ВордПресс вс Јоомла вс Друпал – Који је бољи?

Иако ВордПресс овлашћује више од 35% свих веб локација на Интернету, то није једини систем за управљање садржајем отвореног кода (ЦМС) на тржишту. Доступне су и друге популарне софтверске опције попут Јоомла и Друпал.


Сва три имају пуно заједничког и много значајних разлика. Сваки од њих је јединствени градитељ веб страница са предностима и недостацима.

У овом чланку ћемо упоредити ВордПресс вс Јоомла вс Друпал да бисмо открили који је најбољи избор за вас.

ВордПресс вс Јоомла вс Друпал

Белешка: Упоређујемо ВордПресс.орг, а не услугу хостинга ВордПресс.цом. Погледајте наш водич о разлици између ВордПресс.орг и ВордПресс.цом.

Шта је заједничко ВордПрессу, Јоомли и Друпалу

Сва три најпопуларнија ЦМС веба имају много заједничког у погледу технологије, филозофије и заједнице.

ВордПресс, Јоомла и Друпал издају се под ГНУ ГПЛ лиценцом

 • ВордПресс, Јоомла и Друпал су бесплатни софтвер отвореног кода лиценцирани под ГПЛ-ом. Погледајте наш чланак о томе зашто је ВордПресс бесплатан да бисте сазнали више о бесплатном софтверу.
 • Сва три су написана првенствено на ПХП-у.
 • Сви подржавају МиСКЛ као њихов систем за управљање базама података. ВордПресс ексклузивно подржава само МиСКЛ, док Јоомла и Друпал подржавају остале системе за управљање базама података.
 • Сва тројица користе теме и предлоге за визуелни изглед веб локација и додатака, модула или додатака за проширење функција.
 • Као софтвер отвореног кода, сви су они пројекти усмерени на заједницу.

Иако постоји пуно сличности, оне су различите у многим аспектима.

На пример, они имају различите смернице о томе шта треба да укључе у основни софтвер, како поступати са модулима и предлошцима, како се односити према безбедности, итд..

Те разлике имају велики утицај на кориснике и начин на који граде своје веб странице.

Имајући то у виду, погледајмо како се ВордПресс, Јоомла и Друпал међусобно упоређују, тако да можете одабрати најбољу платформу за прављење веб локација за ваше пословање.

Једноставност употребе и љубазност за почетнике

Већина људи који стварају своје веб странице нису веб програмери, дизајнери или програмери. Они су просечни корисници који само желе да направе веб локацију. Једноставност употребе најважнији је фактор за већину корисника.

ВордПресс

ВордПресс долази са познатом пет минута инсталације. Већина ВордПресс хостинг провајдера такође нуди инсталацију ВордПресса једним кликом. Ово олакшава новом кориснику да покрене ВордПресс блог или веб локацију за неколико минута, а не сати.

ВордПресс контролна табла

Корисничко искуство за ВордПресс после инсталације много је боље него Јоомла или Друпал. Корисник види једноставно корисничко сучеље чистог реда са менијима за креирање постова, страница или започињање прилагођавања изгледа и тема.

Јоомла

Инсталација Јоомла можда не изгледа тако брзо као ВордПресс, али има врло сличне кораке. Поред тога, многи пружаоци хостинг услуга нуде пакете за инсталацију једним кликом и за Јоомла.

Јоомла контролна табла након нове инсталације

Након инсталације корисник слети на контролну таблу која није тако равно као ВордПресс. Постоји превише превише менија за кликање и прилагођавање ваше веб локације.

Фанови Јоомле рекли би да је то зато што је Јоомла много моћнија од ВордПресс-а, али не верујемо да је то тачно.

Друпал

Инсталација Друпала слична је и Јоомла и ВордПресс. Једноставно преузмите и пренесите пакет и покрените инсталацијску скрипту.

Друпал админ

Друпал такође нуди дистрибуцију. Ово су унапред упаковани пакети Друпал са модулима и конфигурацијама за креирање одређених типова веб локација.

Искуство пост-инсталације за апсолутне почетнике је мало компликовано. Корисницима ће бити тешко да схвате како да промене ствари на својој веб локацији. Друпал чини врло очигледним како додати садржај, али промена изгледа и додавање не-садржајних елемената није баш очигледно.

Победник: ВордПресс

Теме и додаци

Сва три ова популарна ЦМС-а долазе са темама и додацима / модулима као начин да проширите функције и изглед софтвера.

Теме контролишу изглед ваше веб локације и изглед вашег корисника. Додаци или модули су попут апликација за ваш ЦМС.

Да видимо како ова три главна ЦМС софтвера раде у овој категорији.

ВордПресс

ВордПресс омогућава корисницима да мењају изглед свог сајта користећи теме. ВордПресс долази са неколико унапред инсталираних заданих тема.

У било којем тренутку можете да кликнете на дугме за додавање новог са странице Аппеаранце и инсталирате бесплатне ВордПресс теме из званичног директорија тема ВордПресс.орг.

Вордпресс теме

Осим бесплатних тема, пронаћи ћете и много више премиум ВордПресс тема које су развили треће стране, попут СтудиоПресс, Астра Тхеме, Елегант Тхемес и још много тога. Ово су плаћене теме и долазе с премиум могућностима подршке.

Права моћ ВордПресс-а лежи у додацима. Постоји више од 55.000 ВордПресс додатака бесплатно доступних у службеном директорију ВордПресс додатака. Такође можете да купите премиум додатке који долазе са плаћеном подршком коју пружају програмери додатака. Погледајте нашу листу обавезних ВордПресс додатака да бисте видели како додаци чине ВордПресс феноменалним.

Јоомла

Као и ВордПресс, Јоомла такође долази са предлошцима и додацима. Постоје сјајна проширења која омогућавају готово све, од стварања е-трговине до управљања е-поштом.

Јоомла екстензије

Међутим, количина ових шаблона и проширења није толико велика као ВордПресс. Ово би могло отежати проналажење савршеног предлошка и савршених додатака.

Јоомла подразумевано нема функцију која би омогућила корисницима да претражују и инсталирају екстензије или предлошке из административног подручја. Постоји проширење које вам омогућава да додате функцију „инсталирај са веба“ за проширења. Али за предлошке, корисници ће и даље морати да ручно претражују шаблоне и затим их инсталирају додавањем њихове УРЛ адресе.

Друпал

Друпал има исти проблем са доступношћу тема и модула. Корисници ће морати да напусте веб локацију, потраже модул и тему коју желе да додају, а потом пронађу УРЛ адресу ЗИП датотеке. Коначно, они могу ући у УРЛ на страници Модули или Теме да би их инсталирали.

Друпал Модулес

Постоје модули који раде готово све, а нови се додају редовно. Ипак, недостаје укупна количина модула у поређењу са ВордПресс-ом.

Победник: ВордПресс.

Опције подршке

Доступност опција за помоћ и подршку је врло важна за почетнике. Сигурно ће доћи до препрека приликом испробавања новог софтвера. То је у реду док год можете да добијете помоћ.

ВордПресс

ВордПресс има јаку заједницу корисника. ВордПресс помоћ можете пронаћи на званичним форумима подршке, документима, приручницима, кодексу, Слацк каналима, Стацк Екцханге-у, ВПБегиннер Енгаге фацебоок групи и готово свим форумима на Интернету о веб дизајну и развоју.

ВордПресс форуми за подршку

Постоје веб локације попут ВПБегиннер, које садрже стотине туторијала, видео туторијала и чланака намењених почетницима на нивоу ВордПресс-а за почетнике. Постоји много начина да затражите бесплатну подршку за ВордПресс и добијете је.

Осим бесплатних опција за подршку, постоје и начини да добијете плаћену подршку за ВордПресс.

Интернет платформе попут Цодеабле, УпВорк, Фиверр итд. Само су нека од места на којима можете ангажовати ВордПресс професионалце који ће вам помоћи. Због огромне популарности ВордПресса, проналажење ВордПресс програмера је лако и приступачно за мала предузећа и појединце.

Јоомла

Јоомла, баш као што и ВордПресс има велику и врло корисну заједницу. На веб страници Јоомла постоји опсежна документација која представља драгоцени ресурс за почетнике. За више интерактивне подршке, корисници се могу придружити форумима, листама поштанских група, групама корисника итд.

Јоомла форум за подршку

Осим подршке у заједници, могу бити корисни и ресурси трећих страна, плаћена обука и развојне агенције.

За разлику од ВордПресс-а, проналажење повољне стручне помоћи за Јоомлу је прилично тешко. Ангажовање програмера или стручњака за Јоомла развој, решавање проблема или помоћ може коштати пуно више од ВордПресс-а.

Друпал

Друпал има врло проактивну заједницу фанова и корисника. Пронаћи ћете све опције подршке за Друпал као и ВордПресс и Јоомла. Постоји обимна документација, форум за подршку, листе за слање, корисничке групе, итд. Сва добра места за савет и бесплатну помоћ.

Подршка заједнице Друпал

Друпал покушава да повеже кориснике са програмерима и компанијама које нуде професионалне Друпал услуге. Можете их пронаћи на Друпал Маркетплацеу.

Међутим, Друпал програмер сличан Јоомли је веома скуп у поређењу са ВордПрессом.

Победник: ВордПресс

Локализација & Вишејезична подршка

Велики проценат веб страница креираних сваког дана су веб странице које нису енглески или вишејезичне. Много је вероватније да ће многи почетници вероватно тражити ЦМС који може да користи више језика или има подршку за различите језике и језике.

ВордПресс

ВордПресс ради одличан посао нудећи добру платформу за изградњу вишејезичне странице. Не подржава више језика изван оквира, али постоје одлични додаци који вам омогућавају да лако креирате вишејезичну веб страницу ВордПресс.

ВордПресс је доступан на више од 57 језика. Нови језици се могу инсталирати само једним кликом из администраторске области ВордПресс-а.

Изаберите језик у ВордПресс-у

Најпопуларније теме и додаци су такође доступни на више језика. Програмери тема и додатака активно траже помоћ за превођење својих пакета на друге језике.

Сви ови напори чине ВордПресс одличном платформом за изградњу веб странице који нису енглески или вишејезични.

Јоомла

Јоомла долази са могућностима руковања вишејезичним веб страницама без инсталирања било каквог проширења. Једноставно идите на менаџера језика, додајте језик садржаја и почните да стварате вишејезични садржај на својој веб локацији.

Додавање језичке подршке у Јоомли

Преводи су такође доступни за админ сучеље на многим језицима и могу се лако инсталирати из администраторског подручја.

Друпал

Друпал долази са уграђеном подршком за руковање не-енглеским или вишејезичним веб локацијама. Морате да омогућите модуле за превођење језика и садржаја. Након тога можете додати језике интерфејса за сајтове и администраторе из одељка за конфигурацију Друпала.

Друпал вишејезична подршка

Победник: Везе – све три подржавају вишејезичне странице и доступне су на више језика.

Сигурност

Сигурност је врло важан фактор при избору ЦМС-а за вашу веб локацију. Скоро свака веб локација на Интернету је рањива на безбедносне претње.

ВордПресс

Будући да је најпопуларнији ЦМС у свету, хакери су често на местима на ВордПресс-у на мети. Међутим, ВордПресс је изграђен на врло сигурном коду и он брзо реагује на безбедносну рањивост.

ВордПресс такође има механизам за аутоматско ажурирање који омогућава веб локацијама ВордПресс-а да се аутоматски ажурирају када постоји нова безбедносна закрпа.

Веб локације за ВордПресс могу се додатно обезбедити аутоматизованим резервним копијама, двофакторном провером идентитета и другим најбољим праксама у вези са сигурношћу ВордПресс-а.

Такође постоји уграђени механизам за приказивање ажурирања за ВордПресс теме и додатке. То омогућава програмерима тема и додатака да брзо одговоре на сваку безбедносну угроженост.

Јоомла

Јоомла је веома слична ВордПресс-у када је у питању безбедност. Они активно реагују на било какву безбедносну угроженост и врло брзо их закрпе. Међутим, одржавање веб странице и инсталирање ажурирања и даље је на кориснику.

Доступна су проширења за израду сигурносне копије ваше Јоомла странице. Такође можете да ојачате безбедност своје Јоомла странице следећи исте најбоље праксе као ВордПресс.

Друпал

Друпал заузима врло озбиљан приступ сигурности. Они објављују сигурносне рањивости на сопственом веб месту док су откривене и закрпљене. Постоји перцепција да је Друпал сигурнији, јер не чујете о томе како се Друпал сајтови често хакују, али то могу јер нису тако популарни Јоомла или ВордПресс.

Победник: Вез – Сва три следе одговарајуће безбедносне стандарде.

Закључак:

Друпал, Јоомла и ВордПресс су фантастични системи за управљање садржајем. Друпал и Јоомла долазе са много више уграђених функција него ВордПресс.

Међутим, ВордПресс их победи својом лакоћом коришћења, огромном глобалном заједницом, додацима и темама. Сматрамо да би већини корисника који нису развијени било много лакше градити с ВордПрессом него Јоомла или Друпал.

Са преко 55.000 ВордПресс додатака, можете додати готово било коју функцију или изградити било коју врсту веб локација која вам се допада (без писања кода).

Укупни победник: ВордПресс

Како започети са својим омиљеним ЦМС-ом

Без обзира да ли сте изабрали ВордПресс, Јоомла или Друпал, требат ће вам име домена и хостинг веб локација да бисте направили веб локацију.

Срећом, сва три врхунска ЦМС софтвера имају прилично сличне захтеве, што значи да их подржавају све врхунске веб хостинг компаније.

Препоручујемо употребу Блуехоста или СитеГроунд-а. Обе су међу највећим хостинг компанијама на свету и специјализоване су за хостинг веб локација ВордПресс, Јоомла и Друпал..

За више препорука погледајте наш комплетан водич за веб хостинг за почетнике.

Ако кренете са ВордПресс-ом, онда погледајте водич за почетнике о томе како направити веб локацију корак по корак.

Надамо се да ће вам овај чланак помоћи да упоредите ВордПресс вс Јоомла и Друпал, како бисте пронашли најбољи ЦМС за своју страницу. Такође бисте желели да видите нашу поређење најбољих услуга маркетинга путем е-поште и најбољег софтвера за чет уживо за мала предузећа.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map