11 Petua untuk Mengoptimumkan Catatan Blog Anda untuk SEO seperti Pro (Senarai Semak)

Ramai pembaca kami meminta kami untuk berkongsi petua tentang cara mengoptimumkan catatan blog untuk SEO, sehingga mereka dapat memperoleh kedudukan carian yang lebih baik.


Masa terbaik untuk mengoptimumkan kandungan blog anda untuk SEO adalah ketika anda membuatnya, tetapi anda juga boleh kembali dan memperbaiki artikel lama anda juga.

SEO blog adalah penting kerana ia membantu anda mendapatkan lebih banyak lalu lintas ke laman web anda secara konsisten. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan catatan blog anda untuk SEO.

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi petua SEO blog terbaik kami untuk membantu anda mengoptimumkan catatan blog anda untuk SEO seperti pro. Inilah petua yang kami gunakan di blog kami sendiri, yang mendapat berjuta-juta pelawat dari mesin carian.

Petua untuk mengoptimumkan catatan blog anda untuk SEO

1. Rancang Kandungan Anda dengan Penyelidikan Kata Kunci yang Betul

Banyak pemula hanya menggunakan tekaan terbaik untuk menulis mengenai topik yang mereka rasa minat pengguna mereka.

Anda tidak perlu bergantung pada tekaan buta, terutamanya apabila anda dapat melakukan penyelidikan kata kunci untuk mengetahui dengan tepat apa yang dicari oleh pengguna anda.

Penyelidikan kata kunci adalah teknik yang digunakan oleh pencipta kandungan dan pakar SEO. Ini membantu anda menemui topik yang diminati pengguna berdasarkan data mesin pencari.

Rancangkan kandungan anda dengan penyelidikan kata kunci

Anda kemudian boleh menggunakan kata kunci ini untuk merancang strategi kandungan anda. Ini akan memastikan bahawa anda menulis mengenai topik yang sebenarnya dicari orang, dan ini adalah kaedah terbaik untuk mencari idea catatan blog baru.

Kami mengesyorkan menggunakan alat penyelidikan kata kunci seperti SEMRush atau Ahrefs. Mereka menawarkan data kata kunci yang mendalam, analisis persaingan, penjejakan kedudukan kata kunci, dan banyak lagi ciri berguna lain.

Sekiranya anda menggunakan SEMRush, maka anda ingin melihat alat SEO Writing Assistant mereka. Ini membantu anda menemui LSI dan kata kunci yang berkaitan, kebolehbacaan, nada bahasa, dan panjang artikel purata.

Untuk arahan terperinci, lihat artikel kami mengenai cara membuat penyelidikan kata kunci untuk catatan blog anda.

2. Cari Kata Kunci Semantik untuk Kata Kunci Fokus Anda

Setelah anda membuat penyelidikan kata kunci dan menemui idea kata kunci, inilah masanya untuk memilih idea yang mempunyai jumlah carian tertinggi dan persaingan rendah.

Ini akan menjadi kata kunci fokus anda. Ini adalah frasa carian yang kemungkinan besar dicari oleh pengguna anda.

Sekiranya anda menggunakan plugin Yoast SEO, anda boleh menetapkan kata kunci fokus dalam tetapan SEO artikel anda. Ini akan membolehkan anda melihat seberapa berkesan anda menggunakannya dalam artikel anda.

Menetapkan kata kunci fokus dalam Yoast SEO

Seterusnya, anda perlu mengetahui kata kunci Latent Semantic Indexing (LSI). Ini adalah carian yang berkaitan dengan kata kunci fokus anda.

Cara termudah untuk mencarinya adalah dengan memasukkan kata kunci fokus anda di Carian Google dan tatal ke bawah ke bawah hasil. Di sana anda akan menjumpainya sebagai ‘carian berkaitan’.

Kata kunci yang berkaitan

Anda perlu memasukkan sebilangan besar kata kunci ini dalam kandungan anda, sehingga anda dapat memiliki kandungan yang paling lengkap untuk pengguna.

Sangat penting agar anda tidak mencuba memasukkannya ke dalam kandungan anda. Ini akan kelihatan ganjil bagi pengguna anda dan enjin carian cukup bagus dalam mengesan pemadanan kata kunci.

3. Tulis Tajuk Catatan Blog yang Berkesan

Tajuk catatan blog anda sangat penting untuk kedudukan carian.

Tajuk catatan blog yang baik menjadikan artikel anda lebih relevan dengan pertanyaan carian. Lebih penting lagi, ini mendorong pengguna untuk benar-benar mengklik artikel anda ketika mereka melihatnya dalam hasil carian.

Anda boleh menjadikan tajuk catatan blog anda lebih mesra SEO dengan menggunakan kata kunci fokus anda dalam tajuk.

Fokus kata kunci dalam tajuk catatan blog

Selain menambahkan kata kunci fokus anda, kami juga mengesyorkan menjadikan tajuk utama anda menarik dan layak diklik. Ini kerana kadar klik melalui (RKT) memainkan peranan penting dalam SEO.

Terdapat beberapa formula untuk menulis tajuk utama yang berkesan. Yang masih berfungsi dipanggil EMV atau nilai pemasaran emosi.

Formula ini mengesyorkan menggunakan kata-kata kuat yang mencetuskan tindak balas emosi tertentu di khalayak anda. Terdapat alat dalam talian seperti Analisis tajuk EMV yang membantu anda mengira skor EMV tajuk anda.

Untuk lebih banyak petua, lihat artikel ini di tajuk utama yang menjadi viral dan cara menyalin kejayaan mereka dalam artikel anda sendiri.

4. Jadikan Hubungan Dalaman sebagai Tabiat

Sebaik sahaja anda membuat blog untuk sementara waktu, anda akan mempunyai cukup kandungan yang anda mahu pengguna baca. Dengan pautan dalaman, anda boleh menghantar pembaca baru untuk melihat siaran lama anda yang berkaitan.

Pautan dalaman adalah kaedah terbaik untuk mengembangkan hubungan kontekstual antara siaran baru dan lama anda. Ini juga membolehkan anda menyampaikan jus pautan yang relevan ke artikel lama anda.

WordPress mempermudah pencarian catatan lama anda di dalam editor catatan. Cukup pilih teks yang ingin anda pautkan dan kemudian klik pada butang pautan.

Pautan dalaman

Munculan teks akan muncul di bawah perkataan yang anda pilih. Anda boleh mula menaip untuk mencari artikel lama yang ingin anda pautkan di sini.

Menjadikan pautan dalaman sebagai kebiasaan akan memastikan bahawa SEO di halaman anda bagus, dan artikel lama anda terus mendapat pautan baru.

Selalunya pemula membuat kesilapan melakukan pautan dalaman 1 arah di mana mereka memaut ke catatan lama dari artikel baru. Anda boleh dan juga harus kembali untuk mengedit catatan lama untuk memautkan ke artikel baru anda untuk faedah maksimum.

5. Tambahkan Imej dan Video ke Catatan Blog Anda

Tambahkan gambar dan video ke catatan blog anda

Enjin carian sering meletakkan kandungan yang menarik lebih tinggi dalam hasil carian. Imej dan video jauh lebih menarik daripada teks biasa.

Anda ingin memastikan bahawa catatan blog anda mengandungi gambar antara perenggan.

Semasa menambahkan gambar, anda ingin berhati-hati dengan hak cipta gambar. Selalunya pemula menyalin gambar dari laman web lain untuk digunakan di laman web mereka, dan ini boleh membuat anda menghadapi masalah undang-undang jika anda melakukannya tanpa kebenaran yang betul.

Jangan risau, terdapat banyak tempat di mana anda boleh mendapatkan gambar bebas royalti untuk digunakan dalam catatan blog anda. Anda juga dapat menggunakan gambar asli anda sendiri atau menggunakan laman web seperti Canva untuk membuat grafik yang menarik.

Pastikan bahawa anda mengoptimumkan gambar anda untuk SEO. Lihat tutorial kami mengenai cara mengoptimumkan gambar untuk mesin carian untuk arahan terperinci.

Video lebih menarik daripada gambar. Anda boleh menukar catatan blog anda menjadi video dengan membuat tayangan slaid, vlog, atau bereksperimen dengan format lain.

Namun, anda tidak boleh memuat naik video secara langsung ke catatan blog anda. WordPress tidak dioptimumkan untuk menayangkan video, dan perkhidmatan hosting bersama anda tidak dapat mengatasinya.

Sebaiknya muat naik video anda ke YouTube. Ini adalah enjin carian kedua paling popular, dan platform media sosial kedua terbesar selepas Facebook.

Lihat artikel kami mengenai cara memasukkan video di WordPress untuk maklumat lebih lanjut.

6. Tambahkan Penerangan Meta ke Catatan Blog Anda

Penerangan meta adalah tag meta HTML yang boleh anda tambahkan ke mana-mana halaman. Tujuannya adalah untuk memberikan penerangan ringkas mengenai artikel anda untuk mesin pencari dan perayap lain.

Beberapa pakar SEO percaya bahawa tag keterangan meta pada halaman menjadi tidak relevan. Namun, banyak yang lain tidak setuju. Di WPBeginner, kami mengesyorkan menggunakan keterangan meta untuk semua catatan anda.

Huraian meta yang baik dapat menjelaskan lebih banyak mengenai artikel. Laman web media sosial seperti Facebook, Twitter, dan LinkedIn juga memaparkannya ketika artikel anda dikongsi di platform tersebut.

Penerangan meta ditunjukkan di Twitter

Oleh kerana sekarang anda tahu bahawa orang akan membaca perihal meta anda, anda ingin memastikannya berguna.

Anda juga ingin memastikan bahawa anda sekurang-kurangnya menyebut kata kunci fokus anda sekali dalam keterangan meta untuk tujuan carian. Had aksara untuk Penerangan Meta ialah 155 aksara.

Cuba tetap dalam had tersebut atau keterangan meta anda akan dipotong setelah 155 aksara. Anda juga ingin memastikan bahawa anda menggunakan kata kunci fokus lebih awal dalam keterangan meta dan bukannya kemudian.

Untuk menambahkan keterangan meta, anda perlu menatal ke bawah ke kotak meta Yoast SEO di skrin edit pos anda.

Menambah keterangan meta untuk catatan blog anda di Yoast SEO

7. Jadikan Artikel Anda Lebih Mudah Dibaca

Kebolehbacaan adalah faktor penting yang dipertimbangkan oleh enjin carian. Artikel yang lebih mudah dibaca selalunya mendapat kedudukan lebih tinggi daripada artikel yang tidak mesra pengguna.

Skrin komputer dan mudah alih masih bukan platform yang optimum untuk membaca.

Inilah sebabnya mengapa kebanyakan pengguna hanya mengimbas artikel. Sebenarnya, kajian mendapati bahawa pengguna menghabiskan masa kurang dari satu saat untuk memutuskan sama ada mereka mahu tinggal di halaman atau pergi.

Ini adalah masa yang sangat singkat untuk anda meyakinkan pengguna untuk terus meninjau dan menelusuri. Dengan meningkatkan keterbacaan, anda dapat menjadikan pengguna anda dapat mengimbas artikel dengan cepat.

Anda dapat meningkatkan kebolehbacaan dengan menggunakan ayat yang lebih pendek, perenggan yang lebih kecil, tanda baca, tajuk dan daftar bulet. Kami mengesyorkan menambah ruang kosong di sekitar teks dan menggunakan gambar untuk menjadikan teks anda kelihatan lebih mudah.

Anda boleh menggunakan alat seperti Grammarly, yang membolehkan anda memeriksa tatabahasa, tanda baca, dan ejaan dengan cepat. Ia juga memberi cadangan untuk meningkatkan keterbacaan artikel anda.

Plugin Yoast SEO juga dilengkapi dengan pemeriksa kebolehbacaan terbina dalam. Ia menunjukkan skor membaca artikel anda di bawah tab ‘Analisis kebolehbacaan’.

Skor kebolehbacaan

Untuk lebih lanjut mengenai topik ini, lihat artikel kami mengenai cara meningkatkan skor kebolehbacaan dari catatan blog anda.

8. Gunakan Kategori dan Teg untuk Menyusun Kandungan

Kategori dan teg membantu anda menyusun kandungan anda bukan hanya untuk diri anda sendiri, tetapi untuk pembaca dan enjin carian.

Masalahnya ialah banyak pemula WordPress sering menggunakannya dengan tidak betul.

Sekiranya anda memikirkan tentang laman web anda sebagai buku, maka kategori akan menjadi dan tag akan menjadi bahagian indeks buku.

Kategori digunakan untuk membahagikan kandungan anda menjadi topik utama yang dibincangkan di blog anda. Sebaliknya, tag adalah topik yang dibincangkan dalam catatan blog individu.

Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat panduan pemula kami mengenai penggunaan kategori dan tag untuk faedah SEO maksimum.

9. Matlamat Menjadi Coretan Pilihan dalam Hasil Carian

Google telah berusaha untuk menjawab soalan pengguna secepat mungkin. Sebagai sebahagian daripada usaha ini, mereka telah memperkenalkan hasil pilihan atau kotak jawapan.

Kotak jawapan dalam hasil carian

Ini adalah hasil carian yang diserlahkan yang muncul di bahagian atas. Google menghasilkan coretan khusus dari isi artikel yang menyoroti bahagian yang dipercayai oleh algoritma mereka sebagai jawapan pertanyaan pengguna.

Menurut kajian yang dilakukan oleh Advanced Web Ranking, kotak Jawapan memperoleh CTR hampir 32.3%. Ini menjadikan mereka sangat penting untuk strategi SEO anda.

Tidak ada set arahan khusus yang diberikan oleh Google mengenai cara mereka memilih coretan yang ditampilkan. Cadangan mereka adalah untuk meningkatkan kandungan anda dan memastikan bahawa ia menawarkan maklumat yang dicari pengguna.

Walau bagaimanapun di WPBeginner, kami telah membuat petua berguna berdasarkan penyelidikan kami yang akan membantu anda muncul di kotak jawapan Google dengan catatan blog anda.

10. Jadikan Catatan Blog Anda Komprehensif

Enjin carian menyukai artikel yang merangkumi topik dengan terperinci. Inilah sebabnya mengapa kami meminta anda mengumpulkan kata kunci yang berkaitan dengan semantik (Kata Kunci LSI) sebagai sebahagian daripada langkah merancang kandungan anda.

Kata kunci yang berkaitan ini memberi anda idea tentang pelbagai variasi carian pengguna mengenai topik tersebut. Dengan merangkumi kata kunci tersebut dalam artikel anda, anda akan dapat menjadikannya lebih komprehensif, bermaklumat dan bermanfaat.

Anda harus menggunakan tajuk dan tajuk kecil untuk memasukkan kata kunci tersebut dan cuba merangkumi seberapa banyak yang anda boleh.

Selain kata kunci LSI, petua lain untuk membuat kandungan lengkap adalah dengan menaip kata kunci yang anda inginkan dan kemudian beralih ke Carian Imej. Anda akan melihat gelembung topik dengan pelbagai kata kunci.

SEO Blog - Petua Kandungan Lengkap Carian Imej

Kami mengesyorkan memasukkannya semasa membuat kandungan anda, supaya anda dapat memiliki kandungan yang paling komprehensif.

11. Optimumkan Catatan Blog Lama

Ramai pemula cenderung melupakan catatan blog setelah mereka menerbitkannya. Sebenarnya, anda belum selesai mengoptimumkan catatan blog anda untuk SEO setelah diterbitkan.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan setelah menerbitkan catatan blog anda:

  • Promosikan di media sosial – Promosikan catatan blog anda di profil media sosial anda. Anda bahkan boleh mengautomasikan tugas ini dengan menggunakan IFTTT untuk berkongsi kandungan anda.
  • Tambahkan pautan dalaman – Setelah menerbitkan catatan, anda boleh kembali ke artikel lama yang relevan dan menambahkan pautan ke catatan blog baru anda. Ini memberikan pautan artikel baru anda dan juga membolehkan pengguna mencarinya dengan lebih mudah.
  • Jejaki kedudukan carian – Anda telah mengoptimumkan catatan untuk SEO, tetapi bagaimana anda mengesan kedudukan cariannya? Lihat panduan kami mengenai cara mengesan kedudukan carian untuk catatan blog anda untuk mendapatkan arahan.

Kami mengesyorkan mengoptimumkan catatan lama secara berkala, supaya anda dapat terus meningkatkan kedudukan anda.

Kami harap artikel ini membantu anda mengoptimumkan catatan blog anda untuk SEO seperti pro. Perlukan lebih banyak petua untuk mempromosikan kandungan anda? Lihat artikel kami mengenai cara mendapatkan lebih banyak trafik ke catatan blog anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me