Apa itu Tema Kanak-kanak WordPress? Kebaikan, Keburukan dan Banyak Lagi

Sebilangan besar pengguna bertanya kepada kita templat mana yang kita gunakan? Tanggapan kami adalah bahawa kami menggunakan tema anak khusus yang dibina berdasarkan kerangka tema Kejadian. Soalan susulan selalunya adalah soalan dua bahagian. Apakah kerangka tema WordPress? Bahagian kedua soalan adalah apakah tema kanak-kanak WordPress? Kami telah menjelaskan apa itu kerangka tema WordPress dalam artikel kami sebelumnya. Dalam artikel ini, kami akan melakukan yang terbaik untuk menjawab soalan seperti apa tema kanak-kanak WordPress, kapan anda harus membuat tema kanak-kanak, mengapa orang membuat tema kanak-kanak, dan terakhir kelebihan dan kekurangan penggunaan tema kanak-kanak. Harapan kami adalah bahawa setelah membaca artikel ini, anda akan mendapat pemahaman yang jelas tentang apa itu tema kanak-kanak WordPress, dan anda akan mengetahui sama ada anda harus menggunakan tema kanak-kanak atau tidak.


Tema Kanak-kanak WordPress

Apa itu Tema Kanak-kanak WordPress

Tema kanak-kanak WordPress adalah tema WordPress yang mewarisi fungsinya dari tema WordPress yang lain, iaitu tema induk. Tema kanak-kanak sering digunakan semasa anda ingin menyesuaikan atau mengubah tema WordPress yang ada tanpa kehilangan kemampuan untuk menaik taraf tema tersebut. Pada masa lalu, tidak ada cara mudah untuk mengemas kini tema WordPress tanpa kehilangan semua gaya dan perubahan tersuai yang telah anda buat. Ini menjadi huru-hara apabila tiba-tiba anda mengetahui skrip yang digunakan secara meluas dalam tema popular mempunyai eksploitasi besar, dan anda perlu mengemas kini tema anda secepat mungkin. Ini menjadi pilihan yang sukar kerana di satu pihak, anda akan kehilangan semua gaya tersuai jika anda mengemas kini. Sebaliknya, anda berisiko diretas laman web anda jika anda tidak mengemas kini dengan cukup pantas.

Pasukan teras dan komuniti memutuskan untuk menyelesaikan masalah ini dengan memperkenalkan konsep tema ibu bapa dan tema anak. Tema kanak-kanak di WordPress akan mewarisi semua fungsi, ciri, dan kod tema induk tanpa membuat perubahan pada tema induk itu sendiri. Ini membolehkan pengguna mengubah gaya tema induk dan menambah / mengubah ciri tanpa kehilangan kemampuan untuk mengemas kini tema induk.

Secara teori, mana-mana tema WordPress boleh mempunyai tema anak tetapi tidak semua tema WordPress adalah tema ibu bapa yang baik. Tema induk dengan fungsi dan ciri terhad bukanlah calon tema ibu bapa yang ideal dalam kebanyakan kes. Kami akan membincangkan pengecualian di kemudian hari dalam artikel.

Tema ibu bapa yang baik juga dikenali sebagai kerangka tema biasanya mengandungi cangkuk dan penapis tindakannya sendiri. Ini membolehkan pereka dan pemaju membuat laman WordPress khusus yang mantap menggunakan tema kanak-kanak dalam masa yang singkat.

Mengapa orang menggunakan Tema Kanak-kanak WordPress?

Pereka dan pembangun menggunakan tema kanak-kanak untuk mempercepat perkembangannya. Apabila menggunakan tema ibu bapa yang baik, anda dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk membuat laman WordPress secara drastik. Semua tema ibu bapa yang baik aka kerangka tema menawarkan banyak pilihan fungsi dan penyesuaian, jadi anda tidak perlu membuat kod semuanya. Pengguna DIY sering membuat tema kanak-kanak untuk mengubah tema yang ada tanpa kehilangan keupayaan untuk mengemas kini tema induk jika diperlukan.

Membuat tema kanak-kanak WordPress semudah membuat fail style.css baru dalam folder baru. Yang anda perlukan hanyalah satu baris dalam tajuk style.css baru anda yang menentukan templat (lihat Codex untuk rujukan). Tema kanak-kanak yang mantap boleh mempunyai fail templat sama seperti tema induk jika tidak lebih. Tema kanak-kanak boleh mempunyai fail templat yang bahkan tidak terdapat dalam tema induk.

Bilakah Anda Perlu Menggunakan Tema Kanak-kanak?

Keputusan

Keputusan untuk menggunakan tema kanak-kanak sering bergantung pada keperluan anda. Sebilangan besar laman web yang kami bina untuk diri sendiri dan pelanggan kami adalah tema kanak-kanak dalam kerangka tema Kejadian. Dalam kes yang jarang berlaku apabila projek itu terlalu rumit atau terlalu sederhana, maka kami membinanya sebagai tema WordPress khusus yang berdiri sendiri. Sebagai pembangun WordPress, kita perlu menyelaraskan aliran kerja kita sambil membuat tema berkualiti. Membuat tema kanak-kanak kerangka Kejadian membantu kita mencapainya.

Bagi pengguna, kami mengesyorkan tema kanak-kanak hanya jika anda sentiasa menambahkan fungsi baru ke fail functions.php tema anda dan / atau sentiasa menambah / mengubah fail style.css tema anda. Dalam kes ini, kami sangat mengesyorkan agar anda menggunakan tema kanak-kanak. Beberapa ketika yang lalu semasa perbincangan pertemuan WordPress kami, salah seorang ahli bertanya kepada kami bagaimana jika anda hanya menambah gaya tersuai? Adakah lebih baik menggunakan tema kanak-kanak atau pemalam CSS tersuai?

Jawapan untuk itu bergantung pada betapa bijak dan selesa anda dengan teknologi. Sekiranya anda hanya mengubah gaya beberapa elemen, maka menggunakan plugin CSS khusus berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, jika anda mengubah keseluruhan skema warna, memindahkan perkara dalam CSS, dan lain-lain, maka anda pasti harus mempertimbangkan untuk menggunakan tema kanak-kanak.

Memilih Tema Ibu Bapa yang Baik adalah PENTING

Semua kerangka WordPress adalah tema induk, tetapi tidak semua tema induk adalah kerangka. Kita tidak boleh cukup menekankan ini. Walaupun mana-mana tema WordPress boleh mempunyai tema anak, tidak semuanya dimaksudkan untuk digunakan sebagai kerangka tema. Kami telah melihat banyak pemula yang melakukan kesalahan membuat tema kanak-kanak dengan tema ibu bapa yang tidak menawarkan banyak fungsi.

Sekiranya anda membuat tema kanak-kanak di mana anda mendapati banyak pengganti fail tema ibu bapa, maka anda harus memikirkan semula proses anda. Contohnya anda sangat menyukai tema Twenty Eleven, dan anda memutuskan untuk membuat tema kanak-kanak. Dalam tema anak anda, anda mempunyai fail style.css, dan file functions.php. Selain itu, anda memutuskan bahawa anda tidak menyukai penampilan kaki, jadi tambah footer.php. Sama dengan tajuk, dll. Jika demikian, anda tidak seharusnya menggunakan Twenty Eleven sebagai tema induk. Sebaliknya anda harus menggunakannya sebagai tema permulaan yang anda ubah menjadi tema tersuai anda sendiri.

Kami mempunyai beberapa pengguna yang membuat tema kanak-kanak tersuai yang semestinya tema tersuai yang sepenuhnya bebas kerana mereka telah mengatasi hampir semua fail tema induk.

Ringkasnya, anda harus menggunakan tema kanak-kanak apabila anda memerlukan fungsi, ciri, dan kehebatan tema ibu bapa yang kuat tanpa menulis banyak kod untuknya sendiri.

Kelebihan Menggunakan Tema Kanak-kanak WordPress

Seperti kebanyakan perkara, ada kelebihan dan kekurangan penggunaan tema Anak WordPress. Mari kita lihat kelebihannya terlebih dahulu.

1. Kemas Kini Selamat
Tema kanak-kanak secara automatik mewarisi ciri, gaya, dan templat tema ibu bapa. Ini membolehkan anda membuat perubahan pada laman web anda dengan menggunakan tema anak tanpa mengubah tema induk. Apabila versi baru tema induk tiba, anda boleh memperbaruinya dengan selamat kerana semua pengubahsuaian anda disimpan dalam tema anak.

2. Mudah Dipanjangkan

Tema kanak-kanak yang dibina berdasarkan kerangka tema yang kuat membolehkan banyak kelonggaran tanpa menulis banyak kod. Anda secara selektif boleh mengubah fail templat dan fungsi yang anda perlukan tanpa melalui fail templat lain. Anda boleh menambah fungsi baru dan banyak lagi.

3. Selamat jatuh

Semasa anda membuat tema lengkap, anda perlu memikirkan semua kemungkinan senario dan kod untuknya. Walau bagaimanapun, apabila anda mengusahakan tema kanak-kanak dan anda lupa untuk membuat kod sesuatu, maka fungsi tema ibu bapa selalu tersedia sebagai pilihan pengganti.

Kelemahan Menggunakan Tema Kanak-kanak

Salah satu kelemahan terbesar menggunakan tema anak adalah masa yang anda perlukan untuk melabur untuk mengetahui mengenai tema ibu bapa. Terdapat keluk pembelajaran khas ketika anda bekerja dengan kerangka kerja yang kuat kerana masing-masing mempunyai cangkuk dan penapis mereka sendiri. Anda benar-benar harus mengenali mereka untuk memaksimumkan potensi. Pada pendapat kami, keluk pembelajaran ini adalah satu perkara. Contohnya, tema kanak-kanak pertama yang anda buat mungkin memerlukan masa lebih lama, tetapi selepas itu anda akan membuat laman web tersuai dalam masa yang singkat. Prestasi keseluruhan anda akan bertambah baik.

Kelemahan lain yang sering ditunjukkan ialah pembangun tema ibu bapa anda mungkin kehilangan minat dan meninggalkannya, melepaskan ciri yang anda gunakan dalam tema anak anda, atau membawa perubahan yang sepenuhnya merosakkan tema anak anda. Ini tidak seburuk yang terdengar. Terutama kerana semua tema WordPress yang baik adalah sumber terbuka dan GPL. Sekiranya pembangun tema ibu bapa meninggalkan projek, maka tidak ada yang mengatakan bahawa anda harus berhenti menggunakannya. Sering kali, orang lain dalam komuniti melangkah untuk mengambil alih projek ini. Sekiranya pembangun tema asal membuang ciri tertentu, maka anda boleh menambahkannya dalam tema anak anda. Anda mempunyai kod untuknya. Terakhir, jika mereka membuat perubahan drastik yang tidak anda sukai, maka anda selalu dapat mengelakkan daripada mengemas kini. Kemas kini tema sangat penting apabila terdapat keamanan. Kami selalu mengesyorkan pengguna untuk mengemas kini tema kerana membantu memastikan kesesuaian masa depan dengan skrip dan pemalam yang lain.

Sekiranya anda menggunakan kerangka tema komersial seperti Genesis, maka anda mempunyai pilihan sokongan yang tersedia untuk membantu anda menaikkan tema atau menyelesaikan masalah. Juga platform seperti Genesis tidak akan hilang begitu sahaja kerana terdapat organisasi perniagaan yang stabil di belakangnya dengan ribuan pelanggan di seluruh dunia. Contohnya, mereka membuang widget terbina dalam tertentu, tetapi menjadikannya tersedia secara terbuka sebagai pemalam bagi mereka yang masih mahu menggunakannya.

Kesimpulannya

Penting untuk diketahui bahawa walaupun anda selalu dapat membuat tema kanak-kanak dari mana-mana tema WordPress, kadangkala anda mungkin tidak memerlukan tema kanak-kanak. Fikirkan tentang jumlah perubahan yang telah anda rencanakan untuk tema anak anda, jika perubahan yang anda rencanakan adalah kecil, maka anda selalu dapat membuat file custom-style.css dalam tema anda atau menggunakan plugin Custom CSS. Sekiranya perubahan terlalu melampau di mana anda mendapati diri anda mengatasi fail tema induk teras, maka anda mungkin harus membuat tema tersuai.

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda memahami apa itu Tema Kanak-kanak WordPress dan adakah ia sesuai untuk anda atau tidak. Sekiranya anda fikir kami terlepas sesuatu, sila beritahu kami dalam komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me