Шта је: Поддомена

Поддомена је додатни део вашем главном имену домена. Поддомене се креирају за организовање и кретање до различитих делова ваше веб странице. На главном домену можете да креирате више поддомена или подређених домена.


На пример:

сторе.иоурвебсите.цом

У овом примеру, „трговина“ је поддомена, „ваша веб локација“ је примарни домен, а „.цом“ је домен највишег нивоа (ТЛД). Можете користити било који текст као поддомену, али желите да будете сигурни да је лако уписати и упамтити.

Шта је поддомена

Постоје различити разлози због којих компаније користе поддомене. Погледајмо неколико случајева врхунске употребе поддомена.

Користите случајеве поддомена

Најчешћи случај поддомене је за креирање верзије веб локације за тестирање или постављање фаза. Развојни програмери ће често тестирати нове додатке и ажурирања на месту поддомена за постављање пре објављивања уживо на Интернету.

Друга уобичајена употреба поддомена је креирање Интернет продавнице е-трговине. Компаније често желе засебан поддомен за обраду трансакција јер веб локације за е-трговину обично захтевају сложеније подешавање.

Такође смо видели како компаније користе поддомене за своје веб локације за мобилне уређаје (м.иоурсите.цом), веб локације специфичне за локацију (ук.иоурсите.цом) и креирају пододсеке веб локације.

Можете да инсталирате ВордПресс на свој поддомен, и он ће радити као одвојена инсталација са вашег главног вебсајта.

Можете да користите поддомену да бисте опслуживали одређену групу корисника на вашој веб локацији као што је „гуест.иоурвебсите.цом“, „усер.иоурвебсите.цом“ и још много тога. Овако платформе за изградњу веб локација попут ВордПресс.цом, блоггер.цом и других нуде корисницима прилагођене веб локације.

Поддомене могу бити корисне за ефикаснију организацију садржаја на вашој веб локацији. Права употреба поддомена не утиче на СЕО вашег главног вебсајта. Међутим, када сте у недоумици, препоручујемо да све држите на истом домену и избегавате употребу поддомене за јавне веб локације.

Како створити поддомену

Поддомена можете лако да креирате у регистру домена или на вашем ВордПресс хостинг налогу. У овом примјеру направићемо поддомену помоћу наше хостинг компаније Блуехост, али поступак је сличан на свим платформама.

Да бисте створили поддомену у Блуехосту, морате се пријавити на свој налог веб хостинга. Затим кликните на картицу „Домене“ са леве стране. Ово ће отворити подмени са неколико опција.

Креирајте поддомену

Сада, кликните на картицу “Поддомене” на листи.

Креирајте поддомену 2

Поље са десне стране садржи име вашег домена. Нећете морати ништа да мењате ако на веб хостинг налогу имате само један домен. Ако имате више од једног домена, биће наведен у падајућем менију. У нашем примеру имамо само један домен, “иоурдомаин.орг”.

Затим у поље с десне стране откуцајте име нове поддомене. Можете да унесете ствари попут блога, галерије, продавнице или било чега што желите да користите. За овај пример, користићемо „демо“.

Након што упишете име за своју поддомену, кликните на дугме „Цреате“.

Креирајте поддомену 3

Одмах ћете видети свој нови поддомена на дну екрана. Ваша поддомена адреса ће се сада појавити на предњој страни имена вашег домена. Користећи наш пример, променила се са „иоурдомаин.цом“ у „демо.иоурдомаин.цом“. Примјетите да се ваш нови поддомена аутоматски попуњава у пољу матичне мапе вашег поддомена.

Честитам! Управо сте креирали свој први поддомен.

Креирајте поддомену 4

Поддомене вс поддиректорији за СЕО

Тражилице различито гледају поддомене и поддиректоријуме. Погледајмо зашто је то тачно и како употреба поддомена према поддиректоријуму утиче на СЕО.

Поддомена вс поддиректоријум за СЕО

Поддомене Гоогле и други претраживачи виде као другачију веб локацију. То значи да претраживачи морају индексирати и индексирати сваки поддомена посебно.

Важно је запамтити да „сок за везу“ створен из повратних веза до ваше главне веб локације не дели између вашег домена и поддомена. Израда рангирања странице за кључне речи за поддомену једнако је тешка као и за потпуно одвојено веб место.

Поддомене требате користити само ако имате добар разлог за то. На пример, можете да користите поддомене за рангирање различитих кључних речи, циљање одређеног тржишта или достизање друге локације или послуживање језика који није језик вашег главног вебсајта.

Поддиректорији су датотеке које се налазе под вашим примарним доменом. Гоогле и други претраживачи не виде поддиректорију као засебне веб локације, па се „сок за везу“ и СЕО деле између вашег домена и поддиректоријума..

За блогере, стартап или мала предузећа која имају ограничено време и ресурсе, коришћење поддиректоријата ће вам помоћи да брже рангирате веб локацију него што користите поддомену.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me