Hva er: DNS

DNS står for “Domain Name System”. Det er et system som lar deg koble til nettsteder ved å matche menneskelige lesbare domenenavn (som wpbeginner.com) med den unike IDen til serveren der et nettsted er lagret.


Tenk på DNS-systemet som internettets telefonbok. Den viser domenenavn med de tilhørende identifikatorene kalt IP-adresser, i stedet for å oppgi folks navn med telefonnumrene. Når en bruker oppgir et domenenavn som wpbeginner.com på enheten sin, ser den opp IP-adressen og kobler dem til det fysiske stedet der nettstedet er lagret.

Hva er DNS

Hvordan fungerer DNS?

Internett er et gigantisk nettverk av datamaskiner. Hver enhet som er koblet til internett tildeles en unik IP-adresse som hjelper andre datamaskiner med å identifisere den.

Denne IP-adressen er en streng med tall med perioder som ser slik ut: 192.124.249.166

Tenk deg om du måtte huske så lange tallstrenger for å besøke favorittnettstedene dine. De er vanskelig å huske og forteller deg ikke noe om nettstedet du vil se hvis du skriver dem inn i en nettleser.

Domenenavn ble oppfunnet for å løse dette problemet ved å bruke alfabeter og la brukerne velge enkle å huske navn på sine nettsteder.

DNS eller Domain Name System oversetter i utgangspunktet disse domenenavnene til IP-adresser og peker enheten din i riktig retning.

Et domenenavn og den tilhørende IP-adressen kalles en “DNS-post”.

Her er en enkel måte å forstå hvordan DNS fungerer i fire trinn.

Anta at du vil besøke nettstedet vårt på www.wpbeginner.com.

1. Du åpner nettleseren din og skriver www.wpbeginner.com i adressefeltet og trykker Enter på tastaturet. Umiddelbart er det en rask sjekk for å se om du har besøkt nettstedet vårt tidligere.

Hvis DNS-postene blir funnet i datamaskinens DNS-cache, blir resten av DNS-oppslaget hoppet over, og du blir tatt direkte til www.wpbeginner.com.

2. Hvis ingen DNS-poster blir funnet, sendes en spørring til din lokale DNS-server. Dette er vanligvis Internett-leverandørens server og kalles ofte en “løser navneserver”.

3. Hvis postene ikke blir bufret på den løpende navneserveren, blir forespørselen videresendt til det som kalles en “root nameserver” for å finne DNS-postene. Roots navneservere er utpekte servere over hele verden som er ansvarlige for å lagre DNS-data og holde systemet fungerer jevnt. Når DNS-posten er funnet på rotnavnserveren, blir den lagret på datamaskinen din.

4. Nå som DNS-postene er lokalisert, åpnes en forbindelse til serveren der nettstedet er lagret og www.wpbeginner.com vises på skjermen din.

Slik fungerer domenenavn og DNS

For mer informasjon, se vår nybegynnerguide om hvordan domenenavn fungerer.

Hva er en navneserver?

Internett er mulig på grunn av et nettverk av datamaskiner som heter servere. En server er en type datamaskin som er dedikert til å lagre og levere nettsteder til andre datamaskiner rundt om i verden.

En navneserver, noen ganger stavet “navneserver”, er en spesiell type server som holder alle DNS-postene til domenenavnet ditt. Dens jobb er å gi din DNS-informasjon til alle som ber om det.

Navneservere administreres vanligvis av domenenavnsregistratoren eller hostingleverandøren.

Hver navneserver har sin egen adresse og kan lagre postene til mange nettsteder. Hvis nettstedet ditt for eksempel er hostet på Bluehost, vil navneserveren som brukes til å administrere DNS-postene dine være på navneservere med adresser som ser slik ut:

NS1.bluehost.com
NS2.bluehost.com
NS3.bluehost.com

Hvert domenenavn må ha minst to navneservere. Den første navneserveren er den primære serveren. Hvis den primære serveren ikke svarer, brukes den sekundære navneserveren for å løse domenenavnet.

Noen WordPress-vertsleverandører tillater også brukere å få sine egne private navneservere. Hos WPBeginner bruker vi for eksempel vår egen private navneserver.

NS0.WPBEGINNER.COM
NS1.WPBEGINNER.COM
NS2.WPBEGINNER.COM
NS3.WPBEGINNER.COM
NS4.WPBEGINNER.COM

Hvordan endre navneservere

Det beste med DNS-systemet er at det lar eiere av nettstedet flytte nettsteder uten å endre domenenavn.

De beste domeneregistratorene gir vanligvis domeneeiere enkle verktøy for å administrere navneserverne.

Helst ville det være best hvis du registrerer domenet ditt hos hostingleverandøren. Å bruke din egen hostingleverandør eliminerer overføring av et domenenavn eller endring av navneservere.

Hvis domenenavnet ditt er registrert hos en leverandør, og nettstedet ditt er vert et annet sted, kan du ganske enkelt endre DNS-navneservere og peke til webhotellet ditt.

For eksempel, hvis domenenavnet ditt er registrert på Domain.com og nettstedet ditt er hostet hos et av de populære WordPress-webhotellfirmaene, kan du enkelt endre navneserverne.

Noen WordPress-hostingleverandører kan tilby cPanel for å administrere hostingkontoen din. Vi bruker Domain.com for å vise deg hvordan du redigerer DNS-poster:

Logg først på Domain.com og klikk deretter på Få til.

domain.com administreringsknapp

Velg deretter DNS og navneservere i menyen til venstre.

DNS og NAMESERVERS på domene

Velg deretter domenenavnet og klikk på 3 prikker på høyre side av skjermen.

redigering av navneservere på Domain.com

Nå, rediger navneserverne dine ved å klikke på Redigere.

Redigering på Domain.com

Deretter skriver du inn navnetjeneren din i feltet som følger med.

Rediger navneservere på Domain.com

Til slutt, klikk Send inn endringene, og du er ferdig.

Hvis du ikke har en Domain.com-konto, kan du endre navneservere på webhotellet eller registrorkontoen din. Hvis du ikke finner hvordan du endrer dem, kan du sjekke støttesidene til domeneregistratoren eller e-post dem.

Hva er CNAME Record?

CNAME står for Canonical Name. En CNAME-post er en type DNS-post som brukes til å peke et domenenavn til et annet domenenavn, i stedet for en IP-adresse.

La oss for eksempel si at du vil forsikre deg om at nettstedet ditt er eksempel.com, men du har også registrert eksempler.com og vil at det skal gå til hovednettstedet ditt.

I så fall kan du sette opp en CNAME-post slik at alle som besøker eksempler.com vil gå til eksempel.com i stedet.

Slik legger du til en CNAME-post

Å legge til CNAME-posten er nyttig hvis du skal konfigurere domenet ditt til å bruke en profesjonelt merket e-post som Outlook.com eller sette opp en merkevaren e-postkonto i G Suite og Gmail.

For å legge til en CNAME-post, logg inn på Domain.com-kontoen din Få til, og klikk deretter på neste skjermbilde DNS og navneservere »Legg til DNS-post.

Legg til DNS-post Domain.com

Deretter redigerer du CNAME-posten ved å klikke på tre prikker ved siden av posten vil du endre og klikke Redigere.

cname redigering for DNS

Velg deretter administrasjon fra rullegardinmenyen til høyre. Skriv inn informasjonen i feltene du har gitt.

CNAME-rullegardinmenyen på Domain.com

Etter å ha lagt inn ønsket informasjon, klikker du på Legg til DNS og du er ferdig.

Hvis du ikke kan se innstillingene for hvordan du endrer CNAME-posten på hostingkontoen din, kan du spørre hostingleverandøren deres, så kan de hjelpe deg.

Hva er MX Record??

MX-posten er en forkortelse for Mail Exchanger-posten. Det er en annen type DNS-post som definerer en e-postserver som skal håndtere e-post for et bestemt domenenavn.

For eksempel ved å legge til en MX-post levert av Outlook.com for ditt-domene.com, vil all e-post som mottas av ditt-domene.com håndteres gjennom Outlook.com-postservere.

Hvordan legge til en MX-post

Det er enkelt å legge til en MX-postoppføring. Vi viser deg hvordan du legger til en MX-postoppføring til domenenavnet ditt ved å bruke Domain.com.

Logg først på Domain.com-kontoen din og velg Få til, og velg deretter på neste side DNS og navneservere.

Klikk deretter på det blå Legg til DNS-post knapp.

Velg deretter MX-posten fra listen du ønsker å redigere, og klikk på tre prikker til høyre.

Velge DNS MX-post

Nå gjør du redigeringene til MX-posten og klikker Oppdater DNS, og du er ferdig.

Redigering av DNS MX-post

Hvis du ikke kan se innstillingene for hvordan du endrer MX-postene på hostingkontoen din, kan du be hostingleverandøren din vise deg hvordan du legger til en MX-postoppføring.

Hva er en TXT-post?

En TXT-post er en annen type DNS-ressursoppføring. TXT-poster kan ha både SPF (Sender Policy Framework) og DKIM (Domain Key Identified Mail) poster som legger til en kryptert nøkkel i utgående post.

Denne informasjonen forbedrer leveringen av e-post ved å legge til et tillitslag til postserveren.

Slik legger du til en TXT-post

TXT-poster er nyttige når du bruker en tredjeparts posttjeneste som G Suite eller Outlook.com på ditt eget domenenavn. Vi vil vise deg hvordan du legger til en TXT-post i innstillingene for DNS-poster ved å bruke Domain.com.

Først logger du på Domain.com-kontoen din og klikker på Få til, deretter på neste side DNS og navneservere.

Klikk deretter på det blå Legg til DNS-post knapp.

Deretter blar du ned til du ser TXT-postene og klikker på 3 prikker til høyre.

Velge DNS TXT-fil

Til slutt gjør du endringene til TXT-posten og klikker Oppdater DNS.

Lagrer TXT-redigering på DNS

Gratis DNS vs betalt DNS: Hva er forskjellen?

Normalt når en bruker besøker nettstedet ditt fra en bestemt region i verden, blir nettstedets DNS-poster bufret av de nærmeste navneserverne som administreres av lokale Internett-leverandører..

Dette hjelper andre brukere fra regionen å nå nettstedet ditt raskt.

Å ta opp DNS-forespørsler tar imidlertid fortsatt tid. Dette er vanligvis i millisekunder og betyr ikke så mye for mindre bedrifter og blogger.

Det er grunnen til at de fleste nettsteder bare bruker DNS-serverne levert av deres vertsfirma eller domenenavnsregistrator.

Du kan også bruke gratis DNS-leverandører som Cloudflare som tilbyr en raskere gratis DNS med begrenset brannmurbeskyttelse.

Større virksomheter velger vanligvis en betalt DNS for å få smarte funksjoner som 100% oppetid, raskere oppslagshastigheter, omdirigering av geotrafikk, sekundær DNS, økt sikkerhet og mer.

Hos WPBeginner bruker vi DNSMadeEasy som vår DNS-leverandør fordi de er en av de raskeste i bransjen.

Vi håper denne artikkelen hjalp deg med å lære alt om DNS og hvordan den fungerer. Sjekk ut nedenfor for å lære mer.

Du kan også abonnere på YouTube-kanalen vår for trinnvise WordPress-videotutorials, og følge oss på Twitter og Facebook for de siste oppdateringene.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map