Apa itu Akismet dan Mengapa Anda Harus Mula Menggunakannya dengan Segera

Setiap pemasangan WordPress dilengkapi dengan dua pemalam yang telah dipasang sebelumnya. Salah satunya ialah Akismet, yang pastinya ada dalam senarai plugin WordPress mesti ada. Walaupun Akismet sudah dipasang sebelumnya, ia tidak diaktifkan secara lalai. Anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan untuk mengaktifkannya. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apa itu Akismet dan mengapa anda harus mula menggunakannya dengan segera. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara menyiapkan Akismet di laman WordPress anda.


Apa itu Akismet?

Akismet adalah perkhidmatan penapisan spam komen. Nama Akismet berasal dari Automattic dan Kismet. Auttomatic adalah syarikat di belakang Akismet, dan ia ditubuhkan oleh pengasas WordPress Matt Mullenweg. Akismet menangkap komen blog dan spam pingback menggunakan algoritma mereka. Algoritma ini belajar dari kesilapannya dan dari tindakan yang diambil oleh laman web yang mengambil bahagian. Sebagai contoh, apabila sebilangan laman web mula melaporkan kandungan yang serupa seperti spam, maka Akismet akan belajar mengenal pasti kandungan seperti SPAM di masa depan. Pada 14 Jun 2013, Akismet telah berjaya memperoleh lebih daripada 83 Bilion komen spam.

Mengapa anda mesti menggunakan Akismet?

Di laman web popular, jumlah komen spam boleh mencapai 85%. Ini bermaksud dari setiap 100 komen hanya 15 yang sah. Penyederhanaan komen adalah tugas yang memakan masa, dan Akismet dapat menjimatkan masa anda. Akismet akan menangkap komen spam sebelum masuk dalam barisan penyederhanaan anda sebagai menunggu keputusan. Ini membolehkan anda menumpukan tenaga anda pada penyederhanaan komen oleh pengguna sebenar.

Kritikan oleh Pengguna

Pada masa lalu pengguna telah mengkritik Akismet kerana memberikan positif palsu. Positif palsu adalah komen sah yang ditandai sebagai spam oleh Akismet. Ini boleh berlaku dengan pelbagai alasan. Salah satu sebab yang paling umum adalah jika komen pengguna ditandai sebagai spam oleh sejumlah blog, maka Akismet akan belajar untuk menandai semua komen pengguna tersebut sebagai spam. Seperti platform automatik lain, Akismet tidak sempurna, tetapi yang terbaik adalah yang terbaik.

Bagaimana Mengetahui sama ada Komen anda Dikesan sebagai Spam

Sekiranya komen anda ditandai sebagai spam oleh Akismet, maka anda tidak akan melihat notis Menunggu Moderasi seperti biasa. Sekiranya anda mengemukakan komen di laman web, dan anda tidak melihat teks komen anda bersama dengan pemberitahuan yang mengatakan menunggu kesederhanaan, maka anda harus segera menghubungi pentadbir laman web tersebut. Mereka dapat membantu mengeluarkan komen anda dari kotak spam, dan Akismet lembur akan belajar dari kesalahannya.

Cara Menyiapkan Akismet di WordPress

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah pergi ke Pemalam dan aktifkan Akismet.

Aktifkan Akismet di WordPress

Setelah diaktifkan, Akismet menambah item menu baru di Pemalam »Konfigurasi Akismet. Mengklik Akismet Configuration akan membawa anda ke Akismet Configuration screen. Di halaman ini, anda akan diminta memasukkan Kunci API Akismet anda. Biarkan halaman ini terbuka dan buka tetingkap penyemak imbas baru. Kami akan kembali ke halaman ini setelah membuat kunci API untuk Akismet.

Cara Mendapatkan Kunci API untuk Akismet

Untuk menyiapkan Akismet di laman web anda, anda memerlukan Kunci API. Pergi ke laman web Akismet dan klik pada Butang Kekunci WordPress.

Dapatkan Kunci Akismet untuk laman web WordPress anda

Ini akan membawa anda ke halaman rancangan dan harga Akismet. Akismet percuma untuk laman web bukan perniagaan dan peribadi. Untuk laman web perniagaan, terdapat pelbagai rancangan dan pakej yang tersedia. Pilih pilihan yang paling sesuai dengan anda. Harga disiapkan pada sistem kehormatan, jadi secara teorinya anda dapat lolos dengan menggunakan rencana pribadi di laman web dengan lalu lintas rendah. Tidak kira rancangan mana yang anda pilih, langkah yang selebihnya akan serupa. Klik pada butang Daftar untuk meneruskan.

Pilih rancangan Langganan Akismet untuk laman web anda

Mengklik pada pendaftaran akan membawa anda ke skrin seterusnya di mana anda akan diminta untuk mendaftar dengan WordPress.com. WordPress.com adalah perkhidmatan hosting blog oleh Automattic, syarikat yang sama yang membawa anda Akismet. Walau bagaimanapun, WordPress.com tidak sama dengan laman web hosting sendiri WordPress.org anda. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat Self-Hosted WordPress.org vs. Free WordPress.com [Infografik] dan Bagaimana WordPress.com dan WordPress.org Berkaitan. Anda boleh membuat akaun WordPress.com tanpa membuat blog. Klik pada butang Daftar dengan WordPress.com untuk meneruskan. Ini akan membuka tetingkap pop timbul dengan borang pendaftaran yang mudah.

Akismet mendaftar dengan Akaun WordPress.com

Sekiranya anda sudah mempunyai akaun WordPress.com, maka anda boleh mengklik pada pautan saya sudah mempunyai akaun WordPress.com. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun WordPress.com, cukup isikan butiran dan buatlah.

Setelah pengesahan dengan WordPress.com selesai, anda akan dibawa kembali ke laman web Akismet. Di sana anda akan diminta untuk memberikan beberapa maklumat pengguna beserta maklumat pembayaran. Sekiranya anda memilih pelan percuma, maka seret jumlah harga ke $ 0.

Halaman pendaftaran dan pembayaran Akismet

Klik butang lanjutkan dan anda akan dibawa ke skrin yang menunjukkan kunci API anda. Anda juga akan menerima e-mel dari Akismet yang mengandungi Kunci API anda.

Salin Kunci API Akismet anda

Ingat, kunci API seperti kata laluan. Jangan berkongsi dengan sesiapa. Sekiranya anda kehilangan atau melupakan kunci API, anda selalu boleh mengunjungi Akismet.com dan mengklik butang log masuk untuk mengakses halaman akaun anda. Selepas log masuk, anda akan melihat kunci Akismet API anda tersembunyi. Klik pada pautan Reveal untuk memaparkan kunci API anda.

Dapatkan Kunci API Akismet anda kapan saja dari halaman Akaun Akismet anda

Menggunakan Kunci API Akismet di WordPress

Salin kunci Akismet API anda dan kembali ke kawasan pentadbir laman web WordPress anda. Pergi ke Pemalam »Konfigurasi Akismet dan tampal kunci API. Selebihnya pilihan pada skrin ini adalah pilihan. Sebaik sahaja anda mengklik butang Opsyen Kemas Kini, Akismet kini akan mengesahkan kunci anda dan menunjukkan kepada anda mesej kejayaan:

Akismet semua sudah siap dan bersedia untuk menangkap spam

Menunjukkan Akismet Statistik di Bahagian Belakang dan Bahagian Depan Laman web anda

Setelah log masuk ke laman web WordPress anda, anda akan melihat gambaran keseluruhan Akismet Stats. Ini akan menunjukkan kepada anda jumlah komen Spam yang ditangkap oleh Akismet, dan berapa banyak dari mereka berada dalam barisan spam anda sekarang. Sangat disarankan agar anda melihat antrian spam anda sekali-sekala sehingga anda tidak terlepas komen yang sah apabila dihapus secara tidak sengaja.

Gambaran keseluruhan statistik Akismat di papan pemuka pentadbir WordPress

Terdapat paparan terperinci mengenai statistik Akismat yang terdapat di bawah Papan Pemuka »Statistik Akismat item menu. Mengkliknya akan menunjukkan statistik terperinci spam dan komen ham di laman web anda. Anda juga dapat melihat jumlah komen spam yang ditangkap oleh Akismet sejak anda mengaktifkannya.

Komen Akismet terperinci untuk komen Ham dan Spam di laman web anda

Sekiranya anda ingin memaparkan jumlah komen spam yang diterima Akismet di laman web anda, maka anda boleh menggunakan Akismet Widget. Pergi ke Rupa »Widget, seret dan lepaskan Akismet Widget ke bar sisi anda.

Widget Akismet untuk memaparkan jumlah komen spam yang ditangkap oleh pemalam

Kami harap artikel ini membantu anda menyiapkan Akismet di laman web anda, mendapatkan Kunci API Akismet dan mengetahui mengapa Akismet penting. Komen spam adalah masalah besar yang dihadapi oleh banyak laman web WordPress. Semasa laman web anda berkembang, anda akan mendapati bahawa anda memerlukan pilihan lain untuk bekerjasama dengan Akismet untuk mengurangkan jumlah spam. Sebagai contoh, anda boleh menyekat bot komen spam di WordPress dengan honeypot. Oleh kerana kebanyakan spammer ingin meninggalkan pautan spam di laman web anda, anda boleh membuang medan URL laman web dari borang komen WordPress seperti yang kami lakukan. Kami juga telah menyusun senarai petua dan alat untuk memerangi spam komen di WordPress. Untuk pertanyaan dan maklum balas sila tinggalkan komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map