15 Petua untuk Memperkembangkan Perniagaan Anda Dalam Talian (Tanpa Banyak Wang)

Ingin mengembangkan perniagaan anda dalam talian tanpa banyak wang? Sekiranya anda baru memulakan perniagaan, maka anda tidak mampu membazirkan wang. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi petua praktikal tentang bagaimana mengembangkan perniagaan anda dengan anggaran yang kecil. Matlamat kami adalah untuk menolong anda bersaing dengan orang besar tanpa mengeluarkan banyak wang.


Cara mengembangkan perniagaan anda dengan anggaran yang sangat rendah

1. Pilih Platform yang Tepat untuk Laman Web Anda

Kesalahan terbesar yang boleh anda buat sebagai perniagaan kecil adalah memilih platform yang salah untuk membina laman web anda. Platform yang salah bukan sahaja menelan belanja lebih banyak wang, tetapi juga akan membatasi potensi pertumbuhan perniagaan anda.

Kami mengesyorkan menggunakan WordPress. Ini adalah pembangun laman web yang paling popular di pasaran, dan mempunyai lebih daripada 31% daripada semua laman web (termasuk perniagaan kecil dan besar).

Apabila kita mengatakan WordPress, kita bercakap mengenai WordPress.org dan bukan WordPress.com. Mereka adalah dua platform yang berbeza, lihat artikel kami mengenai perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org untuk lebih jelasnya.

Untuk memulakan laman web WordPress yang dihoskan sendiri, anda memerlukan nama domain DAN akaun hosting web. Ya, mereka berbeza. Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat penjelasan kami: apa perbezaan antara nama domain dan hosting web.

Syarikat hosting yang berbeza menawarkan rancangan berbeza yang sesuai untuk laman web kecil hingga besar. Ini akhirnya mempengaruhi kos laman web anda.

Sekiranya anda baru memulakan, maka kami cadangkan menggunakan Bluehost. Mereka adalah salah satu syarikat hosting terbesar di dunia dan penyedia hosting WordPress yang disyorkan secara rasmi.

Nasib baik, mereka menawarkan nama domain percuma dan pengguna diskaun WPBeginner untuk hosting. Pada asasnya, anda dapat memulakan dengan $ 2.75 sebulan.

→ Klik Di Sini untuk Menuntut Tawaran Bluehost Eksklusif Ini ←

Apabila perniagaan anda berkembang, anda mungkin memerlukan lebih banyak sumber hosting. Mudah-mudahan, pada masa itu anda akan memperoleh banyak wang untuk membenarkan peningkatan.

Setelah anda mempunyai sedikit lebih banyak wang untuk dibelanjakan, maka anda boleh memilih penyedia hosting WordPress yang dikendalikan seperti WP Engine atau SiteGround.

2. Pilih Laman Web Berfungsi dengan Reka Bentuk Ringkas

Reka bentuk laman web

Ramai pemula percaya bahawa pelanggan mereka tidak akan memandang serius perniagaan mereka jika mereka tidak mempunyai laman web mereka yang direka secara profesional.

Mendapatkan profesional untuk membuat reka bentuk khas laman web anda adalah mahal, dan tidak diperlukan ketika anda baru bermula.

Anda boleh memulakan dengan mudah dengan tema WordPress percuma atau premium siap dengan sebahagian kecil daripada harga.

Lihat pilihan pakar WordPress terbaik kami untuk mendapatkan inspirasi.

  • Tema perniagaan WordPress terbaik
  • Tema WooCommerce WordPress terbaik
  • Tema WordPress percuma terbaik

Sekiranya tiada tema di atas sesuai dengan keperluan anda, maka anda juga boleh menggunakan seretan ini & jatuhkan pembangun halaman WordPress untuk membuat reka bentuk sepenuhnya tanpa menulis kod.

3. Memudahkan Pengguna Menghubungi Anda

Memudahkan untuk dihubungi

Sekiranya anda mahu laman web anda membawa anda lebih banyak pelanggan, maka anda perlu menambahkan cara mudah bagi pengunjung untuk menghubungi anda.

Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan borang kenalan di laman web anda.

Secara lalai, WordPress tidak disertakan dengan borang kenalan. Nasib baik, ada plugin borang hubungan WordPress yang dapat membantu anda menambahkan borang kenalan ke laman web anda dengan mudah.

Kami mengesyorkan menggunakan WPForms Lite. Ini adalah versi percuma plugin WPForms yang popular yang dipercayai oleh lebih dari 1 juta laman web.

Setelah perniagaan anda berkembang, anda boleh menaik taraf ke WPForms Pro untuk membuat borang yang lebih maju seperti tinjauan, tinjauan pendapat, borang pembayaran, dll..

4. Mula Membuat Senarai E-mel dari Hari 1

Penjanaan plumbum

Kebanyakan orang yang meninggalkan laman web anda tidak akan kembali lagi. Ini bermaksud bahawa jika anda tidak mendapat alamat e-mel mereka, anda tidak akan mempunyai cara untuk berkomunikasi dengan mereka di masa hadapan.

Cara paling menjimatkan untuk melakukannya adalah dengan membina senarai e-mel.

Pemasaran e-mel adalah cara yang paling dipercayai untuk berkomunikasi dengan pelawat laman web anda.

Anda boleh memulakan dengan Constant Contact, mereka adalah penyedia perkhidmatan pemasaran e-mel yang teratas dalam senarai kami.

Pengguna WPBeginner mendapat percubaan percuma untuk mereka yang baru bermula dan potongan 20%, jika anda meningkatkan ke rancangan berbayar mereka.

Untuk lebih banyak petua, lihat panduan pemula kami tentang cara membuat penjanaan petunjuk di WordPress seperti profesional.

5. Dapatkan Lebih Banyak Trafik Organik Dari Mesin Pencari

SEO

Enjin carian seperti Google adalah sumber trafik utama bagi kebanyakan laman web di internet. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari dengan mempelajari SEO asas.

SEO atau pengoptimuman mesin pencari adalah sekumpulan panduan dan teknik yang menjadikan laman web anda lebih mesra mesin pencari. Ia tidak terlalu teknikal dan anda akan dapat melakukannya sendiri.

Kami telah menerbitkan panduan SEO WordPress langkah demi langkah lengkap untuk pemula. Kami akan memandu anda melalui keseluruhan proses menjadikan laman web anda sebagai SEO yang mesra.

Untuk mendapatkan lalu lintas dari enjin carian, anda memerlukan kandungan, yang membawa kami ke langkah seterusnya dalam panduan ini.

6. Rancang Strategi Pemasaran Kandungan

Strategi kandungan

Pemasaran kandungan adalah strategi untuk membuat kandungan yang berguna dan relevan untuk menarik dan membina penonton. Ini membolehkan anda mendapatkan lalu lintas yang lebih disasarkan dari mesin pencari tanpa mengeluarkan banyak wang.

Cara termudah untuk menambahkan kandungan berguna ke laman web anda adalah dengan menambahkan blog. WordPress membolehkan anda menambahkan halaman blog yang terpisah ke laman web anda dan menyusun kandungan anda ke dalam kategori dan tag.

Anda perlu merancang strategi kandungan anda dengan mencari kata kunci yang mungkin dicari pengguna anda. Lihat panduan kami mengenai cara membuat penyelidikan kata kunci untuk blog anda.

Perlu idea bagaimana menggunakan kata kunci tersebut dalam strategi kandungan anda? Berikut adalah senarai besar idea posting blog yang boleh anda gunakan di blog anda.

Pemasaran kandungan adalah strategi yang sangat berkesan dan terbukti untuk memasarkan perniagaan anda dengan anggaran yang kecil. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya, lihat panduan ini tentang cara membuat strategi pemasaran kandungan yang berkesan untuk perniagaan anda.

7. Buat Keputusan Berdasarkan Data dengan Google Analytics

Analisis

Ramai pemula menggunakan tekaan terbaik untuk merancang strategi pertumbuhan mereka. Anda tidak perlu melakukannya apabila anda dapat menggunakan data sebenar untuk membuat keputusan tersebut.

Di sinilah Analitis Google masuk. Ini membolehkan anda melihat berapa banyak pelawat yang datang ke laman web anda, dari mana mereka berasal, dan apa yang mereka lakukan semasa di sana.

Lihat panduan kami mengenai cara memasang Google Analytics di WordPress untuk arahan langkah demi langkah.

Analitis Google dilengkapi dengan banyak maklumat. Walaupun disusun dengan rapi dan dipersembahkan dengan indah, ia masih boleh menjadi sesuatu yang luar biasa bagi pengguna baru.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya, pasang dan aktifkan pemalam MonsterInsights. Ini adalah pemalam Analitis Google terbaik untuk WordPress dan membolehkan anda melihat laporan lalu lintas terpenting anda dengan mudah di dalam papan pemuka WordPress. Sekiranya anda menjalankan kedai dalam talian, maka MonsterInsights juga dapat membantu anda menjejaki pelanggan WooCommerce menggunakan Google Analytics.

Anda juga boleh memuat turun MonsterInsights versi percuma. Ia berfungsi dengan baik tetapi anda tidak akan mempunyai akses ke beberapa ciri termaju.

8. Manfaatkan Media Sosial untuk Mendorong Trafik

Manfaatkan media sosial untuk mengembangkan perniagaan anda

Platform media sosial mempunyai khalayak yang sangat terlibat. Facebook sahaja mempunyai 1.47 Billion pengguna aktif setiap hari, iaitu sekitar 18% daripada semua orang di dunia. Twitter, YouTube, LinkedIn, dan platform media sosial lain juga mempunyai pengguna yang sangat terlibat.

Dengan begitu banyak pengguna, platform media sosial membawa peluang besar untuk perniagaan. Anda boleh bermula dengan membuat profil media sosial perniagaan anda dan berkongsi catatan blog anda secara automatik.

Seterusnya, anda ingin mempermudah pengguna anda untuk berkongsi kandungan anda di media sosial. Untuk itu, anda memerlukan plugin media sosial untuk WordPress. Plugin ini menambah butang perkongsian sosial ke laman WordPress anda.

Terdapat banyak perkara lain yang boleh anda lakukan untuk berinteraksi dengan khalayak di media sosial. Kuncinya adalah untuk memastikan profil anda tetap aktif, mengembangkan pengikut anda, dan mengembalikan lalu lintas ke laman web anda.

  • Buat kumpulan Facebook untuk pelanggan atau industri anda
  • Buat kumpulan LinkedIn untuk industri anda
  • Ketahui cara menargetkan semula pengguna di Facebook dengan iklan
  • Fokus pada rangkaian sosial yang penting untuk industri anda. Contohnya, jika anda menjalankan blog atau restoran fesyen, maka anda mungkin menganggap Instagram lebih berguna daripada LinkedIn.
  • Jangan hanya membawa lalu lintas ke laman web anda, gunakan media sosial untuk membina senarai e-mel anda

9. Jadilah Peserta Aktif dalam Komuniti Dalam Talian

Komuniti dan forum dalam talian

Komuniti dalam talian merangkumi forum dan laman web jawapan soalan. Ini adalah tempat yang dikunjungi orang untuk menyiarkan soalan mereka, bersosial, mencari kandungan dan meneroka. Komuniti teratas di internet termasuk Reddit, Stack Exchange, Quora, TripAdvisor, dan banyak lagi.

Komuniti ini memberi anda akses kepada orang yang berminat dengan topik yang berkaitan dengan industri anda. Anda boleh bergabung dengan mereka secara percuma dan meluangkan masa anda untuk membina kuasa.

Pertama, anda perlu mengetahui komuniti mana yang lebih relevan dengan perniagaan anda dan ke mana calon pelanggan anda mungkin mencari jawapan atau kandungan. Contohnya, jika anda menjalankan laman web pelancongan, maka anda mungkin menganggap TripAdvisor lebih berguna daripada komuniti lain.

Jangan spam forum ini dengan pautan ke laman web anda di setiap siaran. Bangunlah kewibawaan dengan benar-benar berpartisipasi dengan kandungan yang bermanfaat, dan sebutkan perniagaan atau laman web anda apabila sesuai.

10. Tukarkan Pengabaian Pengunjung Laman Web menjadi Pelanggan

Pengoptimuman penukaran

Adakah anda tahu bahawa lebih daripada 70% orang yang melayari laman web anda tidak akan menjumpainya lagi? Bukan salah anda, cuma internet begitu besar dan terdapat banyak laman web di luar sana.

Setiap pelawat yang meninggalkan laman web anda adalah bakal pelanggan yang anda rugi. Untuk mengembangkan perniagaan anda, anda perlu memberi tumpuan untuk mengubah pengunjung tersebut menjadi pelanggan berbayar.

Di sinilah OptinMonster masuk. Ini adalah perisian pengoptimuman penukaran terbaik di pasaran, yang membolehkan anda menukar pengunjung laman web kasual menjadi pelanggan setia.

Bagaimana ia melakukannya?

Ia dilengkapi dengan pembangun kempen seret dan lepas di mana anda boleh membuat pelbagai jenis kempen untuk mengumpulkan e-mel pengguna, memaparkan tawaran khas, menunjukkan pop timbul niat keluar, pemasa undur, pop timbul pintar, opt-in slaid, dan banyak lagi.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan pemula ini mengenai pengoptimuman kadar penukaran.

11. Mulakan Program Rakan Gabungan

Pemasaran gabungan

Pemasaran afiliasi adalah pengaturan rujukan di mana peruncit dalam talian (pengiklan) membayar komisen kepada perujuk ketika pengguna membeli produk menggunakan pautan rujukan mereka.

Sekiranya anda menjual produk dalam talian, maka anda boleh menggunakan pemasaran afiliasi untuk bekerjasama dengan pemasar afiliasi yang mahir. Anda akan membayar komisen penjualan kepada pemasar ini untuk mempromosikan produk anda dan membawa anda penjualan.

Anda memerlukan sistem pengurusan gabungan untuk mengesan aktiviti rujukan dan pembayaran rakan sekutu anda. Inilah senarai perisian pengurusan dan penjejakan afiliasi terbaik yang boleh anda gunakan.

Anda juga dapat mempromosikan produk atau perkhidmatan orang lain untuk menghasilkan wang tambahan dari kandungan anda. Lihat panduan pemasaran gabungan kami untuk petua dan alat yang anda perlukan untuk memulakan.

12. Gunakan Iklan Bayar Setiap Klik

Bayar setiap klik

Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda boleh menjalankan kempen iklan Bayar-Per-Klik dengan anggaran yang kecil. Dengan program seperti Google AdWords dan Iklan Facebook, anda dapat menetapkan harga, kata kunci sasaran, khalayak dan banyak lagi.

Malah, Google AdWords bahkan menawarkan kredit iklan percuma kepada pengiklan baru. Bluehost, syarikat hosting WordPress yang dipercayai juga menawarkan kredit Google AdWords percuma dengan rancangan hosting mereka.

Anda boleh menggunakan kredit ini untuk bereksperimen dengan iklan PPC dan mendapatkan lalu lintas berbayar ke laman web anda secara percuma.

13. Gunakan Bukti Sosial untuk Memenangi Pelanggan

Nombor bukti sosial

Bukti Sosial adalah fenomena psikologi di mana orang mematuhi tindakan orang lain dengan anggapan bahawa tindakan tersebut mencerminkan tingkah laku yang betul.

Pemasar menggunakan fenomena ini dengan menunjukkan kepada pelanggan mereka bahawa orang lain sudah mempercayai sesuatu produk atau perniagaan. Ini dilakukan dengan berkongsi statistik mereka, atau jumlah pelanggan, testimoni pelanggan, dan banyak lagi.

Berikut adalah senarai cara bijak menggunakan bukti sosial di laman web anda untuk meningkatkan penukaran.

14. Menggunakan FOMO dengan berkesan untuk Meningkatkan Penjualan dan Penukaran

Menggunakan pemasa undur sebagai teknik FOMO

FOMO atau ‘takut kehilangan’ adalah istilah psikologi yang digunakan untuk menggambarkan kegelisahan tentang kehilangan sesuatu yang menarik dan bergaya.

Sebagai perniagaan, anda boleh memanfaatkan tingkah laku manusia ini dan menggunakannya untuk meningkatkan penjualan dan penukaran. Pada asasnya, anda perlu membina kerisauan dengan menambahkan kekurangan pada tawaran anda. Berikut adalah contoh hebat dari Booking.com menggunakan kekurangan untuk membina kegelisahan.

Menggunakan kekurangan untuk membuat FOMO

Untuk arahan terperinci, lihat artikel kami mengenai cara menggunakan cara menggunakan FOMO di laman WordPress anda.

15. Tingkatkan Kelajuan dan Prestasi Laman Web anda

Kajian menunjukkan bahawa dari tahun 2000 hingga 2016, purata perhatian manusia menurun dari 12 saat hingga 7 saat.

Sebagai pemilik laman web, ini bermaksud bahawa anda mempunyai sedikit masa untuk menunjukkan kepada pengguna apa yang anda tawarkan dan meyakinkan mereka untuk terus berada di laman web anda.

Kajian lain mendapati bahawa kelewatan 1 saat dalam waktu muat halaman dapat menyebabkan kerugian penukaran 7%, paparan halaman 11% lebih sedikit, dan penurunan kepuasan pelanggan sebanyak 16%.

Kajian kes Strangeloop

Ini bermaksud bahawa anda perlu mengoptimumkan laman web anda untuk memastikannya cepat dan berkinerja baik walaupun dalam keadaan lalu lintas tinggi.

Ikuti arahan dalam panduan langkah demi langkah kami untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi WordPress untuk pemula. Panduan ini merangkumi semua petua yang kami gunakan di laman web lalu lintas yang sangat tinggi untuk kelajuan dan prestasi yang boleh dipercayai.

Kami harap artikel ini dapat membantu anda mempelajari cara mengembangkan perniagaan anda dengan anggaran yang sedikit. Anda mungkin juga ingin melihat pakar kami memilih alat yang paling berguna untuk mengurus dan mengembangkan laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me