMyAdmin în cPanel

  În funcție de furnizorul dvs. de găzduire, interfața dvs. cPanel poate arăta diferit de ecranul de mai sus. Veți mai putea găsi pictograma phpMyAdmin în secțiunea bazelor de date.

  Făcând clic pe ea, se va deschide interfața phpMyAdmin unde puteți selecta baza de date WordPress din coloana din stânga. După, acel phpMyAdmin va afișa toate tabelele din baza de date WordPress.

  Tabloul de bord PhpMyAdmin

  Să aruncăm o privire asupra tabelelor bazei de date WordPress.

  Înțelegerea tabelelor de baze de date WordPress

  Fiecare instalare WordPress are 12 tabele implicite în baza de date. Fiecare tabel de baze de date conține date pentru diferite secțiuni, caracteristici și funcționalități ale WordPress.

  Analizând structura acestor tabele, puteți înțelege cu ușurință unde sunt stocate diferite părți ale site-ului dvs. web. În prezent, o instalare implicită WordPress creează următoarele tabele:

  Notă: wp_ înaintea fiecărui nume de tabel este prefixul bazei de date pe care îl alegeți în timpul instalării. Poate fi diferit dacă l-ați schimbat în momentul instalării.

  wp_commentmeta: Acest tabel conține meta informații despre comentariile postate pe un site Web WordPress. Tabelul are patru câmpuri meta_id, comment_id, meta_key și meta_value. Fiecare meta_id este legat de un comentariu_id. Un exemplu de meta informații de comentarii stocate este starea comentariului (aprobat, în așteptare, coș de gunoi etc.).

  wp_commenturi: După cum sugerează și numele acestui tabel conține comentariile dvs. pe WordPress. Conține numele autorului comentariului, adresa URL, e-mailul, comentariul, etc.

  wp_links: Pentru a gestiona blogroll-urile creați prin versiuni anterioare ale WordPress sau plugin-ul Link Manager.

  wp_options: Acest tabel conține majoritatea setărilor dvs. pe site-ul WordPress, cum ar fi: URL-ul site-ului, e-mail admin, categorie implicită, postări pe pagină, format de timp și multe altele. Tabelul de opțiuni este folosit și de numeroase pluginuri WordPress pentru a stoca setările pluginului.

  wp_postmeta: Acest tabel conține meta informații despre postările, paginile și tipurile dvs. de postări WordPress. Exemplu de informații despre meta-post ar fi ce șablon să folosească pentru a afișa o pagină, câmpuri personalizate etc..

  wp_posts: Numele spune postări, dar de fapt acest tabel conține toate tipurile de postări sau ar trebui să spunem tipuri de conținut. Acest tabel conține toate postările, paginile, revizuirile și tipurile de postări personalizate.

  wp_termmeta: Acest tabel permite dezvoltatorilor să stocheze metadate personalizate pentru termenii din taxonomiile lor personalizate. De exemplu, WooCommerce îl folosește pentru a stoca metadate pentru atributele și categoriile produsului.

  wp_terms: WordPress are un sistem de taxonomie puternic care vă permite să vă organizați conținutul. Elementele individuale de taxonomie se numesc termeni și sunt stocate în acest tabel. De exemplu, categoriile și etichetele dvs. WordPress sunt taxonomii, iar fiecare categorie / etichetă din interiorul acestora este un termen.

  wp_term_relationships: Acest tabel gestionează relația dintre tipurile de posturi WordPress cu termenii din tabelul wp_terms. De exemplu, acesta este tabelul care ajută WordPress să determine postarea X să fie în categoria Y.

  wp_term_taxonomy: Acest tabel definește taxonomiile pentru termenii definiți în tabelul wp_terms. De exemplu, dacă aveți un termen „Tutoriale WordPress”, atunci acest tabel conține datele care spun că este asociat cu o taxonomie numită categorie. Pe scurt, acest tabel conține datele care ajută WordPress să diferențieze între ce termen este o categorie, care este o etichetă, etc.

  wp_usermeta: Conține meta informații despre utilizatorii înregistrați pe site-ul dvs. web.

  wp_users: Conține informații despre utilizator cum ar fi numele de utilizator, parola, e-mailul utilizatorului etc.

  Gestionarea bazei de date WordPress utilizând phpMyAdmin

  Baza de date WordPress conține setări importante pentru WordPress, toate postările, paginile, comentariile și multe altele. Trebuie să fii extrem de atent când folosești phpMyAdmin sau poți sfârși ștergând accidental date importante.

  Ca măsură de precauție, ar trebui să creezi întotdeauna o copie de rezervă completă a bazei de date. Acest lucru vă va permite să vă restaurați baza de date așa cum a fost înainte.

  Să aruncăm o privire cum să creăm cu ușurință o copie de rezervă a bazei de date WordPress.

  Crearea unei baze de date WordPress Backup folosind phpMyAdmin

  Pentru a crea o copie de rezervă a bazei de date WordPress de la phpMyAdmin, faceți clic pe baza de date WordPress. În meniul de sus, faceți clic pe butonul Export fila.

  Exportați baza de date WordPress

  În versiunile mai noi de phpMyAdmin, vă va solicita o metodă de export. Metoda rapidă va exporta baza de date într-un fișier .sql. În metoda personalizată, vă va oferi mai multe opțiuni și posibilitatea de a descărca backup în arhiva comprimată zip sau gzip.

  Vă recomandăm să folosiți metoda personalizată și să alegeți zip ca metoda de compresie. Metoda personalizată vă permite, de asemenea, să excludeți tabele din baza de date.

  Să spunem dacă ați folosit un plugin care a creat o tabelă a bazei de date și nu mai utilizați acel plugin, atunci puteți alege să excludeți tabela din backup dacă doriți.

  Metoda de compresie

  Fișierul dvs. de bază de date exportat poate fi importat din nou într-o bază de date diferită sau aceeași folosind fila de import a phpMyAdmin.

  Crearea unui backup WordPress folosind un plugin

  Păstrarea copiilor de rezervă regulate ale site-ului dvs. WordPress este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru securitatea WordPress. În timp ce baza de date WordPress conține majoritatea informațiilor de pe site-ul dvs., îi lipsește încă mai multe elemente destul de importante, cum ar fi fișiere șablon, imagini, încărcări etc..

  Toate imaginile dvs. sunt stocate în folderul încărcări din directorul dvs. / wp-content /. Chiar dacă baza de date conține informațiile pe care imaginea este atașată unei postări, este inutilă dacă folderul imagine nu are acele fișiere.

  Adesea începătorii cred că backup-ul bazei de date este tot ceea ce au nevoie. Nu este adevarat. Trebuie să aveți o copie de rezervă completă a site-ului care să includă teme, pluginuri și imagini.

  În timp ce majoritatea companiilor de găzduire susțin că au copii de rezervă zilnic, vă recomandăm să păstrați copii de rezervă doar în caz.

  Notă: Dacă sunteți pe o soluție de găzduire WordPress administrată ca WPEngine, atunci creează copii de rezervă zilnic.

  Pentru majoritatea dintre noi care nu sunt pe WPEngine, ar trebui să utilizați un plugin de backup WordPress pentru a configura copii de rezervă automatizate pe site-ul dvs..

  Importarea unei baze de date WordPress Backup prin phpMyAdmin

  De asemenea, PhpMyAdmin vă permite să importați cu ușurință baza de date WordPress. Pur și simplu lansați phpMyAdmin și apoi selectați baza de date WordPress.

  În continuare, trebuie să faceți clic pe linkul „Importați” din meniul de sus.

  Importați baza de date prin phpMyAdmin

  În ecranul următor, faceți clic pe butonul Alegeți fișier și apoi selectați fișierul dvs. de rezervă al bazei de date pe care l-ați descărcat mai devreme.

  PhpMyAdmin va procesa acum încărcarea fișierului dvs. de rezervă și îl va importa în baza de date WordPress. După ce ați terminat, veți vedea un mesaj de succes.

  Baza de date importată cu succes

  Optimizarea bazei de date WordPress în phpMyAdmin

  După ce ați folosit WordPress o perioadă, baza de date devine fragmentată. Există cheltuieli de memorie care măresc dimensiunea generală a bazei de date și timpul de execuție al interogării.

  MySQL vine cu o simplă comandă care vă permite să vă optimizați baza de date. Pur și simplu accesați phpMyAdmin și faceți clic pe baza de date WordPress. Aceasta vă va arăta o listă cu tabelele dvs. WordPress.

  Faceți clic pe linkul Verificați toate sub tabele. Alături de acesta, există un meniu derulant „Cu selecția”, trebuie să faceți clic pe el și să alegeți tabelul Optimizare.

  Optimizați tabelele bazei de date WordPress

  Acest lucru va optimiza baza de date WordPress prin defragmentarea tabelelor selectate. Aceasta va face căutările dvs. WordPress să fie difuzate puțin mai repede și va reduce ușor dimensiunea bazei de date.

  Rezolvarea problemelor WordPress folosind PhpMyAdmin

  După cum am menționat anterior, phpMyAdmin este un instrument util pentru depanarea și remedierea unor erori și probleme comune WordPress.

  Să vedem câteva probleme comune de WordPress care pot fi rezolvate cu ușurință folosind phpMyAdmin.

  Resetați parola WordPress folosind PhpMyAdmin

  Dacă ai uitat parola de admin WordPress și nu o poți recupera prin e-mail cu parola pierdută, atunci această metodă vă permite să resetați rapid parola WordPress.

  Mai întâi, lansează phpMyAdmin și selectează baza de date WordPress. Aceasta va afișa tabelele bazei de date WordPress pe care trebuie să navigați lângă wp_users masa.

  Căutați în tabelul utilizatorului

  Notă: numele tabelelor din baza de date WordPress pot avea un prefix al tabelului diferit de cel pe care îl afișăm în ecranul nostru de ecran.

  Acum veți vedea rândurile din tabelul dvs. de utilizatori WordPress. Continuați și faceți clic pe butonul de editare de lângă numele de utilizator unde doriți să schimbați parola.

  Editare utilizator

  PhpMyAdmin vă va arăta un formular cu toate câmpurile de informații pentru utilizatori.

  Va trebui să ștergeți valoarea din user_pass câmp și înlocuiți-o cu noua dvs. parolă. Sub coloana funcțiilor, selectați MD5 din meniul derulant și faceți clic pe butonul Merge buton.

  Schimbați parola utilizatorului

  Parola dvs. va fi criptată folosind hash-ul MD5, apoi va fi stocată în baza de date.

  Felicitări! Ați schimbat cu succes parola WordPress folosind phpMyAdmin.

  Acum este posibil ca unii dintre voi să vă întrebați de ce am selectat hash-ul MD5 pentru a cripta parola.

  În versiunea mai veche, WordPress a folosit hash MD5 pentru criptarea parolelor. Începând cu WordPress 2.5, a început să folosească tehnologii de criptare mai puternice. Cu toate acestea, WordPress încă recunoaște MD5 pentru a oferi o compatibilitate înapoi.

  De îndată ce vă conectați folosind un șir de parole stocat ca hash MD5, WordPress îl recunoaște și îl schimbă folosind algoritmi de criptare mai noi.

  Adăugarea unui nou utilizator Admin la WordPress folosind PhpMyAdmin

  Să presupunem că aveți acces la baza de date WordPress, dar nu la zona de administrare WordPress. În timp ce puteți modifica parola de utilizator admin, aceasta va împiedica celălalt utilizator de administrare să își folosească contul.

  O soluție mai ușoară ar fi adăugarea unui nou utilizator de administrare prin phpMyAdmin.

  În primul rând, trebuie să lansați phpMyAdmin și apoi să selectați baza de date WordPress. Aceasta vă va afișa tabelele bazei de date WordPress unde trebuie să faceți clic pe linkul „Navigați” de lângă tabelul wp_users.

  Căutați în tabelul utilizatorului

  phpMyAdmin vă va arăta acum rândurile din tabelul wp_users. Mergeți înainte și faceți clic pe linkul „Introduceți” din meniul din partea de sus.

  Inserați un nou rând în tabelul utilizatorilor WordPress

  Aceasta va apărea un formular pe care trebuie să îl completați pentru a adăuga un utilizator nou pe site-ul dvs. WordPress.

  Completați formularul de utilizator

  Iată cum trebuie să completați fiecare câmp în acest formular.

  • ID-ul – Îl puteți ignora pe acesta, deoarece acesta este generat automat.
  • logare utilizator – Acesta va fi numele dvs. de utilizator WordPress pe care îl veți folosi pentru a vă autentifica.
  • user_pass – Aceasta este parola WordPress pe care trebuie să o introduci și să selectezi MD5 în coloana de funcții.
  • user_nicename – Acesta este numele de utilizator prietenos cu URL-ul pe care îl puteți utiliza ca autentificare.
  • USER_EMAIL – Introduceți o adresă de e-mail validă, deoarece veți avea nevoie de ea pentru a primi resetarea parolelor și e-mailurile de notificare WordPress.
  • user_url – Adăugați adresa URL a site-ului dvs. web sau o puteți lăsa goală.
  • user_registered – Trebuie să selectați CURRENT_TIME în coloana de funcții pentru a insera automat ora curentă aici.
  • user_activation_key – Puteți lăsa acest câmp necompletat și este folosit pentru a aproba înregistrarea utilizatorului.
  • Starea utilizatorului – Puteți lăsa și acest câmp necompletat.
  • numele afisat – Puteți introduce numele complet al utilizatorului așa cum doriți să fie afișat pe articole. Puteți, de asemenea, să îl lăsați gol.

  După completarea formularului, faceți clic pe butonul Go pentru a-l introduce în baza de date WordPress. PhpMyAdmin va rula acum interogarea MySQL pentru a insera datele.

  Am adăugat utilizatorul, dar acel utilizator nu are un rol de utilizator de administrator pe site-ul dvs. WordPress. Această valoare este salvată într-un alt tabel numit wp_usermeta.

  Înainte de a putea face acest utilizator un administrator, va trebui să găsim ID-ul utilizatorului. Pur și simplu faceți clic pe linkul „Navigați” de lângă wp_users tabel și veți vedea un rând care conține utilizatorul dvs. recent adăugat cu ID-ul utilizatorului.

  Găsiți ID-ul utilizatorului

  Notează identificatorul de utilizator, deoarece vei avea nevoie de el în pasul următor.

  Acum, să deschidem tabelul wp_usermeta făcând clic pe linkul Parcurgere de lângă el.

  Navigarea tabelului wp_usermeta

  În continuare, trebuie să faceți clic pe linkul Insert din partea de sus pentru a adăuga un nou rând la tabel.

  Inserați un nou rând în tabela usermeta

  Acum veți vedea un formular pentru a introduce un rând nou. Aici veți spune WordPress că utilizatorul pe care l-ați creat anterior are rolul de administrator.

  Adăugarea rolului de utilizator de administrator prin usermeta

  Iată cum completați acest formular.

  • umeta_id – Trebuie să îl lăsați gol, deoarece este completat automat.
  • numele de utilizator – Introduceți ID-ul de utilizator pe care l-ați copiat mai devreme.
  • meta_key – Trebuie să intri wp_capabilities în acest domeniu. Cu toate acestea, poate fi necesar să înlocuiți wp_ dacă numele tabelului dvs. WordPress folosesc un prefix diferit.
  • meta_value – Trebuie să introduceți următoarea valoare serializată:
   a: 1: {s: 13:"administrator"; S: 1:"1";}

  În cele din urmă, faceți clic pe butonul Go pentru a salva modificările.

  În continuare, trebuie să adăugăm un alt rând pentru a defini nivelul utilizatorului. Faceți clic pe linkul Inserare din meniul de sus pentru a adăuga un alt rând la tabelul usermeta.

  Adăugarea câmpului meta nivel de utilizator

  Iată cum completați acest formular.

  • umeta_id – Trebuie să îl lăsați gol, deoarece este completat automat.
  • numele de utilizator – Introduceți codul de utilizator al utilizatorului dvs. recent adăugat.
  • meta_key – Trebuie să intri wp_user_level în acest domeniu. Cu toate acestea, poate fi necesar să înlocuiți wp_ dacă numele tabelului dvs. WordPress folosesc un prefix diferit.
  • meta_value – Aici trebuie să intri 10 ca valoare la nivel de utilizator.

  Nu uitați să faceți clic pe butonul Merge buton pentru a insera datele.

  Cu toate acestea, puteți acum să vizitați zona de adminstrator WordPress și să vă autentificați cu utilizatorul de admin recent adăugat.

  Schimbați un nume de utilizator WordPress prin PhpMyAdmin

  Este posibil să fi observat că, deși WordPress vă permite să schimbați numele complet sau pseudonimul utilizatorului, nu vă permite să schimbați numele de utilizator.

  Acum, mulți utilizatori ajung să aleagă numele de utilizator în timpul instalării, pe care ar putea să le schimbe ulterior. Iată cum puteți face acest lucru prin phpMyAdmin.

  Notă: există un mod mai ușor de a schimba numele de utilizator WordPress folosind un plugin.

  În primul rând, trebuie să lansați phpMyAdmin din tabloul de bord cPanel al contului dvs. de găzduire. După aceea, trebuie să selectați baza de date WordPress.

  PhpMyAdmin vă va afișa tabelele bazei de date WordPress. Trebuie să faceți clic pe linkul „Navigați” de lângă wp_users masa.

  Căutați în tabelul utilizatorului

  Acest tabel va lista acum toți utilizatorii înregistrați pe site-ul dvs. web. Faceți clic pe linkul de editare de lângă numele de utilizator pe care doriți să îl schimbați.

  Editați datele utilizatorului prin phpMyadmin

  PhpMyAdmin vă va arăta acum datele utilizatorului. Trebuie să localizați câmpul user_login și să modificați valoarea în numele de utilizator pe care doriți să îl utilizați.

  Schimbați numele de utilizator WordPress în phpMyAdmin

  Nu uitați să faceți clic pe butonul Mergeți pentru a vă salva modificările. Acum puteți vizita site-ul dvs. web și vă puteți autentifica cu noul nume de utilizator.

  Alte trucuri utile PhpMyAdmin

  Baza de date WordPress este motorul din spatele site-ului dvs. web. Cu phpMyAdmin puteți regla setările pentru a îmbunătăți performanța, a rezolva problemele sau pur și simplu schimba lucruri care nu pot fi schimbate din interiorul zonei de administrare WordPress.

  Urmează doar câteva trucuri pe care le puteți folosi cu phpMyAdmin.

  • Dezactivați toate pluginurile WordPress
  • Schimbă tema WordPress prin phpMyAdmin
  • Duplică baza de date WordPress prin phpMyAdmin
  • Găsiți și înlocuiți textul în baza de date WordPress

  Securizarea bazei de date WordPress

  Înainte de a intra în acest lucru, dorim să subliniem că fiecare site poate fi hacked. Cu toate acestea, există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a face un pic mai greu.

  Primul lucru pe care îl puteți face este să schimbați prefixul bazei de date WordPress. Acest lucru poate reduce semnificativ șansele de atacuri de injecție SQL pe baza de date WordPress, deoarece de multe ori hackerii vizează site-uri în masele unde vizează prefixul implicit al tabelului wp_.

  Ar trebui să alegeți întotdeauna un nume de utilizator puternic și o parolă pentru utilizatorul MySQL. Acest lucru va îngreuna accesul cuiva la baza de date WordPress.

  Pentru securitatea WordPress, vă recomandăm să folosiți Sucuri. Este cel mai bun plugin de securitate WordPress care ar prinde orice încercări de injecție MySQL chiar înainte de a ajunge pe site-ul dvs. web.

  Sperăm că acest ghid te-a ajutat să înveți gestionarea bazelor de date WordPress și cum să folosești phpMyAdmin.

  Dacă sunteți genul de persoană căruia îi place să învețe cum funcționează lucrurile în culise, atunci v-ar plăcea ghidurile noastre despre cum funcționează de fapt WordPress și cum funcționează pluginurile WordPress.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me