Apa itu Letupan E-mel? Cara Melakukan Meletupkan E-mel “Jalan KANAN”

Ingin mengetahui apa itu ledakan e-mel dan bagaimana melakukannya “dengan cara yang betul”?


Letupan atau siaran e-mel adalah proses menghantar satu mesej e-mel kepada sebilangan besar pelanggan dalam senarai mel anda.

Ini sangat berkesan bagi perniagaan untuk mendapatkan lebih banyak penjualan, dan blogger menggunakannya untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas laman web ke kandungan baru mereka.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara melakukan e-mel dengan cara yang betul dan juga berkongsi beberapa contoh.

Apa itu Letupan E-mel? Cara Melakukan Letupan E-mel

Apa itu Letupan E-mel?

Ledakan e-mel adalah satu mesej e-mel yang dihantar ke seluruh senarai e-mel, segmen besar senarai e-mel, atau banyak senarai e-mel sekaligus.

E-mel ini mensasarkan sebahagian besar atau semua kenalan dalam senarai mel anda yang membuat ledakan e-mel anda mempunyai jangkauan yang luas.

Ledakan e-mel juga dikenali sebagai e-mel siaran, e-mel besar, e-mel pukal, e-letupan, dan kempen e-mel. Sebilangan besar orang menggunakan istilah ‘kempen e-mel’ untuk mengelakkan nada agresif yang wujud dengan ‘ledakan e-mel’.

Letupan e-mel terutamanya digunakan untuk menghantar kandungan promosi dan buletin. Di WPBeginner, kami menggunakan ledakan e-mel untuk mempromosikan plugin WordPress premium kami dan juga berkongsi tutorial berguna kami.

Sebagai contoh, lihat kempen e-mel yang kami hantar untuk mempromosikan penjualan plugin MonsterInsights kami.

Demo Kempen E-mel Jualan Kilat

Sekiranya anda ingin memberitahu semua pelanggan anda tentang tawaran istimewa, maka letupan e-mel adalah bentuk komunikasi yang paling dipercayai dan berkesan.

Adakah Letupan E-mel Sudah Luput?

Walaupun letupan e-mel sangat baik untuk menyampaikan mesej kepada sebilangan besar orang, ada yang menganggap ini sebagai kaedah komunikasi yang ketinggalan zaman.

Ini kerana letupan e-mel adalah e-mel pukal yang dihantar kepada semua orang tanpa mengira pilihan, keutamaan, dan keperluan mereka. Kadang-kadang, e-mel letupan boleh menjadi sangat tidak relevan dan tidak berguna kepada penerima.

Kerana alasan yang sama, penerima e-mel mungkin mengabaikan, menandakan e-mel sebagai spam, dan bahkan berhenti berlangganan dari senarai e-mel anda.

Inilah sebab utama mengapa pengguna tidak menyukai letupan e-mel:

1. Tidak berasingan: Letupan e-mel sering menggunakan keseluruhan senarai mel tanpa segmentasi. Selalunya pelanggan e-mel anda sangat berbeza, dan mereka mungkin berminat dengan produk atau perkhidmatan yang berbeza.

2. Tidak disasarkan: Letupan e-mel menghantar mesej yang sama kepada semua orang tanpa mempertimbangkan kepentingan peribadi, interaksi masa lalu, atau keperluan mereka. Pengguna sering berhenti melanggan senarai mel anda setelah menerima e-mel yang tidak diingini.

3. Tidak diperibadikan: Kita semua suka membaca mesej yang mengalamatkan kita secara peribadi. Letupan e-mel yang tidak memperibadikan e-mel sering ditandai sebagai spam.

4. Tidak dijangka: Tidak seperti e-mel berdasarkan tindakan, e-mel siaran tidak dijangka kerana boleh ada rasa penolakan semula jadi dari penerima.

Tidak seperti 10 atau 15 tahun yang lalu, terdapat banyak kaedah pemasaran baru yang tersedia seperti media sosial, iklan bayar per klik, dan lain-lain..

Untuk menjawab soalan, adakah letupan e-mel mati? TIADA.

E-mel masih merupakan bentuk komunikasi yang paling dipercayai di dunia. Dengan teknologi baru ada cara yang lebih baik untuk melakukan ledakan e-mel yang akan memberi anda hasil yang lebih tinggi.

Kami akan menerangkan cara melakukan e-mel dengan cara yang betul di bahagian berikut di bawah.

Cara Melakukan Meletupkan E-mel “Jalan Yang Betul” – Langkah demi Langkah

Pemasar yang berkaitan dengan syarikat besar dan kecil masih menggunakan e-mel untuk mempromosikan pelancaran produk mereka, tawaran diskaun, dll.

Dan hasilnya cemerlang. Ini kerana mereka menggunakan ledakan e-mel dengan cara yang betul.

Sekiranya anda bukan pemasar profesional, anda boleh mengikuti langkah di bawah untuk berjaya menjalankan ledakan e-mel.

  Sekarang mari kita teruskan dan lihat langkahnya satu persatu.

  Langkah 1: Pilih Perkhidmatan Letupan E-mel Terbaik

  Pertama sekali, anda memerlukan perkhidmatan pemasaran e-mel yang mantap untuk membuat ledakan e-mel. Perkhidmatan pemasaran e-mel membolehkan anda membuat senarai mel, membahagikan senarai anda, dan mengirim e-mel pukal.

  Terdapat puluhan perkhidmatan pemasaran e-mel di pasaran. Antaranya Constant Contact, SendinBlue, Drip, dan ConvertKit adalah syarikat yang paling popular.

  Kami telah mencuba dan menguji semua perkhidmatan pemasaran e-mel di atas, dan kami yakin mereka hebat dengan apa yang mereka tawarkan. Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan Constant Contact kerana menawarkan tawaran terbaik.

  Constant Contact adalah perisian letupan e-mel yang paling mesra pemula. Ia dilengkapi dengan puluhan templat e-mel yang telah dibuat untuk membantu anda memulakan dengan cepat. Anda boleh memilih templat, dan menyesuaikannya dengan mudah menggunakan editor seret dan lepas mereka.

  Ia mempunyai pilihan mudah untuk mengumpulkan e-mel, ciri automasi untuk menghantar / mencetuskan e-mel berdasarkan tindakan pengguna, dan banyak lagi. Selain itu, ini membolehkan anda membahagikan pelanggan anda dan mengirim kempen e-mel yang disasarkan.

  Untuk memulakan, anda perlu melayari laman web Constant Contact dan mendaftar untuk akaun baru.

  Mendaftar untuk Hubungan Tetap

  Anda boleh membuat akaun Kontak Tetap dengan cepat kerana ia menawarkan akaun percubaan percuma selama 60 hari (Tidak memerlukan kad kredit).

  Setelah selesai, anda akan melihat papan pemuka Perhubungan Tetap dari mana anda boleh menguruskan senarai e-mel, pelanggan, dan menghantar letupan e-mel anda..

  Papan pemuka Kenalan Tetap

  Sebagai pilihan, anda juga boleh menggunakan SendinBlue yang menawarkan rancangan pemasaran e-mel percuma.

  Langkah 2. Buat Senarai E-mel Anda

  Senarai e-mel hanyalah senarai alamat e-mel yang boleh anda hantar e-mel. Ia seperti buku kenalan anda yang mengandungi alamat e-mel pelanggan dan bakal pelanggan anda.

  Untuk membuat senarai e-mel di Constant Contact, pergi ke menu ‘Contacts’ di bahagian atas dan kemudian klik pada pilihan Daftar E-mel di bar sisi.

  Membuat senarai e-mel baru

  Sekarang anda akan melihat senarai e-mel lalai yang berlabel ‘Minat Umum’. Klik pada pautan ‘Masukkan senarai baru’ untuk membuat senarai e-mel baru.

  Pilih nama untuk senarai e-mel anda

  Selepas itu, namakan senarai e-mel anda dan klik pada butang Tambah Senarai.

  Setelah senarai e-mel anda dibina, langkah seterusnya adalah menambahkan kenalan ke senarai anda. Buka senarai e-mel baru anda, dan klik pada butang ‘Tambah Kenalan’.

  Tambahkan Kenalan ke Senarai E-mel Kenalan Tetap Anda

  Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, Tetap Kontak membolehkan anda menambahkan kenalan dalam pelbagai cara. Anda boleh memasukkan kenalan, memuat naik dari fail, atau mengimport dari Gmail, Outlook, dan aplikasi lain.

  Sekiranya anda ingin mengembangkan senarai e-mel anda dengan lebih cepat, lihat panduan kami mengenai cara mudah untuk mengembangkan senarai e-mel.

  Langkah 3: Segmen Senarai E-mel Anda

  Sebaik sahaja anda mempunyai senarai e-mel, langkah seterusnya adalah membaginya. Segmentasi e-mel adalah aspek yang paling kritikal dalam melakukan ledakan e-mel yang berjaya.

  Segmentasi e-mel membahagikan pelanggan e-mel anda ke dalam kumpulan atau segmen yang lebih kecil untuk menghantar e-mel yang sangat disasarkan.

  Anda boleh membahagikan pelanggan e-mel anda berdasarkan jantina, umur, lokasi geografi, minat, sejarah pembelian, aktiviti hubungan, dll.

  Sebagai contoh, kedai buku boleh membuat segmen yang berbeza untuk pelajar seni, fizik, dan matematik dan menghantar e-mel yang berbeza.

  Segmentasi e-mel adalah tugas penting yang mesti dilakukan dengan tujuan yang jelas. Anda harus jelas jenis pelanggan mana yang akan disertakan dalam segmen.

  Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan ini mengenai cara yang lebih bijak untuk membahagikan senarai e-mel anda.

  Untuk membuat segmen dalam Kontak Tetap, pergi ke menu ‘Kenalan’ dan klik pada pautan Segmen. Selepas itu, klik pada butang Buat Segmen.

  Buat Butang Segmen dalam Hubungan Tetap

  Pada skrin seterusnya, anda boleh membuat segmen dengan memilih kriteria yang tepat untuk keperluan anda.

  Buat Segmen dalam Hubungan Tetap

  Seperti yang dapat anda lihat pada tangkapan skrin di atas, Constant Contact membolehkan anda membuat segmen berdasarkan aktiviti hubungan seperti e-mel yang dihantar, dibuka, diklik, atau tidak dibuka. Anda juga boleh memasukkan pelanggan e-mel melalui maklumat hubungan, termasuk tajuk pekerjaan, bandar, negara, dll.

  Langkah 4: Buat Kempen Email Sasaran

  Setelah membuat segmen, tugas seterusnya adalah membuat kempen e-mel yang disasarkan atau ledakan e-mel. Terdapat pelbagai cara untuk membuat kempen e-mel bergantung pada perisian pemasaran e-mel yang anda gunakan.

  Untuk membuat kempen e-mel di Constant Contact, pergi ke menu ‘Campaigns’, dan kemudian klik butang Buat.

  Buat kempen e-mel selamat datang

  Seterusnya, anda boleh memilih pilihan E-mel.

  Pilih Kempen E-mel

  Selepas itu, anda akan melihat beratus-ratus templat e-mel yang sudah siap digunakan. Anda boleh melihat templat satu persatu atau hanya memasukkan kata kunci anda untuk mencari templat.

  Sebagai contoh, kami akan mencari kata kunci ‘sale’.

  Templat E-mel Kenalan Tetap untuk Dijual

  Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, templat penjualan yang tersedia akan muncul. Sebagai contoh, kami akan memilih ‘Jualan Masa Terhad.’

  Selepas itu, halaman pembangun kempen e-mel akan dibuka. Pertama, namakan kempen anda.

  Namakan Kempen E-mel Anda

  Seterusnya, klik pada kawasan di atas templat anda untuk membuka tetapan e-mel anda.

  Selepas itu, anda perlu mengedit baris subjek e-mel anda. Anda juga boleh memperibadikan baris subjek e-mel anda dengan menambahkan nama pelanggan. Klik pada pilihan ‘Peribadikan’.

  Tetapan Baris Subjek untuk Letupan E-mel dalam Hubungan Tetap

  Seterusnya, anda boleh memilih nama pertama atau maklumat kenalan lain untuk dimasukkan ke dalam baris subjek anda.

  Anda juga boleh memasukkan nama generik seperti Pelanggan, Pengguna, atau Rakan untuk menghubungi pengguna yang namanya tidak tersedia. Setelah selesai, klik pada butang ‘Masukkan’.

  Peribadikan Baris Subjek untuk Letupan E-mel Anda dalam Sentuhan Sentuhan

  Anda akan melihat beberapa teks dengan tanda kurung besar yang ditambahkan pada baris subjek anda. Sebagai contoh, [[FIRSTNAME ATAU “Pengguna”]] dalam tangkapan skrin di bawah.

  Baris Subjek Diperibadikan dalam Ledakan E-mel Hubungan Tetap

  Selepas itu, edit alamat kepala e-mel anda, dari Nama (nama syarikat atau organisasi), dari alamat, dan kemudian klik butang Simpan.

  Simpan Tetapan E-mel Tetapan Sentuhan

  Langkah seterusnya adalah menyesuaikan badan e-mel anda. Anda hanya boleh menunjukkan dan mengklik elemen mana pun dalam e-mel untuk mengedit atau mengubahnya.

  Sesuaikan E-mel Anda dalam Hubungan Tetap

  Anda juga boleh menyeret dan melepaskan elemen dan susun atur binaan dari bar sisi kiri.

  Setelah reka bentuk e-mel anda selesai, anda boleh menyemak dan melihat e-mel anda. Sekiranya kelihatan baik untuk anda, kemudian klik butang ‘Teruskan’ di sudut kanan atas.

  Di skrin seterusnya, anda akan melihat pilihan hantar (peledakan) e-mel. Anda boleh memilih penerima dari senarai e-mel atau segmen. Sebagai contoh, kita akan memilih segmen yang kita buat lebih awal.

  Hantarkan E-mel Kenalan Tetap Anda

  Di bar sisi kanan, anda akan melihat pilihan untuk menghantar kempen e-mel anda sekarang atau jadual untuk kemudian.

  Langkah 5: Ukur Hasil dan Tingkatkan Kemasukan E-mel

  Menghantar kempen e-mel tidak bermaksud kerja anda selesai. Setelah menghantar e-mel anda, anda perlu mengukur hasil anda dan melihat bagaimana penerima berinteraksi dengan mereka.

  Perkhidmatan pemasaran e-mel teratas seperti Constant Contact mempunyai ciri statistik e-mel terbina dalam.

  Untuk melihat statistik kempen e-mel anda, klik menu ‘Pelaporan’ di bahagian atas.

  Pelaporan Letupan E-mel Sentuhan Tetap

  Anda juga dapat melihat prestasi kempen e-mel anda secara individu dengan mengkliknya.

  Anda akan melihat kadar buka e-mel, jumlah e-mel yang dihantar, pentalan, dan penghantaran yang berjaya. Laporan tersebut juga akan menunjukkan kadar klik, tidak dibuka, berhenti berlangganan, dan statistik spam yang ditandai.

  Statistik E-mel Hubungan Tetap

  Cabaran peletupan e-mel terbesar adalah penyampaian e-mel. Berkali-kali, e-mel anda tidak dihantar sama sekali atau dihantar ke kotak spam secara langsung.

  Berikut adalah beberapa teknik yang terbukti dapat meningkatkan ketersediaan e-mel:

  • Kemas kini senarai e-mel anda dari semasa ke semasa untuk membuang alamat e-mel palsu, e-mel yang dihapus, dll.
  • Kekalkan kekerapan e-mel anda (tanpa lonjakan)
  • Elakkan baris subjek yang mengelirukan
  • Jadikan e-mel anda berguna dengan kandungan vaubale dan menarik

  Contoh Letupan E-mel Terbaik

  Terdapat terutamanya 2 jenis e-mel yang digunakan untuk pemasaran: Emel Siaran (Ledakan e-mel) dan E-mel yang Dipicu.

  E-mel yang dicetuskan adalah e-mel automatik yang dihantar kepada pengguna setelah tindakan mereka. Contohnya, anda boleh menghantar e-mel selamat datang yang dicetuskan setelah pengguna melanggan senarai anda.

  Letupan e-mel berbeza kerana anda akan membuat kempen secara manual dan menghantar ke segmen besar sekaligus. Peledakan e-mel dilakukan dengan kepercayaan bahawa satu mesej itu akan berguna bagi setiap pelanggan dalam senarai atau segmen.

  Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat menyiarkan e-mel selamat datang ke seluruh senarai e-mel anda yang mengandungi pelanggan anda yang sudah dibeli.

  Oleh itu, letupan e-mel hanya boleh digunakan untuk tujuan tertentu. Berikut adalah contoh letupan e-mel terbaik:

  1. Jualan Kilat

  Sekiranya anda menawarkan penjualan kilat, anda boleh menghantar e-mel besar-besaran secara besar-besaran untuk memberitahu semua pelanggan anda.

  Berikut adalah beberapa contoh baris subjek untuk ledakan e-mel penjualan kilat:

  • [FLASH SALE] Kasut Fesyen diskaun 40% -60%!
  • [LAST CHANCE] Diskaun 40% -60% berakhir hari ini!

  2. Maklumat Acara seperti Webinar

  Sekiranya anda menjalankan latihan dalam talian dan webinar untuk pengguna anda, anda boleh menghantar e-mel besar-besaran.

  Berikut adalah beberapa baris subjek e-mel untuk ledakan e-mel maklumat acara:

  • Latihan LIVE: 10 langkah untuk membuat kempen e-mel yang berjaya
  • Sertailah kami secara LIVE, esok jam 5 petang untuk kelas pemasaran PERCUMA

  3. Produk Baru

  Anda boleh menghantar ledakan e-mel semasa melancarkan produk baru. Sebaiknya segmen senarai anda menjadi pelanggan dan pelanggan baru yang sudah dibeli, jadi anda boleh menghantar pelbagai kempen kepada mereka.

  4. Surat berita

  Surat berita adalah jenis e-mel siaran yang paling biasa. Berita, laman web majalah, blog, serta organisasi perniagaan atau organisasi nirlaba menghantar buletin untuk memberitahu pelanggan mereka mengenai berita terkini.

  Kami berharap artikel ini dapat membantu anda mengetahui apa itu ledakan e-mel dan cara melakukan letupan e-mel dengan cara yang betul. Anda juga mungkin ingin melihat panduan kami mengenai cara mendapatkan alamat e-mel perniagaan percuma.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me