Hur man startar en matblogg (och gör extra inkomst på sidan) år 2020

Vill du starta en matblogg och tjäna pengar på dina recept? Att starta en ny matblogg kan vara utmanande för nybörjare, speciellt när du inte är tekniker. Efter att ha hjälpt över 100 000 användare att starta sina egna bloggar, frågas vi ofta om hur man startar en matblogg och lyckas tjäna pengar på den. I den här steg-för-steg-guiden kommer vi att visa dig hur du startar en matblogg och tjäna pengar på dina recept utan tekniska färdigheter.


Starta en matblogg och tjäna pengar på dina recept

Vi har delat processen, så det är lätt att följa om du är 20 år eller 60 år. Men om du behöver hjälp hjälper vårt expertteam dig att konfigurera din blogg gratis.

Vad behöver du för att starta en matblogg?

Det finns tre saker du behöver för att starta en matblogg med WordPress:

 1. Ett domännamn (det här är ditt bloggs namn som folk skriver för att hitta din webbplats, t.ex. wpbeginner.com)
 2. Ett webbhotellkonto (det är här dina webbplatsfiler lagras på internet)
 3. Din odelade uppmärksamhet i 30 minuter.

Ja, du kan starta en helt ny matblogg på mindre än 30 minuter, och vi kommer att leda dig genom hela processen steg för steg.

I denna handledning täcker vi följande:

 • Hur du registrerar ett domännamn gratis
 • Hur man väljer det bästa webbhotellet
 • Hur man installerar WordPress
 • Hur man hittar det perfekta temat (webbdesign) för din matblogg
 • Hur man skriver recept med SEO-vänlig formatering
 • Hur man tjänar pengar på din matblogg
 • Hur du får mer trafik till din matblogg
 • Resurser för att lära dig WordPress och odla din matblogg

Med det sagt, låt oss komma igång.

Steg 1. Rätt inställning

Det största misstaget som nya användare gör är att börja med fel bloggplattform. Du kommer inte att göra detta misstag eftersom du redan är här.

Vi rekommenderar att du använder WordPress.org för din blogg eftersom det ger dig tillgång till alla WordPress-funktioner, och viktigast av allt kan du tjäna pengar på din blogg utan några begränsningar.

Det är viktigt att du inte förväxlar WordPress.org med WordPress.com. De är faktiskt två olika plattformar. WordPress.com, som är en värd bloggplattform och WordPress.org är en gratis självhostad plattform. (Se vår jämförelse av WordPress.com vs WordPress.org för mer information)

Nu undrar du kanske, varför är WordPress.org gratis? Vad är haken?

Det är sanningen att det inte finns någon fångst. Det är gratis eftersom du måste göra installationen och vara värd för den själv.

Med andra ord behöver du ett domännamn och webbhotell. Se vår guide om skillnaden mellan domännamn och webbhotell för att lära dig mer.

Ett domännamn är vad folk skriver för att komma till din webbplats. Det är din webbplats adress på internet. Tänk google.com eller wpbeginner.com.

Webbhotell är där dina webbplatsfiler lagras. Det är din webbplats hus på internet. Varje webbplats behöver webbhotell.

Ett domännamn kostar vanligtvis $ 14,99 / år och webbhotell kostar normalt $ 7,99 / månad.

Det är mycket för nybörjare som precis börjar.

Tack och lov har Bluehost, en officiell webbhotell som rekommenderas av WordPress, godkänt att erbjuda våra användare en gratis domännamn och över 60% rabatt på webbhotell.

Bluehost är ett av världens största värdföretag och de är värd för miljontals WordPress-webbplatser inklusive några av våra egna.

De har åtagit sig att ge tillbaka till WordPress-gruppen sedan 2005. De har lovat oss att om du inte kan få din blogginställning inom 30 minuter genom att följa den här tutorialen, så vårt expertteam kommer att slutföra processen för dig utan kostnad. De kommer att kompensera oss, så du behöver inte. Kontakta oss bara för gratis bloggsättningshjälp.

NOTERA: På WPBeginner tror vi på full insyn. Om du registrerar dig med Bluehost med vår remisslänk, kommer vi att tjäna en liten provision utan extra kostnad för dig (du sparar faktiskt pengar och får en gratis domän + gratis SSL). Vi skulle få denna kommission för att rekommendera nästan alla WordPress-värdföretag, men vi rekommenderar bara produkter som vi använder personligen och tror kommer att ge mervärde för våra läsare.

Nu när vi har täckt det, låt oss gå vidare och köpa din domän + värd för din matblogg.

Öppna Bluehost-webbplatsen i ett nytt fönster och följ med.

Det första du behöver göra är att klicka på den gröna knappen “Kom igång nu”.

Komma igång med Bluehost

På nästa skärm måste du välja den plan du vill ha (grundläggande och plus är de mest populära).

Efter det blir du ombedd att ange domännamnet för din webbplats.

Välj domännamn

Dricks: Se till att ditt domännamn är märkbart. Det är också en bonus om det använder nyckelord som du tror att dina användare kommer att söka efter. Detta hjälper dig att få mer trafik från sökmotorer som Google. För mer information, se vår guide för att välja det bästa domännamnet för din blogg.

När du har valt ditt domännamn klickar du på nästa knapp för att fortsätta.

Nu måste du lägga till din kontoinformation och slutföra paketinformationen för att slutföra processen. Vi rekommenderar att du går med 36-månadersplanen eftersom det är det bästa värdet.

På den här skärmen ser du tillval som du kan köpa. Det är helt upp till dig om du köper dessa eller inte, men vi rekommenderar i allmänhet inte att köpa dem direkt. Du kan alltid lägga till dem senare om du bestämmer dig för att du behöver dem.

Valfritt värdtillägg

När du är klar får du ett e-postmeddelande med information om hur du loggar in på din kontrollpanel för webbhotell (cPanel). Det är här du hanterar allt från support, e-post, bland annat. Men viktigast av allt är det här du installerar WordPress.

Steg 2. Installera WordPress

I din webbhotellpanel (cPanel) ser du små ikoner för olika värdfunktioner och tjänster. Du måste bläddra ner till webbplatsavsnittet och klicka på WordPress-ikonen.

Installera WordPress

Klicka på knappen Komma igång på nästa skärm. Du blir ombedd att välja ditt domännamn. Välj domän från rullgardinsmenyn och klicka sedan på Nästa.

WordPress installation

Efter det måste du ange ditt webbplatsnamn, användarnamn och lösenord för din webbplats. Du måste också markera alla kryssrutor och sedan klicka på Installera.

Webbplatsinställningar

QuickInstall kommer att börja installera WordPress. Du blir ombedd att bläddra i WordPress-teman medan WordPress installeras.

Du behöver inte göra det just nu. Vi visar dig hur du hittar det bästa WordPress-temat för din matblogg senare.

När WordPress är klar med installationen ser du framgångsmeddelandet i topprubriken.

Lyckad installation

Klicka på länken Installation Complete så tar du dig till skärmen med din inloggningsadress och lösenord för WordPress.

Installationen är klar

Grattis, din WordPress-webbplats är nu klar. Du kan fortsätta logga in på din webbplats genom att besöka WordPress admin-området.

http://yoursite.com/wp-admin

Glöm inte att ersätta yoursite.com med ditt eget domännamn. När du är inloggad ser du WordPress admin-instrumentpanelen.

WordPress-instrumentpanelen

Nu är du redo att anpassa utseendet på din matwebbplats och börja lägga till recept.

Steg 3. Välja ett tema för din matblogg

Att välja ett tema för en mat- och receptblogg

WordPress-teman styr din webbplats design och utseende. Det finns tusentals gratis och betalda WordPress-teman som du kan installera på din webbplats.

Men inte alla är lämpliga för en matblogg. Du behöver ett tema som matchar utseendet och känslan i en matblogg. Vårt expertteam har handplockat de bästa WordPress-teman för recept- och matbloggar som du bör prova.

När du hittat ett tema som du gillar, gå till vår guide om hur du installerar ett WordPress-tema för steg för steg-installationsinstruktioner.

Steg 4. Välja ett recept-plugin som är SEO-vänligt

Om du vill att dina recept ska få trafik från sökmotorer måste du göra dem sökmotorvänliga.

Det bästa sättet att skriva recept är att använda Schema.org-formatering. Schema.org-formatering gör det möjligt för sökmotorer att visa extra information som betyg, förberedelsetid osv.

Recept sökning

Nu vet vi att det kan låta lite för nördigt för nybörjare. Oroa dig inte, vi kommer att göra det superlätt för dig att lägga till recept i schema.org-formatering utan några speciella färdigheter.

Det första du behöver göra är att installera och aktivera WP Recipe Maker-plugin. Mer information finns i vår steg för steg-guide för hur du installerar ett WordPress-plugin.

Du kan också använda premiumversionen av WP Recipe Maker-plugin för att dra full nytta av dess omfattande funktioner som förbättrad SEO, ingredienslänkning, användarbetyg, taxonomier och mer.

När du har aktiverat plugin måste du skapa ett blogginlägg eller redigera ett befintligt. Klicka på WP Recipe Maker-knappen på redigeringsskärmen.

Starta recept maker

Detta kommer att visa en popup där du kan ange dina receptdetaljer. Du börjar med att lägga till en bild för receptet, receptnamn, beskrivning, servering, varaktighet och annan information.

Lägga till ett nytt recept

När du har lagt till allmän information klickar du på ‘Ingredienser’ & Instruktionsfliken och börja lägga till ingredienser och instruktioner.

Ingredienser och instruktioner

Du kan lägga till ingredienser och instruktioner som vanliga listor, eller du kan dela upp dem i grupper också för olika delar av receptet.

Därefter måste du växla till fliken Näringsfakta och klicka på knappen Beräkna näringsfakta.

Beräkna näringsfakta

Plugin hämtar nu näringsfakta för matchande ingredienser. När du är nöjd kan du klicka på knappen Beräkna näringsfakta igen och beräkna värdena.

Om du nu är nöjd med receptet kan du gå vidare och klicka på insert och close-knappen.

Plugin kommer nu att lägga till den nödvändiga kortkoden till din inläggsredigerare. Du kan nu spara eller publicera ditt inlägg och sedan klicka på förhandsgranskningsknappen för att se ditt recept i aktion.

Förhandsgranska ett recept i WordPress

Plugin kommer med omfattande inställningar inklusive flera stilar och mallar för att visa dina recept. Du kan gå till WP Recept Maker »Inställningar för att ändra utseendet på dina recept och andra inställningar.

Inställningar för WP Recipe Maker

Steg 5. Hur du tjänar pengar på din matblogg

När du har lagt till några av dina bästa recept är det dags att börja tjäna pengar på din matblogg. Det finns många sätt att tjäna pengar på din matblogg och börja tjäna på dina recept.

Här är några av de mest effektiva sätten att tjäna pengar på din matblogg.

1. Sälja e-böcker med dina recept

Säljer e-böcker

Den mest effektiva strategin för att tjäna pengar på din receptblogg är att sälja dina egna produkter eller digitala nedladdningar. Dessa produkter kan vara fysiska godsaker och varor såsom t-shirts, tryckta böcker, muggar, eller de kan vara digitala nedladdningar som e-böcker.

För att sälja saker från din WordPress-blogg behöver du WooCommerce. Det finns som WordPress-plugin och lägger till en onlinebutik i din befintliga matblogg.

Du kan också sälja medlemskap på din webbplats, så att betalda medlemmar kan ladda ner e-böcker, videor, hemliga recept eller skicka in sitt eget innehåll. Om du vill gå prenumerationsvägen, behöver du MemberPress. För detaljerade instruktioner, se vår guide om hur du skapar en medlemswebbplats.

2. Visa annonser med Google AdSense

Visa annonser på din matblogg

Det enklaste sättet att omedelbart börja tjäna på din webbplats är att använda Google AdSense. Det låter dig visa annons på din matblogg och tjäna pengar när dina användare klickar på dessa annonser.

Att lägga till Google AdSense till din webbplats är superlätt och kräver ingen kodningskompetens alls. Se vår guide om hur du adderar Google AdSense korrekt till din WordPress-blogg för steg för steg-instruktioner.

3. Affiliate Marketing

Affiliate marknadsföring

Affiliate-marknadsföring är ett annat sätt att generera en inkomstström från din matblogg. I grund och botten lägger du till länkar till partnerprodukter från dina recept och blogginlägg. Varje gång någon köper dessa produkter med din länk, kommer du att tjäna en provision.

Du måste hitta matrelaterade affiliate-produkter först. Många toppwebbplatser i livsmedelsindustrin erbjuder affiliate-program. Du kan också gå med i Amazons filialprogram och börja rekommendera produkter från världens största e-handelsaffär.

Se vår lista över de bästa marknadsföringsverktygen och plugins som du kan använda på din matblogg för att öka dina affiliate-intäkter.

För mer intäktsgenerering, se vår artikel om hur man kan tjäna pengar online från din WordPress-blogg.

Steg 6. Hur du får mer trafik till din matblogg

Din matbloggs intäkter beror direkt på webbplatsens trafik. Fler användare som besöker din webbplats innebär mer intäkter, varumärkesigenkänning och framgång för din webbplats.

Här är några tips för att få fler besökare på din webbplats.

Börja bygga en e-postlista

E-post marknadsföring

Mer än 75% av besökarna som besöker din webbplats kommer inte tillbaka igen. Det finns inget fel med din webbplats. Det är bara att det finns så mycket innehåll på internet att din webbplats försvinner som en nål i höstacken.

E-postmarknadsföring låter dig fånga dessa användare som prenumeranter, så att du kan nå dem via e-post och föra dem tillbaka till din webbplats.

Se vår guide om varför du börja bygga din e-postlista direkt. När du har skapat en e-postmarknadsföringslösning ska du kolla in vår guide om hur du kan leda generering i WordPress. Det hjälper dig att växa din e-postlista som en total proffs.

Skapa en YouTube-kanal

Youtube

När det gäller mat är videor mycket mer engagerande än text. Det är här YouTube kommer in. Det är inte bara världens största videodelningswebbplats, det är också den näst största sökmotorn och den näst mest aktiva sociala medieplattformen i världen.

Genom att skapa en YouTube-kanal kan du inte lägga till videouppskrifter till din blogg, det hjälper dig också att hitta nya användare som kan bli aktiva prenumeranter och dina mest engagerade fans.

Använd Instagram för att driva trafik

Instagram

Matbilder är omedelbara träffar bland Instagram-tittare. Den populära plattformen för foto- och videodelning växer snabbt och har mycket högt engagemang.

Ladda upp dina matfoton och använd hashtags så att Instagram-användare kan upptäcka dina foton. Det enklaste sättet att växa ut din Instagram följer är genom att dela dina Instagram-foton i WordPress.

Det finns många sätt att få fler användare till din matblogg. Se fler tips för att driva trafik till din nya WordPress-blogg.

Steg 7. Lär dig WordPress med fler resurser

När du börjar använda WordPress kommer du snabbt att upptäcka nya saker. Vissa av dessa nya saker kan se ut för tekniska eller komplicerade. Det är där vi kan hjälpa till.

WPBeginner är den största gratis WordPress-resurswebbplatsen i världen för nybörjare.

Vårt mål är att tillhandahålla användbart innehåll som är lätt att förstå för nybörjare, företagare och bloggare.

För att utöka din WordPress-kunskap bör du kolla in:

 • WPBeginner Dictionary – Det bästa stället för nybörjare att börja och bekanta sig med WordPress-lingo
 • WPBeginner-videor – Nytt för WordPress? Se dessa 23 videor för att behärska WordPress.
 • WPBeginner Blog – Den centrala platsen för alla våra WordPress-tutorials.

Du kan också prenumerera på vår YouTube-kanal där vi regelbundet delar videohandledning för att hjälpa dig lära dig WordPress.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig att starta en matblogg och tjäna pengar på dina recept. Du kanske också vill se vår kompletta steg för steg WordPress SEO-guide för nybörjare.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map